wypieki

  • czwartek, 24 sierpnia 2017
    • Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      Jeśli macie ochotę na domowe drożdżówki, to jest to fajny przepis na puszyste smakołyki. Oczywiście możecie zmienić owoce na inne, np. dodać jagody, maliny, truskawki...Jeśli nie macie ochoty na ser, to możecie użyć marmolady jako nadzienia.

      Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      /15 sztuk; blaszka 30x25 lub większa/

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 20 g świeżych drożdży
      • 250 ml (1 szklanka) mleka
      • 5 łyżek cukru
      • 2 jajka
      • 50 g rozpuszczonego masła
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe (po włożeniu palca da się odczuć ciepło, ale nie parzy). Do mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

      Roztapiamy w garnku masło i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, rozpuszczone masło i podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak nie należy jej dodawać zbyt dużo na początku wyrabiania, pamiętając, że ciasto wraz z wyrabianiem zyska na gładkości i elastyczności).

      Z ciasta wyrabiamy kulę, wkładamy je do miski i przykrywamy ciepłą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką, i rozwałkujemy dość cienko ciasto  na prostokąt (jeden bok może mieć około 20 cm, a drugi około 60 cm - nie mierzyłam, ale chodzi o zachowanie mniej więcej proporcji).

      nadzienie

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 2 łyżki cukru białego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
      • 2 łyżki mleka
      • 1 żółtko + 1 białko do posmarowania wierzchu
      • 200 g borówek

      Przygotowujemy nadzienie: ser, cukier biały, waniliowy, żółtka jaj, mleko wyrabiamy łyżką, rozcierając ser, by był w miarę gładki. Masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Posypujemy ciasto równomiernie borówkami.

      Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku. Kroimy ciasto na około 15 kawałków i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch drożdżówek smarujemy pędzelkiem umoczonym w białku.

      Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180°C (w międzyczasie drożdżówki będą miały jeszcze chwilę, by podrosnąć). Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę władamy do niego drożdżówki i pieczemy około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

      drożdżówki z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 sierpnia 2017 06:03
  • poniedziałek, 15 maja 2017
    • Rogale z ciasta ziemniaczanego

      W tym przepisie zaciekawiło mnie ciasto ziemniaczane. Po upieczeniu długo pozostaje świeże i smaczne. Wytrawny farsz świetnie się komponuje ze szpinakiem i serem. I mimo że nie jestem fanem sera feta, to całe zestawienie jest bardzo smaczne. W przyszłości może zrobię wersję słodką rogali z tym ciastem, bo jest łatwe do zrobienia i bardzo smaczne.

      Rogale z ciasta ziemniaczanego

      /24 sztuki, źródło - IG_grzanka/

      ciasto

      • 3 duże ugotowane ziemniaki, wystudzone do temperatury pokojowej
      • 0,5 kg mąki
      • 125 g rozpuszczonego masła, ostudzonego do temperatury pokojowej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania
      • 0,5 łyżeczki soli
      • szczypta pieprzu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sezam do posypania

      Ziemniaki zmielić na gładką masę. Dodać mąkę, masło, 1 jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Przygotować farsz i postępować według dalszych instrukcji.

      rogale z serem i szpiankiem

      farsz

      • 125 g sera feta
      • 3-4 kostki mrożonego szpinaku, rozmrożone
      • szczypta czosnku granulowanego lub soli czosnkowej
      • szczypta pieprzu

      Ser feta, szpinak, pieprz i sól czosnkową zmieszać.

      Ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować dość cienko pierwszą połowę ciasta na okrąg. Ciasto przekroić na 12 równych trójkątnych części. Na każdej części kładziemy nadzienie i zwijamy rogale zaczynając od szerszej części. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią farszu i ciasta postępujemy analogicznie.

      Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w 180°C przez około 15 minut, aż będą rumiane.

      rogale z serem i szpiankiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rogale z ciasta ziemniaczanego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 maja 2017 08:20
  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • niedziela, 19 marca 2017
    • Drożdżówki z makiem

      Moimi ulubionymi drożdżówkami są te z serem, budyniem i makiem. A ostatnio ciągle miałam ochotę na drożdżówki z makiem. Niestety te kupne nie spełniły moich oczekiwań, więc postanowiłam upiec swoje. Możecie je zrobić w formie okrągłej drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, zrolowanej drożdżówki lub tak jak ja prostym sposobem osiągnąć fajny efekt wizualny. Przy drożdżówkach poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotową masę makową, jednak Wy możecie zrobić ją samodzielnie.

      Drożdżówki z makiem

      /około 10-12 sztuk/

      drożdżówki z makiem

      • 188 ml mleka
      • 19 g świeżych drożdży
      • 375 g mąki pszennej
      • 52 g cukru
      • 56 g masła
      • szczypta soli
      • około 500 g masy makowej gotowej lub samodzielnie wykonanej
      • śmietanka/ mleko/ białko do posmarowania ciasta

      Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami mąki. Zostawiamy na 5 minut.

      W misce umieszczamy mąkę, resztę cukru, sól, przestudzone masło i drożdże. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy wszystko na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zostawimy ciasto w miseczce przykrytej ściereczką na około 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.

      drożdżówki z makiem

      Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x36cm (mniej więcej, nie musicie robić tego z linijką). Rozsmarowujemy masę na całej powierzchni, a następnie zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi. Rolkę kroimy na około 10-12 części o szerokości około 3 cm. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między drożdżówkami. Następnie tępą stroną noża/ uchwytem łyżki przyciskamy wzdłuż środka drożdżówki, by nadać jej odpowiedni kształt (tak jakbyśmy chcieli przepołowić drożdżówkę).

      jak na filmie:

      Zostawiamy drożdżówki na około 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto śmietanką/ mlekiem lub białkiem. Piec w 180°C przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Gdy przestygną można posmarować lukrem.

      drożdżówki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 marca 2017 08:37
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pomidorowe zakręcone bułeczki

      Te lekko pomidorowe bułeczki są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Zapewne zrobią wrażenie na gościach, jak i ucieszą oko dzieci. Ważne jest, by użyć do nich wędliny o wyraźnym smaku, np. salami. Jeśli chcecie mieć bułeczki na wypasie, to do środka możecie dodać ser.

      Pomidorowe zakręcone bułeczki

      /około 9-10 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • 50 g oleju
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
      • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 75 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
      • około 150 g wędliny o wyraźnym smaku, np. salami

      pomidorowe zawojańce z szynką

      Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.

      Mąkę wymieszać z olejem, koncentratem i solą (uzyskamy konsystencję mokrego piasku). Dodać przyprawy, żółtko, utarte drożdże i śmietanę/jogurt. Wszystko wyrobić na gładką, miękką masę. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 9x30 cm. Pokroić ciasto wzdłuż, na pasy o szerokości około 3 centymetrów.

      Wędlinę kroimy na pół i układamy na pasku ciasta tak, by lekko wystawała. Następnie zwijamy ciasto w rulon. W ten sposób otrzymamy coś na kształt różyczki. Zawijańca umieszczamy w formie do muffin (piekłam i w sylikonowych i w metalowych formach; nie trzeba smarować foremek, bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut. Ja w połowie pieczenia posmarowałam wierzch białkiem. Można spożywać po ostudzeniu lub lekko ciepłe.

      Ponieważ nie wiem gdzie podziało się zdjęcie z etapu przygotowania, pokaże Wam jak powinny być usytuowane kawałki wędliny względem ciasta, przed zawijaniem rulonów :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowe zakręcone bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 06:20

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne