ciasta i desery

  • poniedziałek, 09 października 2017
    • Pyszne i proste - ciasto zebra

      Jeśli macie ochotę na ciasto, które jest proste w wykonaniu i długo zachowuje świeżość, to ciasto zebra jest świetnym wyborem. Świetnie nadaje się też do spakowania jako przekąska do szkoły, pracy, czy na wycieczkę.

      Ciasto zebra

      /1 szklanka = 250 ml; blaszka - keksówka/

      • 5 jajek
      • 1 i 1/3 szklanki cukru białego
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1 szklanka wody
      • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      dodatkowo:

      • 2 łyżki niesłodzonego kakao
      • 4 łyżki mąki

      Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, krótko ubić do połączenia. Następnie dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę, ubijamy na wolnych obrotach do połączenia. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej 4 łyżki mąki.

      Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy naprzemiennie białe i czekoladowe ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy piekarnik na grzanie do 180°C. Pieczemy około 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasta, można je polać polewą czekoladową.

      ciasto zebra

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i proste - ciasto zebra”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 października 2017 06:34
  • środa, 09 sierpnia 2017
    • Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      Latem to ciasto musi znaleźć się na Waszej liście, jako konieczne do wypróbowania. Świetnie sprawują się tu maliny, truskawki, jagody, borówki...Ciasto ładnie wygląda, jest bardzo smaczne i zapewnia pochwały od gości ;)

      Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      /blacha o wymiarach około 25x30 cm; 1 szklanka = 250 ml/

      kruche ciasto

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić lub mocno schłodzić. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 16 g cukru waniliowego
      • 80 g budyniu waniliowego (proszek)
      • 1/2 szklanki oleju

      dodatkowo

      • 0,5 kg owoców - u mnie maliny, truskawki i jagody
      • cukier puder do posypania ciasta

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać biały cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się zmiksował. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

      Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry), truskawki, jagody. Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      ciasto z budyniową pianką

      Ciasto zostało przygotowane w ramach wspólnego pichcenia z Anią i Anią :) Tym razem tematem były malinowe słodkości. Zobaczcie co przygotowały dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 sierpnia 2017 06:08
  • sobota, 29 lipca 2017
  • niedziela, 02 lipca 2017
    • Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami

      Dzisiaj mam dla Was pyszne i puszyste ciasto jogurtowe. Jest to ciasto które bardzo łatwo przygotować, a do tego pięknie wyrasta, więc świetnie prezentuje się na stole. Idealne dla gości, na wycieczkę, piknik, do popołudniowej kawki, czy do pracy na pocieszenie z powodu poniedziałku ;) Ja przygotowałam je z truskawkami, jednak możecie wykorzystać inne owoce. Pewnie będzie też smaczne z gęstą marmoladą czy dżemem. Jeśli nie lubicie owoców w cieście, to możecie przygotować wersję bez owoców, ale tak prawdę mówiąc, to one są tą "wisienką na torcie" dla tego ciasta. Smacznego!

      Ciasto jogurtowe z owocami

      /blaszka 20x32;inspiracja/

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 ml oleju
      • 1 (niepełna) szklanka cukru
      • 3 jajka
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 350 g jogurtu naturalnego
      • sok wyciśnięty z połowy cytryny
      • około 400 g owoców - u mnie truskawki
      • cukier puder do oprószenia

      ciasto jogurtowe z owocami

      Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

      Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce.

      W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt, sok z cytryny. Zmiksować do połączenia składników. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Krótko zmiksować (miksujemy tylko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą). Wlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy owoce (u mnie truskawki przecięte na pół; uwaga - zawsze układamy przeciętą stroną owocu w górę, by nie wyciekał sok na ciasto).

      Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Gdy ciasto przestygnie posypujemy ciasto cukrem pudrem używając sitka.

      ciasto jogurtowe z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lipca 2017 13:28
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia

      Truskawkowiec, czyli sernik bez pieczenia, na zimno, to pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności do robienia ciast. Potrzebny będzie jednak blender, by zrobić mus z truskawek oraz troszkę czasu, którego potrzebujemy na poszczególne fazy. Warto wypróbować w sezonie na truskawki, gdyż jest na prawdę pyszne. Idealna pozycja na lato!

      Truskawkowiec

      / 1 szklanka = 250 ml; blacha 25x30 cm/

      • spód - pół dużego opakowania herbatników lub 2 mniejsze opakowania (na blaszkę będzie potrzeba około 20 herbatników)

      masa sernikowa

      • 850 g truskawek (350 g na mus truskawkowy, 350 g do pokrojenia do środka ciasta, 150 g do ozdobienia wierzchu)
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 2 opakowania galaretki truskawkowej + 1,5 szklanki wody
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30%
      • 500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka białego homogenizowanego

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno ciastkami.

      Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      350 g truskawek zmiksować z cukrem pudrem blenderem na mus. Mus połączyć z twarogiem / serkiem, wymieszać. Powoli dodawać galaretki z żelatyną ostudzone do temperatury pokojowej.

      W osobnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć z masą serową - truskawkową. Pokroić truskawki i wymieszać z masą serową. Włożyć do lodówki i gdy zrobi się gęstsza wylać na ciasteczkowy spód. Przyozdobić pozostałymi kawałkami truskawek. Włożyć do lodówki (najlepiej zabezpieczyć blaszkę folią spożywczą, żeby masa nie wchłaniała zapachu lodówki). Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie stężeje.

      truskawkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 08:56

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne