Wpisy

  • niedziela, 23 kwietnia 2017
    • Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w śmietanowym sosie

      To danie jest idealne gdy mamy ochotę na szybki mięsny posiłek lub na makaron :) Potrzebna będzie Wam duża patelnia lub wok.

      Makaron z kurczakiem i szpinakiem w śmietanowym sosie

      /4 porcje/

      • około 700 g mięsa z kurczaka - u mnie mięso z udek, może być pierś
      • 2,5 małe cebule lub 1 duża
      • 3 ząbki czosnku
      • 300 g świeżego szpinaku
      • 1 szklanka śmietanki 30%
      • 50 g żółtego sera, startego na małych oczkach tarki
      • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
      • 400 g makaronu - u mnie fusilli
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      W międzyczasie, gdy będziemy przygotowywać sos, gotujemy makaron, po ugotowaniu odcedzamy.

      Przygotowanie sosu:

      Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojoną na drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso pokrojone w kostkę. Smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso będzie już prawie usmażone dodajemy liście szpinaku. Gdy mięso i szpinak będą usmażone dolewamy śmietankę oraz wymieszaną mąkę z wodą. Smażymy do zgęstnienia. Wsypujemy ser, mieszamy. Przyprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem.

      makaron ze szpinakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 kwietnia 2017 06:52
  • niedziela, 09 kwietnia 2017
    • Klub kolacyjny Barilla - relacja

      Pod koniec marca zostałam zaproszona do Klubu Kolacyjnego Barilla. Było to spotkanie blogerów kulinarnych łączące pasję do fotografii z miłością do kulinariów :)

      barilla

      Na początku spotkania mogliśmy się poznać i porozmawiać jedząc piękne i pyszne przystawki. Sami wiecie, że takie piękności jak na zdjęciu, czasem aż szkoda zjeść, tak przyjemnie się na nie patrzy :) Na szczęście chęć spróbowania czegoś nowego zawsze wygrywa ;)

      barilla

      Jak wiecie Barilla jest włoską firmą. Przez cały wieczór gotował dla nas rodowity Włoch, szef kuchni i restauracji Amici Miei z Poznania. Mini relację z wizyty w tej restauracji mogliście zobaczyć na fanpage bloga. Zarówno w restauracji, jak i podczas Klubu Kolacyjnego było pysznie.

      barilla

      Musze przyznać, że kocham makarony. Dobrej jakości makaron można jeść z przyjemnością nawet bez dodatków, albo w niesamowicie prostych połączeniach smakowych. Mmmm uwielbiam, więc tym chętniej uczestniczyłam w wydarzeniu :)

      barilla

      Drugim punktem spotkania były warsztaty fotograficzne, które prowadził Piotr Arnoldes. Mogliśmy nauczyć się kilku sztuczek, a także wypróbować fotografowanie ze sztucznym oświetleniem. Jak widać na powyższym zdjęciu wszyscy chętnie szukaliśmy najlepszego ujęcia.

      barilla

      I świetnie się wspólnie bawiliśmy :)

      barilla

      barilla

      barilla

      Po warsztatach zjedliśmy kolację składającą się z zupy Minestrone, spaghetti all'Amatriciana, a na deser otrzymaliśmy bezę z leśnymi owocami. Wszystko było pyszne i towarzyszył nam dobry nastrój :)

      barilla

      Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w warsztatach. Takie spotkania są zawsze bardzo miłe towarzysko, ale też pouczające. Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie i doskonałą atmosferę!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Klub kolacyjny Barilla - relacja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 kwietnia 2017 12:28
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc

      Wielkanoc co raz bliżej, więc pewnie większość z Was szuka inspiracji kulinarnych. Przepisy, które mogą się Wam przydać, znajdziecie w zakładce po lewej stronie strony. A dzisiaj puszysta babka z budyniem. Babka raczej z tych piaskowych i suchych, więc idealna do kawy ;)

      Babka budyniowa

      /przepis - magazyn kuchnia od kuchni; 1 szklanka = 250ml/

      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 190 g margaryny lub masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • budyń waniliowy - 30 g (proszek)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 i  3/4 łyżki oleju
      • 1,5 łyżki octu jabłkowego

      Białka ubić na sztywno.

      Osobno zmiksować żółtka z miękką margaryną (masłem) i cukrem. Następnie dodać olej, ocet, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką masę z pianą z białek. 

      Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (jeśli pieczecie w keksówce, to wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia). Wlać ciasto do formy

      Ciasto piec w 175°C przez około 50 minut (sprawdzić czy ciasto się piekło patyczkiem). Ostudzone ciasto polać polewą, można przyozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi.

      babka budyniowa

      Ciasto powstało w ramach wirtualnego spotkania w kuchni z Gin, Anią. Tematem było ciasto wielkanocne, sprawdźcie, to upiekły dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 18:58
  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • niedziela, 19 marca 2017
    • Drożdżówki z makiem

      Moimi ulubionymi drożdżówkami są te z serem, budyniem i makiem. A ostatnio ciągle miałam ochotę na drożdżówki z makiem. Niestety te kupne nie spełniły moich oczekiwań, więc postanowiłam upiec swoje. Możecie je zrobić w formie okrągłej drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, zrolowanej drożdżówki lub tak jak ja prostym sposobem osiągnąć fajny efekt wizualny. Przy drożdżówkach poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotową masę makową, jednak Wy możecie zrobić ją samodzielnie.

      Drożdżówki z makiem

      /około 10-12 sztuk/

      drożdżówki z makiem

      • 188 ml mleka
      • 19 g świeżych drożdży
      • 375 g mąki pszennej
      • 52 g cukru
      • 56 g masła
      • szczypta soli
      • około 500 g masy makowej gotowej lub samodzielnie wykonanej
      • śmietanka/ mleko/ białko do posmarowania ciasta

      Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami mąki. Zostawiamy na 5 minut.

      W misce umieszczamy mąkę, resztę cukru, sól, przestudzone masło i drożdże. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy wszystko na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zostawimy ciasto w miseczce przykrytej ściereczką na około 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.

      drożdżówki z makiem

      Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x36cm (mniej więcej, nie musicie robić tego z linijką). Rozsmarowujemy masę na całej powierzchni, a następnie zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi. Rolkę kroimy na około 10-12 części o szerokości około 3 cm. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między drożdżówkami. Następnie tępą stroną noża/ uchwytem łyżki przyciskamy wzdłuż środka drożdżówki, by nadać jej odpowiedni kształt (tak jakbyśmy chcieli przepołowić drożdżówkę).

      jak na filmie:

      Zostawiamy drożdżówki na około 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto śmietanką/ mlekiem lub białkiem. Piec w 180°C przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Gdy przestygną można posmarować lukrem.

      drożdżówki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 marca 2017 08:37

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne