Wpisy

  • wtorek, 06 listopada 2018
    • Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka

      Ciasto pianka kojarzy mi się z wizytami u babci. Smakowało nieco inaczej, i było tylko białe,  ale konsystencja była ta sama. Tutaj wersja pianki która szczególnie spodoba się dzieciom, ale i dorosły ciszy oko. Świetny pomysł dla gości i na przyjęcia dla milusińskich. Słodkie, kolorowe i nie trzeba piec. Samo zrobienie też jest łatwe, wystarczy tylko pilnować konsystencji. Smacznego!

      Ciasto Rajska pianka

      / blaszka ok 25x35 cm, inspiracja/

      Spód i wierzch

      • duża paczka herbatników

      Pianka

      • 1250 ml śmietanki 30% - schłodzona
      • 700 g schłodzonego jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 zielone galaretki* (u mnie owoce leśne) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 czerwone galaretki* (u mnie truskawkowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 żółte galaretki* (u mnie cytrynowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody

      *należy kupić galaretki przeznaczone na 500 ml wody

      Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400 ml) i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy, czy zaczyna gęstnieć.

      Blaszkę wykładamy folią spożywczą robiąc dłuższe końcówki u góry blaszki (możemy pominąć ten krok, ale ciasto będzie nam później łatwiej wyciągnąć i kroić. Zamiast folii możemy ewentualnie użyć papieru do pieczenia).

      Na dnie blaszki układamy ciastka, żeby cała powierzchnia była zakryta.

      Gdy galaretka będzie ostudzona i zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywniejsza dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

      Dzielimy masę na 3 równe części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wkładamy jedną miseczkę z galaretką na około 5 minut do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy masę na ciastka. Następnie blaszkę z masą  oraz drugą miseczkę z galaretką wkładamy do lodówki - również na około 5 minut. Gdy masa z galaretką zacznie gęstnieć wykładamy ją na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy wraz z trzecią miseczką z galaretką do lodówki na około 5 minut. Postępujemy taka samo jak z poprzednimi dwoma masami. Gdy wyłożymy na blaszkę ostatnią masę układamy od razu na niej warstwę herbatników, blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż ciastka zmiękną (najlepsze na drugi dzień).

      pyszne ciasto rajska pianka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2018 06:13
  • środa, 24 października 2018
    • Chiński kurczak curry

      Jeśli lubicie aromatyczne potrawy i curry, to zasmakuje Wam ta potrawa. Łatwo się ją robi, jedyna trudność to znalezienie w sklepie groszku cukrowego. Na szczęście co jakiś czas różne sklepy organizują tygodnie azjatyckie i czasem jest dostępny. Ja kupuję w kauflandzie, gdzie od czasu do czasu jest w sprzedaży w dziale z warzywami. Inspiracja pochodzi z książki Kuchnia milenijna. Kuchnia chińska.

      Chiński kurczak curry

      /porcja na 3 osoby lub dwie bardzo głodne/

      • pojedyncza pierś z kurczaka
      • 3/4 łyżki mąki
      • 3/4 łyżki curry w proszku
      • szczypta soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego (w oryginale olej arachidowy)
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy
      • pół dużej cebuli lub dwie małe, posiekana na drobno
      • 2 ząbki czosnku, posiekany
      • 1 szklanka bulionu z kurczaka
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
      • 250 g świeżego groszku cukrowego
      • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
      • ryż do podania - około 200 g

      Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z łyżką oleju, mąką, curry, solą, papryką. Odstawić do lodówki na 10 minut.

      Na patelni rozgrzać olej sezamowy wraz z olejem do smażenia. Wrzucić cebulkę i czosnek, chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka, smażyć kilka minut, mieszając, aż nie będzie surowy. Dodać bulion, sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 10 minut. Dodać groszek i gotować przez klika minut, aż groszek będzie miękki, ale wciąż chrupiący (około 5 minut, zależy od wielkości ognia). Potrawę podajemy z ryżem, posypaną orzeszkami.

      chiński kurczak curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chiński kurczak curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 24 października 2018 10:35
  • piątek, 28 września 2018
    • Scones z suszonymi morelami

      Scones z suszonymi morelami świetnie nadają się zarówno jako słodka przekąska, jak i na śniadanie, lunch, jako prowiant na wycieczkę, czy piknik. Jeśli lubimy możemy je zjeść z masłem, czy konfiturą, jednak mi smakują najbardziej bez dodatków. Inspiracją był przepis od Marthy Stewart z książki "Baking handbook". Przepis możecie oczywiście modyfikować dodając inne suszone owoce.

      Scones z suszonymi morelami

      • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1 szklanka mąki orkiszowej
      • 1/4 szklanki + 2 łyżki cukru białego 
      • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 0,5 szklanki (125 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej
      • 140 g miękkiego masła
      • 100 g suszonych moreli
      • śmietanka / mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu

      W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę pszenną i orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól. Dodać masło i wyrobić, by masło połączyło się ze suchymi składnikami.

      W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę. Dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Dodać pokrojone w drobną kostkę morele. Wymieszać.

      Podzielić ciasto na 8 części. Z każde zrobić kulę i ją lekko spłaszczyć, kłaść na papierze o pieczenia (dłonie można zwilżyć wodą, wtedy łatwiej  będzie kształtować bułeczki). Wierzch scones posmarować śmietaną / jajkiem lub mlekiem. Piecz w 190° przez około 25-30 minut, aż będą rumiane.

      scones morele martha stwart

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Scones z suszonymi morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 września 2018 10:26
  • sobota, 01 września 2018
    • Pyszna zupa krem z kalafiora

      Zupy nie są daniem które uwielbiam robić i jeść, choć żurek i rosół są wyjątkami, ale tę zupkę mogę polecić. Curry nadaje jej charakteru, więc śmiało róbcie na obiad czy na lunch do pracy. Ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej - na bulionie warzywnym, ale różnie dobrze możecie ją zrobić na rosole, bulionie mięsnym.

      Zupa krem z kalafiora

      /źródło/

      • 500 g kalafiora - świeży lub mrożony
      • 3 ziemniaki średniej wielkości
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 0,5 cebuli
      • 1 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 szklanki bulionu warzywnego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka curry
      • 1 pęczek świeżego koperku

      Obierz warzywa ze skórki. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w piórka, pietruszkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

      W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, pietruszkę i imbir. Po chwili smażenia (i mieszania) dodaj ziemniaki, czosnek. Smaż na mniejszym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj nieco oleju. Po tym czasie posyp warzywa curry i wymieszaj. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj umyty, podzielony na różyczki kalafior. Gotuj do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Blenderem zmiksuj zupę na krem. Podawaj z posiekanym koperkiem. Możesz również dodać grzanki.

      zupa kalafiorowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna zupa krem z kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2018 13:45
  • wtorek, 07 sierpnia 2018
    • Tarta snickers

      Jeśli lubicie batony typu snickers, kajmak i orzeszki, to zapewne ta tarta też Wam posmakuje. Możecie na wierzch jeszcze wrzucić kawałki batonów, ale bez tego ma się trochę mniejsze wyrzuty sumienia ;) Polecam, zwłaszcza gdy spodziewacie się gości. Ja przygotowałam tartę w blaszce o wymiarach 35x11 cm, ale z poniższych proporcji zostało mi jeszcze składników na 3 dodatkowe tartaletki. Oryginalnie przepis był robiony w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm.

      Tarta snickers

      /inspiracja/

      Spód

      • 230 g mąki pszennej
      • 20 g kakao niesłodzonego
      • 160 g masła, chłodne
      • 80 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka chłodnej wody

      Mąkę, kakao i cukier wymieszać. Dodać chłodne masło. Kroić masło na małe kawałki. Dodać żółtko i wodę, wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę robiąc ranty z ciasta na całą wysokość ścianek. Ciasto podziurawić równomiernie widelcem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 - 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Wierzch

      • 250 g mascarpone
      • 250 g masy kajmakowej
      • 50 g białej czekolady
      • orzeszki arachidowe solone

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, do miski wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i ustawiamy na garnku tak, by dno miski nie dotykało wody, czekamy do rozpuszczenia czekolady) i odstawić. Masę kajmakową umieścić w garnku i lekko podgrzać przez krótką chwilę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita, gładka masa pozbawiona ewentualnych kryształków cukru.Do masy kajmakowej (masa nie może być gorąca) dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać do masy orzeszki (ilość według uznania) i wyłożyć masę na ostudzony spód. Wierzch przyozdobić orzeszkami i startą deserową czekoladą. Całość wstawić do lodówki aż masa się ustabilizuje.

      tarta snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2018 07:51

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne