Wpisy otagowane „bez mięsa”

  • piątek, 22 marca 2019
    • Warszaty z Maciejem Siątkowskim

      Ostatnio miałam okazję wziąć udział w warsztatach organizowanych przez OSM Czarnków, mleczarni którą możecie znać z produktów takich jak wielkopolski ser smażony, czy masło z Czarnkowa. Warsztaty prowadził Maciej Siąkowski, który jako sous-chef w Senses zdobył gwiazdkę Michelin oraz 3 czapki Gault & Millau jako szef kuchni w Warszawskim Ole!.

      Po krótkiej prezentacji wraz z pracownikami mleczarni, dziennikarzami ruszyliśmy do stołów.

      warsztaty osm czarnków

      Tego popołudni przygotowaliśmy maślane pączki z kremem z serka truskawkowego (idealnie na tłusty czwartek, w który odbywały się warsztaty), consomme grzybowe z pierożkami i gzikiem,  smażoną pierś perliczki z kopytkami z twarogiem oraz bliny ziemniaczane z serem smażonym, łososiem i rukwią wodną. Ten ostatni przepis chętnie Wam opublikuję. Jest to proste danie, które na dodatek możecie zrobić z pozostałych po obiedzie ziemniaków, więc zgodne z ideą niemarnowania żywności.

      Bliny

      • 200 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
      • 16 g mąki pszennej
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 50 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
      • 100 g jajek
      • sól

      Ziemniaki połączyć z kwaśną śmietaną. Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia,a następnie z ziemniakami. Dodajemy jajka i mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego, obcinamy końcówkę i wyciskamy na patelnię niewielkie placuszki zostawiając większe odstępy (patelnię można uderzyć od spodu, wtedy placuszki lekko się spłaszczą). Smażymy placki z obu stron na średnim ogniu. Oczywiście masę możemy wykładać też łyżką, worek cukierniczy jest po prostu wygodniejszy.

      Wielkopolski ser smażony

      • 60 g wielkopolskiego sera smażonego
      • 15 g kwaśnej śmietany 18%
      • Mleko

      Ser mielimy w blenderze wraz z odrobiną mleka do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy.

      Dodatki:

      • łosoś wędzony - ok. 100 -120 g
      • rukiew wodna - 1 pęczek
      • cytryna

      Na lekko przestudzone bliny (jeśli nałożymy na gorące, ser się rozpłynie po talerzu) nakładamy ser, plastry łososia, rukiew. Skrapiamy sokiem z cytryny.

      Bliny można podawać też ze śmietaną, łososiem, koperkiem, albo kawiorem :)

      bliny

      Na profilu na FB OSM Czarnków możecie obejrzeć film z warsztatów.

       

      Dziękuję za  zaproszenie na warsztaty! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 marca 2019 07:13
  • piątek, 04 stycznia 2019
    • Doskonałe pierogi z łososiem

      Witajcie w nowym roku! Mam nadzieję, że nowy rok zaczął się dla Was szczęśliwie :) Dzisiaj przepis na pierogi z moją ulubioną rybą - łososiem. Świetna wyrazista kompozycja, która wbrew pozorom nie była podana na stole wigilijnym (choć jak najbardziej się nadaje). Fajny pomysł na obiad, który możecie wykonać wcześniej i zamrozić lub przechować w lodówce (wystarczy tylko dobrze podsypać mąką i zabezpieczyć folią, by nie wysychały). Polecam!

      Ciasto na pierogi

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżka masła
      • 1,5 szklanki gorącego mleka
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy z masłem, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, aż będzie nadal gorące, ale nie wrzące. Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta, w razie czego podsypując lekko mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić na około 20 minut, przykryte ściereczką.

      Farsz

      /inspiracja/

      • 300 g świeżego łososia - filet
      • 100 g wędzonego łososia
      • 1 cebula
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 jajko
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Pozostawić do ostudzenia.

      Świeżego łososia położyć na arkuszu folii aluminiowej skórą do dołu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić łososia. Po przestudzeniu zdjąć skórę.

      Koperek posiekać. Łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki.

      Pieczonego łososia bez skóry rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać do niego łososia wędzonego, koperek, sól, pieprz, cebulę. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać jajko i wymieszać.

      Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć koła szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy kawałek nakładać farsz i zlepiać. Układać na deseczce wysypanej mąką (przykryć ściereczką lub posypywać mąką, by nie wyschły).

      Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej wyjąć jednego pieroga i sprawdzić, czy ciasto jest gotowe).

      Smacznego!

      pierogi z łososiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Doskonałe pierogi z łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 04 stycznia 2019 06:58
  • poniedziałek, 26 listopada 2018
    • Smarowidło z fasoli - "smalec" wegetariański

      Nadawanie wegetariańskim/ wegańskim potrawom nazewnictwa niewegetariańskiego jest dla mnie zawsze nieco dziwne, w końcu to zupełnie inne potrawy. Niemniej taka nazwa smarowidła z fasoli, czyli "smalec" wegetariański jest powszechnie stosowana. Ważne jest to, że to fajne smarowidło do chleba. Świetne z kiszonymi ogórkami. Jeśli macie jednego - dwóch zjadaczy pasty, to lepiej zrobić z małej puszki fasoli lub połowy normalnej.

      Smalec z fasoli

      /przepis od znajomej/

      • 1 puszka białej fasoli
      • 1 por - biała część
      • 1 gruszka
      • 2 ziarenka ziela angielskiego
      • 2 liście laurowe
      • 1 łyżeczka czarnuszki
      • 2 łyżki wody
      • 1 łyżeczka sosu sojowego
      • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
      • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Pora kroimy niezbyt grubo. Gruszkę obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, dodać por, gruszkę, czarnuszkę, liście laurowe, ziele angielskie. Smażyć około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż pory będą miękkie. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Łączymy usmażone składniki z fasolą, sosem sojowym, solą i pieprzem, tymiankiem, majerankiem, wodą i miksujemy na gładko blenderem. Przyprawiamy do smaku. Pastę przechowujemy w słoiczku w lodówce.

      smalec wegetariański

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Smarowidło z fasoli - "smalec" wegetariański”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 listopada 2018 07:53

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne