wypieki

  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • niedziela, 19 marca 2017
    • Drożdżówki z makiem

      Moimi ulubionymi drożdżówkami są te z serem, budyniem i makiem. A ostatnio ciągle miałam ochotę na drożdżówki z makiem. Niestety te kupne nie spełniły moich oczekiwań, więc postanowiłam upiec swoje. Możecie je zrobić w formie okrągłej drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, zrolowanej drożdżówki lub tak jak ja prostym sposobem osiągnąć fajny efekt wizualny. Przy drożdżówkach poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotową masę makową, jednak Wy możecie zrobić ją samodzielnie.

      Drożdżówki z makiem

      /około 10-12 sztuk/

      drożdżówki z makiem

      • 188 ml mleka
      • 19 g świeżych drożdży
      • 375 g mąki pszennej
      • 52 g cukru
      • 56 g masła
      • szczypta soli
      • około 500 g masy makowej gotowej lub samodzielnie wykonanej
      • śmietanka/ mleko/ białko do posmarowania ciasta

      Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami mąki. Zostawiamy na 5 minut.

      W misce umieszczamy mąkę, resztę cukru, sól, przestudzone masło i drożdże. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy wszystko na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zostawimy ciasto w miseczce przykrytej ściereczką na około 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.

      drożdżówki z makiem

      Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x36cm (mniej więcej, nie musicie robić tego z linijką). Rozsmarowujemy masę na całej powierzchni, a następnie zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi. Rolkę kroimy na około 10-12 części o szerokości około 3 cm. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między drożdżówkami. Następnie tępą stroną noża/ uchwytem łyżki przyciskamy wzdłuż środka drożdżówki, by nadać jej odpowiedni kształt (tak jakbyśmy chcieli przepołowić drożdżówkę).

      jak na filmie:

      Zostawiamy drożdżówki na około 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto śmietanką/ mlekiem lub białkiem. Piec w 180°C przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Gdy przestygną można posmarować lukrem.

      drożdżówki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 marca 2017 08:37
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pomidorowe zakręcone bułeczki

      Te lekko pomidorowe bułeczki są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Zapewne zrobią wrażenie na gościach, jak i ucieszą oko dzieci. Ważne jest, by użyć do nich wędliny o wyraźnym smaku, np. salami. Jeśli chcecie mieć bułeczki na wypasie, to do środka możecie dodać ser.

      Pomidorowe zakręcone bułeczki

      /około 9-10 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • 50 g oleju
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
      • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 75 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
      • około 150 g wędliny o wyraźnym smaku, np. salami

      pomidorowe zawojańce z szynką

      Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.

      Mąkę wymieszać z olejem, koncentratem i solą (uzyskamy konsystencję mokrego piasku). Dodać przyprawy, żółtko, utarte drożdże i śmietanę/jogurt. Wszystko wyrobić na gładką, miękką masę. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 9x30 cm. Pokroić ciasto wzdłuż, na pasy o szerokości około 3 centymetrów.

      Wędlinę kroimy na pół i układamy na pasku ciasta tak, by lekko wystawała. Następnie zwijamy ciasto w rulon. W ten sposób otrzymamy coś na kształt różyczki. Zawijańca umieszczamy w formie do muffin (piekłam i w sylikonowych i w metalowych formach; nie trzeba smarować foremek, bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut. Ja w połowie pieczenia posmarowałam wierzch białkiem. Można spożywać po ostudzeniu lub lekko ciepłe.

      Ponieważ nie wiem gdzie podziało się zdjęcie z etapu przygotowania, pokaże Wam jak powinny być usytuowane kawałki wędliny względem ciasta, przed zawijaniem rulonów :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowe zakręcone bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 06:20
  • piątek, 17 lutego 2017
    • Oponki serowe w wersji fit - oponki pieczone

      W sumie nie wiem, czy to bardziej oponki, czy lekko słodkie bułeczki...zapewne mają o wiele mniej kalorii niż tradycyjne oponki smażone na głębokim tłuszczu. Nie są zbyt słodkie, ale komu będzie mało, może zawsze użyć np. cukru pudru. Najlepiej smakują gdy wystygną. Możecie je jeść jako samodzielną przekąskę lub zrobić z nich bułeczki i przełożyć tym na co aktualnie macie ochotę.

      oponki pieczone serowe fit

      Oponki serowe pieczone

      /około małych 15 sztuk; inspiracja - IG ewelina880222; 1 szklanka = 250ml/

      oponki pieczone serowe fit

      • 250 g twarogu
      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki - u mnie mąka owsiana
      • 3 łyżki cukru trzcinowego - w oryginale ksylitol
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 płaska łyżeczka sody

      oponki pieczone serowe fit

      Ser i jajka miksujemy (ja użyłam blendera, by uzyskać bardziej gładką konsystencję sera).

      Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mąkę, wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie czego podsypujemy jeszcze nieco mąką. Myjemy ręce i z kawałków ciasta robimy wałki o wysokości około 1 cm. Zlepiamy 2 końce, by uzyskać formę oponka. Wielkość zależy od Waszych preferencji, ja robiłam oponki o średnicy około 5 cm. Kładziemy oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13-15 minut w 190°C. 

      oponki pieczone serowe fit

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Oponki serowe w wersji fit - oponki pieczone”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 06:32
  • niedziela, 09 października 2016
    • Oreo bułeczki

      Czy są tu fani ciasteczek oreo? A fani słodkich bułeczek drożdżowych? Jeśli należycie do którejś z grup proponuję Wam upieczenie bułeczek oreo. Mają fajny słodko- czekoladowy smak i są świeże nawet następnego dnia po upieczeniu. Przepis jest na dużą porcję, bo aż na 12 bułek, ale możecie upiec z połowy porcji, poczęstować znajomych lub zamrozić bułki, by móc się cieszyć nimi w dowolnej chwili :)

      Oreo drożdżowe bułeczki

      /12 sztuk; inspiracja/

      oreo bułki

      ciasto

      • 25 g drożdży świeżych
      • 100 g cukru
      • 500 g mąki
      • szczypta soli
      • 250 ml ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 80 g rozpuszczonego i przestudzonego do temperatury pokojowej masła (mało powinno być płynne, ale nie gorące)
      • 5 pokruszonych ciasteczek oreo (najlepiej zmiażdżyć je łyżką jak najdrobniej)

      masa oreo

      • 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
      • 1 jajko
      • 7 pokruszonych ciasteczek oreo

      Do miski wsypujemy sól i mąkę. Robimy ręką dołek w mące. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem oraz z dwoma czubatymi łyżkami mąki (bierzemy mąkę z miski). Wlewamy masę do przygotowanego dołka i czekamy około 10-15 minut, aż drożdże troszkę podrosną. Dodajemy jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy masę, aż zacznie być jednolita, wtedy dodajemy pokruszone ciastka i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste, ciastka równomiernie rozłożone po cieście (możemy podsypać ciasto jeszcze mąką, ale na końcu wyrabiania ciasto może być jeszcze lekko kleiste). Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu w miseczce przykrytej ściereczką kuchenną. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około 40-60 minut.

      Przygotowujemy masę oreo: w misce mieszamy pokruszone (ja miażdżyłam łyżką) oreo z serkiem i jajkiem na jednolitą masę.

      Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x60 cm (mniej więcej, nie trzeba dokładnie mierzyć). Na ciasto wykładamy masę serową, równomiernie ją rozsmarowujemy na całym cieście. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, by powstała nam długa rolka ciasta. Powstałe ciasto dzielimy na 12 części i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawiając około 1-1,5 cm miejsca z każdej strony bułki, by miała miejsce na podrośnięcie. Zostawimy ciasto na około 15 minut. Po tym czasie  wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut.

      oreo bułki

      Po całkowitym ostudzeniu bułek polewamy je lukrem (około 4 łyżki cukru pudru mieszamy z odrobiną wody) i możemy posypać okruszkami z ciastka oreo.

      Ważne, by po ostudzeniu bułeczki przechowywać w pojemniku przykrytym folią spożywczą, co pozwoli zachować ich świeżość na dłużej.

      oreo bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Oreo bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 października 2016 09:47

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne