ciasta i desery

  • wtorek, 06 listopada 2018
    • Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka

      Ciasto pianka kojarzy mi się z wizytami u babci. Smakowało nieco inaczej, i było tylko białe,  ale konsystencja była ta sama. Tutaj wersja pianki która szczególnie spodoba się dzieciom, ale i dorosły ciszy oko. Świetny pomysł dla gości i na przyjęcia dla milusińskich. Słodkie, kolorowe i nie trzeba piec. Samo zrobienie też jest łatwe, wystarczy tylko pilnować konsystencji. Smacznego!

      Ciasto Rajska pianka

      / blaszka ok 25x35 cm, inspiracja/

      Spód i wierzch

      • duża paczka herbatników

      Pianka

      • 1250 ml śmietanki 30% - schłodzona
      • 700 g schłodzonego jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 2 zielone galaretki* (u mnie owoce leśne) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 czerwone galaretki* (u mnie truskawkowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody
      • 2 żółte galaretki* (u mnie cytrynowa) + 400 ml świeżo ugotowanej wody

      *należy kupić galaretki przeznaczone na 500 ml wody

      Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400 ml) i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki i co jakiś czas sprawdzamy, czy zaczyna gęstnieć.

      Blaszkę wykładamy folią spożywczą robiąc dłuższe końcówki u góry blaszki (możemy pominąć ten krok, ale ciasto będzie nam później łatwiej wyciągnąć i kroić. Zamiast folii możemy ewentualnie użyć papieru do pieczenia).

      Na dnie blaszki układamy ciastka, żeby cała powierzchnia była zakryta.

      Gdy galaretka będzie ostudzona i zacznie gęstnieć ubijamy śmietankę. Gdy śmietanka będzie sztywniejsza dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać łyżką.

      Dzielimy masę na 3 równe części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia. Wkładamy jedną miseczkę z galaretką na około 5 minut do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy masę na ciastka. Następnie blaszkę z masą  oraz drugą miseczkę z galaretką wkładamy do lodówki - również na około 5 minut. Gdy masa z galaretką zacznie gęstnieć wykładamy ją na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy wraz z trzecią miseczką z galaretką do lodówki na około 5 minut. Postępujemy taka samo jak z poprzednimi dwoma masami. Gdy wyłożymy na blaszkę ostatnią masę układamy od razu na niej warstwę herbatników, blaszkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż ciastka zmiękną (najlepsze na drugi dzień).

      pyszne ciasto rajska pianka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez pieczenia Rajska Pianka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2018 06:13
  • wtorek, 07 sierpnia 2018
    • Tarta snickers

      Jeśli lubicie batony typu snickers, kajmak i orzeszki, to zapewne ta tarta też Wam posmakuje. Możecie na wierzch jeszcze wrzucić kawałki batonów, ale bez tego ma się trochę mniejsze wyrzuty sumienia ;) Polecam, zwłaszcza gdy spodziewacie się gości. Ja przygotowałam tartę w blaszce o wymiarach 35x11 cm, ale z poniższych proporcji zostało mi jeszcze składników na 3 dodatkowe tartaletki. Oryginalnie przepis był robiony w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm.

      Tarta snickers

      /inspiracja/

      Spód

      • 230 g mąki pszennej
      • 20 g kakao niesłodzonego
      • 160 g masła, chłodne
      • 80 g cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka chłodnej wody

      Mąkę, kakao i cukier wymieszać. Dodać chłodne masło. Kroić masło na małe kawałki. Dodać żółtko i wodę, wyrobić szybko ciasto. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć blaszkę robiąc ranty z ciasta na całą wysokość ścianek. Ciasto podziurawić równomiernie widelcem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 20 - 25 minut do zarumienienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

      Wierzch

      • 250 g mascarpone
      • 250 g masy kajmakowej
      • 50 g białej czekolady
      • orzeszki arachidowe solone

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, do miski wkładamy czekoladę połamaną na kawałki i ustawiamy na garnku tak, by dno miski nie dotykało wody, czekamy do rozpuszczenia czekolady) i odstawić. Masę kajmakową umieścić w garnku i lekko podgrzać przez krótką chwilę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita, gładka masa pozbawiona ewentualnych kryształków cukru.Do masy kajmakowej (masa nie może być gorąca) dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać do masy orzeszki (ilość według uznania) i wyłożyć masę na ostudzony spód. Wierzch przyozdobić orzeszkami i startą deserową czekoladą. Całość wstawić do lodówki aż masa się ustabilizuje.

      tarta snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2018 07:51
  • piątek, 06 lipca 2018
  • niedziela, 07 stycznia 2018
    • Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      Witam Was serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że miło i rodzinnie spędziliście święta i dobrze się bawiliście w sylwestra, a nowy rok przywitaliście z radością. Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowego keksa inspirowanego przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella świątecznie". Jest to bardzo bogate czekoladowe ciasto, które dzięki dużej zawartości bakalii pozostaje długo wilgotne i przepyszne. Ciasto jest dość ciężkie, ale każdy kęs sprawia, że ma się ochotę rzucić się od razu na całą blaszkę ;) Nie bójcie się jeśli wydaje Wam się, że to ciasto jest tylko dla fanów rodzynek. Wszystko świetnie się zlepia w jedną pyszną czekoladową całość. Przepis podaję z moimi zmianami.

      Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g suszonych śliwek, posiekanych na małe kawałki
      • 300 g rodzynek, posiekanych
      • 175 g miękkiego masła
      • 110 g ciemnego  cukru muscadavo
      • 65 g cukru brązowego
      • 225 g miodu
      • 125 ml likieru kawowego (może być likier czekoladowy)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • sok i drobno strata skórka z 2 pomarańczy
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • 2 łyżki kakao niesłodzonego
      • 3 jajka, rozmieszane
      • 150 g mąki pszennej
      • 75 g mielonych migdałów

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Do garnka włóż posiekane śliwki i rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawę do piernika, kakao. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, by nic się nie przypaliło. Następnie zostawiamy do przestygnięcia do  temperatury pokojowej. 

      Tortownicę wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C.

      Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj do połączenia. Masę przelej do tortownicy. Piec około 1,5÷2 godziny, patyczek na końcu pieczenia może być lekko oklejony od owoców, ale nie od surowego ciasta. Ja piekłam ciasto przez około 1,5 godziny, po pół godziny przykryłam wierzch papierem śniadaniowym. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia przed rozkrojeniem, a najlepiej do następnego dnia. Można polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ciasto jest smaczne nawet jeszcze ciepłe, ale ostygnięte będzie bardziej stabilne i nie będzie wyglądać jak zakalec.

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 stycznia 2018 10:35
  • środa, 06 grudnia 2017
    • Piernik marchewkowy miękki i pachnący

      Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

      Piernik z marchewką

      /forma 12x22; 1 szklanka = 250ml;  inspiracja/

      • 340 g mąki pszennej
      • 200 g startej na drobnych oczkach tarki marchewki
      • 120 g cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 3 jajka
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki kakao
      • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich (waga po obraniu)
      • polewa lub cukier puder

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pieczenia.

      W misce zmiksować jajka z cukrem i miodem. Następnie dodać olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać marchew, wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

      piernik marchewkowy

      Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny, Gin, Panny Malwinny, Ani.

      Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik marchewkowy miękki i pachnący”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 17:12

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne