Wpisy otagowane „likier”

  • środa, 04 stycznia 2012
    • Likier miętowy After Eight

      Likier miętowy to dobra opcja dla wielbicieli połączenia czekolady z miętą. Przepis stąd, tłumaczony przez Caritkę. Nieco go zmieniłam. Zrobiłam dwie wersje - z mleczną i białą czekoladą. Obydwie bardzo smaczne, ale druga wersja smakowała wg mnie lepiej. Dałam whisky, ale na drugi raz wolałabym samą wódkę. Ponieważ dałam mniej czekoladek niż w oryginale, to dodałam krople miętowe (nie żołądkowe!, do kupienia w aptece za ok. 2 zł). Likier należy odstawić chociaż na dwa dni. Moc alkoholową i słodycz najlepiej dostosować do własnych upodobań. Jeśli chcemy zrobić tańszą wersję - można kombinować z czekoladą miętową, mleczną i kroplami miętowymi.

      Likier miętowy After Eight (na ok. 0,5 litra)

      • pół opakowanie czekoladek After Eight (100 g)
      • 100 g czekolady - mlecznej lub białej
      • 250 ml mleka
      • ok. 60 g cukru -można mniej wg uznania
      • 1 duże żółtko lub 2 małe
      • 230 ml brandy/ winiaku - ja dałam wódkę z whisky, może być rum z wódką
      • 1 łyżeczka kropel miętowych (opcjonalnie)

      Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w ciepłym mleku, wmieszać cukier i żółtka. Ubijać na parze (składniki można również rozgrzać bezpośrednio na ogniu). Całość zagotować i natychmiast ściągnąć z gazu, ubijając tak długo, aż masa będzie zimna.

      Do letniej masy dolewać powoli alkohol, cały czas ubijając, aż masa będzie całkiem zimna.
      Napełnić butelki, odstawić na 2 tygodnie (minimum 2-3 dni)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Likier miętowy After Eight”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 13:09
  • poniedziałek, 01 sierpnia 2011
    • Likier makowy

      Kolejny zrobiony przeze mnie likier. świetnie nadaje się do picia sam lub jako dodatek do lodów :) Polecam, zwłaszcza wielbicielom makowców ;) Przepis stąd, tłumaczony przez Caritkę.

      Likier makowy

      • 250 g gotowej masy makowej (bez bakalii - ja znalazłam tylko masę z bakaliami, więc je wybrałam)
      • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 4 żółtka (dałam 3)
      • 100 g cukru pudru (ilość dostosowujemy do upodobań, więc lepiej dać na początek mniej i później dosłodzić)
      • 210 ml wódki (w oryginale 350 ml)
      • 80 ml spirytusu (nie dałam, dla mnie było wystarczająco mocne)

      Masę makową i mleczko zagotować w garnku, ciągle mieszając by nie przypalić maku. Odstawić do schłodzenia.

      Żółtka i cukier ubić na pianę, dodać mieszankę makowo-mleczną, wymieszać. Powoli dolewać wódkę, spirytus ciągle mieszając. Gdy likier jest zbyt gęsty można to skorygować dodając mleczka lub alkoholu.

      Odstawić do schłodzenia. Przed podaniem wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce.

      Inne likiery możecie zobaczyć tu: KLIK. Na zdrowie!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Likier makowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 sierpnia 2011 12:08
  • czwartek, 02 czerwca 2011
    • Advokat

      Dziś wpis alkoholowy :) Przepis przyda się na letnie wieczorki z przyjaciółmi. Advokat nadaje się do picia sam, można nim polewać lody, a także użyć do pieczenia ciast. Polecam. Inspiracja od Yenulki


      Advokat

      • 5 żółtek
      • 1 szklanka cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
      • 250 ml spirytusu (u mnie 250 ml wódki - wystarczająco mocje)*
      • 2-3 krople aromatu waniliowego

      Mleko zagotować, zostawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym "na puch". Masa ma być prawie biała, cukier mało wyczuwalny. Dodajemy aromat. Dolewamy powoli wystudzone mleko, cały czas mieszając, następnie cienkim strumieniem dodajemy alkohol, cały czas mieszając.

      Advokat wlewamy do kafarek lub butelek. Zostawiamy na 2-3 dni do przegryzienia. Przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

      *Ilość alkoholu i jego rodzaj zależy od mocy którą lubimy.

      Wielbicieli likierów i napojów alkoholowych zapraszam również na:

      Likier a la Bailey's

      Likier kukułka

        Milk punch

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Advokat”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 czerwca 2011 09:05
  • wtorek, 10 sierpnia 2010
  • piątek, 16 lipca 2010

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne