Wpisy

  • czwartek, 25 maja 2017
    • Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      Muffiny jogurtowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią wilgotne muffiny, które długo utrzymują świeżość. Ja zrobiłam połowę w wersji z dżemem, połowę z wkrojonym na wierzch bananem. Jeśli macie ochotę możecie wewnątrz umieścić kawałek czekolady lub zostawić muffiny bez dodatków. Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Muffiny wykonane z przepisu Nigelli Lawson.

      Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      /12 sztuk/

      • 170 g jogurtu naturalnego
      • 3 jajka
      • 100 g rozpuszczonego masła
      • skórka otarta z cytryny
      • 150 g białego cukru
      • 200 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli
      • ewentualne dodatki - u mnie pół banana i 6 łyżeczek dżemu truskawkowego

      W jednej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, sodę, sól.

      W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, jajka, masło, skórkę otartą z cytryny.

      Mieszamy mokre składniki z suchymi.

      Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki.

      Jeśli przygotowujemy wersję z bananem, to wystarczy, ze na wierzch położymy niezbyt grube plastry banana. Jeśli mamy ochotę na wersję z dżemem, to nakładamy łyżkę ciasta do papilotki, następnie łyżeczkę gęstego dżemu, przykrywamy ciastem, by całość sięgała do 3/4 wysokości foremki.

      Muffiny pieczemy w 170°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). 

      muffiny jogurtowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 maja 2017 08:55
  • poniedziałek, 15 maja 2017
    • Rogale z ciasta ziemniaczanego

      W tym przepisie zaciekawiło mnie ciasto ziemniaczane. Po upieczeniu długo pozostaje świeże i smaczne. Wytrawny farsz świetnie się komponuje ze szpinakiem i serem. I mimo że nie jestem fanem sera feta, to całe zestawienie jest bardzo smaczne. W przyszłości może zrobię wersję słodką rogali z tym ciastem, bo jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

      Rogale z ciasta ziemniaczanego

      /24 sztuki, źródło - IG_grzanka/

      ciasto

      • 3 duże ugotowane ziemniaki, wystudzone do temperatury pokojowej
      • 0,5 kg mąki
      • 125 g rozpuszczonego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania
      • 0,5 łyżeczki soli
      • szczypta pieprzu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sezam do posypania

      Ziemniaki zmielić na gładką masę. Dodać mąkę, masło, 1 jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Przygotować farsz i postępować według dalszych instrukcji.

      rogale z serem i szpiankiem

      farsz

      • 125 g sera feta
      • 3-4 kostki mrożonego szpinaku, rozmrożone
      • szczypta czosnku granulowanego lub soli czosnkowej
      • szczypta pieprzu

      Ser feta, szpinak, pieprz i sól czosnkową zmieszać.

      Ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować dość cienko pierwszą połowę ciasta na okrąg. Ciasto przekroić na 12 równych trójkątnych części. Na każdej części kładziemy nadzienie i zwijamy rogale zaczynając od szerszej części. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią farszu i ciasta postępujemy analogicznie.

      Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 180°C przez około 15 minut, aż będą rumiane.

      rogale z serem i szpiankiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale z ciasta ziemniaczanego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 maja 2017 08:20
  • piątek, 28 kwietnia 2017
    • Pieczone pierogi z kurczakiem

      Byłam ostatnio w restauracji na pieczonych pierogach. Od razu nabrałam ochoty, by zrobić swoją wersję. Ciasto na te pierogi jest bardzo smaczne, miękkie po upieczeniu. Jeśli chodzi o farsz, to wymyśliłam wersję wytrawną z kurczakiem, jednak możecie wymyślić swoją wersję, nawet na słodko z czekoladą :)

      Pierogi pieczone z kurczakiem

      /inspiracja - ciasto, farsz - przepis własny; około 40 pierogów/

      Ciasto

      • 0,5 kg mąki pszennej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania ciasta
      • 50 g masła lub margaryny (u mnie po połowie), roztopione, przestudzone do temperatury pokojowej
      • 25 g drożdży świeżych
      • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie pół na pół z wodą)
      • 1 łyżeczka cukru
      • szczypta soli
      • sezam (opcjonalnie)

      Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Pozostawić na kilka minut, aż podrosną.

      Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką, jednym jajkiem, masłem, solą. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (potrwa to kilka minut; w razie potrzeby podsypać mąką podczas wyrabiania). Zostawić ciasto (w misce wysmarowanej olejem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

      Farsz

      • 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
      • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, chili w proszku
      • 300 g pieczarek
      • 50 g sera żółtego
      • 1 mała cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • olej do smażenia

      Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz chili. Na patelnię wlać olej, wrzucić kurczaka, usmażyć. Następnie dorzucić posiekaną na drobno cebulę, czosnek, pokrojone na drobno pieczarki, koncentrat pomidorowy. Całość usmażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wrzucić żółty ser pokrojony na kawałki.

      Ciasto podzielić na pół, rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać okrągłe kawałki szklanką. Na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 13-15 minut (aż będą złote). Podawać z sałatką lub sosami (np. czosnkowy, ketchup).

      pierogi drożdżowe z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 kwietnia 2017 07:45
  • niedziela, 23 kwietnia 2017
  • niedziela, 09 kwietnia 2017
    • Klub kolacyjny Barilla - relacja

      Pod koniec marca zostałam zaproszona do Klubu Kolacyjnego Barilla. Było to spotkanie blogerów kulinarnych łączące pasję do fotografii z miłością do kulinariów :)

      barilla

      Na początku spotkania mogliśmy się poznać i porozmawiać jedząc piękne i pyszne przystawki. Sami wiecie, że takie piękności jak na zdjęciu, czasem aż szkoda zjeść, tak przyjemnie się na nie patrzy :) Na szczęście chęć spróbowania czegoś nowego zawsze wygrywa ;)

      barilla

      Jak wiecie Barilla jest włoską firmą. Przez cały wieczór gotował dla nas rodowity Włoch, szef kuchni i restauracji Amici Miei z Poznania. Mini relację z wizyty w tej restauracji mogliście zobaczyć na fanpage bloga. Zarówno w restauracji, jak i podczas Klubu Kolacyjnego było pysznie.

      barilla

      Musze przyznać, że kocham makarony. Dobrej jakości makaron można jeść z przyjemnością nawet bez dodatków, albo w niesamowicie prostych połączeniach smakowych. Mmmm uwielbiam, więc tym chętniej uczestniczyłam w wydarzeniu :)

      barilla

      Drugim punktem spotkania były warsztaty fotograficzne, które prowadził Piotr Arnoldes. Mogliśmy nauczyć się kilku sztuczek, a także wypróbować fotografowanie ze sztucznym oświetleniem. Jak widać na powyższym zdjęciu wszyscy chętnie szukaliśmy najlepszego ujęcia.

      barilla

      I świetnie się wspólnie bawiliśmy :)

      barilla

      barilla

      barilla

      Po warsztatach zjedliśmy kolację składającą się z zupy Minestrone, spaghetti all'Amatriciana, a na deser otrzymaliśmy bezę z leśnymi owocami. Wszystko było pyszne i towarzyszył nam dobry nastrój :)

      barilla

      Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w warsztatach. Takie spotkania są zawsze bardzo miłe towarzysko, ale też pouczające. Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie i doskonałą atmosferę!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Klub kolacyjny Barilla - relacja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 kwietnia 2017 12:28

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne