zupy

  • sobota, 01 września 2018
    • Pyszna zupa krem z kalafiora

      Zupy nie są daniem które uwielbiam robić i jeść, choć żurek i rosół są wyjątkami, ale tę zupkę mogę polecić. Curry nadaje jej charakteru, więc śmiało róbcie na obiad czy na lunch do pracy. Ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej - na bulionie warzywnym, ale różnie dobrze możecie ją zrobić na rosole, bulionie mięsnym.

      Zupa krem z kalafiora

      /źródło/

      • 500 g kalafiora - świeży lub mrożony
      • 3 ziemniaki średniej wielkości
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 0,5 cebuli
      • 1 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 szklanki bulionu warzywnego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka curry
      • 1 pęczek świeżego koperku

      Obierz warzywa ze skórki. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w piórka, pietruszkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

      W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, pietruszkę i imbir. Po chwili smażenia (i mieszania) dodaj ziemniaki, czosnek. Smaż na mniejszym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj nieco oleju. Po tym czasie posyp warzywa curry i wymieszaj. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj umyty, podzielony na różyczki kalafior. Gotuj do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Blenderem zmiksuj zupę na krem. Podawaj z posiekanym koperkiem. Możesz również dodać grzanki.

      zupa kalafiorowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna zupa krem z kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2018 13:45
  • niedziela, 30 października 2016
    • Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą

      Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programy MasterChef chwalona przez samego Gordona Ramsaya, wydała książkę - Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. Dominika skomponowała oryginalne smaki i połączenia z ogólnie dostępnych składników. Książka jest ładnie wydana, a zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Póki co skusiłam się na zrobienie zupy krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą. Chrzan nadaje kalafiorowi charakteru, a ciecierzyca dodaje smaczku i chrupkości całej potrawie. Niestety ciecierzycę musimy zrobić tuż przed podaniem, gdyż szybko mięknie. Zapewne nie jest to ostatnia pozycja z tej książki, którą wypróbuję.

      Krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą

      /około 4-6 porcji/

      zupa

      • 1 większy kalafior
      • 3 łyżki masła
      • 1 cebula
      • 2 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz
      • blender

      Kalafior umyj, usuń liście, podziel na różyczki.

      W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną na drobno cebulkę. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kalafior, sól, pieprz i przykryj garnek pokrywką. Duś na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie (w razie czego na początku duszenia można dodać 2 łyżki wody, by kalafior się nie przypalił; w czasie duszenia mieszamy co jakiś czas warzywa sprawdzając czy się nie przypalają). Gdy kalafior zmięknie dodajemy bulion i chrzan. Zagotowujemy, blendujemy na krem, przyprawiamy solą, pieprzem chrzanem według upodobań do smaku.

      Chrupiąca ciecierzyca

      • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 0,5 łyżeczki miodu
      • 1 łyżeczka curry
      • szczypta soli

      W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę: piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciecierzycę przepłukać i osuszyć ściereczkami kuchennymi. Wymieszać ciecierzycę z olejem, miodem, przyprawami. Blachę do pieczenia (wielkości całego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na nią przygotowaną ciecierzycę i piec w piekarniku przez około 20-25 minut, mieszając w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

      Gorący krem podawać z ciecierzycą.

      krem z karmelizowanego kalafiora chrupiąca ciecierzyca

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 10:23
  • niedziela, 27 października 2013
    • Krem z pietruszek i gruszki

      Jak widać po ostatnim wpisie na blogu zrobiło się jesiennie. Tym samym jemy ciepłe zupki, warzywa i sezonowe owoce. Połączenie gruszki z pietruszką nie było mi dotąd znane, także chętnie wypróbowałam. Zupa jest lekko słodka, z nutą tymianku i, jeśli dobrze doprawimy, ostra od pieprzu. Podaję z moimi zmianami. Źródło.

      Zupa królów. Krem z gruszki i pietruszki.

      • 0,5 kg korzenia pietruszki
      • 1 łyżeczka tymianku (u mnie suszony)
      • olej
      • 1 gruszka
      • ok. jedna szklanka mleka (u mnie krowie, może być gryczane, jak u autorki)
      • bulion lub woda (u mnie rosół z kury) - ok.300ml
      • sól, pieprz
      • do posypania: płatki migdałów lub siemię lniane

      skład krem z  pietruszki

      Pietruszkę obieramy, kroimy na grubsze plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niej suszony tymianek. Chwilę podgrzewamy, dodajemy pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki gruszkę.Dusimy kolejne 5 minut.

      Zalewamy całość bulionem (wlewamy tyle płynu, by przykrył warzywa). Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Warzywa powinny być miękkie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy mleko w takiej ilości by uzyskać konsystencję kremu. Zupę podajemy posypaną płatkami migdałowymi lub siemieniem lnianym.

      krem z pietruszki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z pietruszek i gruszki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 10:36
  • wtorek, 22 października 2013
    • Pyszny krem z dyni

      Dynia jaka jest każdy widzi. Brzuchata, słoneczna i pełna aromatu. Ciągle jestem zafascynowana ile ciekawych potraw można zrobić z dyni. I najbardziej fascynują mnie te, gdzie dynia nie jest zasypana cynamonem, czy przyprawą do piernika, gdzie ta przyprawa na tyle dominuje, że nie czuć nic innego. W tej zupce znajdziemy jeszcze kilka innych składników, które sprawiają, że zupa jest aromatyczna i lekko pikantna. Smaczna zarówno na ciepło i na zimno. Źródło.

      Pyszny krem z dyni

      • 1,5 kg dyni
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 1/4 łyżeczki cynamonu
      • gałka muszkatołowa - malutka szczypta, tyle co na czubku noża
      • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
      • 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z czerwonego wina)
      • woda lub bulion (u mnie rosół z kury)
      • sól, pieprz
      • pestki dyni

      Dynię obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka nalać wodę i wrzucić tam dynię. Gotujemy aż będzie miękka.

      Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy tam cebulę.  Podsmażać przez 2-3 minuty na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową. Podsmażać kolejne 3 minuty.

      Dynię dodać do cebuli z przyprawami. Gotujemy razem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dolać tyle bulionu lub wody, by przykryła warzywa.  przykryć garnek pokrywką. Gotować przez 10 minut.

      Zdjąć z ognia. Zmiksować blenderem zupę. Dodać ocet, miód, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą posypaną pestkami dyni.

      pyszny krem z dyni

      Zupa została przygotowana w ramach wspólnego gotowania z:

      Gin; Lejdi;Maggie ; Martynosia; Mirabelka ;Mops w kuchni ; Pela ; Siankoo; Siaśkabartoldzik 

      Oczywiście zupa bierze udział w Akcji Bei "Festiwal dyni 2013".

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny krem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 19:02
  • wtorek, 27 sierpnia 2013
    • Rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

      Zupa pomidorowa wraz z rosołem to chyba najczęściej spotykane zupy na polskim stole. A jednak nie jest to banalna zupa, go można ją zrobić na wiele sposobów, otrzymując ciekawe i smaczne efekty. Nie pozwólmy by zwykła pomidorówka była banalna. Ta zupka przypadnie do gustu tym, którzy lubią widzieć składniki pływające w zupie, choć na krem można ją również przerobić. Przepis nieco zmieniony przeze mnie pochodzi z książki "Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły", a ponieważ zupka jest wyzwaniem we wspólnym gotowaniu, to inne wersje pomidorowej możecie zobaczyć u: MopsikaMaggie, Dobromiły, Bartoldzika, Mirabelki, Panny Malwinny, Martynosi, Peli. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate.

      Zupa pomidorowa z fasolą

      • puszka fasoli (u mnie biała); można oczywiście ugotować suchą fasolę
      • 2 cebule, posiekane
      • 3 ząbki czosnku, posiekane
      • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki
      • świeże oregano lub 3-4 łyżeczki suszonego
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • ok. 0,8-1 litra bulionu
      • 120 g suszonych pomidorów
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić kolendrą, jeśli ktoś lubi)
      • sól, pieprz
      • 2 łyżki żółtego sera, najlepiej o ostrym smaku (pominęłam)
      • makaron (ok. 90 g), ugotować
      • olej do smażenia

      skład zupy pomidorowej

      Suszone pomidory zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy, aż woda dojdzie do temperatury pokojowej, odcedzamy.

      Rozgrzać olej na patelni, przysmażyć cebulę, następnie dodać czosnek, po minucie dodać pomidory pokrojone w kawałki, suszone pomidory pokrojone na kawałki, koncentrat pomidorowy. Smażymy, dodajemy oregano. Gdy pomidory się nieco rozpadną, przekładamy wszystko do garnka. Zalewamy bulionem, dodajemy fasolę.Gotujemy kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

      W osobnym garnku gotujemy makaron, odcedzamy, dodajemy do ugotowanej zupy. Zupę można przed podaniem posypać na talerzu startym serem i posypać natką pietruszki.

      zupa z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą i makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 sierpnia 2013 18:59

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne