Wpisy

  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby

      Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe muffinki, który powstał właściwie z niezbyt udanej próby tworzenia trufli (wyszły zdecydowanie zbyt słodkie by można było je jeść)...w sumie nie ma tego złego...gdyż muffinki wyszły wyborne. Muffiny podaję Wam w dwóch wersjach - z jajkiem i bez, i chyba te bez są moimi faworytami :) Cudownie, gdy porażkę można przekuć w sukces.

      Czekoladowe muffinki na dwa sposoby

      /10 sztuk; 1 szklanka = 250ml/

      • 30 g masła
      • 120 g skondensowanego słodzonego mleka
      • 45 g cukru brązowego
      • szczypta soli
      • 50 g białej czekolady
      • 25 g niesłodzonego kakao
      • pół szklanki mleka
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 jajko lub pół rozgniecionego widelcem dojrzałego banana
      • pół banana pokrojonego na kawałki

      Masa czekoladowa: Mleko skondensowane, cukier i masło podgrzewamy w mikrofalówce przez 2 minuty, co 30 sekund mieszamy masę. Następnie podgrzewamy jeszcze bez przerwy przez 1 minutę, mieszamy i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie - jeszcze podgrzewamy przez 30 sekund masę i mieszamy, by cukier był niemal całkowicie rozpuszczony.  Do ciepłej masy dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, przesiewając po 10 gram i mieszając do połączenia. Dodajemy szczyptę soli. 

      Do masy czekoladowej dodajemy mleko, jajko (w drugiej wersji zastępujemy jajko połową rozgniecionego banana) i olej, mieszamy do połączenia składników.

      Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masę wykładamy do foremek sylikonowych lub do wyłożonych papilotkami foremek metalowych, do 3/4 wysokości foremki. Do każdej muffinki wkrawamy po 1-2 cienkie plastry banana i wkładamy do masy (najlepiej pionowo i lekko wciskamy w ciasto, by były prawie przykryte). Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Jemy po ostudzeniu.

      muffiny czekoladowo bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 06:39
  • piątek, 06 kwietnia 2018
    • Szybkie i łatwe spaghetti

      Jeśli szukacie przepisu na szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, to przepis dla Was. W czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu zrobicie sos i zaraz po odcedzeniu obiad będzie gotowy. Co może być lepszego? :)

      Spaghetti z suszonymi pomidorami

      /1 porcja/

      • garść orzechów nerkowca + płatków migdałów+ pestek słonecznika (proporcje są dowolne, byle uzbierać garść z tych składników; możecie także pominąć orzechy nerkowca na rzecz migdałów)
      • pół słoiczka suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoiczka
      • kilka łyżek wody
      • ewentualnie starty żółty ser
      • makaron (najlepiej spaghetti, ale możecie właściwie dać dowolny)

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Orzechy nerkowca, migdały i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli mamy z tym problem - dodajemy wody).

      Po odcedzeniu makaronu dodajemy kremowy sos, posypujemy startym serem. Gotowe!

      spaghetti z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie i łatwe spaghetti”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2018 05:58
  • poniedziałek, 19 marca 2018
    • Pyszne ciasteczka czekoladowo - kokosowe

      Te ciasteczka są idealnie czekoladowe z nutą kokosu. Ciastka są miękkie, ale to jest ich atut. Jeśli jesteście fanami czekolady to koniecznie musicie je upiec. Ważne jest to żebyście ich nie trzymali za długo w piekarniku - po około 12 minutach pieczenia wciąż będą miękkie, jednak stwardnieją do odpowiedniego poziomu, gdy ostygną. Nie martwcie się - są upieczone. Ciasteczka z powodzeniem możecie zrobić nie posiadając miksera, jednak poświęćcie chwilę na mieszanie cukru :)

      Ciasteczka czekoladowo - kokosowe

      / około 16 ciastek; przepis własny/

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 30 g masła
      • 1 jajko
      • 60 g brązowego cukru (cukier trzcinowy)
      • 120 g mąki pszennej
      • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • wiórki kokosowe do posypania

      Czekoladę rozpuścić z masłem (w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej stawiając miskę z czekoladą i masłem na garnku z gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę z masłem wymieszać, dodać cukier, wymieszać, aż cukier nieco się rozpuści. Dodać jajko, wymieszać. Do masy dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Masa będzie miękka, więc do formowania ciasteczek zwilżamy ręce w zimnej wodzie, odrywamy kawałek ciasta, formujemy lekko spłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasta nie spłaszczamy bardziej. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta, w razie potrzeby zwilżając ręce wodą. Myjemy i wycieramy ręce, a następnie posypujemy ciastka wiórkami kokosowymi. Możemy lekko dotknąć wiórki palcami by przylgnęły do ciasta.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 11-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przed zjedzeniem.

      najlepsze ciastka czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasteczka czekoladowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2018 08:16
  • czwartek, 22 lutego 2018
    • Bułki razowe ze słonecznikiem

      Zapraszam na pyszne bułeczki razowe. Idealne na śniadanie.

      Bułki razowe ze słonecznikiem

      /8-9 sztuk; 1 szklanka = 250ml; inspiracja/

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
      • około 1,5 szklanki letniej wody
      • 15 g świeżych drożdży
      • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      • 3 łyżki słonecznika + dodatkowych kilka łyżek do posypania
      • 3/4 łyżeczki soli

      Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie z dodatkiem 3 łyżek mąki pszennej. Pozostawiamy do podrośnięcia.

      Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, olej. Wlewamy podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki pszennej, ale ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dodajemy 3 łyżki słonecznika, wyrabiamy. Zostawiamy wyrobione ciasto w przykrytej ściereczką misce, aż podwoi swoją objętość.

      Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wykładamy na posmarowany olejem blat. Formujemy z ciasta prostokąt i smarujemy wierzch olejem. Posypujemy wierzch nasionami i lekko je wgniatamy dłonią w ciasto. Kroimy ciasto na trójkąty lub prostokąty zwilżonym olejem nożem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na pół godziny do podrośnięcia.

      Bułki wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Na dnie piekarnika powinna być miseczka z wodą. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą rumiane.

      Rada: bułki wychodzą dość blade, więc jeśli wolisz rumiane, posmaruj ich wierzch nie olejem, a rozmąconym jajkiem.

      Bułki możesz także formować tradycyjnie.

      bułki ze słonecznikiem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe ze słonecznikiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 lutego 2018 06:39
  • niedziela, 11 lutego 2018
    • czekoladowe scones

      Czekoladowe scones to świetne słodkie bułeczki. Doskonale smakują samodzielnie, więc śmiało możecie je zjeść na deser, czy wziąć do szkoły, czy na wycieczkę.

      Czekoladowe scones

      /8 sztuk; inspiracja/

      • 280 g mąki pszennej
      • 40 g niesłodzonego kakao
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 40 g brązowego cukru
      • 75 g zimnego masła lub margaryny
      • 1 jajko
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 120 ml maślanki
      • 100 g czekolady deserowej (można zrobić mieszankę czekolady deserowej, białej, mlecznej)

      W misce zmieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać masło. Nożem posiekać masło na małe kawałki, następnie rozcierać palcami, by połączyć częściowo z mąką. Dodać jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, wyrobić ciasto. Dodać czekoladę posiekaną na kawałki i wyrobić szybko, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej z części zrobić kulkę, lekko spłaszczyć i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.

      czekoladowe scones

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „czekoladowe scones”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 lutego 2018 09:41

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne