sałatki

  • piątek, 22 lipca 2016
    • Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      Przepis na smaczną i pożywną sałatkę z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. 

      Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      /pomysł własny/

      • 650 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
      • 3 rzodkiewki
      • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
      • 1 czerwona mała cebula
      • 1 czerwona papryka
      • sól, pieprz
      • majonez lub jogurt naturalny
      • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli

      Ziemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki. Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski. Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do tuńczyka i ziemniaków. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. 

      sałatka z ziemniakami i tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 07:31
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Pyszne szparagi zapiekane szynce

      Szparagi zapiekane w szynce to danie bardzo proste, ma minimum składników, jego zrobienie jest łatwe i nie jest czasochłonne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdza się, gdy goście stoją już w drzwiach, a my chcemy podać coś na ciepło. Nie musimy posiadać nawet talentu kulinarnego. W sumie na same plusy. Wypróbujcie koniecznie.

      Szparagi zapiekane w szynce

      • zielone szparagi 
      • tyle plastrów szynki ile szparagów - najlepiej sprawdza się szynka parmeńska, szynka surowa dojrzewająca, karczek dojrzewający wędzony itp. 
      • pieprz
      • oliwa lub olej

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szparagi myjemy, obcinamy twarde końcówki. Jeśli szparagi mają twarde części, to się ich pozbywamy. W innym przypadku nie ma potrzeby obierania szparagów. Owijamy szynką każdego szparaga. Układamy na papierze do pieczenia. Oprószamy pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą/ olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło.

      Jeśli okaże się, że mamy za mało szynki, to pozostałe szparagi i tak możemy włożyć do piekarnia oprószone pieprzem i skropione oliwą. Same w sobie też są pyszne. Danie można urozmaicić posypując szparagi żółtym serem. 

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne szparagi zapiekane szynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 05:53
  • czwartek, 26 maja 2016
    • Sałatka ze szpinakiem i arbuzem

      "Współbiesiadników nie należy dobierać pod względem płci, pozycji, czy przeżytych lat, ale pod kątem umiejętności jedzenia - i picia!- łączącej pasję z powściągliwością. Powinni cieszyć się posiłkiem, a jego przygotowanie i degustację traktować jak sztukę" M.F.K. Fisher, Serve It Forth. Taką mądrością rozpoczyna się książka Barbary O'Neal "Niech spełniają się marzenia". Książki o 4 blogerkach kulinarnych. Znalazłam tam przepis na sałatkę z arbuza, szpinaku i awokado. Przyznam, że ma oryginalny i ciekawy smak, jednak należy zrobić jej tyle, ile jest się w stanie zaraz zjeść, gdyż z czasem przestaje wyglądać apetycznie. Także polecam robić małe porcje. Ilości awokado i arbuza właściwie według uznania, podaję proporcje które ja zastosowałam. 

      Sałatka z arbuza i awokado

      /podaję proporcje z których ja przygotowałam sałatkę, jednak warto zrobić mniej- tyle ile jest się w stanie szybko zjeść/

      sałatka szpinak arbuz awokado

      dressing

      • 1/4 czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
      • 1 łyżka octu balsamicznego
      • 0,5 łyżki pieprzu, może być kolorowy
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

      Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy aż do wymieszania składników, zostawiamy najlepiej na kilkanaście minut, by smaki się połączyły.

      sałatka

      • dressing przygotowany według powyższego przepisu (ilość dostosowana do ilości sałatki)
      • liście szpinaku (u mnie 100g) porwane w drobniejsze kawałki, pozbawione grubszych ogonków
      • 1 awokado
      • 1/4 arbuza, pozbawionego pestek, pokrojonego w kostkę lub wydrążone kulki

      Wszystkie składniki mieszamy, polewany dressingiem w ilości według upodobań, podajemy od razu. 

      sałatka szpinak arbuz awokado

      Sałatka została przygotowana w ramach wirtualnego spotkania z Mirabelką i Anią. Zobaczcie Ich pomysły na sałatki ze szpinakiem.

      Sałatka bierze udział także w akcji "Czas na szpinak 6!" :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ze szpinakiem i arbuzem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 12:59
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Zdrowo i smacznie - sałatka z kaszą jaglaną

      O zaletach kaszy jaglanej pisałam już Wam przy okazji przepisu na raffaello z kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest źródłem witamin, świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, zawiera antyoksydanty...Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę z kaszą jaglaną i szpinakiem. Szpinak jest źródłem magnezu, potasu, witaminy C, K, kwasu foliowego, ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe. 

      Żeby sałatka była bardziej wyrazista dodałam bryndzę. Oczywiście możecie dodać innego sera, który ma wyrazisty smak.

      Sałatka z kaszą jaglaną i bryndzą

      /przepis własny/

      • 200 g kaszy jaglanej
      • 1 pierś z kurczaka
      • ok. 90 g liści szpinaku (świeże)
      • 1 ząbek czosnku
      • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
      • sól, pieprz do smaku, ostra papryka w proszku
      • ok. 40-50 g bryndzy
      • 20 g migdałów (posiekane lub płatki)
      • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

      sałatka z kaszą jaglaną i szpiankiem

      Kaszę jaglaną wypłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie. Ugotować według przepisu na opakowaniu (ja gotuję w mieszance wody z mlekiem, gdyż kasza uzyskuje wtedy lepszy smak). Przestudzić do temperatury pokojowej.

      Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucić posiekany czosnek, a następnie kurczaka. Usmażyć, a następnie przestudzić do temperatury pokojowej.

      W misce wymieszać kurczaka, kaszę jaglaną, posiekane liście szpinaku, migdały, jogurt oraz pokruszoną bryndzę. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

      sałatka z kaszą jaglaną i szpiankiem

      W ramach wspólnego gotowania sałatkę z kaszą jaglaną przygotowała także Panna Malwinna oraz Zuzia Sprawdźcie także ich pomysły.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowo i smacznie - sałatka z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 18:56
  • piątek, 04 marca 2016
    • Sałatka z brokułem

      Przepis na prostą i pyszną sałatkę. Ja zazwyczaj do sałatek używałam podgotowanego brokuła, a tutaj dla odmiany mamy brokuła niepoddanego obróbce termicznej, dzięki czemu przyjemnie chrupie podczas gryzienia :) Kilka składników, nic skomplikowanego, a jednak zaskakująco smaczne :) Żeby zrobić wersję całkiem zdrową i niskokaloryczną wystarczy zastąpić majonez jogurtem naturalnym.

      Sałatka z brokułem

      • 1 sztuka brokuła
      • 1 czerwona papryka
      • 1 duże jabłko
      • majonez, sól, kwasek cytrynowy

      Oddzielamy różyczki brokuła (pomijając tylko grubą część), kroimy na drobniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. W osobnej miseczce łączymy majonez, sól i szczyptą kwasku cytrynowego. Próbujemy i w razie czego jeszcze doprawiamy do smaku. Łączymy składniki. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków składników. Smacznego!

      sałatka z brokułem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 07:40

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne