ciastka i muffiny

  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby

      Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe muffinki, który powstał właściwie z niezbyt udanej próby tworzenia trufli (wyszły zdecydowanie zbyt słodkie by można było je jeść)...w sumie nie ma tego złego...gdyż muffinki wyszły wyborne. Muffiny podaję Wam w dwóch wersjach - z jajkiem i bez, i chyba te bez są moimi faworytami :) Cudownie, gdy porażkę można przekuć w sukces.

      Czekoladowe muffinki na dwa sposoby

      /10 sztuk; 1 szklanka = 250ml/

      • 30 g masła
      • 120 g skondensowanego słodzonego mleka
      • 45 g cukru brązowego
      • szczypta soli
      • 50 g białej czekolady
      • 25 g niesłodzonego kakao
      • pół szklanki mleka
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 jajko lub pół rozgniecionego widelcem dojrzałego banana
      • pół banana pokrojonego na kawałki

      Masa czekoladowa: Mleko skondensowane, cukier i masło podgrzewamy w mikrofalówce przez 2 minuty, co 30 sekund mieszamy masę. Następnie podgrzewamy jeszcze bez przerwy przez 1 minutę, mieszamy i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie - jeszcze podgrzewamy przez 30 sekund masę i mieszamy, by cukier był niemal całkowicie rozpuszczony.  Do ciepłej masy dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, przesiewając po 10 gram i mieszając do połączenia. Dodajemy szczyptę soli. 

      Do masy czekoladowej dodajemy mleko, jajko (w drugiej wersji zastępujemy jajko połową rozgniecionego banana) i olej, mieszamy do połączenia składników.

      Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masę wykładamy do foremek sylikonowych lub do wyłożonych papilotkami foremek metalowych, do 3/4 wysokości foremki. Do każdej muffinki wkrawamy po 1-2 cienkie plastry banana i wkładamy do masy (najlepiej pionowo i lekko wciskamy w ciasto, by były prawie przykryte). Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Jemy po ostudzeniu.

      muffiny czekoladowo bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 06:39
  • poniedziałek, 19 marca 2018
    • Pyszne ciasteczka czekoladowo - kokosowe

      Te ciasteczka są idealnie czekoladowe z nutą kokosu. Ciastka są miękkie, ale to jest ich atut. Jeśli jesteście fanami czekolady to koniecznie musicie je upiec. Ważne jest to żebyście ich nie trzymali za długo w piekarniku - po około 12 minutach pieczenia wciąż będą miękkie, jednak stwardnieją do odpowiedniego poziomu, gdy ostygną. Nie martwcie się - są upieczone. Ciasteczka z powodzeniem możecie zrobić nie posiadając miksera, jednak poświęćcie chwilę na mieszanie cukru :)

      Ciasteczka czekoladowo - kokosowe

      / około 16 ciastek; przepis własny/

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 30 g masła
      • 1 jajko
      • 60 g brązowego cukru (cukier trzcinowy)
      • 120 g mąki pszennej
      • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • wiórki kokosowe do posypania

      Czekoladę rozpuścić z masłem (w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej stawiając miskę z czekoladą i masłem na garnku z gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę z masłem wymieszać, dodać cukier, wymieszać, aż cukier nieco się rozpuści. Dodać jajko, wymieszać. Do masy dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Masa będzie miękka, więc do formowania ciasteczek zwilżamy ręce w zimnej wodzie, odrywamy kawałek ciasta, formujemy lekko spłaszczoną kulkę wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasta nie spłaszczamy bardziej. Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta, w razie potrzeby zwilżając ręce wodą. Myjemy i wycieramy ręce, a następnie posypujemy ciastka wiórkami kokosowymi. Możemy lekko dotknąć wiórki palcami by przylgnęły do ciasta.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 11-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przed zjedzeniem.

      najlepsze ciastka czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasteczka czekoladowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2018 08:16
  • środa, 15 listopada 2017
    • Ciasteczka orzechowo- czekoladowe

      Dobrze sobie pochrupać ciasteczka :) Do tych dodałam orzechy i czekoladę, ale możecie zamienić orzechy ziemne na inne lub na mleczną lub białą czekoladę albo np. rodzynki.

      Ciasteczka z orzechami i czekoladą

      /około 30-35 ciasteczek; 1 szklanka = 250 ml; inspiracja/

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
      • 250 g margaryny lub masła, w temperaturze pokojowej
      • 2 jajka
      • 3/4 łyżeczki soli
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • odrobina ekstraktu waniliowego
      • 100 g czekolady deserowej
      • 100 g orzeszków ziemnych (można zastąpić innymi orzechami lub czekoladą)

      Miękkie masło/ margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy dalej. Następnie dodajemy sól, mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy orzeszki, czekoladę pokrojoną na kawałki, mieszamy, by dodatki równomiernie rozłożyły się po cieście. Wstawić ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie z ciasta tworzymy kluki wielkości dużego orzecha włoskiego i kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami odstępy. Ciastek nie dociskamy, zostawiamy je w formie kulek. Pieczemy około 10-12 minut w 180°C, uważając by wyjąć je gdy się zarumienią.

      ciastka czekolada orzechy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka orzechowo- czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 15 listopada 2017 06:20
  • poniedziałek, 26 czerwca 2017
    • Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      To przepis na muffiny czekoladowe do których możecie dodać, jak ja, batony snickers, albo zamienić je na czekoladę, krówki, orzeszki...jak będziecie mieć ochotę :) Muffiny dobre nawet na następny dzień, a jeśli schowacie je na noc do lodówki (przykryte folią, by nie chłonęły zapachów), to pozostaną dłużej świeże.

      Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      /około 15 sztuk muffin; 1 szklanka=250 ml; inspiracja/

      • 3/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/3 szklanki oleju
      • 5 łyżek niesłodzonego kakao
      • 6 łyżek gorącej wody
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
      • 2 batony snickers (łącznie 100 g)

      Piekarnik nagrzać do 200°C.

      Cukier i olej ubijać przez około 1 minutę.

      Kakao połączyć z gorącą wodą i wymieszać aż powstanie gładka pasta. Dodać do cukru z olejem, zmiksować. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać jogurt, zmiksować.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Gdy piekarnik będzie nagrzany łączymy suche składniki z mokrymi, szybko mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki batony, mieszamy. Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny, tak by ciasto sięgało 3/4 wysokości foremki.

      Wkładamy foremki do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy około 20-25 minut (sprawdzamy przed wyjęciem muffiny patyczkiem, czy nie przylepia się do niego ciasto). Studzimy. Możemy polać po wystygnięciu muffiny polewą.

      muffiny snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 czerwca 2017 06:28
  • czwartek, 25 maja 2017
    • Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      Muffiny jogurtowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią wilgotne muffiny, które długo utrzymują świeżość. Ja zrobiłam połowę w wersji z dżemem, połowę z wkrojonym na wierzch bananem. Jeśli macie ochotę możecie wewnątrz umieścić kawałek czekolady lub zostawić muffiny bez dodatków. Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Muffiny wykonane z przepisu Nigelli Lawson.

      Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      /12 sztuk/

      • 170 g jogurtu naturalnego
      • 3 jajka
      • 100 g rozpuszczonego masła
      • skórka otarta z cytryny
      • 150 g białego cukru
      • 200 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli
      • ewentualne dodatki - u mnie pół banana i 6 łyżeczek dżemu truskawkowego

      W jednej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, sodę, sól.

      W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, jajka, masło, skórkę otartą z cytryny.

      Mieszamy mokre składniki z suchymi.

      Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki.

      Jeśli przygotowujemy wersję z bananem, to wystarczy, ze na wierzch położymy niezbyt grube plastry banana. Jeśli mamy ochotę na wersję z dżemem, to nakładamy łyżkę ciasta do papilotki, następnie łyżeczkę gęstego dżemu, przykrywamy ciastem, by całość sięgała do 3/4 wysokości foremki.

      Muffiny pieczemy w 170°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). 

      muffiny jogurtowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 maja 2017 08:55

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne