Wpisy

  • czwartek, 22 lutego 2018
    • Bułki razowe ze słonecznikiem

      Zapraszam na pyszne bułeczki razowe. Idealne na śniadanie.

      Bułki razowe ze słonecznikiem

      /8-9 sztuk; 1 szklanka = 250ml; inspiracja/

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
      • około 1,5 szklanki letniej wody
      • 15 g świeżych drożdży
      • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      • 3 łyżki słonecznika + dodatkowych kilka łyżek do posypania
      • 3/4 łyżeczki soli

      Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie z dodatkiem 3 łyżek mąki pszennej. Pozostawiamy do podrośnięcia.

      Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, olej. Wlewamy podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki pszennej, ale ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dodajemy 3 łyżki słonecznika, wyrabiamy. Zostawiamy wyrobione ciasto w przykrytej ściereczką misce, aż podwoi swoją objętość.

      Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wykładamy na posmarowany olejem blat. Formujemy z ciasta prostokąt i smarujemy wierzch olejem. Posypujemy wierzch nasionami i lekko je wgniatamy dłonią w ciasto. Kroimy ciasto na trójkąty lub prostokąty zwilżonym olejem nożem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na pół godziny do podrośnięcia.

      Bułki wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Na dnie piekarnika powinna być miseczka z wodą. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą rumiane.

      Rada: bułki wychodzą dość blade, więc jeśli wolisz rumiane, posmaruj ich wierzch nie olejem, a rozmąconym jajkiem.

      Bułki możesz także formować tradycyjnie.

      bułki ze słonecznikiem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe ze słonecznikiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 lutego 2018 06:39
  • niedziela, 11 lutego 2018
    • czekoladowe scones

      Czekoladowe scones to świetne słodkie bułeczki. Doskonale smakują samodzielnie, więc śmiało możecie je zjeść na deser, czy wziąć do szkoły, czy na wycieczkę.

      Czekoladowe scones

      /8 sztuk; inspiracja/

      • 280 g mąki pszennej
      • 40 g niesłodzonego kakao
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 40 g brązowego cukru
      • 75 g zimnego masła lub margaryny
      • 1 jajko
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 120 ml maślanki
      • 100 g czekolady deserowej (można zrobić mieszankę czekolady deserowej, białej, mlecznej)

      W misce zmieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać masło. Nożem posiekać masło na małe kawałki, następnie rozcierać palcami, by połączyć częściowo z mąką. Dodać jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, wyrobić ciasto. Dodać czekoladę posiekaną na kawałki i wyrobić szybko, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej z części zrobić kulkę, lekko spłaszczyć i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

      czekoladowe scones

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „czekoladowe scones”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 lutego 2018 09:41
  • sobota, 27 stycznia 2018
    • Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg

      W zeszłym tygodniu i innymi gośćmi, w tym grupą blogerów, miałam okazję uczestniczyć w kolacji na której próbowaliśmy dań z autorskiego menu degustacyjnego Piotra Markowskiego. Kolacja odbyła się w restauracji Hotelu Złoty róg w Kostrzynie Wielkopolskim (możecie tu wstąpić odbywając podróż na trasie Poznań - Warszawa). Piotra Markowskiego poznaniacy mogą znać z takich restauracji jak Blow up hall 50/50 oraz, nieistniejącej już, Jadalni.

      Kolacja była świetnym przeżyciem kulinarnym. Widać, że menu jest przemyślane. Pewnym zaskoczeniem było tak szerokie zastosowanie rokitnika. Rokitnika próbowałam do tej pory w formie soku, który zapewne był niesamowicie zdrowy, jednak nie do przejścia w smaku. Teraz rokitnik został odczarowany i okazało się, że świetnie się sprawdza zarówno w formie wytrawnej jak i w deserach.

      Poniżej kilka kadrów z kolacji. Mam nadzieję, że Wam się spodobają :) 

      Przystawka zimna - marynowany łosoś islandzki w cytrusach z chipsem jaglanym, musem z rokitnika i jabłka jonagold

      łosoś islandzki

      Przystawka ciepła - wątróbka z sarny z puree z gruszki konferencji i chrupiącym chlebem orzechowym

      zupa - delikatny krem z topinamburu z prażonymi kasztanami na palonym maśle  - to jest absolutny hit - gdy będzie w menu, to koniecznie spróbujcie :)

      zupa topinambur

      danie główne rybne - pieczona polędwica z dorsza z pistacjami i veloute z zielonej pietruszki i jarmużu

      dorsz w pistacjach

      pre deser - lody jogurtowe z rokitnikiem

      lody jogurtowe sos z rokitnika

      danie główne mięsne - comber jagnięcy z kremową kaszą orkiszową i emulsją z pasternaka

      comber jagnięcy

      deser - mus czekoladowy z szarą bezą i sałatka z mango i chilli

      mus czekoladowy

      Dziękuję za zaproszenie i fantastyczne doznania smakowe :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 27 stycznia 2018 08:40
  • piątek, 19 stycznia 2018
  • niedziela, 07 stycznia 2018
    • Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      Witam Was serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że miło i rodzinnie spędziliście święta i dobrze się bawiliście w sylwestra, a nowy rok przywitaliście z radością. Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowego keksa inspirowanego przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella świątecznie". Jest to bardzo bogate czekoladowe ciasto, które dzięki dużej zawartości bakalii pozostaje długo wilgotne i przepyszne. Ciasto jest dość ciężkie, ale każdy kęs sprawia, że ma się ochotę rzucić się od razu na całą blaszkę ;) Nie bójcie się jeśli wydaje Wam się, że to ciasto jest tylko dla fanów rodzynek. Wszystko świetnie się zlepia w jedną pyszną czekoladową całość. Przepis podaję z moimi zmianami.

      Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g suszonych śliwek, posiekanych na małe kawałki
      • 300 g rodzynek, posiekanych
      • 175 g miękkiego masła
      • 110 g ciemnego  cukru muscadavo
      • 65 g cukru brązowego
      • 225 g miodu
      • 125 ml likieru kawowego (może być likier czekoladowy)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • sok i drobno strata skórka z 2 pomarańczy
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • 2 łyżki kakao niesłodzonego
      • 3 jajka, rozmieszane
      • 150 g mąki pszennej
      • 75 g mielonych migdałów

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Do garnka włóż posiekane śliwki i rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawę do piernika, kakao. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, by nic się nie przypaliło. Następnie zostawiamy do przestygnięcia do  temperatury pokojowej. 

      Tortownicę wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C.

      Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj do połączenia. Masę przelej do tortownicy. Piec około 1,5÷2 godziny, patyczek na końcu pieczenia może być lekko oklejony od owoców, ale nie od surowego ciasta. Ja piekłam ciasto przez około 1,5 godziny, po pół godziny przykryłam wierzch papierem śniadaniowym. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia przed rozkrojeniem, a najlepiej do następnego dnia. Można polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ciasto jest smaczne nawet jeszcze ciepłe, ale ostygnięte będzie bardziej stabilne i nie będzie wyglądać jak zakalec.

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 stycznia 2018 10:35

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne