Wpisy

  • piątek, 28 kwietnia 2017
    • Pieczone pierogi z kurczakiem

      Byłam ostatnio w restauracji na pieczonych pierogach. Od razu nabrałam ochoty, by zrobić swoją wersję. Ciasto na te pierogi jest bardzo smaczne, miękkie po upieczeniu. Jeśli chodzi o farsz, to wymyśliłam wersję wytrawną z kurczakiem, jednak możecie wymyślić swoją wersję, nawet na słodko z czekoladą :)

      Pierogi pieczone z kurczakiem

      /inspiracja - ciasto, farsz - przepis własny; około 40 pierogów/

      Ciasto

      • 0,5 kg mąki pszennej
      • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania ciasta
      • 50 g masła lub margaryny (u mnie po połowie), roztopione, przestudzone do temperatury pokojowej
      • 25 g drożdży świeżych
      • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie pół na pół z wodą)
      • 1 łyżeczka cukru
      • szczypta soli
      • sezam (opcjonalnie)

      Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Pozostawić na kilka minut, aż podrosną.

      Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką, jednym jajkiem, masłem, solą. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (potrwa to kilka minut; w razie potrzeby podsypać mąką podczas wyrabiania). Zostawić ciasto (w misce wysmarowanej olejem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

      Farsz

      • 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
      • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, chili w proszku
      • 300 g pieczarek
      • 50 g sera żółtego
      • 1 mała cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • olej do smażenia

      Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz chili. Na patelnię wlać olej, wrzucić kurczaka, usmażyć. Następnie dorzucić posiekaną na drobno cebulę, czosnek, pokrojone na drobno pieczarki, koncentrat pomidorowy. Całość usmażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wrzucić żółty ser pokrojony na kawałki.

      Ciasto podzielić na pół, rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać okrągłe kawałki szklanką. Na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 13-15 minut (aż będą złote). Podawać z sałatką lub sosami (np. czosnkowy, ketchup).

      pierogi drożdżowe z kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 kwietnia 2017 07:45
  • niedziela, 23 kwietnia 2017
  • niedziela, 09 kwietnia 2017
    • Klub kolacyjny Barilla - relacja

      Pod koniec marca zostałam zaproszona do Klubu Kolacyjnego Barilla. Było to spotkanie blogerów kulinarnych łączące pasję do fotografii z miłością do kulinariów :)

      barilla

      Na początku spotkania mogliśmy się poznać i porozmawiać jedząc piękne i pyszne przystawki. Sami wiecie, że takie piękności jak na zdjęciu, czasem aż szkoda zjeść, tak przyjemnie się na nie patrzy :) Na szczęście chęć spróbowania czegoś nowego zawsze wygrywa ;)

      barilla

      Jak wiecie Barilla jest włoską firmą. Przez cały wieczór gotował dla nas rodowity Włoch, szef kuchni i restauracji Amici Miei z Poznania. Mini relację z wizyty w tej restauracji mogliście zobaczyć na fanpage bloga. Zarówno w restauracji, jak i podczas Klubu Kolacyjnego było pysznie.

      barilla

      Musze przyznać, że kocham makarony. Dobrej jakości makaron można jeść z przyjemnością nawet bez dodatków, albo w niesamowicie prostych połączeniach smakowych. Mmmm uwielbiam, więc tym chętniej uczestniczyłam w wydarzeniu :)

      barilla

      Drugim punktem spotkania były warsztaty fotograficzne, które prowadził Piotr Arnoldes. Mogliśmy nauczyć się kilku sztuczek, a także wypróbować fotografowanie ze sztucznym oświetleniem. Jak widać na powyższym zdjęciu wszyscy chętnie szukaliśmy najlepszego ujęcia.

      barilla

      I świetnie się wspólnie bawiliśmy :)

      barilla

      barilla

      barilla

      Po warsztatach zjedliśmy kolację składającą się z zupy Minestrone, spaghetti all'Amatriciana, a na deser otrzymaliśmy bezę z leśnymi owocami. Wszystko było pyszne i towarzyszył nam dobry nastrój :)

      barilla

      Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w warsztatach. Takie spotkania są zawsze bardzo miłe towarzysko, ale też pouczające. Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie i doskonałą atmosferę!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Klub kolacyjny Barilla - relacja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 kwietnia 2017 12:28
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc

      Wielkanoc co raz bliżej, więc pewnie większość z Was szuka inspiracji kulinarnych. Przepisy, które mogą się Wam przydać, znajdziecie w zakładce po lewej stronie strony. A dzisiaj puszysta babka z budyniem. Babka raczej z tych piaskowych i suchych, więc idealna do kawy ;)

      Babka budyniowa

      /przepis - magazyn kuchnia od kuchni; 1 szklanka = 250ml/

      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      • 190 g margaryny lub masła
      • 3/4 szklanki cukru
      • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • budyń waniliowy - 30 g (proszek)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 i  3/4 łyżki oleju
      • 1,5 łyżki octu jabłkowego

      Białka ubić na sztywno.

      Osobno zmiksować żółtka z miękką margaryną (masłem) i cukrem. Następnie dodać olej, ocet, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko zmiksować. Na koniec wymieszać łyżką masę z pianą z białek. 

      Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (jeśli pieczecie w keksówce, to wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia). Wlać ciasto do formy

      Ciasto piec w 175°C przez około 50 minut (sprawdzić czy ciasto się piekło patyczkiem). Ostudzone ciasto polać polewą, można przyozdobić orzechami lub wiórkami kokosowymi.

      babka budyniowa

      Ciasto powstało w ramach wirtualnego spotkania w kuchni z Gin, Anią. Tematem było ciasto wielkanocne, sprawdźcie, to upiekły dziewczyny :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Babka budyniowa nie tylko na wielkanoc”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 18:58
  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne