Wpisy otagowane „ocet”

  • piątek, 09 września 2016
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego

      Bardzo lubię kurczaka lub wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Wypróbowuję różne przepisy, czy też zamawiam w restauracjach, by odnaleźć swój ideał. Danie z tego przepisu jest bliskie mojemu ideałowi i myślę, że wielbiciele takich smaków będą zadowoleni. Może jedynie mogłoby być lekko mniej słodkie. Bardzo podoba mi się osobne przygotowanie kurczaka i sosu. Przepis z książki "Kocham gotować" Piotra Ogińskiego. Podaję przepis z moimi zmianami. Pamiętajcie, by przed rozpoczęciem smażenia przygotować i pokroić wszystkie składniki.

      Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      kurczak

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • mąka kukurydziana do obtoczenia mięsa
      • olej do smażenia (olej rzepakowy, roślinny)
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego

      Kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim gorącym oleju przez 5 minut (ja podzieliłam kurczaka na dwie tury). Kurczaka odsączyć z oleju. Dosmażyć na złoto na oleju sezamowym.

      sos słodko - kwaśny

      • 1 łyżka oleju
      • 1 biała cebula
      • 1 zielona papryka
      • 1 czerwona papryka
      • 9 plastrów ananasa z puszki
      • 4 łyżki cukru, dałam brązowy
      • 5 łyżek octu balsamicznego (dałam ciemny, w  oryginale biały)
      • 4 łyżki ketchupu
      • sok po ananasie z puszki
      • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
      • 0,5 szklanki wody
      • ryż do podania

      W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę.Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ananasa pokrojonego na kawałki. Smaż. W naczyniu wymieszaj cukier z octem, wodą i ketchupem. Polej warzywa.

      Sok z ananasa wymieszaj ze skrobią, aż powstanie jednolity płyn. Dolej do warzyw i smaż aż zacznie bulgotać.

      Na talerz nałożyć ryż, polać sosem. Na wierzch dodać kurczaka.

      kurczak słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2016 07:32
  • poniedziałek, 09 maja 2016
    • Sushi burritos

      Sushi burritos to przekąska dla osób, które nie lubią małych porcji ;) Jest to sushi o wielkości burritos. Świetnie nadaje się na lunch, czy nawet na obiad. Właściwie na podstawie tego przepisu możecie stworzyć swoje ulubione sushi buritto. Możecie dowolnie zmienić nadzienie, np. zamiast łososia dać tuńczyka, czy paluszki krabowe. Wierzch zrobiłam z papieru ryżowego, jednak możecie użyć nori (by było zupełnie jak sushi, tylko w dużym rozmiarze) lub tortilli. Ja następnym razem spróbuję z tortillą, myślę, że będzie to super połączenie. Pamiętajcie tylko o tym, że nori i papier ryżowy należy zwilżyć wodą przed położeniem pozostałych składników, natomiast tortilli nie namaczamy. Dajcie znać jaką wersję smakową macie ochotę :)

      Sushi burritos

      /12 sztuk; 1 szklanka= 250ml/

      sushi burritos delicious

      • papier ryżowy - 12 płatków (opakowanie 100 g)/ można zastąpić nori lub tortillą
      • 2 szklanki ryżu (najlepiej ryż do sushi, jednak nie jest to konieczne)
      • 2 łyżki octu ryżowego+ 2 łyżeczki cukru + szczypta soli (te składniki możemy zastąpić 3 łyżkami sushisu)
      • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki (wraz z zieloną częścią)
      • 2 łyżki słodkiego sosu chili
      • 2 czubate łyżki majonezu
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego
      • 0,5 łyżki sezamu
      • 1 awokado
      • 1 ogórek
      • 2 szklanki wody do gotowania ryżu + woda do zwilżania papieru ryżowego/ nori
      • 100 g wędzonego łososia

      Przygotowujemy ryż: ryż i 2 szklanki wody umieszczamy w garnku i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. Zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy przykryty przykrywką na 10 minut. Po tym czasie dodajemy wymieszany ocet ryżowy z solą i cukrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

      W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, posiekanej cebulki, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego i ziaren sezamu, mieszając wszystkie składniki.

      Papier ryżowy zwilżamy wodą - pędzelek maczamy w wodzie i smarujemy powierzchnię papieru (jeśli wykorzystujemy tortillę, to pomijamy zwilżanie wodą). Na środek nakładamy ryż i rozkładamy tak, by zostawić brzegi wolne od ryżu (ilość ryżu i pozostałych składników dzielimy równomiernie między 12 papierów ryżowych). Na ryż wykładamy nieco sosu, rozsmarowujemy na powierzchni ryżu. Na środek nakładamy paski awokado, ogórka, łososia. Zwijamy papier ryżowy nakładając najpierw na ryż dwa wolne od nadzienia przeciwległe kawałki papieru. Następnie składamy pozostałe brzegi tak by ryż był ciasno owinięty.

      sushi burritos delicious

      sushi burritos delicious 

      Podajemy ze słodkim sosem chili lub innym ulubionym sosem.

      sushi burritos delicious

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sushi burritos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2016 07:54
  • wtorek, 22 października 2013
    • Pyszny krem z dyni

      Dynia jaka jest każdy widzi. Brzuchata, słoneczna i pełna aromatu. Ciągle jestem zafascynowana ile ciekawych potraw można zrobić z dyni. I najbardziej fascynują mnie te, gdzie dynia nie jest zasypana cynamonem, czy przyprawą do piernika, gdzie ta przyprawa na tyle dominuje, że nie czuć nic innego. W tej zupce znajdziemy jeszcze kilka innych składników, które sprawiają, że zupa jest aromatyczna i lekko pikantna. Smaczna zarówno na ciepło i na zimno. Źródło.

      Pyszny krem z dyni

      • 1,5 kg dyni
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 1/4 łyżeczki cynamonu
      • gałka muszkatołowa - malutka szczypta, tyle co na czubku noża
      • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
      • 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z czerwonego wina)
      • woda lub bulion (u mnie rosół z kury)
      • sól, pieprz
      • pestki dyni

      Dynię obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka nalać wodę i wrzucić tam dynię. Gotujemy aż będzie miękka.

      Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy tam cebulę.  Podsmażać przez 2-3 minuty na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową. Podsmażać kolejne 3 minuty.

      Dynię dodać do cebuli z przyprawami. Gotujemy razem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dolać tyle bulionu lub wody, by przykryła warzywa.  przykryć garnek pokrywką. Gotować przez 10 minut.

      Zdjąć z ognia. Zmiksować blenderem zupę. Dodać ocet, miód, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą posypaną pestkami dyni.

      pyszny krem z dyni

      Zupa została przygotowana w ramach wspólnego gotowania z:

      Gin; Lejdi;Maggie ; Martynosia; Mirabelka ;Mops w kuchni ; Pela ; Siankoo; Siaśkabartoldzik 

      Oczywiście zupa bierze udział w Akcji Bei "Festiwal dyni 2013".

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny krem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 19:02
  • środa, 09 stycznia 2013
    • Ajvar (Serbia)

      Ajvar (ajwar) to lekko pikantna pasta warzywna z papryki i bakłażanów. Ajvar jest popularny na Bałkanach i pochodzi z kuchni serbskiej. Jeśli lubicie ketchup i lutenicę, to polubicie i ajwar. To świetny dodatek do kanapek, pizzy, czy mięsa. Ile gospodyń, tyle ajwarów, warto więc szukać swojego ulubionego zestawu. Mnie ten bardzo smakował. Wyszły mi 3 małe słoiki, które zapasteryzowałam, bo myślałam, że trochę ta pasta poleży...jakże się myliłam. Zniknęła raz dwa. Inspiracja.

      Ajwar

      • 4 czerwone papryki
      • 1 bakłażan
      • ostra papryka w proszku (dałam szczyptę)
      • 1 łyżka octu winnego
      • 0,5 łyżki miodu
      • ząbek czosnku
      • sól, pieprz
      • oliwa

      Paprykę umyć i pokroić na 4 części, oczyścić z pestek. Bakłażana pokroić na grube plastry. Olejem posmarować warzywa, posolić i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut.

      Gorącą paprykę włożyć do garnka i przykryć pokrywką. Po ostudzeniu wyjąć i obrać ze skórki. Bakłażana także obrałam.

      Bakłażana, paprykę, czosnek, ocet, miód, sól, pieprz, paprykę w proszku zblendować, a następnie doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze odrobinę octu i dość dużo soli i pieprzu. Ajwar wkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na kilka godzin

      ajwar

      Jeśli chcemy pasteryzować:

      na dno garnka wkładamy nakrętki od słoików. Układamy na nich słoiki i zalewamy wodą, tak by woda sięgała poniżej nakrętki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotujemy ok 15 minut. Zostawiany do wystygnięcia w wodzie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ajvar (Serbia)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 stycznia 2013 00:26
  • piątek, 09 marca 2012
    • Biała Pavlova

      Biała Pavlova to deser prosty i pyszny. Chrupiąca na wierzchu beza, słodka i lekko ciągnąca wewnątrz. Na wierzchu bita śmietana i dowolne owoce. Lepiej wybrać niezbyt słodkie owoce, żeby zrównoważyć słodycz bezy. Jednocześnie nie radzę zmieniać proporcji cukru i mąki, żeby beza się utrzymała. Wbrew pozorom, trzymając się przepisu, nie musimy się bać że się nie uda. Świetny sposób na dużą ilość pozostałych białek. Przepis stąd

      Do dziś nie dwa kraje toczą spór gdzie powstał deser - Australia i Nowa Zelandia. Jedno jest pewne - deser ten powstał ku czci primabaleriny Anny Pawłowej. Beza okryta lekką pianką ma podobno przypominać lekką i zwiewną kreację baleriny. 

      Biała Pavlova

      • 6 białek 
      • 300 g cukru
      • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (ew. mąka ziemniaczana)
      • 1 łyżeczka octu winnego 6% , dałam jabłkowy (można zastąpić sokiem z cytryny lub 1/2 łyżeczką octu 10%)
      • 500 ml śmietany kremówki (może być mniej, ok. 350-400 ml)
      • 3-4 łyżki cukru pudru
      • dowolne owoce (u mnie paczka 450 g mrożonych truskawek)
      • ew. polewa czekoladowa (można stopić gorzką czekoladę)

      Beza: Nagrzać piekarnik do 200°C. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubić, aż powstanie gładka, lśniąca, sztywna masa piana. Dodać ocet i mąkę, ubić chwilę żeby połączyły się składniki. Na blaszce (najlepiej dużej na cały piekarnik) ułożyć papier do pieczenia, nie smarować tłuszczem. Na papierze uformować krąg z białek o średnicy ok. 23 cm. Wstawić do piekarnika i natychmiast skręcić temperaturę do 150°C. Piec godzinę, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę w środku, aż do ostygnięcia (ja piekłam wieczorem i zostawiłam bezę na noc).

      Przed podaniem ubić śmietanę z kremówki. Dodać cukier do smaku. Wyłożyć śmietanę na bezę, udekorować owocami i ewentualnie polewą. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Biała Pavlova”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2012 15:36

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne