mięso

  • poniedziałek, 28 maja 2018
    • Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      Korzystacie już z sezonu na szparagi? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co zrobić, zapraszam do skorzystania z tego przepisu. Świetny pomysł na obiad, łatwe do zrobienia, jedyne co musicie zrobić to pilnować poziomu płynów - tutaj tak jak w risotto gotujemy do niemal do wyparowania, więc musimy pamiętać, że podana ilość płynu i czasu gotowania może być nieco inna, niż podano, ze względu na nastawiony poziom mocy kuchenki. W razie czego dodajcie nieco wody, by nic się nie przypaliło. Pamiętajcie też, żeby wszystkie składniki przygotować przed rozpoczęciem gotowania.

      Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      /inspiracja; 1 szklanka =250ml; 2-3 porcje/

      • 1/2 szklanki kaszy pęczak
      • 3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy
      • 1 mała cebula, posiekana na drobno
      • 1 por - tylko biała część, posiekany na drobno
      • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
      • 300 g piersi z indyka lub kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego + 1 łyżka wody
      • 1/3 szklanki białego wina
      • 1 szklanka bulionu drobiowego / wołowego / rosołu
      • 1/2 główki małej młodej kapusty lub 1/3 większej (około 2 szklanki poszatkowanej w paski kapusty)
      • 1/2 pęczka szparagów - u mnie białe, ale mogą być zielone (obrane - jeśli jest potrzeba- pokrojone na 2 mm paski, główki zostawione w całości)
      • 3 łyżki szczypiorku, posiekany
      • pieprz

      Wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoczęciem gotowania - szatkujemy jak podano przy poszczególnych składnikach. Pęczotto najlepiej przygotowywać w garnku lub na patelni o grubym dnie.

      Do garnka wlewamy łyżkę oleju i smażymy, mieszając, przez minutę. Następnie dodajemy drugą łyżkę oleju i wsypujemy cebulkę, podsmażamy przez 3 minuty mieszając. Dodajemy łyżkę oleju, por, zioła prowansalskie i smażymy, mieszając, przez 3 minuty.

      Podsmażone składniki przesuwamy na bok garnka/patelni i lekko przesuwamy naczynie, by głównie się grzała część z mięsem -dolewamy w puste miejsce garnku łyżkę oleju i wkładamy mięso, oprószamy pieprzem, smażymy mieszając co jakiś czas przez około 3 minuty. Składniki pozostawione na boku musimy 2-3 razy przemieszać w czasie smażenia mięsa. Następnie mięso skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką wody i jeszcze chwilę smażymy. Ustawiamy garnek normalnie, by podgrzewał się cały garnek. W kolejnym kroku należy wymieszać wszystkie składniki i zalać je winem. Gotować 2-3 minuty, aż odparuje. Następnie wlewamy bulion. Garnek/ patelnię przykryć i wszystko gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 20 minut. Zaglądamy co jakiś czas, zwłaszcza pod koniec, by sprawdzić, czy nie braknie płynu - w razie czego dolać. Po wyznaczonym czasie dodajmy kapustę, mieszamy z innymi składnikami i gotujemy przez 2 minuty pod przykryciem. Dodajemy szparagi, dolać w razie potrzeby nieco wody i gotować przez 2 minuty, mieszając. Następnie gotujemy całość wraz ze szczypiorkiem, bez przykrycia, jeszcze przez 2-3 minuty. Uważać, by nie przypalić! Podajemy ciepłe.

      pęczotto ze szparagami

      To danie zostało przygotowane w ramach wspólnego gotowania - inne pomysły na wykorzystanie szparagów możecie zobaczyć u Ani i Pati.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2018 06:34
  • piątek, 28 kwietnia 2017
    • Pieczone pierogi z kurczakiem

      Byłam ostatnio w restauracji na pieczonych pierogach. Od razu nabrałam ochoty, by zrobić swoją wersję. Ciasto na te pierogi jest bardzo smaczne, miękkie po upieczeniu. Jeśli chodzi o farsz, to wymyśliłam wersję wytrawną z kurczakiem, jednak możecie wymyślić swoją wersję, nawet na słodko z czekoladą :)

      Pierogi pieczone z kurczakiem

      /inspiracja - ciasto, farsz - przepis własny; około 40 pierogów/

      Ciasto

      • 0,5 kg mąki pszennej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania ciasta
      • 50 g masła lub margaryny (u mnie po połowie), roztopione, przestudzone do temperatury pokojowej
      • 25 g drożdży świeżych
      • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie pół na pół z wodą)
      • 1 łyżeczka cukru
      • szczypta soli
      • sezam (opcjonalnie)

      Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Pozostawić na kilka minut, aż podrosną.

      Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką, jednym jajkiem, masłem, solą. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (potrwa to kilka minut; w razie potrzeby podsypać mąką podczas wyrabiania). Zostawić ciasto (w misce wysmarowanej olejem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

      Farsz

      • 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
      • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, chili w proszku
      • 300 g pieczarek
      • 50 g sera żółtego
      • 1 mała cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • olej do smażenia

      Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz chili. Na patelnię wlać olej, wrzucić kurczaka, usmażyć. Następnie dorzucić posiekaną na drobno cebulę, czosnek, pokrojone na drobno pieczarki, koncentrat pomidorowy. Całość usmażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wrzucić żółty ser pokrojony na kawałki.

      Ciasto podzielić na pół, rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać okrągłe kawałki szklanką. Na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 13-15 minut (aż będą złote). Podawać z sałatką lub sosami (np. czosnkowy, ketchup).

      pierogi drożdżowe z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 kwietnia 2017 07:45
  • czwartek, 29 grudnia 2016
  • piątek, 09 września 2016
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego

      Bardzo lubię kurczaka lub wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Wypróbowuję różne przepisy, czy też zamawiam w restauracjach, by odnaleźć swój ideał. Danie z tego przepisu jest bliskie mojemu ideałowi i myślę, że wielbiciele takich smaków będą zadowoleni. Może jedynie mogłoby być lekko mniej słodkie. Bardzo podoba mi się osobne przygotowanie kurczaka i sosu. Przepis z książki "Kocham gotować" Piotra Ogińskiego. Podaję przepis z moimi zmianami. Pamiętajcie, by przed rozpoczęciem smażenia przygotować i pokroić wszystkie składniki.

      Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      kurczak

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • mąka kukurydziana do obtoczenia mięsa
      • olej do smażenia (olej rzepakowy, roślinny)
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego

      Kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim gorącym oleju przez 5 minut (ja podzieliłam kurczaka na dwie tury). Kurczaka odsączyć z oleju. Dosmażyć na złoto na oleju sezamowym.

      sos słodko - kwaśny

      • 1 łyżka oleju
      • 1 biała cebula
      • 1 zielona papryka
      • 1 czerwona papryka
      • 9 plastrów ananasa z puszki
      • 4 łyżki cukru, dałam brązowy
      • 5 łyżek octu balsamicznego (dałam ciemny, w  oryginale biały)
      • 4 łyżki ketchupu
      • sok po ananasie z puszki
      • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
      • 0,5 szklanki wody
      • ryż do podania

      W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę.Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ananasa pokrojonego na kawałki. Smaż. W naczyniu wymieszaj cukier z octem, wodą i ketchupem. Polej warzywa.

      Sok z ananasa wymieszaj ze skrobią, aż powstanie jednolity płyn. Dolej do warzyw i smaż aż zacznie bulgotać.

      Na talerz nałożyć ryż, polać sosem. Na wierzch dodać kurczaka.

      kurczak słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2016 07:32
  • czwartek, 05 maja 2016
    • Marynowany kurczak (kuchnia chińska)

      Dzisiejsze danie pochodzi z książki „Kuchnia chińska” wydawnictwa Astrum. Pierwotnie miały być to marynowane skrzydełka kurczaka, jednak niestety w pobliskim sklepie właśnie czekali na dostawę, a że robiłam się powoli głodna, to kupiłam pierś z kurczaka… i chyba lepiej, bo zawsze wygodniej jeść pierś z kurczaka, niż obgryzać skrzydełka. Myślę, że danie tylko zyskało na tej zamianie. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, rozgrzejcie zatem swojego woka*! :)

      *Jeśli nie macie woka, to danie możecie z powodzeniem przygotować na dużej patelni. Przepis na 4 porcje.

      Podaje przybliżone proporcje, choć ja dałam nieco więcej kurczaka i nieco mniej pędów bambusa…po prostu tyle ile akurat miałam.

      Marynowany kurczak

      • 3 łyżki sosu sojowego
      • 3 łyżki wytrawnego sherry (jeśli nie macie możecie zastąpić czerwonym winem)
      • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
      • 1 łyżeczka obranego, startego świeżego korzenia imbiru
      • 2 ząbki pokrojonego na drobno czosnku
      • 4-6 zielonych cebulek (dałam 4 cebule dymki pokrojone razem ze szczypiorkiem)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • ok. 675 g piersi z kurczaka lub skrzydełek
      • 1 puszka/ słoik pędów bambusa (ok.225 g)
      • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
      • 1/3 szklanki wody
      • ryż lub makaron do podania (u mnie makaron soba)

      marynowany kurczak

      W misce wymieszać: sos sojowy, sherry, cukier, imbir i czosnek oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszać i odstawić o lodówki na pół godziny.

      Po tym czasie rozgrzać olej w woku. Osuszone pędy bambusa smażyć , mieszając, przez około 2 minuty, po czym wyjąć z woka.

      Do woka wrzucamy kurczaka (należy odcedzić z ewentualnie pozostałego płynu. Płyn zostawić na później). Smażymy aż będzie gotowy (jeśli przygotowujemy skrzydełka, to obsmażamy je przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy ogień i obsmażamy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Jeśli przygotowujemy pierś, to czas smażenia będzie krótszy. Czy kurczak jest usmażony sprawdzamy przepoławiając kawałek).

      Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą oraz pozostałym płynem z marynowania kurczaka. Wlewamy całość do smażącego się kurczaka, dodać pędy bambusa i gotować aż sos zgęstnieje (ja dodałam nieco więcej wody podczas smażenia, by powstało więcej sosu). Podawać z ryżem lub makaronem.

      marynowany kurczak

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Marynowany kurczak (kuchnia chińska)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 maja 2016 09:03

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne