dania bezmięsne

  • niedziela, 16 października 2016
  • czwartek, 15 września 2016
    • W jedym kolorze- racuchy buraczkowe. Patelnia WOLL.

      Postawiłam przed sobą zadanie polegające na stworzeniu potrawy w którym składniki będą w jednym kolorze. Z reguły nie komponuje się dań stawiając tylko na jeden kolor, gdyż wygląda to mało atrakcyjnie. W końcu "jemy" także oczami. Pierwotny instynkt każe nam spojrzeć na danie i wstępnie je ocenić. Wygląd może pobudzić nasz apetyt lub odebrać nam chęci do jedzenia.  Na dodatek wybór koloru czerwonego (w daniach wytrawnych) jest raczej mało apetyczny. A jednak postanowiłam przebić przez te wszystkie przeciwności i stworzyłam racuchy drożdżowe buraczane z pastą fasolowo- buraczaną. Proste i zaskakująco smaczne. Całość przyrządziłam na patelni marki WOLL z serii Dimond lite z powłoką tytanowo- diamentową.

      diamond lite woll patelnia

      Patelnia jest ciężka, ma odpinaną rączkę, co ułatwia jej przechowywanie, i dobrze się na niej smaży. Muszę przyznać, że to najporządniejsza patelnia jaką miałam, więc chętnie będą ją testować dalej. Poniżej zobaczycie jej najważniejsze cechy. A tymczasem przejdźmy do potrawy, którą przygotowałam. Mam nadzieję, że kolor Was nie zniechęci, gdyż buraczki są zdrowe i warto je umieszczać w swojej diecie. Pastę możecie też przygotować bez racuchów i podawać z pieczywem, czy np. krakersami.

      Racuchy drożdżowe z buraczkami i pastą fasolowo - buraczkową

      /przepis własny; ok 11 sztuk racuchów/

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      racuchy

      • 130 g mąki pszennej
      • 100 ml soku z buraków
      • 6 g drożdży świeżych
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • olej do smażenia

      Sok z buraków podgrzewamy, tak by był lekko ciepły. Rozrabiamy w nim drożdże. Dodajemy płyn do mąki, dodajemy jajko, szczyptę soli i całość wyrabiamy łyżką przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok 30-40 minut). Rozgrzewamy na patelni olej i łyżką (a najlepiej dwoma, gdyż ciasto będzie gęste) nakładamy małe porcje. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      pasta

      • 125 g czerwonej fasoli z puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy)
      • 1 mały burak czerwony
      • 1 mały ząbek czosnku
      • sól, pieprz

      Buraczka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę oraz obrany ząbek czosnku. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      Racuchy podajemy z pastą fasolowo - buraczkową.

      diamond lite woll patelnia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „W jedym kolorze- racuchy buraczkowe. Patelnia WOLL.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 września 2016 11:27
  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Szybko i smacznie: placuszki bananowe

      Nie macie czasu albo ochoty na stanie przy garach? Nie chce Wam się gotować dla jednej osoby? Chcecie zjeść coś ciepłego na obiad, a skończy się to zamówieniem pizzy? Nie macie specjalnych zdolności do gotowania? Zapraszam Was na nowy cykl: "szybko i smacznie". To tutaj znajdziecie przepisy na szybkie i proste w przygotowaniu dania. Tutaj pozwolimy sobie na korzystanie z krótszej drogi do pełnego talerza :)

      Dzisiaj zapraszam Was na placuszki bananowe. Składają się z zaledwie 3 składników. Ja smażyłam je na patelni do smażenia jajek (z zagłębieniami), ale spokojnie możecie je usmażyć w formie tradycyjnych naleśników czy małych placuszków. Dajcie znać jak Wam smakowało i zainspirujmy się do kolejnych szybkich i smacznych dań. Pamiętajcie, że zawsze chętnie zobaczę zdjęcia Waszych dań :)

      Placuszki bananowe

      /pomysł własny/

      placuszki bananowe

      Wielkość porcji: ok. 15 placuszków o średnicy ok. 5 cm, czyli porcja dla 1 osoby (raczej jest to "kobieca" porcja)

      Czas: na przygotowanie potrzeba mniej niż 5 minut + czas potrzebny na usmażenie

      Jaki sprzęt potrzebujesz? Ja wykorzystałam blender i patelnię. Blender możecie zastąpić mikserem lub widelcem, wystarczy, że dobrze pomieszacie składniki.

      Składniki:

      • 1 dojrzały banan
      • 2 jajka
      • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
      • olej do smażenia (niewielka ilość)

      Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy*. Smażymy z dwóch stron na posmarowanej tłuszczem patelni na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, polewą czekoladową, kremem orzechowym, dżemem, serkiem, miodem...czym tylko chcecie.

      *Jeśli nie chcecie wykorzystywać blendera, to możecie na początku roztrzepać jajka widelcem, następnie dodać mąkę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajcie rozgniecionego wcześniej widelcem banana. Drobne cząstki banana nie będą w niczym przeszkadzać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szybko i smacznie: placuszki bananowe ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 06:12
  • poniedziałek, 09 maja 2016
    • Sushi burritos

      Sushi burritos to przekąska dla osób, które nie lubią małych porcji ;) Jest to sushi o wielkości burritos. Świetnie nadaje się na lunch, czy nawet na obiad. Właściwie na podstawie tego przepisu możecie stworzyć swoje ulubione sushi buritto. Możecie dowolnie zmienić nadzienie, np. zamiast łososia dać tuńczyka, czy paluszki krabowe. Wierzch zrobiłam z papieru ryżowego, jednak możecie użyć nori (by było zupełnie jak sushi, tylko w dużym rozmiarze) lub tortilli. Ja następnym razem spróbuję z tortillą, myślę, że będzie to super połączenie. Pamiętajcie tylko o tym, że nori i papier ryżowy należy zwilżyć wodą przed położeniem pozostałych składników, natomiast tortilli nie namaczamy. Dajcie znać jaką wersję smakową macie ochotę :)

      Sushi burritos

      /12 sztuk; 1 szklanka= 250ml/

      sushi burritos delicious

      • papier ryżowy - 12 płatków (opakowanie 100 g)/ można zastąpić nori lub tortillą
      • 2 szklanki ryżu (najlepiej ryż do sushi, jednak nie jest to konieczne)
      • 2 łyżki octu ryżowego+ 2 łyżeczki cukru + szczypta soli (te składniki możemy zastąpić 3 łyżkami sushisu)
      • 2 łyżki posiekanej cebuli dymki (wraz z zieloną częścią)
      • 2 łyżki słodkiego sosu chili
      • 2 czubate łyżki majonezu
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego
      • 0,5 łyżki sezamu
      • 1 awokado
      • 1 ogórek
      • 2 szklanki wody do gotowania ryżu + woda do zwilżania papieru ryżowego/ nori
      • 100 g wędzonego łososia

      Przygotowujemy ryż: ryż i 2 szklanki wody umieszczamy w garnku i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. Zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy przykryty przykrywką na 10 minut. Po tym czasie dodajemy wymieszany ocet ryżowy z solą i cukrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

      W tym czasie przygotowujemy sos z majonezu, posiekanej cebulki, słodkiego sosu chili, oleju sezamowego i ziaren sezamu, mieszając wszystkie składniki.

      Papier ryżowy zwilżamy wodą - pędzelek maczamy w wodzie i smarujemy powierzchnię papieru (jeśli wykorzystujemy tortillę, to pomijamy zwilżanie wodą). Na środek nakładamy ryż i rozkładamy tak, by zostawić brzegi wolne od ryżu (ilość ryżu i pozostałych składników dzielimy równomiernie między 12 papierów ryżowych). Na ryż wykładamy nieco sosu, rozsmarowujemy na powierzchni ryżu. Na środek nakładamy paski awokado, ogórka, łososia. Zwijamy papier ryżowy nakładając najpierw na ryż dwa wolne od nadzienia przeciwległe kawałki papieru. Następnie składamy pozostałe brzegi tak by ryż był ciasno owinięty.

      sushi burritos delicious

      sushi burritos delicious 

      Podajemy ze słodkim sosem chili lub innym ulubionym sosem.

      sushi burritos delicious

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sushi burritos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2016 07:54
  • piątek, 11 marca 2016
    • Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo

      Dieta Paleo, zwana dietą naszych przodków, dietą pelolityczną, to raczej sposób na zmiany w sposobie odżywiania na całe życie, niż restrykcyjny wykaz co, ile, kiedy jeść. Dieta ta ma nawiązywać do pożywienia które jedli nasi przodkowie, a więc unikamy wysokoprzetworzonych  produktów, żywności której skład chemiczny budzi grozę. Dieta opiera się na naturalnej żywności, najlepiej kupowanej lokalnie, wytwarzanej zgodnie z tradycyjnym recepturami. Im więcej czytam o tej diecie, tym bardziej mam wrażenie, że jest ona dość elastyczna. Oprócz zasad które wymieniłam mamy unikać też cukru i tłuszczu rafinowanego, zbóż zawierających gluten, kukurydzy (oraz produkty wytworzone z jej udziałem), soi.  Jeśli będziemy bardziej restrykcyjni lub nie pozwala nam na to zdrowie, to będziemy też unikać nabiału, warzyw z dużą ilością skrobi, zbóż bezglutenowych. Należy też pamiętać o ruchu.  

      Osobiście nie trzymam się tej diety, ale wypróbowałam kilka przepisów i chciałabym Wam je przedstawić. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na pizzę paleo na spodzie z kalafiora. Jakkolwiek dziwnie to brzmi (i niewiele ma wspólnego z tradycyjną pizzą), to mnie bardzo smakowała. Fajny sposób na zdrowy obiad. Oczywiście wierzch pizzy możecie modyfikować. Możecie też zrobić jedną wielką pizzę, czy zapiekankę, nie dzieląc jej na mniejsze placuszki, jednak ten sposób pozwoli na łatwiejsze dzielenie kawałków.

      Pizza z kalafiora – dieta paleo

      /przepis z kcalmar/

      • 1 sztuka kalafiora (waga ok.0,5 kg)
      • 3 jaja
      • 3 pomidory
      • 2 ząbki czosnku
      • 1,5 szt cebuli (u mnie dość małe)
      • 100 g świeżego łososia
      • 1 czerwona papryka
      • czarne oliwki
      • 3 łyżki mąki kokosowej
      • 10 g oleju kokosowego
      • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz

      Różyczki kalafiora zmiksować w mikserze kielichowym lub przepuścić przez maszynkę z tarką do warzyw, tak by uzyskać małe kawałki wielkości wiórek kokosowych (można też spróbować blenderem lub bardzo drobno pokroić nożem, byle by uzyskać odpowiednią wielkość). Przełożyć na patelnię i dusić z 0,5 szklanki wody, często mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.  Odstawić, by lekko przestygnął.

      Kalafior w temperaturze pokojowej wymieszać z jajkami, mąką i ziołami prowansalskimi.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować 8 placków. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec prze 15 minut.

      Sos: sparzyć pomidory, pozbyć się skórki, pokroić w kostkę. Na oleju kokosowym podsmażyć   1 posiekaną cebulę. Następnie dodać pomidory, czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Sos zmiksować blenderem na mus.

      Na placki położyć sos, cienkie plastry łososia, paprykę pokrojoną w półksiężyce, oliwki pokrojone w plasterki. Piec 10 minut. Po upieczeniu oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

      pizza paleo z kalafiora

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na spodzie z kalafiora – dieta paleo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 11 marca 2016 18:11

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne