Wpisy

  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      To przepis na ekspresowy makaron. Cały obiad jesteście w stanie wykonać w czasie przeznaczonym na ugotowanie makaronu. Tak jest idealnie! Smakuje bardzo świeżo. Jest lekko ostry dzięki rukoli i wiosenny dzięki pomidorkom. Proste i smaczne zestawienie. Przepis, z lekkimi zmianami, pochodzi z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".

       Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego

      /dla 3-4 osób/

      • 400 g makaronu - u mnie casarecce, ale świetnie sprawdzi się penne, fusilli
      • 250 g pokrojonych pomidorków, najlepiej koktajlowe
      • 400 g pieczarek pokrojonych w paski
      • 100 g szynki/ boczku - można zrezygnować z dodatku mięsnego; u mnie szynka drobiowa
      • spora garść rukoli
      • 50 g ziaren słonecznika
      • pół natki pietruszki, posiekanej
      • 50 g sera - u mnie tarta mozzarella; może być każdy żółty
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz

      Wstawiamy wodę do gotowania makaronu. W czasie potrzebnym na doprowadzenie do wrzenia wody i ugotowanie makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.

      Na suchej patelni prażymy słonecznik. Odkładamy go na bok do miseczki.

      Kroimy na kawałki szynkę, podsmażamy na oleju. Myjemy i kroimy pieczarki, dorzucamy do smażącej się szynki.

      W czasie smażenia pieczarek siekamy natkę pietruszki, którą następnie dodajemy do nich. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Kroimy na kawałki pomidorki. Myjemy rukolę, ścieramy na tarce ser.

      Gdy pieczarki będą usmażone dodajemy do nich pomidorki, ser, rukolę, ugotowany makaron. ziarna słonecznika. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe!

      makaron grzegorz łapanowski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowy makaron Grzegorza Łapanowskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 09:58
  • wtorek, 07 lutego 2017
    • Zdrowe słodycze - brownie trufle

      Macie ochotę na zdrowy deser? Potrzebujecie alternatywy dla batonów? Te trufle to idealne i pyszne rozwiązanie. Bez pieczenia, bez dodatku cukrów i słodzików, bez tłuszczu, ulepszaczy. Idealne. Naturalne. I pyszne. Łatwo je zrobić, jednak jeśli nie chcecie używać cięższego sprzętu (maszynka do mielenia), to namoczcie dobrze daktyle.

      Trufle brownie

      /około 21 sztuk; inspiracja/

      trufle daktylowe brownie

      • 300 g suszonych daktyli bez pestek
      • wrząca woda (w ilości pozwalającej na przykrycie daktyli)
      • 80 g zmielonych orzechów laskowych + około 20 g do obtoczenia (można zastępować innymi mielonymi orzechami)
      • 30 g niesłodzonego kakao

      Daktyle zalać wrzącą wodą i pozostawić na 15 minut. Odcedzić daktyle na sitku i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać kakao i orzechy, wymieszać.

      Zwilżonymi w wodzie dłońmi zrobić z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w orzechach.

      Kulki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

      trufle daktylowe brownie

      Uwaga! Jeśli macie słaby blender polecam wysłużyć czas moczenia daktyli lub wszystkie składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa na gładką masę. Ważne jest to, by daktyle zmielić blenderem przed dodaniem pozostałych składników, gdyż większość blenderów będzie mieć problem ze zmieleniem całej masy. 

      trufle daktylowe brownie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe słodycze - brownie trufle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lutego 2017 06:40
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami lub, jeśli wolicie, czekoladą. Banany świetnie się sprawdzają i nadają ciastu przepięknego aromatu i smaku. Jeśli więc lubicie chlebki bananowe, to to ciasto będzie Wam smakować w tej wersji. Przepis pochodzi  kuchni lidla z odcinka w którym Kinga Paruzel gotuje i piecze z Karoliną ze StylizacjeTV. Ciasto od razu wpadło mi w oko i nie pomyliłam się - idealne na szybką zachciewajkę na słodkie! Dodatkowo co inny dodany owoc, to inne ciasto. To otwiera mnóstwo możliwości :) Dajcie znać w jakiej wersji Wy spróbowaliście. Podaję z moimi zmianami. Uwaga! Ciasto nie jest za wysokie, więc jeśli chcecie wyższe zróbcie z podwójnej porcji i wydłużcie czas pieczenia (do suchego patyczka).

      Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

      /źródło; tortownica ok.20-22cm; 1 szklanka=250ml/

      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
      • skórka starta z małej pomarańczy /w oryginale skórka starta z cytryny/
      • 110 g mąki -u mnie pół na pół pszenna razowa i pszenna / w oryginale pszenna pełnoziarnista/
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 0,5 łyżeczki kardamonu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 75 ml mleka - u mnie krowie, w oryginale roślinne
      • szczypta soli
      • 1 szklanka owoców - u mnie 1 banan pokrojony w plastry i pół jabłka

      Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.

      Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia.

      Do ubitej masy jajecznej dodać suche składniki i mleko, zmiksować do połączenia. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Piec około 25-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).

      ciasto paruzel lidl stylizacjetv

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 09:25
  • poniedziałek, 30 stycznia 2017
    • Pyszne łaciate ciasto

      Ciasto łaciate zrobiłam na imprezę sylwestrową, ale świetnie będzie nadawać się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne, więc goście będą zadowoleni. Zrobienie tego ciasta wymaga nieco czasu, jednak wykonanie nie jest trudne, więc nie zniechęcajcie się długością opisu, bo czeka Was smaczna nagroda :) Robinie ciasta możecie podzielić na etapy i rozłożyć nawet na dwa dni. Ciasto kruche możecie zrobić nawet dzień wcześniej albo możecie upiec ciasto i dokończyć je dopiero następnego dnia.

      Pyszne łaciate ciasto

      /źródło; 1 szklanka = 250ml; blaszka ok.23x33cm/

      ciasto kruche

      • 200 g chłodnego masła lub margaryny
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy. Następnie dodajemy masło/margarynę i kroimy je nożem na małe kawałki. W końcu przecieramy masło w palcach, by zaczęło łączyć się ze suchymi składnikami. Dodajemy żółtka i łączymy wszystko na gładką masę. Robimy z ciasta kulkę i wkładamy na minimum godzinę do lodówki, by stwardniało (proces można nieco przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażarki/.

      ciasto ciemne

      • 1 szklanka śmietany 18%
      • 3 jajka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 łyżki mąki
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 3 łyżeczki dżemu, np. brzoskwiniowy, truskawkowy

      Wykonanie /ciasto robimy, gdy ciasto kruche przesiedziało już minimum godzinę w lodówce/:

      Wszystkie składniki składniki miksujemy do połączenia składników. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto kruche ścieramy na tarce i rozrzucamy równomiernie po powierzchni ciasta ciemnego (jeśli ciasto kruche jest jednak zbyt miękkie i tarcie na tarce wyprowadza Was z równowagi ;) to wystarczy, że będziecie odrywać małe kawałki i rzucać na ciasto ciemne. Ja tak robiłam i wszystko wyszło bardzo ładnie). Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem). Odkładamy do ostudzenia.

      dodatkowo:

      • 2-3 opakowania ciastek typu delicje, smak dowolny, u mnie brzoskwiniowe
      • polewa czekoladowa
      • napar z herbaty - 1/2 szklanki, ostudzony (można zastąpić rozrobionym w wodzie sokiem)
      • 2 galaretki - u mnie malinowe + 500ml wody
      • 1 budyń śmietankowy
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki cukru
      • 100 g masła w temperaturze pokojowej

      Kolejnym krokiem jest zrobienie galaretki oraz masy budyniowej, co najlepiej zrobić gdy tylko wyjmiemy ciasto z piekarnika (chyba, że ciasto będziecie dokańczać znacznie późnej).

      Przygotowanie budyniu: połowę mleka zagotowujemy z cukrem w garnku. W drugiej połowie rozrabiamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszając przed chwilę zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Po ostudzeniu ubijamy na gładką masę z masłem.

      Przygotowanie galaretki: 2 galaretki rozrabiamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie (przed samym przygotowaniem ciasta) do lodówki, by galaretka przed wylaniem na ciasto była na pół zastygła. Jeśli przegapimy moment i galaretka będzie zbyt gęsta, to należy ją lekko podgrzać. Uwaga! Nie wolno wlać na ciasto całkiem płynnej galaretki, bo ciasto ją wchłonie i będzie nieudane (zjadliwe oczywiście, ale nie po to się narobicie, by otrzymać rozmiękczone ciasto!).

      Składanie ciasta:

      Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, namaczamy przy pomocy pędzelka w naparze z herbaty (namaczamy zarówno środek ciasta, jak i później wierzch ciasta, mocząc pędzelek w naparze i przykładając do ciasta miejsce przy miejscu. Ja nie zużyłam całości naparu, nie należy się tym przejmować).

      Przekrojone ciasto smarujemy połową masy budyniowej. Na tym układamy delicje (miejsce przy miejscu), a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Drugą warstwę ciasta także smarujemy od dołu masą budyniową i nakładamy na warstwę galaretki (łatwiej jest posmarować blat ciasta od dołu masą budyniową, niż próbować ją rozsmarować na galaretce). Wierzch ciasta, jak już wspomniałam, także lekko namaczamy naparem z herbaty. Wierzch najlepiej polać polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki, tak by galaretka całkiem zastygła (starczą pewnie ok.2-3 godziny, ale ciasto najlepsze jest na drugi dzień).

      ciasto łaciate z delicjami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2017 08:20
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Zdrowe raffaello

      Ciągłe wyrzuty sumienia nie pozwalają Ci się cieszyć słodyczami? Twoim postanowieniem noworocznym jest zdrowe odżywianie lub utrata wagi? Przedstawiam zdrową wersję raffaello! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zjedzona w tej wersji sprawi, że nie będziecie tęsknić za batonami.

      Zdrowe raffaello

      /źródło - instagram - przepis na sukces; około 23 sztuki wielkości orzecha włoskiego; 1 szklanka=250ml/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 100 g kaszy jaglanej
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • około 2 łyżki miodu /w oryginale syrop klonowy/ - ilość dopasowujemy do własnych preferencji
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego (można zrezygnować jeśli nie chcecie dodawać cukru)
      • około 2 krople olejku migdałowego (aromat)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • obrane ze skórki migdały w całości (u mnie pokrojone w słupki)
      • wiórki kokosowe do obtoczenia

      Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy chłodną wodą.

      Gotujemy kaszę z mlekiem, na średnim ogniu, aż wygotuje się płyn. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów, czyli: olej kokosowy, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i wiórki. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Zwilżoną w wodzie dłonią formujemy kulki, umieszczając w środku migdał. Na koniec obtaczamy kulkę we wiórkach.

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe raffaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 08:23

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne