ciasta i desery

  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc

      Wielkanoc co raz bliżej, więc pewnie większość z Was szuka inspiracji kulinarnych. Przepisy, które mogą się Wam przydać, znajdziecie w zakładce po lewej stronie strony. A dzisiaj puszysta babka z budyniem. Babka raczej z tych piaskowych i suchych, więc idealna do kawy ;)

      Babka budyniowa

      /przepis - magazyn kuchnia od kuchni; 1 szklanka = 250ml/

      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 190 g margaryny lub masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • budyń waniliowy - 30 g (proszek)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 i  3/4 łyżki oleju
      • 1,5 łyżki octu jabłkowego

      Białka ubić na sztywno.

      Osobno zmiksować żółtka z miękką margaryną (masłem) i cukrem. Następnie dodać olej, ocet, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką masę z pianą z białek. 

      Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (jeśli pieczecie w keksówce, to wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia). Wlać ciasto do formy

      Ciasto piec w 175°C przez około 50 minut (sprawdzić czy ciasto się piekło patyczkiem). Ostudzone ciasto polać polewą, można przyozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi.

      babka budyniowa

      Ciasto powstało w ramach wirtualnego spotkania w kuchni z Gin, Anią. Tematem było ciasto wielkanocne, sprawdźcie, to upiekły dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 18:58
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Zdrowsza wersja szyszek

      Kojarzycie te pyszne lepiące łakocie z ryżu preparowanego? Przedstawiam Wam wersję, która jest nieco zdrowsza, a będzie odpowiadać tym, którzy lubią słodkie, chrupiące przekąski. W tej wersji mamy same dobra. Dodatki właściwie zależą od Was - za każdym razem możecie zrobić inną wersję smakową.

      Zdrowsza wersja szyszek

      /1 szklanka=250ml; około 15-20 sztuk/

      szyszki zdrowe


      • 1 szklanka ekspandowanej gryki - może być zastąpiona pszenicą (ja wybrałam "chrupiącą grykę", która jest słodzona melasą)
      • 0,5 szklanki dodatków - orzechy, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, dyni, sezam, migdały itp.
      • 4 łyżki masła orzechowego - wybierajcie masło bez soli i cukru, bez oleju palmowego
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka kakao

      szyszki zdrowe

      Masło, miód, kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Gdy masa się ogrzeje dodajemy dodatki oraz grykę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki właściwie od razu nadają się do jedzenia, ale gdy ostygną, smakują lepiej :)

      szyszki zdrowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowsza wersja szyszek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:43
  • wtorek, 07 lutego 2017
    • Zdrowe słodycze - brownie trufle

      Macie ochotę na zdrowy deser? Potrzebujecie alternatywy dla batonów? Te trufle to idealne i pyszne rozwiązanie. Bez pieczenia, bez dodatku cukrów i słodzików, bez tłuszczu, ulepszaczy. Idealne. Naturalne. I pyszne. Łatwo je zrobić, jednak jeśli nie chcecie używać cięższego sprzętu (maszynka do mielenia), to namoczcie dobrze daktyle.

      Trufle brownie

      /około 21 sztuk; inspiracja/

      trufle daktylowe brownie

      • 300 g suszonych daktyli bez pestek
      • wrząca woda (w ilości pozwalającej na przykrycie daktyli)
      • 80 g zmielonych orzechów laskowych + około 20 g do obtoczenia (można zastępować innymi mielonymi orzechami)
      • 30 g niesłodzonego kakao

      Daktyle zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut. Odcedzić daktyle na sitku i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać kakao i orzechy, wymieszać.

      Zwilżonymi w wodzie dłońmi zrobić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w orzechach.

      Kulki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

      trufle daktylowe brownie

      Uwaga! Jeśli macie słaby blender polecam wysłużyć czas moczenia daktyli lub wszystkie składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa na gładką masę. Ważne jest to, by daktyle zmielić blenderem przed dodaniem pozostałych składników, gdyż większość blenderów będzie mieć problem ze zmieleniem całej masy. 

      trufle daktylowe brownie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe słodycze - brownie trufle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 06:40
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami lub, jeśli wolicie, czekoladą. Banany świetnie się sprawdzają i nadają ciastu przepięknego aromatu i smaku. Jeśli więc lubicie chlebki bananowe, to to ciasto będzie Wam smakować w tej wersji. Przepis pochodzi  kuchni lidla z odcinka w którym Kinga Paruzel gotuje i piecze z Karoliną ze StylizacjeTV. Ciasto od razu wpadło mi w oko i nie pomyliłam się - idealne na szybką zachciewajkę na słodkie! Dodatkowo co inny dodany owoc, to inne ciasto. To otwiera mnóstwo możliwości :) Dajcie znać w jakiej wersji Wy spróbowaliście. Podaję z moimi zmianami. Uwaga! Ciasto nie jest za wysokie, więc jeśli chcecie wyższe zróbcie z podwójnej porcji i wydłużcie czas pieczenia (do suchego patyczka).

      Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      /źródło; tortownica ok.20-22cm; 1 szklanka=250ml/

      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
      • skórka starta z małej pomarańczy /w oryginale skórka starta z cytryny/
      • 110 g mąki -u mnie pół na pół pszenna razowa i pszenna / w oryginale pszenna pełnoziarnista/
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 0,5 łyżeczki kardamonu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 75 ml mleka - u mnie krowie, w oryginale roślinne
      • szczypta soli
      • 1 szklanka owoców - u mnie 1 banan pokrojony w plastry i pół jabłka

      Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.

      Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia.

      Do ubitej masy jajecznej dodać suche składniki i mleko, zmiksować do połączenia. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Piec około 25-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).

      ciasto paruzel lidl stylizacjetv

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 09:25

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne