Wpisy

  • czwartek, 24 sierpnia 2017
    • Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      Jeśli macie ochotę na domowe drożdżówki, to jest to fajny przepis na puszyste smakołyki. Oczywiście możecie zmienić owoce na inne, np. dodać jagody, maliny, truskawki...Jeśli nie macie ochoty na ser, to możecie użyć marmolady jako nadzienia.

      Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      /15 sztuk; blaszka 30x25 lub większa/

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 20 g świeżych drożdży
      • 250 ml (1 szklanka) mleka
      • 5 łyżek cukru
      • 2 jajka
      • 50 g rozpuszczonego masła
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe (po włożeniu palca da się odczuć ciepło, ale nie parzy). Do mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

      Roztapiamy w garnku masło i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, rozpuszczone masło i podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak nie należy jej dodawać zbyt dużo na początku wyrabiania, pamiętając, że ciasto wraz z wyrabianiem zyska na gładkości i elastyczności).

      Z ciasta wyrabiamy kulę, wkładamy je do miski i przykrywamy ciepłą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką, i rozwałkujemy dość cienko ciasto  na prostokąt (jeden bok może mieć około 20 cm, a drugi około 60 cm - nie mierzyłam, ale chodzi o zachowanie mniej więcej proporcji).

      nadzienie

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 2 łyżki cukru białego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
      • 2 łyżki mleka
      • 1 żółtko + 1 białko do posmarowania wierzchu
      • 200 g borówek

      Przygotowujemy nadzienie: ser, cukier biały, waniliowy, żółtka jaj, mleko wyrabiamy łyżką, rozcierając ser, by był w miarę gładki. Masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Posypujemy ciasto równomiernie borówkami.

      Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku. Kroimy ciasto na około 15 kawałków i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch drożdżówek smarujemy pędzelkiem umoczonym w białku.

      Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180°C (w międzyczasie drożdżówki będą miały jeszcze chwilę, by podrosnąć). Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę władamy do niego drożdżówki i pieczemy około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

      drożdżówki z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 sierpnia 2017 06:03
  • środa, 09 sierpnia 2017
    • Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      Latem to ciasto musi znaleźć się na Waszej liście, jako konieczne do wypróbowania. Świetnie sprawują się tu maliny, truskawki, jagody, borówki...Ciasto ładnie wygląda, jest bardzo smaczne i zapewnia pochwały od gości ;)

      Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      /blacha o wymiarach około 25x30 cm; 1 szklanka = 250 ml/

      kruche ciasto

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić lub mocno schłodzić. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 16 g cukru waniliowego
      • 80 g budyniu waniliowego (proszek)
      • 1/2 szklanki oleju

      dodatkowo

      • 0,5 kg owoców - u mnie maliny, truskawki i jagody
      • cukier puder do posypania ciasta

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać biały cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się zmiksował. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

      Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry), truskawki, jagody. Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      ciasto z budyniową pianką

      Ciasto zostało przygotowane w ramach wspólnego pichcenia z Anią i Anią :) Tym razem tematem były malinowe słodkości. Zobaczcie co przygotowały dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 sierpnia 2017 06:08
  • sobota, 29 lipca 2017
  • niedziela, 02 lipca 2017
    • Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami

      Dzisiaj mam dla Was pyszne i puszyste ciasto jogurtowe. Jest to ciasto które bardzo łatwo przygotować, a do tego pięknie wyrasta, więc świetnie prezentuje się na stole. Idealne dla gości, na wycieczkę, piknik, do popołudniowej kawki, czy do pracy na pocieszenie z powodu poniedziałku ;) Ja przygotowałam je z truskawkami, jednak możecie wykorzystać inne owoce. Pewnie będzie też smaczne z gęstą marmoladą czy dżemem. Jeśli nie lubicie owoców w cieście, to możecie przygotować wersję bez owoców, ale tak prawdę mówiąc, to one są tą "wisienką na torcie" dla tego ciasta. Smacznego!

      Ciasto jogurtowe z owocami

      /blaszka 20x32;inspiracja/

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 ml oleju
      • 1 (niepełna) szklanka cukru
      • 3 jajka
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 350 g jogurtu naturalnego
      • sok wyciśnięty z połowy cytryny
      • około 400 g owoców - u mnie truskawki
      • cukier puder do oprószenia

      ciasto jogurtowe z owocami

      Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

      Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce.

      W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt, sok z cytryny. Zmiksować do połączenia składników. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Krótko zmiksować (miksujemy tylko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą). Wlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy owoce (u mnie truskawki przecięte na pół; uwaga - zawsze układamy przeciętą stroną owocu w górę, by nie wyciekał sok na ciasto).

      Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Gdy ciasto przestygnie posypujemy ciasto cukrem pudrem używając sitka.

      ciasto jogurtowe z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lipca 2017 13:28
  • poniedziałek, 26 czerwca 2017
    • Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      To przepis na muffiny czekoladowe do których możecie dodać, jak ja, batony snickers, albo zamienić je na czekoladę, krówki, orzeszki...jak będziecie mieć ochotę :) Muffiny dobre nawet na następny dzień, a jeśli schowacie je na noc do lodówki (przykryte folią, by nie chłonęły zapachów), to pozostaną dłużej świeże.

      Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      /około 15 sztuk muffin; 1 szklanka=250 ml; inspiracja/

      • 3/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/3 szklanki oleju
      • 5 łyżek niesłodzonego kakao
      • 6 łyżek gorącej wody
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
      • 2 batony snickers (łącznie 100 g)

      Piekarnik nagrzać do 200°C.

      Cukier i olej ubijać przez około 1 minutę.

      Kakao połączyć z gorącą wodą i wymieszać aż powstanie gładka pasta. Dodać do cukru z olejem, zmiksować. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać jogurt, zmiksować.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Gdy piekarnik będzie nagrzany łączymy suche składniki z mokrymi, szybko mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki batony, mieszamy. Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny, tak by ciasto sięgało 3/4 wysokości foremki.

      Wkładamy foremki do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy około 20-25 minut (sprawdzamy przed wyjęciem muffiny patyczkiem, czy nie przylepia się do niego ciasto). Studzimy. Możemy polać po wystygnięciu muffiny polewą.

      muffiny snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 czerwca 2017 06:28

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne