Wpisy otagowane „weekendowa cukiernia”

  • wtorek, 25 czerwca 2013
    • Ciasto cytrynowo-truskawkowe WC#6 2013

      No i mamy kolejną Weekendową Cukiernię, której gospodarzem w tym miesiącu jest Bartek z K&L Food Polska. Bartek zaproponował intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami. Przyznam, że robiąc to ciasto kilka razy zwątpiłam i wyczekiwałam katastrofy...do niczego jednak takiego nie doszło. Powiem nawet więcej, ciasto zebrało wiele komplementów i pytań - a jak zrobiłaś ten cytrynowy krem? bo pyszny jest. To wynagrodziło trudności. A zaczęło się od ciasta. Wzięłam tzw. standardową blaszkę i jak zaczęłam wykładać, to zrobiło się niziutkie...no cóż...nieco zmniejszyłam blaszkę podwijając papier do pieczenia i wyszło w sam raz. Później był cytrynowy krem. Dałam 250 ml soku cytrynowego, bo bałam się tego intensywnie cytrynowego efektu i zużyłam o połowę cytryn mniej niż sugerował Bartek, no ale zależy od wielkości. Oczywiście po dodaniu mąki ziemniaczanej powstał wielki kisielowy glut...już miałam strach w oczach, bo i tak dałam mniej mąki ziemniaczanej, a glut zaczynał co raz niebezpieczniej gęstnieć...na szczęście po dodaniu żółtek wszystko wróciło do normy. Kremu powstało za dużo, truskawek dałam mniej...podsumowując proporcje było nieco zachwiane, ale ciasto wyszło pyszne, więc mogę śmiało polecić ;) Podaję z moimi zmianami.

      Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami

      ciasto truskawkowe

      /blaszka o wym. 25x23 cm /

      Ciasto

      • 150 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 1 cukier waniliowy
      • 3 jajka
      • 5 łyżek mleka
      • 250 g mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      Do nasączenia ciasta:

      • 1/4 szklanki przegotowanej wody w temp. pokojowej
      • sok z 1/4 cytryny
      • 2 łyżeczki cukru

      Masę:

      • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 5-6 sztuk,  zależy od wielkości)
      • 550 ml wody + nieco do rozmieszania mąki ziemniaczanej
      • 225 g cukru
      • 90 g (6 czubatych łyżek) skrobi kukurydzianej lub mączki ziemniaczanej (u mnie mąka)
      • 5 żółtek
      • 1 łyżka masła
      • skórka z jednej cytryny


        Galaretka i owoce:

      • truskawki około 0,5-0,7 kg (nie trzymałam się wagi; każdą truskawkę kroiłam na 2-3 paski i kładłam na wierzch ciasta)
      • galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
      • 200 ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego - u mnie domowy truskawkowy, słodzony

      Ciasto

      Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, posypując za każdym razem łyżką mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy mleko cały czas miksując. Dodajemy resztę mąki wymieszanej z proszkiem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 20 minut. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę i 2 łyżeczki cukru i smarujemy powierzchnię ciasta pędzelkiem (ja przejechałam mokrym pędzelkiem dwa razy po cieście; nie zużyłam całej wody).

      Masa

      Cytryny parzymy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą rozprowadzamy w zimnej wodzie (dolewamy tyle, by łatwo dało się rozmieszać mąkę.) Pozostałe 530 ml wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając trzepaczką. Powstanie kisielowy glut, ale się nie przejmujemy. Zagotowujemy chwilę. 4 łyżki kremu (kisielu) odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z ognia do ostudzenia. Gdy krem osiągnie temperaturę pokojową, rozsmarowujemy go na cieście (nie zużyłam całego kremu), wkładamy blaszkę do lodówki, aż krem zgęstnieje (min. 1-2 godziny; ja zostawiłam na następny dzień).

      Na wierzch

      Galaretkę mimo, że jest na 500 ml, to a zalać 100 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na paski. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto przykryć folią na noc, najlepsze jest następnego dnia.

      ciasto cytrynowo-truskawkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cytrynowo-truskawkowe WC#6 2013”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 czerwca 2013 08:19
  • środa, 08 maja 2013
    • Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy WC#5

      Pyszne, czekoladowe, aromatyczne...rozpływam się nad tym ciastem, mimo że nie przepadam za tradycyjnym drożdżowym. Lekko ciepłe jest cudowne. Koniecznie wypróbujcie, zwłaszcza jeśli jeszcze nie jedliście czekoladowego ciasta drożdżowego. Przepis z Weekendowej Cukierni, której gospodynią w tym miesiącu jest Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach. Dzięki Małgosiu za super przepis :)

      Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy

      przepis zaczerpnięty z tej strony 

      ciasto czekoladowo pomarańczowe

       Składniki na ciasto:

      •  7 g drożdży instant
      •  120 ml ciepłej wody
      •  30 g niesolonego masła (lub margaryny), roztopionego
      • 120 ml mleka w temperaturze pokojowej
      •  55 g cukru
      •  1 jajko
      •  1/2 łyżeczki soli
      •  25 g kakao
      •  375 g mąki, plus trochę do podsypania

      Nadzienie:

      • 55 g niesolonego masła, roztopionego
      • 60 g brązowego cukru
      • 70 g białego cukru
      • skorka z 1 pomarańczy
      • 55 g ciemnej czekolady, posiekanej na małe kawałki

      Lukier:

      •  130 g cukru pudru
      •  sok z 1 pomarańczy lub woda+aromat pomarańczowy
      •  szczypta soli

       

      Przygotować ciasto: wlać wodę do małej miski i rozpuścić w niej drożdże i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. 

      W międzyczasie w dużej misce ubić za pomocą miksera rozpuszczone masło i mleko, dodać pozostały cukier, jajko i sol i ubijać, aż masa stanie się gładka. Dodać kakao i drożdże wraz z wodą i ubijać do połączenia się składników.

      Stopniowo dodawać mąkę i miksować hakami na niskich obrotach, aż masa zrobi się jednolita i zacznie się odklejać od ścianek miski. Jeśli nie mamy miksera z hakami, to wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być lekko klejące. Przełożyć ciasto na oproszony mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się gładkie i elastyczna. Jeśli jest miękkie i klejące, to podsypujemy mąką i wyrabiamy (ja dodałam jakieś 2 garście mąki). Uformować kulę i włożyć ja do naoliwionej miski, obracając raz, by cale ciasto było pokryte oliwą. Przykryć  czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny - ciasto powinno podwoić objętość.

       warkocz ciasta

      Przygotować nadzienie: obydwa rodzaje cukru wymieszać w misce ze skórką pomarańczową i rozetrzeć, aż się połączą, a cukier nabierze aromatu pomarańczy.

      cukier pomarańczowy

      Na oproszony mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać pomarańczowym cukrem i kawałkami czekolady, a następnie chwycić za dłuższy bok i zwinąć w ciasny rulon. Końcówki ścisnąć palcami, by się nie rozchodziły. Za pomocą ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, a potem złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną cześć na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz. 

      przecięcie

      Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod spod. Przykryć luźno ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. 

      ciasto pomarańczowe

      Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec przez 35-45 minut. W czasie pieczenia przykryłam papierem, bo wierzch zaczął się przypalać. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce

      Przygotować lukier: w misce wymieszać cukier puder ze szczypta soli i dodawać sok pomarańczowy, po 1 łyżce, mieszając, aż lukier osiągnie odpowiednią konsystencję. Połać wieniec i podawać. Najlepiej smakuje na ciepło.

      pyszne ciasto drożdżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy WC#5”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 08 maja 2013 08:14
  • piątek, 22 lutego 2013
    • Babeczki z kajmakiem WC#2 2013

      Nadszedł czas na wpis z weekendowej cukierni, której gospodynią jest Anna Maria z Kucharni. Gospodyni zaproponowała nam fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem. Oczywiście minuta za długo w piekarniku spowodowała, że masa się ścięła i nie uzyskałam pięknej lawy z kajmaku. Niemniej babeczki były pyszne, choć nieco zbyt słodkie, zdecydowałam się więc pokazać, to co mam. Babeczki są niesamowicie puszyste i mają fajną strukturę. Ich plusem jest też niesamowicie krótki czas przygotowania 15-20 minut i cieszymy się babeczkami :)

      Babeczki z kajmakiem

      / 9 szt./

      • 2,5 łyżki mąki+odrobina do wysypania foremek
      • 2 duże żółtka
      • 1 jajko
      • ok. 400 g masy krówkowej z puszki (u mnie smak orzechowy)
      • opcjonalnie - sól morska
      • opcjonalnie - lody waniliowe

      Foremki do muffin wysmarować olejem/masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 200ºC.

      Jajka i żółtka ubić na puszystą masę (ok 2-3 minut). Następnie dodawać masę krówkową, miksując do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę, miksujemy. Wylewamy masę do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy ok 10 minut (przy pojemności babeczek ok 120ml).

      Babeczki wyjmujemy ciepłe na talerzyk, przekrawamy nożykiem by wypłynęła masa, można podawać z gałką lodów waniliowych. Jeśli zapieczecie masę, to babeczki i tak są pyszne, choć mniej efektowne.

      Jeśli ktoś lubi solony karmel, to do ciasta (przed upieczeniem) można dodać szczyptę soli morskiej.

      babeczki z kajmakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z kajmakiem WC#2 2013”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lutego 2013 08:32
  • piątek, 05 października 2012
    • Tres Leches Weekendowa Cukiernia#9

      Tres Leches - meksykańskie ciasto, które w tym miesiącu zaproponowała nam gospodyni Weekendowej Cukierni Gosia z Modern Taste. Jest to tradycyjne mleczne ciasto, na co zresztą wskazuje nazwa. Ciasto to jest bardzo charakterystyczne. Pieczemy placek, moczymy go w trzech rodzajach mleka, a na to dajemy bitą śmietanę i ewentualne owoce.

      Naczytałam się wiele pozytywnych opinii o tym cieście, ale mnie jakoś nie przypadło do gustu. W smaku dobre, ale mnie przeszkadzała konsystencja. Ciasto nie było wilgotne, ono było mokre. Tak mokre, że nawet nie było w stanie wpić całego mleka. Osobiście nie przepadam też za bitą śmietaną ;) Ale to moja opinia, rodzince smakowało. Co jest plusem- ciasto mimo wilgotności nie rozpadało się.

      Tres Leches

      (blaszka ok 25x35 cm)

      • 280 g mąki
      • 115 g masła
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • ¾ szklanki cukru
      • 5 jajek
      • ¾ szklanki mleka
      • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
      • 8 łyżki mleka
      • 500g mleka skondensowanego słodzonego
      • 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
      • kandyzowane wiśnie do dekoracji (lub wiśnie, czereśnie z syropu lub świeże, inne owoce; u mnie posiekana posypka cukrowa)

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, posypując łyżką mąki, cały czas ucierając, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy.

      Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Porcjami dodajemy na przemian mąkę i mleko zaczynając i kończąc mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 – 30 min lub do suchego patyczka, a następnie zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

      Wystudzone ciasto układamy w naczyniu z wyższymi ściankami i nakłuwamy na całej powierzchni widelcem. Łączymy ze sobą mleko, mleko skondensowane oraz mleko zagęszczone. Delikatnie i powoli polewamy mikstura całe ciasto i zostawiamy na ok. 30 min.

      W tym czasie ciasto wchłonie płyn. Ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem (ja robiłam bez, bo ciasto jest i tak wystarczająco słodkie) i smarujemy niż wierzch ciasta. Każdy kawałek dekorujemy kandyzowaną wiśnią.

      ♥♥♥

      Przypominam o akcji charytatywnej dla Kuby na allegro. Dla zwycięzcy piekę ciastka. KLIK

      ♥♥♥

      A na drugim blogu recenzja truskawkowego wina musującego. KLIK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tres Leches Weekendowa Cukiernia#9”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 05 października 2012 09:23
  • piątek, 17 sierpnia 2012
    • Migdałowe ciasto z jabłkami WC#7

      Zgodnie z tradycją kolejny wypiek z Weekendowej Cukierni. Tym razem gospodynią jest Panna Malwinna z bloga Filozofia smaku, która zaproponowała ciasto autorstwa Bei (blog Bea w Kuchni). Szczerze, to już się bałam, że kolejny miesiąc będziemy męczyć przepisy Nigelli ;) Nie żebym coś miała przeciwko Nigelli i jej przepisom, ale w WC chciałabym poznać również innych autorów i ich ciekawe propozycje.

      Bea przygotowała to ciasto z rabarbarem, ja z jabłkami, a nadadzą się do niego każde inne owoce. Ciasto jest na prawdę pyszne, puszyste, wilgotne. U mnie możecie zobaczyć ciemniejsze kropeczki, bo użyłam migdałów startych razem ze skórką. W smaku niczemu to nie zaszkodziło, a mnie zaoszczędziło roboty. Podsumowując ciasto na prawdę warto upiec, pychota :) Można zrobić z nich także muffiny. Pamiętajcie żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową!

      Ciasto migdałowe z jabłkami WC#7

      (tortownica 22 cm)

      Ciasto

      • 200-300 g jabłek (u mnie papierówki) lub innych owoców lub rabarbaru
      • 160 g mąki
      • 60 g drobno zmielonych migdałów
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 80 g miękkiego masła lub nieutwardzonej margaryny
      • 150 g cukru (u Bei jasny trzcinowy, u mnie biały)
      • 2 małe jajka
      • 100 ml jogurtu
      • 1,5 łyżki amaretto (u mnie 1 łyżeczka olejku migdałowego + 1 dodatkowa łyżka jogurtu)
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
      • skórka otarta z 1 cytryny

      Kruszonka

      • 80 g mąki
      • 40 g cukru
      • 5-7 łyżek oliwy/ oleju (tyle by dało się swobodnie zagnieść kruszonkę)

      Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło zmiksować z cukrem białym i waniliowym. Dodawać po jednym jajku, jednocześnie posypując je 2 łyżkami mąki. Krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać skórkę otartą z cytryny, aromat (lub amaretto). Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian jogurtu i maki ( 1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd. +dodatkowa łyżka jogurtu, jeśli nie dodajemy amaretto. Ciasto miksujemy krótko, tylko do połączenia składników). 

      Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy, na ciasto wyłożyć pokrojone owoce, a na nie kruszonkę.

      Kruszonkę wykonać łącząc składniki palcami, aż powstaną nam okruchy (ja wolę wilgotniejszą kruszonkę, więc w razie czego dodajemy więcej oleju).

      Opcjonalnie posypujemy ciasto płatkami migdałowymi.

      Piec w 180°C przez ok. 50-55 minut (do suchego patyczka).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowe ciasto z jabłkami WC#7”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2012 09:52

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne