ryby

  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • Imbirowo-piernikowy stek z miecznika

      Dzisiejszy wpis jest konkursowy, gdyż biorę udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku".  Zadanie polegało na przygotowaniu dania psującego do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Według opisu "połączenie trzech słodów nadaje mu aromat świeżo pieczonego chleba, ciastek piernikowych i karmelu. Za sprawą słodów karmelowych Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatną nutą słodyczy wyczuwalnej na
      finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza." W swoim przepisie wykorzystałam nuty piernikowo- miodowe, a charakteru rybie nadaje imbir.. Sami oceńcie czy smaki te mogłyby się komponować z Książęcym Chlebowo Miodowym.

      Imbirowo- piernikowy stek z miecznika

      /przepis własny, przepis na 1 osobę/

      • 100 g steku z miecznika

      marynata:

      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka masła
      • szczypta przyprawy do piernika
      • szczypta kolorowego świeżo mielonego pieprzu
      • 0,5 łyżeczki musztardy
      • 1 cm startego korzenia imbiru
      • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
      • szczypta soli

      Stek z miecznika myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce na drobnych oczkach imbir, łączmy z resztą składników marynaty. Wszystko podgrzewamy w garnku, aby aromaty marynaty się połączyły. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż marynata osiągnie temperaturę pokojową. Następnie stek umieszczamy w marynacie, zostawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie umieszczamy stek w rozgrzanym grillu elektrycznym lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

      stek z miecznika

      Stek z miecznika będzie dobrze się komponować z puree chrzanowym, które wykonujemy łącząc 100 g ugotowanych ziemniaków z 1,5 łyżeczki masła i 1,5 łyżeczki chrzanu. Wszystko zgniatamy do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej masła).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Imbirowo-piernikowy stek z miecznika”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 09:09
  • piątek, 27 grudnia 2013
    • Tarta z łososiem i szpinakiem

      Tarta z łososiem i szpinakiem, to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Świetnie sprawdzi się także na świątecznym/noworocznym/urodzinowym przyjęciu. Zaletą jest niewątpliwie to, że większość czynności możemy wykonać wcześniej - zrobić nawet kilka dni wcześniej ciasto, dzień wcześniej ugotować rybę, pourywać łodyżki ze szpinaku...a nawet jeśli chcemy to możemy upiec tartę wcześniej i tylko odgrzać, bo smakuje doskonale nawet następnego dni (mnie nawet taka smakowała bardziej). Oczywiście możemy dodać inną rybę, jednak łosoś ma dość mocny i charakterystyczny smak, więc nie ginie w reszcie składników. Nie przejmujcie się długością opisu, przygotowanie nie jest trudne. Smacznego!

      Tarta z łososiem i szpinakiem

      /forma okrągła o średnicy 26 cm; przepis własny/

      Ciasto

      • 150 g mąki pszennej
      • 50 g maki kukurydzianej (można zastąpić pszenną, ale lepsze ciasto jest z kukurydzianą)
      • szczypta soli
      • 100 g zimnego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 2 łyżki zimnej wody

      Przygotowujemy ciasto: mąkę i sól mieszamy. Dodajemy masło i kroimy nożem na mniejsze kawałeczki, tak by masło lekko się połączyło z mąką. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można przechowywać w lodówce kilka dni).

      Następnie wykładamy ciasto z lodówki, lekko rozpłaszczamy (lub rozwałkowujemy) i wkładamy na blaszkę o średnicy 26 cm (forma do tarty/ tortownica /można zamienić na prostokątną, wylepiamy wyżej brzegi ciasta na wysokość o 1,5 cm).

      Ciasto nakłuwamy równomiernie w wielu miejscach widelcem.  Pieczemy w 200°C przez ok. 12 minut. Wykładamy ciasto z piekarnika.

      Farsz

      /1 szklanka=250 ml/

      • 400-500 g filetów z łososia (ryba ma być bez skóry, bez ości)
      • 400 g szpinaku (u mnie świeży, można zastąpić mrożonym)
      • 1,5 szklanki mleka*
      • 2 jaja
      • 180 g śmietany 18%
      • tarty na grubych oczkach żółty ser - u mnie 1,5 dużego plastra (ilość wg uznania, tyle by pokryło wierzch tarty)
      • sól, pieprz (można dać czarny, kolorowy, ziołowy)
      • czosnek - u mnie bardzo duży ząbek (można zastąpić 2 szt mniejszych ząbków)
      • olej do smażenia

      tarta łosoś szpinakDo garnka wlewamy mleko, dodajemy trochę pieprzu,  wkładamy łososia i gotujemy.

      *Łososia możemy upiec też na parze lub smażyć na patelni grillowej /upiec w piekarniku zawiniętego w folię.

      Szpinak płuczemy w wodzie, urywamy łodyżki (zostawiamy same liście). Rozgrzewamy na patelni trochę oleju, wrzucamy na niego połowę czosnku drobno pokrojonego. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy połowę szpinaku. Smażymy aż liście zmiękną, wykładamy na miseczkę. Wkładamy drugą połowę szpinaku. Postępujemy w ten sam sposób. Szpinak doprawiamy dolą i pieprzem.

      *jeśli mamy zamrożony szpinak, to smażymy go na patelni z dodatkiem czosnku.

      Mieszamy w miseczce śmietanę z pokrojonym drobno czosnkiem, solą, pieprzem (śmietana powinna być dość czujnie przyprawiona, bo po dodaniu reszty składników ostrość się zmniejszy).  Dodajemy jajka, mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy odciśnięty z soku szpinak Mieszamy. Dodajemy rybę podzieloną na kawałki. Mieszamy. Wlewamy wszystko na podpieczony spód. Posypujemy równomiernie tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ok 20 minut (wierzch ma być ścięty, ser stopiony, gdy poruszymy blaszką, to farsz się nie rusza).

      Podajemy na gorąco. Jeśli chcemy przechować w lodówce, to wystarczy przykryć ostudzoną tartę folią spożywczą, a na następny dzień podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.

      tarta z łososiem i szpiankiem

      Przepis dodaję do akcji Wigilia 2013 oraz Sylwester 2013

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z łososiem i szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 27 grudnia 2013 11:53
  • piątek, 15 marca 2013
    • Śledzie z ananasem

      Dzisiaj dość nietypowa, ale ciekawa propozycja. Danie, które pewnie nie każdemu będzie odpowiadać ze względu na słono-słodkie smaki. Na początku, gdy spróbowałam zaraz po zrobieniu bałam się, że danie do niczego się nie nada...sam ocet...na szczęście po nocy w lodówce wszystkie smaki się "przejadły" i zrównoważyły. Koniec końców uważam, że to udane połączenie. Jedynie cebulę przy jedzeniu trochę oddzieliłam. Świetnie nadaje smaku na etapie, gdy danie się przegryza, później jednak było jej nieco za dużo. Przepis pochodzi z książki "101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację" Jagody Brzozowskiej.

      Śledzie z ananasem i curry

      • 200-300 g solonych filetów ze śledzi
      • 1 puszka ananasa
      • 2 niezbyt duże cebule
      • 6 łyżek majonezu
      • 1-2 łyżki soku z ananasa
      • 2 łyżeczki curry
      • ok. 3/4-1 szklanki octu
      • kilka gałązek natki pietruszki

      Filety namoczyć przez kilka godzin (u mnie moczone całą noc).

      Po wymoczeniu filety pokroić w kostkę.

      Cebulę kroimy w piórka, przełożyć na sitko, włożyć do miseczki i zalać octem. Płynu powinno być tyle, by cebula była zanurzona. Zostawiamy na 10 minut, a następnie odsączamy.

      Ananasa odsączyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy kilka gałązek posiekanej natki pietruszki.

      Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, sok z ananasa, curry. Polewamy składniki i mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na 6-8 godzin, aż smaki się "przegryzą".

      Podawać przyozdobione natką pietruszki, z pieczywem.

      śledź z curry

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z ananasem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 15 marca 2013 08:09
  • piątek, 30 grudnia 2011
  • środa, 15 grudnia 2010
    • Śledzie z curry i ananasem

      Powoli zbliżają się święta. Zapewne większość z Was ma już gotową listę dań do zrobienia. Ja jeszcze ją uzupełniam...A dziś przepis na śledzie, które gościły u mnie na stole w zeszłe święta. Łatwe do zrobienia i co ważne - smaczne.

      Śledzie z curry i ananasem

      • 250 g śledzi matias
      • 0,5 małego kubka śmietany 22%
      • kilka plastrów ananasa z puszki
      • 0,5 niedużej cebuli
      • rodzynki
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżeczka curry (w proszku)
      • majonez
      • szczypta soli

      Wykonanie

      Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę.

      Wymieszać śmietanę z majonezem i miodem.

      Na łyżeczce masła podsmażyć curry, ostrożnie dodać do śmietany i wymieszać.

      Sos dodać do pokrojonego w nieduże kawałki ananasa, rodzynek , posiekanej w drobną kostkę cebuli oraz śledzi. Wymieszać. Odstawić na minimum 30 minut.

      Uwagi:

      Ilość sosu powinna być taka, by składniki były nim zwilżone, ale nie pływały.

      Ananas dodaje słodkiego posmaku i dobrze się komponuje z całością, można dodać nawet prawie całą puszkę.

      Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się ze sobą przegryzą.

      Śledzie z curry i ananasem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Śledzie z curry i ananasem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 15 grudnia 2010 12:32

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne