Wpisy

  • środa, 08 marca 2017
    • Ciasto Lion (bez pieczenia)

      Jeśli znacie i lubicie ciasto 3bit, to Lion jest podobne, ale jeszcze bardziej na wypasie ;) Mascarpone i batony dają ciastu nowy charakter. A jest on słodki i kuszący ;) Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, dzięki czemu ciastka i batony zmiękną.

      Ciasto Lion

      /blaszka - około 20x30; inspiracja/

      • około 350 g herbatników - u nie pełnoziarniste
      • około 500 g masy krówkowej

      masa z batonami

      • 500 g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 6 batonów Lion standardowej wielkości
      • 4 łyżki cukru pudru

      wierzch

      • 550 ml śmietanki 30%
      • 2 zagęstniki do śmietany - fixy
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 30 g czekolady deserowej

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie warstwę ciastek.

      Puszkę masy krówkowej zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Następnie wyciągamy puszkę, otwieramy i mieszamy energicznie masę łyżką (dzięki czemu łatwiej będzie ją rozsmarować). Całą masę wykładamy na warstwę ciastek i równomiernie rozsmarowujemy. Masę przykrywamy drugą warstwą ciastek.

      Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy, aż powstanie jednolita, zwarta masa (najpierw na wolnych obrotach, później na szybkich). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki batony (ja przekrawałam batony wzdłuż, a następni kroiłam je na paseczki) i mieszamy. Masę wykładamy na warstwę ciastek, rozsmarowujemy równomiernie i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.

      Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno. Śmietankę rozsmarować na warstwie ciastek. Wierzch posypać startą na tarce czekoladzie. Blaszkę owinąć folią spożywczą (by ciasto nie wchłaniało zapachów z lodówki) i ostawić na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Przed podaniem najlepiej ogrzać do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce przykryte folią.

      ciasto lion

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Lion (bez pieczenia)”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 06:35

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne