zupy

  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      Zupa idealna na chłodniejsze wieczory. Jej skład na pierwszy rzut oka jest dość dziwny, oryginalny, zastanawiający...czy to może być dobre? Oj tak, może być i jest. Świetna zupa jesienna. Chrupiąca, pełna smaku, wyważona. Przyprawy świetnie się komponują z pozostałymi składnikami.

      Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      /źródło - BBC goodfood 01/02 2015; 5-6 porcji/

      • 1 cebula
      • 1 jabłko, obrane, pokrojone w drobną kostkę
      • 1,5 łodygi selera naciowego, posiekane w drobną kostkę
      • 1/3 średniej wielkości dyni hokkaido (może być inna, ale ta świetnie się sprawdza), obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w drobną kostkę
      • 1 łyżka curry
      • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
      • 1/2 łyżki nasion czarnuszki
      • 400 g przecieru pomidorowego (passata) lub pomidorów z puszki posiekanych
      • 0,75 L bulionu drobiowego lub warzywnego
      • 70 g ryżu basmati
      • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      • olej do smażenia

      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojone jabłko, cebulę, seler, szczyptę soli. Smażyć przez około 10 minut ciągle mieszając. Dodać dynię, curry, cynamon, nasiona czarnuszki, szczyptę pieprzu. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, bulion i ryż. Wymieszaj, gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu przykryte. Po tym czasie sprawdzić czy ryż i warzywa są dogotowane.

      zupa dyniowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 06:19
  • sobota, 01 września 2018
    • Pyszna zupa krem z kalafiora

      Zupy nie są daniem które uwielbiam robić i jeść, choć żurek i rosół są wyjątkami, ale tę zupkę mogę polecić. Curry nadaje jej charakteru, więc śmiało róbcie na obiad czy na lunch do pracy. Ja zrobiłam w wersji wegetariańskiej - na bulionie warzywnym, ale różnie dobrze możecie ją zrobić na rosole, bulionie mięsnym.

      Zupa krem z kalafiora

      /źródło/

      • 500 g kalafiora - świeży lub mrożony
      • 3 ziemniaki średniej wielkości
      • 1 pietruszka (korzeń)
      • 0,5 cebuli
      • 1 cm świeżego imbiru, obranego ze skórki
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 szklanki bulionu warzywnego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka curry
      • 1 pęczek świeżego koperku

      Obierz warzywa ze skórki. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, cebulę w piórka, pietruszkę i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

      W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, pietruszkę i imbir. Po chwili smażenia (i mieszania) dodaj ziemniaki, czosnek. Smaż na mniejszym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj nieco oleju. Po tym czasie posyp warzywa curry i wymieszaj. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj umyty, podzielony na różyczki kalafior. Gotuj do miękkości warzyw przez około 10-15 minut. Blenderem zmiksuj zupę na krem. Podawaj z posiekanym koperkiem. Możesz również dodać grzanki.

      zupa kalafiorowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna zupa krem z kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2018 13:45
  • niedziela, 30 października 2016
    • Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą

      Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programy MasterChef chwalona przez samego Gordona Ramsaya, wydała książkę - Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. Dominika skomponowała oryginalne smaki i połączenia z ogólnie dostępnych składników. Książka jest ładnie wydana, a zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Póki co skusiłam się na zrobienie zupy krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą. Chrzan nadaje kalafiorowi charakteru, a ciecierzyca dodaje smaczku i chrupkości całej potrawie. Niestety ciecierzycę musimy zrobić tuż przed podaniem, gdyż szybko mięknie. Zapewne nie jest to ostatnia pozycja z tej książki, którą wypróbuję.

      Krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą

      /około 4-6 porcji/

      zupa

      • 1 większy kalafior
      • 3 łyżki masła
      • 1 cebula
      • 2 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz
      • blender

      Kalafior umyj, usuń liście, podziel na różyczki.

      W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną na drobno cebulkę. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kalafior, sól, pieprz i przykryj garnek pokrywką. Duś na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie (w razie czego na początku duszenia można dodać 2 łyżki wody, by kalafior się nie przypalił; w czasie duszenia mieszamy co jakiś czas warzywa sprawdzając czy się nie przypalają). Gdy kalafior zmięknie dodajemy bulion i chrzan. Zagotowujemy, blendujemy na krem, przyprawiamy solą, pieprzem chrzanem według upodobań do smaku.

      Chrupiąca ciecierzyca

      • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 0,5 łyżeczki miodu
      • 1 łyżeczka curry
      • szczypta soli

      W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę: piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciecierzycę przepłukać i osuszyć ściereczkami kuchennymi. Wymieszać ciecierzycę z olejem, miodem, przyprawami. Blachę do pieczenia (wielkości całego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na nią przygotowaną ciecierzycę i piec w piekarniku przez około 20-25 minut, mieszając w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

      Gorący krem podawać z ciecierzycą.

      krem z karmelizowanego kalafiora chrupiąca ciecierzyca

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 10:23
  • niedziela, 27 października 2013
    • Krem z pietruszek i gruszki

      Jak widać po ostatnim wpisie na blogu zrobiło się jesiennie. Tym samym jemy ciepłe zupki, warzywa i sezonowe owoce. Połączenie gruszki z pietruszką nie było mi dotąd znane, także chętnie wypróbowałam. Zupa jest lekko słodka, z nutą tymianku i, jeśli dobrze doprawimy, ostra od pieprzu. Podaję z moimi zmianami. Źródło.

      Zupa królów. Krem z gruszki i pietruszki.

      • 0,5 kg korzenia pietruszki
      • 1 łyżeczka tymianku (u mnie suszony)
      • olej
      • 1 gruszka
      • ok. jedna szklanka mleka (u mnie krowie, może być gryczane, jak u autorki)
      • bulion lub woda (u mnie rosół z kury) - ok.300ml
      • sól, pieprz
      • do posypania: płatki migdałów lub siemię lniane

      skład krem z  pietruszki

      Pietruszkę obieramy, kroimy na grubsze plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niej suszony tymianek. Chwilę podgrzewamy, dodajemy pietruszkę i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki gruszkę.Dusimy kolejne 5 minut.

      Zalewamy całość bulionem (wlewamy tyle płynu, by przykrył warzywa). Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Warzywa powinny być miękkie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy mleko w takiej ilości by uzyskać konsystencję kremu. Zupę podajemy posypaną płatkami migdałowymi lub siemieniem lnianym.

      krem z pietruszki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z pietruszek i gruszki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 10:36
  • wtorek, 22 października 2013
    • Pyszny krem z dyni

      Dynia jaka jest każdy widzi. Brzuchata, słoneczna i pełna aromatu. Ciągle jestem zafascynowana ile ciekawych potraw można zrobić z dyni. I najbardziej fascynują mnie te, gdzie dynia nie jest zasypana cynamonem, czy przyprawą do piernika, gdzie ta przyprawa na tyle dominuje, że nie czuć nic innego. W tej zupce znajdziemy jeszcze kilka innych składników, które sprawiają, że zupa jest aromatyczna i lekko pikantna. Smaczna zarówno na ciepło i na zimno. Źródło.

      Pyszny krem z dyni

      • 1,5 kg dyni
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 1/4 łyżeczki cynamonu
      • gałka muszkatołowa - malutka szczypta, tyle co na czubku noża
      • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
      • 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z czerwonego wina)
      • woda lub bulion (u mnie rosół z kury)
      • sól, pieprz
      • pestki dyni

      Dynię obrać, pokroić w kostkę. Na dno garnka nalać wodę i wrzucić tam dynię. Gotujemy aż będzie miękka.

      Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka o grubym dnie rozgrzewamy olej i wrzucamy tam cebulę.  Podsmażać przez 2-3 minuty na małym ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową. Podsmażać kolejne 3 minuty.

      Dynię dodać do cebuli z przyprawami. Gotujemy razem przez ok. 2-3 minuty. Następnie dolać tyle bulionu lub wody, by przykryła warzywa.  przykryć garnek pokrywką. Gotować przez 10 minut.

      Zdjąć z ognia. Zmiksować blenderem zupę. Dodać ocet, miód, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą posypaną pestkami dyni.

      pyszny krem z dyni

      Zupa została przygotowana w ramach wspólnego gotowania z:

      Gin; Lejdi;Maggie ; Martynosia; Mirabelka ;Mops w kuchni ; Pela ; Siankoo; Siaśkabartoldzik 

      Oczywiście zupa bierze udział w Akcji Bei "Festiwal dyni 2013".

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny krem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 października 2013 19:02

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne