Wpisy

  • czwartek, 20 grudnia 2018
    • Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta

      Krem z buraków z musem z ziemniaków o zupa dobra nie tylko na święta, choć i tu się świetnie sprawdzi. Świetna, aromatyczna kompozycja, która nie nudzi się po 2 łyżkach. Przepis Jakuba Kuronia.

      Krem z buraków z musem z ziemniaków 

      /6 porcji zupy/

      ZUPA

      • 0,5 kg buraków
      • 1 cebula, pokrojona w piórka
      • 1,5 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
      • 0,5 litra wywaru warzywnego
      • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
      • 1 ząbek czosnku, posiekany
      • kawałek imbiru wielkości połowy korka do wina, starty na tarce lub drobno posiekany
      • 0,5 łyżki octu winnego, najlepiej czerwonego
      • sól, pieprz
      • olej do smażenia

      Buraki umyć, przekroić na pół, posypać solą i pieprzem. Zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową i piec w 200°C do miękkości (całe buraki pieką się ok 90 minut, więc przekrojone i niezbyt duże buraki będą gotowe w 45-60 minut, trzeba po 40 minutach sprawdzić widelcem poziom miękkości). Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

      W garnku rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć cebulę, seler naciowy. Dodać kmin, sól, czosnek, imbir. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wywar warzywny i buraki. Trzymać całość przez 30 minut na małym ogniu, bardzo lekko gotując. Zupę doprawić octem, solą, pieprzem. Zmiksować blenderem.

      MUS

      • 200 g ziemniaków
      • 25 ml wywaru warzywnego
      • 25 ml śmietanki 30%
      • 0,5 łyżki masła
      • sól, szczypta gałki muszkatołowej

      Ziemniaki ugotować, odcedzić, zmiksować blenderem z resztą składników do uzyskania gładkiej masy.

      Zupę podawać z kleksem musu ziemniaczanego.

      zupa krem święta buraczkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z buraków z musem z ziemniaków nie tylko na święta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 grudnia 2018 09:53
  • czwartek, 13 grudnia 2018
    • Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      Zupa idealna na chłodniejsze wieczory. Jej skład na pierwszy rzut oka jest dość dziwny, oryginalny, zastanawiający...czy to może być dobre? Oj tak, może być i jest. Świetna zupa jesienna. Chrupiąca, pełna smaku, wyważona. Przyprawy świetnie się komponują z pozostałymi składnikami.

      Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią

      /źródło - BBC goodfood 01/02 2015; 5-6 porcji/

      • 1 cebula
      • 1 jabłko, obrane, pokrojone w drobną kostkę
      • 1,5 łodygi selera naciowego, posiekane w drobną kostkę
      • 1/3 średniej wielkości dyni hokkaido (może być inna, ale ta świetnie się sprawdza), obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w drobną kostkę
      • 1 łyżka curry
      • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
      • 1/2 łyżki nasion czarnuszki
      • 400 g przecieru pomidorowego (passata) lub pomidorów z puszki posiekanych
      • 0,75 L bulionu drobiowego lub warzywnego
      • 70 g ryżu basmati
      • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
      • olej do smażenia

      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojone jabłko, cebulę, seler, szczyptę soli. Smażyć przez około 10 minut ciągle mieszając. Dodać dynię, curry, cynamon, nasiona czarnuszki, szczyptę pieprzu. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, bulion i ryż. Wymieszaj, gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu przykryte. Po tym czasie sprawdzić czy ryż i warzywa są dogotowane.

      zupa dyniowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2018 06:19

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne