Wpisy

  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Pyszne podwójnie czekoladowe muffiny

      Te podwójnie czekoladowe muffiny zaspokoją chęć na czekoladę nawet największego fana czekoladowych wypieków. Mocno czekoladowe, wilgotne, z kawałkami czekolady. Czego więcej trzeba?

      Muffiny podwójnie czekoladowe

      /12-15 sztuk; inspiracja/

      • 300 g mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki niesłodzonego kakao
      • 150 g cukru
      • 140 g masła lub margaryny
      • 2 jajka
      • 170 ml mleka
      • 150 g czekolady pokrojonej na kawałki- u mnie 100 g mlecznej, 50 g deserowej
      • opcjonalnie: do środka możecie dodać kilka pokrojonych na kawałki cukierków krówka; możecie też posypać wierzch pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (u mnie płatki kukurydziane czekoladowe)

      muffiny podwójnie czekoladowe

      W garnku rozpuścić masło, następnie dodać mleko i jajka. Wymieszać na jednolitą masę.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier.

      Do mokrych składników dodać suche, wymieszać szybko na w miarę jednolitą masę. Dodać czekoladę, wymieszać.

      Nakładamy masę do papilotek ułożonych w blaszce do pieczenia muffin (lub sylikonowych foremek) do 3/4 wysokości foremki. Opcjonalnie możecie posypać wierzch pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

      Piec w temperaturze 190°C przez 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).

      muffiny podwójnie czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne podwójnie czekoladowe muffiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 07:32
  • wtorek, 18 października 2016
    • Mocno czekoladowe ciastka

      Złota księga czekolady to książka zawierająca ponad 300 czekoladowych przepisów. Każda kartka kusi czekoladowym przepisem. Te czekoladowe ciastka są przeznaczone dla prawdziwych fanów czekolady. Nie są zbyt słodkie, ale trudno skończyć na jednym. Oczywiście możecie robić zmiany - dodać mleczną lub białą czekoladę, migdały, czy orzechy laskowe...znajdźcie swoją ulubioną wersję.

      Mocno czekoladowe ciastka

      /źródło - Złota księga czekolady, z moimi zmianami; około 30 sztuk ciastek/

      • 200 g mąki pszennej
      • 50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
      • 50 g niesłodzonego kakao w proszku
      • szczypta soli
      • 125 g miękkiego masła
      • 150 g cukru trzcinowego
      • 2 jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
      • 30 g posiekanych orzechów włoskich/ mogą być migdału lub orzechy laskowe/
      • 35 g posiekanej na kawałki czekolady deserowej
      • opcjonalnie - cukier perlisty do ozdoby

      Mąkę, kakao, zmielone orzechy, sól wymieszać w misce tworząc suchą mieszankę.

      W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Następnie dodać jedno całe jajko i jedno żółtko oraz 2 czubate łyżki suchej mieszanki. Zmiksować do połączenia. Dodać połowę suchej mieszanki, zmiksować do połączenia. Dodać drugą połowę suchej mieszanki oraz posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, zmiksować do połączenia. Ciastko zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

      Po tym czasie ciasto podzielić na pół i zrobić z niego rulony o około 2-2,5 cm wysokości. Pokroić rulon na około 1 cm paski, lekko spłaszczyć rękoma każdy pasek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka pędzelkiem umoczonym w białku. Można ozdobić cukrem perlistym.

      Piec około 10 minut w temperaturze 180°C. Gdy będziemy wyjmować ciastka będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu. 

      ciastko czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 09:26
  • niedziela, 16 października 2016
  • wtorek, 11 października 2016
    • Granola czekoladowo-kokosowa

      Ta czekoladowa granola świetnie nadaje się jako dodatek do jogurtu, mleka i owsianki. Jej zrobienie przynosi trochę dumy, że nie sięgnęliśmy po gotowy produkt, tylko sami wyczarowaliśmy dodatek do naszego śniadania. Jedyne na co musicie uważać, to by wyjąć ją w odpowiednim momencie, gdyż łatwo pod koniec pieczenia ją za bardzo zarumienić.

      Czekoladowo - kokosowa granola

      /inspiracja; szklanka = 200 ml; blaszka - na cały piekarnik/

      • 4 szklanki płatków wsianych górskich
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki sezamu
      • 3/4 szklanki orzechów pokrojonych na kawałki (u mnie włoskie)
      • 1/4 szklanki słonecznika
      • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego
      • 1/3 szklanki oleju kokosowego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szklanki miodu
      • 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 10 łyżek wody
      • ewentualnie 1/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki

      Płatki owsiane, wiórki, sezam, orzechy i słonecznik umieszczamy w misce.

      W garnku podgrzewamy, cały czas mieszając, miód, kakao, olej, ekstrakt waniliowy, wodę i cukier, aż powstanie jednolita masa. Łączymy masę z mieszanką płatków i nasion, aż składniki się połączą. Wysypujemy granolę na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C. Po 10 minutach mieszamy mieszankę, po kolejnych 10 znowu mieszamy i pieczemy jeszcze około 5 minut uważając, żeby nam się za bardzo nie zarumieniła (po 20 minutach pieczenia, być może stwierdzimy, że już jest sucha i przyrumieniona, wtedy nie należy jej na siłę trzymać w piekarniku, żeby jej za bardzo nie zarumienić). Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.

      Jeśli lubicie, po ostudzeniu możecie do granoli dodać kawałki czekolady deserowej lub mlecznej.

       

      granola czekoladowa

      Granolę przygotowałam wspólnie z Gin. Zapraszam do zobaczeni Jej pomysłu na domową granolę :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Granola czekoladowo-kokosowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2016 19:52
  • niedziela, 09 października 2016
    • Oreo bułeczki

      Czy są tu fani ciasteczek oreo? A fani słodkich bułeczek drożdżowych? Jeśli należycie do którejś z grup proponuję Wam upieczenie bułeczek oreo. Mają fajny słodko- czekoladowy smak i są świeże nawet następnego dnia po upieczeniu. Przepis jest na dużą porcję, bo aż na 12 bułek, ale możecie upiec z połowy porcji, poczęstować znajomych lub zamrozić bułki, by móc się cieszyć nimi w dowolnej chwili :)

      Oreo drożdżowe bułeczki

      /12 sztuk; inspiracja/

      oreo bułki

      ciasto

      • 25 g drożdży świeżych
      • 100 g cukru
      • 500 g mąki
      • szczypta soli
      • 250 ml ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 80 g rozpuszczonego i przestudzonego do temperatury pokojowej masła (mało powinno być płynne, ale nie gorące)
      • 5 pokruszonych ciasteczek oreo (najlepiej zmiażdżyć je łyżką jak najdrobniej)

      masa oreo

      • 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
      • 1 jajko
      • 7 pokruszonych ciasteczek oreo

      Do miski wsypujemy sól i mąkę. Robimy ręką dołek w mące. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem oraz z dwoma czubatymi łyżkami mąki (bierzemy mąkę z miski). Wlewamy masę do przygotowanego dołka i czekamy około 10-15 minut, aż drożdże troszkę podrosną. Dodajemy jajka i rozpuszczone masło. Mieszamy masę, aż zacznie być jednolita, wtedy dodajemy pokruszone ciastka i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste, ciastka równomiernie rozłożone po cieście (możemy podsypać ciasto jeszcze mąką, ale na końcu wyrabiania ciasto może być jeszcze lekko kleiste). Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu w miseczce przykrytej ściereczką kuchenną. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zajmie około 40-60 minut.

      Przygotowujemy masę oreo: w misce mieszamy pokruszone (ja miażdżyłam łyżką) oreo z serkiem i jajkiem na jednolitą masę.

      Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x60 cm (mniej więcej, nie trzeba dokładnie mierzyć). Na ciasto wykładamy masę serową, równomiernie ją rozsmarowujemy na całym cieście. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, by powstała nam długa rolka ciasta. Powstałe ciasto dzielimy na 12 części i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawiając około 1-1,5 cm miejsca z każdej strony bułki, by miała miejsce na podrośnięcie. Zostawimy ciasto na około 15 minut. Po tym czasie  wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 20 minut.

      oreo bułki

      Po całkowitym ostudzeniu bułek polewamy je lukrem (około 4 łyżki cukru pudru mieszamy z odrobiną wody) i możemy posypać okruszkami z ciastka oreo.

      Ważne, by po ostudzeniu bułeczki przechowywać w pojemniku przykrytym folią spożywczą, co pozwoli zachować ich świeżość na dłużej.

      oreo bułki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Oreo bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 października 2016 09:47

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne