dania bezmięsne

  • piątek, 04 stycznia 2019
    • Doskonałe pierogi z łososiem

      Witajcie w nowym roku! Mam nadzieję, że nowy rok zaczął się dla Was szczęśliwie :) Dzisiaj przepis na pierogi z moją ulubioną rybą - łososiem. Świetna wyrazista kompozycja, która wbrew pozorom nie była podana na stole wigilijnym (choć jak najbardziej się nadaje). Fajny pomysł na obiad, który możecie wykonać wcześniej i zamrozić lub przechować w lodówce (wystarczy tylko dobrze podsypać mąką i zabezpieczyć folią, by nie wysychały). Polecam!

      Ciasto na pierogi

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżka masła
      • 1,5 szklanki gorącego mleka
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy z masłem, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, aż będzie nadal gorące, ale nie wrzące. Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta, w razie czego podsypując lekko mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić na około 20 minut, przykryte ściereczką.

      Farsz

      /inspiracja/

      • 300 g świeżego łososia - filet
      • 100 g wędzonego łososia
      • 1 cebula
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 jajko
      • 1/2 pęczka koperku
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Pozostawić do ostudzenia.

      Świeżego łososia położyć na arkuszu folii aluminiowej skórą do dołu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić łososia. Po przestudzeniu zdjąć skórę.

      Koperek posiekać. Łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki.

      Pieczonego łososia bez skóry rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać do niego łososia wędzonego, koperek, sól, pieprz, cebulę. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać jajko i wymieszać.

      Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć koła szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy kawałek nakładać farsz i zlepiać. Układać na deseczce wysypanej mąką (przykryć ściereczką lub posypywać mąką, by nie wyschły).

      Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej wyjąć jednego pieroga i sprawdzić, czy ciasto jest gotowe).

      Smacznego!

      pierogi z łososiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Doskonałe pierogi z łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 04 stycznia 2019 06:58
  • wtorek, 31 lipca 2018
    • Bób z jajkami

      Jeśli nie jesteście fanami bobu, to danie zrewolucjonizuje Wasz pogląd. Korzystajcie póki sezon trwa. Jest pyszne!

      Bób z jajkami

      /inspiracja; źródło: książka 'Persiana' Sabriny Ghayour; porcja dla 2 osób/

      • 500 g świeżego bobu
      • 4-5 ząbków czosnku
      • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
      • sól, pieprz
      • pęczek koperku
      • 1 łyżka masła
      • 3 jaja
      • olej do smażenia

      Bób ugotować i obrać ze skórek.

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, przez chwilę smażyć. Następnie na patelnię dorzucić bób, smażyć chwilę, a następnie doprawić go kurkumą, pieprzem i solą. Dodać posiekany koperek, wymieszać. Na patelnię dodać masło. W bobie zrobić trzy wgłębienia, w które trzeba wbić jajka. Gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne danie jest idealne do jedzenia.

      bób z jajkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bób z jajkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2018 09:37
  • piątek, 01 czerwca 2018
    • Pyszne kotleciki z ryżu

      Kotleciki z ryżu to wspaniały pomysł na wykorzystanie zalegające w lodówce ryżu z obiadu z poprzedniego dnia...chociaż pewnie Wam posmakują i zaczniecie specjalnie gotować więcej ryżu ;)

      Kotleciki z ryżu

      /inspiracja/

      • 6 szklanek ugotowanego ryżu (2 szklanki surowego - przed ugotowaniem), ostudzonego
      • 2-3 cebule
      • 15 suszonych pomidorów z zalewy z oleju
      • 2-4 ząbki czosnku
      • sól, pieprz do smaku
      • duży pęczek natki pietruszki
      • 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
      • olej do smażenia
      • nieco oleju z zalewy od pomidorów
      • olej do smażenia

      Cebulę pokroić na drobno i usmażyć na oleju (może być ten z pomidorów). Do malaksera wsypujemy ryż,  cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, pokrojone na drobno suszone pomidory, troszkę oleju z pomidorów. Miksujemy przez chwilę, tak by masa się rozdrobniła, ale nie powstała papka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, posiekaną na pietruszkę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i formujemy niewielkie, trochę spłaszczone, kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe!

      kotlety ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kotleciki z ryżu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 01 czerwca 2018 06:26
  • środa, 02 maja 2018
    • Pancakes cukiniowo - kokosowe

      Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Nadaje się świetnie do dań wytrawnych, przygotowania zapraw, a także do wykonania słodyczy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne placuszki z cukinii w wersji słodkiej. Nadają się zarówno na drugie śniadanie (np. do pracy do lunchboxa), jak i na wycieczkę, obiad, czy deser. Świetnie się komponują z owocami. Ja je osłodziłam brązowym cukrem, co fajnie wpłynęło na ich smak, jednak powoduje ich szybkie brązowienie na patelni. Smacznego!

      Pancakes cukiniowo -kokosowe

      (porcja dla 2 osób; 1 szklanka =250ml, inspiracja)

      • 0,5 szklanki mąki kokosowej
      • 0,5 szklanki mąki z migdałów - u mnie tarte migdały
      • 1-2 łyżki czegoś do posłodzenia - u mnie 2 łyżki brązowego cukru
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 2 duże jajka
      • 1/3 szklanki mleka - w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę, do uzyskania konsystencji niezbyt gęstej papki
      • 1/3 szklanki startej na drobnych oczkach cukinii (u mnie młoda cukinia, której nie trzeba obierać. Jeśli macie dużą cukinie z twardą skórką pamiętajcie o jej wydrążeniu z pestek i obraniu)
      • pasek pokrojonych na kawałeczki czekolady deserowej
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy, ale może być np. kokosowy
      • do podania owoce/ miód/ tarta czekolada deserowa lub inne według uznania

      Wszystkie składniki placuszków mieszamy i odstawiamy na 10 minut - powinna powstać niezbyt gęsta papka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy, by powstał niewielki okrągły placuszek. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Podajemy samodzielnie lub np. z owocami, stratą czekoladą, miodem.

      placuszki kokosowe z cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes cukiniowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 02 maja 2018 08:18
  • niedziela, 16 października 2016

Kalendarz

Luty 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne