makarony

  • niedziela, 23 kwietnia 2017
  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      To przepis na ekspresowy makaron. Cały obiad jesteście w stanie wykonać w czasie przeznaczonym na ugotowanie makaronu. Tak jest idealnie! Smakuje bardzo świeżo. Jest lekko ostry dzięki rukoli i wiosenny dzięki pomidorkom. Proste i smaczne zestawienie. Przepis, z lekkimi zmianami, pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".

       Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      /dla 3-4 osób/

      • 400 g makaronu - u mnie casarecce, ale świetnie sprawdzi się penne, fusilli
      • 250 g pokrojonych pomidorków, najlepiej koktajlowe
      • 400 g pieczarek pokrojonych w paski
      • 100 g szynki/ boczku - można zrezygnować z dodatku mięsnego; u mnie szynka drobiowa
      • spora garść rukoli
      • 50 g ziaren słonecznika
      • pół natki pietruszki, posiekanej
      • 50 g sera - u mnie tarta mozzarella; może być każdy żółty
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz

      Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. W czasie potrzebnym na doprowadzenie do wrzenia wody i ugotowanie makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.

      Na suchej patelni prażymy słonecznik. Odkładamy go na bok do miseczki.

      Kroimy na kawałki szynkę, podsmażamy na oleju. Myjemy i kroimy pieczarki, dorzucamy do smażącej się szynki.

      W czasie smażenia pieczarek siekamy natkę pietruszki, którą następnie dodajemy do nich. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Kroimy na kawałki pomidorki. Myjemy rukolę, ścieramy na tarce ser.

      Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy do nich pomidorki, ser, rukolę, ugotowany makaron. ziarna słonecznika. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe!

      makaron grzegorz łapanowski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 09:58
  • niedziela, 28 października 2012
    • Piekielnie ostro. Dasz radę zjeść?

      W skali od 1 (najłagodniejsze) do 10 (najostrzejsze) na ile lubicie ostre potrawy? Ja pozostaję przy 6. Na warsztatach Blue Dragon wraz z Gruszką z fartuszka dane nam było zrobić pikantny makaron japoński. "Pikantny" to raczej eufemizm, bo jest piekielnie ostry. Więc jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych potraw, to zmniejszcie do połowy ilość ostrych składników. Najwyżej później doprawicie.

      Pikantny makaron japoński

      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 1 kawałek imbiru długości kciuka, drobno posiekany
      • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
      • 5 cebul dymek, drobno posiekanych
      • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
      • 1 saszetka sosu Seczuańskiego, np. Blue Dragon
      • 40 ml octu ryżowego
      • 1 papryczka chilli, drobno posiekana w kosteczkę (bez pestek)
      • 1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chilli
      • 2 łyżeczki japońskiego pieprzy Shichimi (można pominąć)
      • 320 g makaronu jajecznego
      • 5 cm kawałek ogórka, drobno pokrojony
      • 1 mały pęczek kolendry

      1. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj olej, cebulę dymkę, imbir, czosnek i wymieszaj. Smaż 30 sekund. Dodaj mięso mielone i nadal smaż 4-5 minut, stale mieszając, aby mięso się nie posklejało. Dodaj sos seczuański, ocet ryżowy, wymieszaj i smaż nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodaj świeże chilli, pieprz japoński i podgrzej.

      2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron włóż do dużej miski, nałóż mięso. Udekoruj ogórkiem i kolendrą. Podawaj gorące.

      pikantny makaron

       

      A teraz wyniki konkursu z blue dragon.

      Jak widać wpis konkursowy udostępniło 188 osób

      • nagroda nr 1 - książeczka+ 2 sosy - Beata Kołtacka
      • nagroda nr 2: zupa miso+2 sosy wygrywa: Seven Days in Sunny June 

      Gratuluję. Czekam na wasze adresy max przez tydzień (do 4.11), jeśli nie będzie odzewu nagrody przepadają.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piekielnie ostro. Dasz radę zjeść?”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2012 12:17
  • niedziela, 29 stycznia 2012
    • Lasagne

      Danie nieco czasochłonne, jednak nie trudne. Smaczne i sycące. Trochę przypiekł mi się wierzch, ale nie szkodzi, bo i tak było smaczne. Przyprawy dopasowujemy do tego co mamy pod ręką i do smaku.

      Lasagne

      • 1 opakowanie makaronu lasagne
      • 750 g mięsa mielonego
      • pomidory z puszki bez skórki -2 puszki (w okresie letnim oczywiście świeże)
      • 1 marchew
      • 4-5 ząbków czosnku
      • 1 cebula
      • ok. 20 dag żółtego sera
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki cukru
      • 1,5 łyżeczki majeranku
      • ok. 2 łyżeczki tymianku
      • ok. 2 łyżeczki oregano
      • ok. 2 łyżeczki bazylii
      • ok. 1 łyżeczka lubczyku 
      • ok. pół łyżeczki chili 
      • ok. 3 łyżeczki ziół prowansalskich

      Sos beszamelowy

      • 50 g masła (10 łyżek)
      • 50 g mąki
      • 500 ml mleka
      • biały pieprz
      • sól
      • gałka muszkatołowa

      Obieramy i kroimy cebulę na drobne kawałki. Smażymy na oleju, następnie dodajemy pokrojony czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso mielone. Smażymy. Gdy będzie już usmażone dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy, cukier i startą na drobnych oczkach marchewkę. Wszystko mieszamy i smażymy do momentu aż sok z mięsa i pomidorów prawie się wygotuje. Sprawdzamy smak i w razie czego dodajemy przypraw, soli, pieprzu.

      Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy makaron wymagający gotowania, to w garnku gotujemy wodę. Wkładamy makaron i gotujemy 3-5 minut.

      Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mleko, wymieszać, doprawić przyprawami.

      Układamy w blaszce warstwami kolejno: sos beszamelowy, makaron, mięso, ser i tak do wykończenia składników, na wierzch dajemy sos beszamelowy.

      Pieczemy w piekarniku w 180°C aż makaron będzie miękki (w zależności od tego czy mamy makaron wymagający gotowania czy nie), ja zapiekałam ok. pół godziny. 


      Przepis dołączam do akcji   "zapiekany makaron"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 stycznia 2012 16:54
  • piątek, 08 października 2010
    • Zapiekanka bolońska

      Pyszne, proste, smaczne i sycące danie. Przepis Piadiny. Makaron po bolońsku to sposób na pyszny obiad. Przyznam, że uwielbiam makarony i zapiekanki, więc gdy tylko zobaczyłam ten przepis, nabrałam ochoty na zapiekankę makaronową.

      ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

      Składniki:

      • 0,5 kg makaronu typu świderki
      • 0,5 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
      • 2 duże lub 3 małe cebule
      • 1 ząbek czosnku
      • 30 dag przecieru pomidorowego
      • 2 kostki mięsne (lub rosołowe)
      • 2-3 łyżki oliwy
      • 30 dag sera żółtego
      • masło lub margaryna do smarowania formy i do położenia na wierzchu zapiekanki - ok. 2-2,5 dag
      • przyprawy do smaku (sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, suszona pietruszka, papryka słodka, cukier)
      • ew. papryka i pomidor

      Wykonanie:

      Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą, zostawić pod przykryciem.

      Cebule pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie w dużym, wygodnym rondlu. Do cebuli dodać sprasowany czosnek, chwilę smażyć. Można dodać pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Smażymy przez chwilę, następnie dodać mięso, przesmażyć rozdzielając widelcem. Gdy puści sok, dodać kostki i przecier oraz 3-4 łyżki wody (można nią najpierw wypłukać słoik z reszty przecieru), a następnie dodać przyprawy do smaku. Dusić ok. 15 minut na niewielkim ogniu, aby sos ładnie zgęstniał. Do przekładania używać gorący, nie czekać aż przestygnie.

      Ser zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.

      Szklaną formę żaroodporną lub garnek wysmarować masłem. Kłaść na przemian: cienką warstwę 1/3 makaronu, posypać 1/4 sera, rozłożyć cienką warstwę 1/3 sosu - i znów makaron, ser, sos; makaron, ser, sos - i na końcu posypać resztą sera. Uwaga: warstwy nie powinny być szczelnie przykrywane następnymi.
      Na koniec poukładać na wierzchu kawałeczki masła, oprószyć suszoną pietruszką i papryką.

      Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15-20 minut.

      ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka bolońska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 08 października 2010 17:44

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne