makarony

  • piątek, 06 kwietnia 2018
    • Szybkie i łatwe spaghetti

      Jeśli szukacie przepisu na szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, to przepis dla Was. W czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu zrobicie sos i zaraz po odcedzeniu obiad będzie gotowy. Co może być lepszego? :)

      Spaghetti z suszonymi pomidorami

      /1 porcja/

      • garść orzechów nerkowca + płatków migdałów+ pestek słonecznika (proporcje są dowolne, byle uzbierać garść z tych składników; możecie także pominąć orzechy nerkowca na rzecz migdałów)
      • pół słoiczka suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoiczka
      • kilka łyżek wody
      • ewentualnie starty żółty ser
      • makaron (najlepiej spaghetti, ale możecie właściwie dać dowolny)

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Orzechy nerkowca, migdały i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli mamy z tym problem - dodajemy wody).

      Po odcedzeniu makaronu dodajemy kremowy sos, posypujemy startym serem. Gotowe!

      spaghetti z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie i łatwe spaghetti”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2018 05:58
  • niedziela, 23 kwietnia 2017
  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      To przepis na ekspresowy makaron. Cały obiad jesteście w stanie wykonać w czasie przeznaczonym na ugotowanie makaronu. Tak jest idealnie! Smakuje bardzo świeżo. Jest lekko ostry dzięki rukoli i wiosenny dzięki pomidorkom. Proste i smaczne zestawienie. Przepis, z lekkimi zmianami, pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".

       Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      /dla 3-4 osób/

      • 400 g makaronu - u mnie casarecce, ale świetnie sprawdzi się penne, fusilli
      • 250 g pokrojonych pomidorków, najlepiej koktajlowe
      • 400 g pieczarek pokrojonych w paski
      • 100 g szynki/ boczku - można zrezygnować z dodatku mięsnego; u mnie szynka drobiowa
      • spora garść rukoli
      • 50 g ziaren słonecznika
      • pół natki pietruszki, posiekanej
      • 50 g sera - u mnie tarta mozzarella; może być każdy żółty
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz

      Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. W czasie potrzebnym na doprowadzenie do wrzenia wody i ugotowanie makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.

      Na suchej patelni prażymy słonecznik. Odkładamy go na bok do miseczki.

      Kroimy na kawałki szynkę, podsmażamy na oleju. Myjemy i kroimy pieczarki, dorzucamy do smażącej się szynki.

      W czasie smażenia pieczarek siekamy natkę pietruszki, którą następnie dodajemy do nich. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Kroimy na kawałki pomidorki. Myjemy rukolę, ścieramy na tarce ser.

      Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy do nich pomidorki, ser, rukolę, ugotowany makaron. ziarna słonecznika. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe!

      makaron grzegorz łapanowski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 09:58
  • niedziela, 28 października 2012
    • Piekielnie ostro. Dasz radę zjeść?

      W skali od 1 (najłagodniejsze) do 10 (najostrzejsze) na ile lubicie ostre potrawy? Ja pozostaję przy 6. Na warsztatach Blue Dragon wraz z Gruszką z fartuszka dane nam było zrobić pikantny makaron japoński. "Pikantny" to raczej eufemizm, bo jest piekielnie ostry. Więc jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych potraw, to zmniejszcie do połowy ilość ostrych składników. Najwyżej później doprawicie.

      Pikantny makaron japoński

      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 1 kawałek imbiru długości kciuka, drobno posiekany
      • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
      • 5 cebul dymek, drobno posiekanych
      • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
      • 1 saszetka sosu Seczuańskiego, np. Blue Dragon
      • 40 ml octu ryżowego
      • 1 papryczka chilli, drobno posiekana w kosteczkę (bez pestek)
      • 1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chilli
      • 2 łyżeczki japońskiego pieprzy Shichimi (można pominąć)
      • 320 g makaronu jajecznego
      • 5 cm kawałek ogórka, drobno pokrojony
      • 1 mały pęczek kolendry

      1. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj olej, cebulę dymkę, imbir, czosnek i wymieszaj. Smaż 30 sekund. Dodaj mięso mielone i nadal smaż 4-5 minut, stale mieszając, aby mięso się nie posklejało. Dodaj sos seczuański, ocet ryżowy, wymieszaj i smaż nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodaj świeże chilli, pieprz japoński i podgrzej.

      2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron włóż do dużej miski, nałóż mięso. Udekoruj ogórkiem i kolendrą. Podawaj gorące.

      pikantny makaron

       

      A teraz wyniki konkursu z blue dragon.

      Jak widać wpis konkursowy udostępniło 188 osób

      • nagroda nr 1 - książeczka+ 2 sosy - Beata Kołtacka
      • nagroda nr 2: zupa miso+2 sosy wygrywa: Seven Days in Sunny June 

      Gratuluję. Czekam na wasze adresy max przez tydzień (do 4.11), jeśli nie będzie odzewu nagrody przepadają.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piekielnie ostro. Dasz radę zjeść?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2012 12:17
  • niedziela, 29 stycznia 2012
    • Lasagne

      Danie nieco czasochłonne, jednak nie trudne. Smaczne i sycące. Trochę przypiekł mi się wierzch, ale nie szkodzi, bo i tak było smaczne. Przyprawy dopasowujemy do tego co mamy pod ręką i do smaku.

      Lasagne

      • 1 opakowanie makaronu lasagne
      • 750 g mięsa mielonego
      • pomidory z puszki bez skórki -2 puszki (w okresie letnim oczywiście świeże)
      • 1 marchew
      • 4-5 ząbków czosnku
      • 1 cebula
      • ok. 20 dag żółtego sera
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki cukru
      • 1,5 łyżeczki majeranku
      • ok. 2 łyżeczki tymianku
      • ok. 2 łyżeczki oregano
      • ok. 2 łyżeczki bazylii
      • ok. 1 łyżeczka lubczyku 
      • ok. pół łyżeczki chili 
      • ok. 3 łyżeczki ziół prowansalskich

      Sos beszamelowy

      • 50 g masła (10 łyżek)
      • 50 g mąki
      • 500 ml mleka
      • biały pieprz
      • sól
      • gałka muszkatołowa

      Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki. Smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojony czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone. Smażymy. Gdy będzie już usmażone dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy, cukier i startą na drobnych oczkach marchewkę. Wszystko mieszamy i smażymy do momentu aż sok z mięsa i pomidorów prawie się wygotuje. Sprawdzamy smak i w razie czego dodajemy przypraw, soli, pieprzu.

      Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy makaron wymagający gotowania, to w garnku gotujemy wodę. Wkładamy makaron i gotujemy 3-5 minut.

      Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mleko, wymieszać, doprawić przyprawami.

      Układamy w blaszce warstwami kolejno: sos beszamelowy, makaron, mięso, ser i tak do wykończenia składników, na wierzch dajemy sos beszamelowy.

      Pieczemy w piekarniku w 180°C aż makaron będzie miękki (w zależności od tego czy mamy makaron wymagający gotowania czy nie), ja zapiekałam ok. pół godziny. 


      Przepis dołączam do akcji   "zapiekany makaron"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 stycznia 2012 16:54

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne