napoje

  • poniedziałek, 13 lipca 2015
    • Koktajl truskawkowy

      Powoli sezon na truskawki się kończy, a ten koktajl jest doskonałym sposobem na cieszenie się ich smakiem. Co ważne na koktajl możemy przerobić truskawki, które straciły lekko swój urok, bo np. za długo leżały w oczekiwaniu na zjedzenie. Jeśli nie są zepsute, to nie wyrzucajmy owoców. Smacznego!

      Koktajl truskawkowy

      /1 duża porcja; przepis własny/

      • ok. 220 g truskawek
      • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
      • 3 łyżki czubate (ok. 70 g) jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki czubate (ok. 70 g) serka homogenizowanego waniliowego

      koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

      Wszystkie składniki połączyć blenderem, aż do rozdrobnienia truskawek. Koktajl możemy przyozdobić kawałkami truskawek i listkami mięty. Do koktajlu możemy dodawać także inne owoce, np. maliny, jagody, borówki. W razie potrzeby koktajl można dosłodzić miodem.

      koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl truskawkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lipca 2015 06:18
  • środa, 27 sierpnia 2014
    • Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

      Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań.

      Lemoniada ogórkowa - bez użycia blendera

      / inspiracja - przepis Agnieszki/

      • 0,5 dużego ogórka
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • cukier lub miód do smaku, ok. 3-4 łyżki
      • 1 litr schłodzonej wody

      Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

      lemoniada z ogórka

      Lemoniada ogórkowa z użyciem blendera

      • 1 duży ogórek
      • cukier lub miód do smaku - ok. 3 łyżki
      • sok z 0,5 dużej cytryny lub 1 mniejszej cytryny
      • 0,5 litra wody

      Ogórek blendujemy z cukrem/miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

       lemoniada z ogórka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 27 sierpnia 2014 10:40
  • niedziela, 01 grudnia 2013
    • Likier z kawy zbożowej

      Likier z kawy zbożowej nadaje się na zimowy wieczór dla rozgrzania atmosfery, a także jako dodatek do letniego deseru, np. polania lodów. Przepis oczywiście modyfikujemy pod własny gust - ja dałam wódkę zamiast spirytusu, bo nie lubię mocnych likierów, a także więcej dosłodziłam niż w oryginale, bo lubię słodkie likiery. Likier nie jest gęsty, jeśli chcemy osiągnąć gęstszy likier trzeba by zmienić mleko na słodzone i dodać spirytusu, by mniej rozcieńczyć mleko. Dla mnie taki jak podany poniżej jest w sam raz. Źródło.

      Likier z kawy zbożowej

      • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 3-4 czubate łyżki kawy zbożowej (u mnie Inka)
      • 6-8 łyżek cukru
      • 0,5-1 szklanki wódki (może być oczywiście spirytus, jeśli lubimy mocne trunki)

      Mleko zagotowujemy, wlewamy do kawy. Mieszamy. Dodajemy cukier wg smaku pamiętając, że po dodaniu alkoholu i odstaniu kilku dni likier będzie mniej słodki. Następnie odstawiamy na chwilę płyn, by osiągnął temperaturę pokojową. Dolewamy wódki wg upodobań (po kilku dniach likier straci na intensywności, więc 0,5 szklanki to minimum). Wlewamy do wyparzonej wrzątkiem butelki i odstawiamy na minimum 3 dni do lodówki.

      likier kawowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Likier z kawy zbożowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 grudnia 2013 12:06
  • niedziela, 22 września 2013
  • czwartek, 19 września 2013

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne