Wpisy

  • czwartek, 24 sierpnia 2017
    • Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      Jeśli macie ochotę na domowe drożdżówki, to jest to fajny przepis na puszyste smakołyki. Oczywiście możecie zmienić owoce na inne, np. dodać jagody, maliny, truskawki...Jeśli nie macie ochoty na ser, to możecie użyć marmolady jako nadzienia.

      Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami

      /15 sztuk; blaszka 30x25 lub większa/

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 20 g świeżych drożdży
      • 250 ml (1 szklanka) mleka
      • 5 łyżek cukru
      • 2 jajka
      • 50 g rozpuszczonego masła
      • szczypta soli

      Mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe (po włożeniu palca da się odczuć ciepło, ale nie parzy). Do mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.

      Roztapiamy w garnku masło i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier, jajka, rozpuszczone masło i podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypujemy mąką, jednak nie należy jej dodawać zbyt dużo na początku wyrabiania, pamiętając, że ciasto wraz z wyrabianiem zyska na gładkości i elastyczności).

      Z ciasta wyrabiamy kulę, wkładamy je do miski i przykrywamy ciepłą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką, i rozwałkujemy dość cienko ciasto  na prostokąt (jeden bok może mieć około 20 cm, a drugi około 60 cm - nie mierzyłam, ale chodzi o zachowanie mniej więcej proporcji).

      nadzienie

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 2 łyżki cukru białego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
      • 2 łyżki mleka
      • 1 żółtko + 1 białko do posmarowania wierzchu
      • 200 g borówek

      Przygotowujemy nadzienie: ser, cukier biały, waniliowy, żółtka jaj, mleko wyrabiamy łyżką, rozcierając ser, by był w miarę gładki. Masę rozsmarowujemy równomiernie na rozwałkowanym cieście. Posypujemy ciasto równomiernie borówkami.

      Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku. Kroimy ciasto na około 15 kawałków i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch drożdżówek smarujemy pędzelkiem umoczonym w białku.

      Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180°C (w międzyczasie drożdżówki będą miały jeszcze chwilę, by podrosnąć). Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę władamy do niego drożdżówki i pieczemy około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

      drożdżówki z serem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zakręcone drożdżówki z serem i borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 sierpnia 2017 06:03
  • środa, 09 sierpnia 2017
    • Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      Latem to ciasto musi znaleźć się na Waszej liście, jako konieczne do wypróbowania. Świetnie sprawują się tu maliny, truskawki, jagody, borówki...Ciasto ładnie wygląda, jest bardzo smaczne i zapewnia pochwały od gości ;)

      Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

      /blacha o wymiarach około 25x30 cm; 1 szklanka = 250 ml/

      kruche ciasto

      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 250 g zimnego masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 5 żółtek

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić lub mocno schłodzić. Tą czynność można wykonać dzień wcześniej.

      Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 16 g cukru waniliowego
      • 80 g budyniu waniliowego (proszek)
      • 1/2 szklanki oleju

      dodatkowo

      • 0,5 kg owoców - u mnie maliny, truskawki i jagody
      • cukier puder do posypania ciasta

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać biały cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się zmiksował. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

      Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry), truskawki, jagody. Owoce lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

      ciasto z budyniową pianką

      Ciasto zostało przygotowane w ramach wspólnego pichcenia z Anią i Anią :) Tym razem tematem były malinowe słodkości. Zobaczcie co przygotowały dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kruche ciasto z budyniową pianką i owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 09 sierpnia 2017 06:08

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne