Wpisy otagowane „karmel”

  • środa, 20 czerwca 2012
    • Bananowe batony owsiane. Środa z ciastkiem#6

      Niezwykle bogate batony...banan, czekolada, orzechy, wiórki kokosowe, karmel z solą, czekolada... Trudno się oprzeć. Przepis Izy w ramach akcji Środa z ciastkiem.

      Bananowe batony owsiane 

      • 0,5 szklanki złotego syropu (gold sirup) lub łagodnego miodu
      • 0,5 szklanki masła
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/3 szklanki puree bananowego (≈1 średni banan zgnieciony widelcem)
      •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 3,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
      • opcjonalnie: 1/3 szklanki orzechów włoskich posiekanych na kawałki
      • opcjonalnie: 1/4 szklanki wiórków kokosowych

      Masa karmelowa

      • 1/3 szklanki brązowego cukru
      • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
      • 1/4 łyżeczki soli morskiej (lub nieco mniej zwykłej)
      • 3 łyżki masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      Roztopić masło, dodać do niego cukier i miód (syrop), gotować ok. 5 minut na małym ogniu mieszając. Dodać puree z bananów i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, ekstrakt, dodatki. Wymieszać. Wyłożyć masę na blachę (ok 23x23cm). Spłaszczyć rękoma. Piec ok. 15-20 minut w 180ºC na złoty kolor. Ostudzić.

      Masa karmelowa: w garnku wymieszać brązowy cukier, śmietankę, sól i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Przez 5-7 minut gotować stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło, wanilię. Wlać karmel na powierzchnię batonów owsianych. Zostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aż karmel zastygnie. Pokroić na kawałki.

      Dodatkowo można stopić w kąpieli wodnej czekoladę i zanurzyć spody ciastka lub przyozdobić wierzch.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Bananowe batony owsiane. Środa z ciastkiem#6”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 20 czerwca 2012 09:07
  • poniedziałek, 21 maja 2012
    • Tarta karmelowa z Nowej Zelandii

      Kuchnia Nowej Zelandii na angielski charakter, ze względu na uprawę często wykorzystuje się tu awokado i kiwi. Często przygotowuje się owoce morza. Podobną dużą inwencję przejawiają nowozelandzkie gospodynie w słodkich wypiekach...każdy z nas zna chyba deser Białą Pavlovą, choć co do pochodzenia tego deseru toczą się spory. Ostatnio wdorwałam książkę "Smak tropików (kuchnie Pacyfiku)" Beaty Markuzy i dzięki niej kulinarnie odwiedziłam Nową Zelandię przygotowując tartę karmelową. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Mnie smakowała w obydwóch wersjach.

      Tarta karmelowa (na blachę do tart o średnicy 27,5 cm)

      Ciasto:

      • 170 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
      • 2 i 1/4 łyżki cukru
      • 1 jajko
      • 1,5 szklanki (250 ml) mąki
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      Masa karmelowa:

      • 3/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego (wg mnie względnie można się pokusić o przygotowanie masy na kremówce lub kremówce wymieszanej z mlekiem)
      • 1,5 łyżki masła
      • 1,5 łyżki miodu
      • niepełna szklanka cukru brązowego (ok. 7/8 szklanki) 
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 i 1/4 łyżki mąki pszennej

      Dekoracja:

      • 3 białka
      • 6 łyżek cukru pudru

      Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować do połączenia. Następnie wsypywać mąkę pomieszaną z proszkiem i solą. Wyrobić ciasto, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć ciastem posmarowaną tłuszczem blachę, tak by zrobić  podwyższone brzegi (można rozwałkować ciasto na rozmiar blaszki). Ciasto nakłuć widelcem. (Ponieważ nie chciałam, żeby mi się wybrzuszyło, położyłam na wierzchu kawałek papieru do pieczenia i wysypałam na blaszkę fasolę, można to jednak pominąć jeśli nie mamy fasoli). Piec w 180°C przez 15 minut. 

      W garnku podgrzewać mleko wymieszane z masłem, miodem, cukrem, żółtkami, esencją i mąką. Nie zagotować, lecz podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa o konsystencji budyniu. 

      Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli piekliśmy z fasolą zdjąć ją oraz papier), wyłożyć na ciasto masę karmelową. Włożyć do piekarnika na ok. 15 minut, zmniejszyć jednocześnie temperaturę do 150ºC.

      Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wyłożyć równomiernie na ciasto i piec przez ok 5-10 minut, aż beza się zarumieni. Ciasto podawać ciepłe lub zimne.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta karmelowa z Nowej Zelandii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 maja 2012 10:12
  • wtorek, 28 czerwca 2011
    • Tort egipski

      Tort egipski od Palachinki to chyba jeden z najpopularniejszych tortów w blogosferze kulinarnej. Delikatna, budyniowa masa z orzechami i chrupiącym karmelem...pycha! Roboty z nim trochę jest, jak to z tortami, ale każdemu powinien się udać. U mnie gościł na stole już dwa razy i za każdym razem udaje mi się sfotografować w przekroju tylko jakieś wymęczone resztki...wszystkim bardzo smakuje, więc nic dziwnego, że znika szybko :)

      Tort egipski


      Blaty

      • 2 białka
      • 2 łyżki cukru
      • pół łyżki mąki pszennej
      • 40 g zmielonych orzechów laskowych

      Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli wsypać mąkę, orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20cm. Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

      Należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

      Masa budyniowo-maślana:

      • 10 żółtek
      • 10 łyżek cukru
      • 5,5 łyżek mąki pszennej
      • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
      • 340 ml mleka
      • 170 g masła

      W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

      Masa z bitej śmietany:

      • 340 g śmietany kremówki
      • 200 g + 2 łyżki cukru
      • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
      Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
      Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. uderzając wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

      Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

      Wykonanie:

      Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat itd. kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo przyozdobiłam - raz płatkami migdałów, a kolejnym razem wiórkami kokosowymi z zmielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (26) Pokaż komentarze do wpisu „Tort egipski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 czerwca 2011 16:57
  • poniedziałek, 29 listopada 2010
    • Kisiel mleczny karmelowy

      Kupić kisiel w torebce - żaden problem. O ile jednak przyjemniej samemu go zrobić. Mało pracy, dużo satysfakcji i dobrego smaku :) Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Żywienie w rodzinie."

      Kisiel karmelowy

      • 3 szklanki mleka
      • 6÷8 dag cukru
      • 3÷4 dag mąki ziemniaczanej
      • 1,5 dag cukru na karmel

      (kisiel wychodzi dość słodki, więc radzę się trzymać dolnych granic jeśli chodzi o cukier)

      Mleko zagotować z cukrem (6÷8 dag). 1/3 szklanki mleka pozostawić.

      Przygotować karmel: wsypać cukier do garnka o grubym dnie, dookoła można polać łyżką wody. Pozostawić aż zacznie się rozpuszczać i lekko brązowić. Cukru nie należy mieszać, najwyżej obracać garnkiem. Zdjąć z ognia i dodać 1/4 szklanki wrzącej wody. Uważać przy wlewaniu. Rozpuścić karmel mieszając we wlanej wodzie. Po rozpuszczeniu dodać do zagotowanego mleka.

      Pozostałe zimne mleko połączyć z mąką. Wlać do gotującego się mleka dokładnie mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Zagotować. Gorący kisiel przelać do salaterek, ostudzić. Można podawać z dżemem, bitą śmietaną, posypany kakao.

      Kisiel karmelowy

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Kisiel mleczny karmelowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 listopada 2010 21:29
  • poniedziałek, 30 sierpnia 2010
    • Domowe cukierki

      Pogoda coraz bardziej jesienna i dobijająca, aż ma się ochotę na osłodzenie sobie życia. Bardzo słodkim i smacznym sposobem są domowe cukierki, które w smaku przypominają krówki. Oryginał tu.

      Domowe cukierki

      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka śmietany kremówki (u mnie ok. 200 ml)
      • 1-1,5 szklanki kaszy manny
      • ew. kakao

      Cukier wsypujemy do garnka. Dodajemy odrobinę wody (ok. 2 łyżek) dookoła cukru. Podgrzewamy aż zacznie się topić. Gdy cały stopnieje i zbrązowieje, mieszamy i dodajemy powoli śmietanę. Gdy wytworzą się nam grudki to podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuszczą. Możemy dodać kakao. Dodajemy kaszę mannę. Kaszy powinno być tyle, żeby masa była dość gęsta. Gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając, tak by masa zgęstniała. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, studzimy, wstawiamy chłodne do lodówki i czekamy aż zgęstnieje. (u mnie masa nie doczekała tego etapu, została zjedzona przed osiągnięciem właściwiej konsystencji, ale najlepiej by było zostawić masę w chłodzie na kilka godzin).

      cukierki krówki

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe cukierki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 sierpnia 2010 14:31

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne