Wpisy

  • czwartek, 29 grudnia 2016
  • środa, 21 grudnia 2016
    • Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla

      To ciasto z przepisu Pała Małeckiego to kolejna wersja popularnego murzynka z dodatkiem dżemu/ marmolady, który sprawia że ciasto dłużej pozostaje świeże. Pewnie większość z Was rozpoczynając swoją przygodę z pieczeniem ciast robiła coś podobnego. Jak się okazuje, warto wrócić do tego nieco oklepanego murzynka, gdyż niezawodnie zadowala jedzących :)  Wierzch ciasta możecie polać polewą, przyozdobić orzechami, posypką, pokruszonymi czekoladkami, śliwkami, albo, jak ja, posypać cukrem pudrem.

      Ciasto czekoladowe Pawła Małeckiego

      /blaszka 30x11; przepis- kuchnia lidla z moimi zmianami/

      • 40 ml wody
      • 180 g cukru
      • 150 g masła lub margaryny
      • 125 g czekolady deserowej
      • 3 łyżeczki kakao
      • 200 g mąki pszennej
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 jajka
      • 3 łyżki powideł/ dżemu - u mnie dżem truskawkowy (łyżki były z lekkim czubkiem)
      • kilka kropel aromatu waniliowego
      • cukier puder do posypania wierzchu lub polewa czekoladowa

      Piekarnik nagrzać do 170°C.

      Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło/ margarynę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.

      Po ostudzeniu dodajemy do masy czekoladowej powidła/dżem oraz żółtka oddzielone od białek. Mieszamy. Dodajemy po 1/3 mąki i miksujemy aż do połączenia się składników. Postępujemy analogicznie aż do zużycia mąki.

      W oddzielnym pojemniku ubijamy na sztywno białka. Łączymy powoli z masą czekoladową. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut (sprawdzamy koniecznie patyczkiem, gdyż każdy piekarnik grzeje nieco inaczej).

      Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

      ciasto czekoladowe lidl

       ***

      Drodzy czytelnicy na te Święta i zbliżający się nowy rok życzę Wam dużo ciepła bliskich od Wam  osób, miłości, szczęścia i zdrowia :) Oby każdy dzień sprawiał, że będziecie chcieli więcej i będziecie zasypiać z uśmiechem na twarzy i spokojem w głowie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2016 08:09
  • sobota, 10 grudnia 2016
    • Muffiny z awokado

      Muffiny są doskonałą opcją, gdy chcemy zrobić coś smacznego i pysznego. Doskonale nadają się na dodatek do zabrania na wycieczkę, do pracy, czy szkoły. Są o wiele zdrowszą opcją, niż kupne batony. Dzięki awokado dłużej pozostają świeże i wilgotne. Oczywiście jeśli chcecie możecie polać wierzch kakao.

      Muffiny z awokado

      /szklanka=250ml; źródło/

      • 100 g masła lub margaryny
      • 50 g posiekanej czekolady deserowej
      • 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
      • 4/5 szklanki mąki pszennej (niepełna szklanka)
      • 0,5 łyżeczki sody
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru
      • szczypta soli
      • 1 dojrzałe awokado
      • 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów laskowych

      W garnku roztopić masło z czekoladą i cukrem. Następnie dodać kakao i wymieszać. Ostudzić masę do temperatury pokojowej.

      Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia oraz solą i zmielonymi orzechami.

      Masę czekoladową, jajka i awokado zmiksować blenderem na gładką masę.Dodać suche składniki, wymieszać.

      Masę przełożyć do foremek do muffin (do 3/4 wysokości foremki). Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 20 minut (do suchego patyczka).

      muffiny awokado

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z awokado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2016 07:56
  • sobota, 12 listopada 2016
  • niedziela, 30 października 2016
    • Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą

      Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programy MasterChef chwalona przez samego Gordona Ramsaya, wydała książkę - Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. Dominika skomponowała oryginalne smaki i połączenia z ogólnie dostępnych składników. Książka jest ładnie wydana, a zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Póki co skusiłam się na zrobienie zupy krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą. Chrzan nadaje kalafiorowi charakteru, a ciecierzyca dodaje smaczku i chrupkości całej potrawie. Niestety ciecierzycę musimy zrobić tuż przed podaniem, gdyż szybko mięknie. Zapewne nie jest to ostatnia pozycja z tej książki, którą wypróbuję.

      Krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą

      /około 4-6 porcji/

      zupa

      • 1 większy kalafior
      • 3 łyżki masła
      • 1 cebula
      • 2 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz
      • blender

      Kalafior umyj, usuń liście, podziel na różyczki.

      W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną na drobno cebulkę. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kalafior, sól, pieprz i przykryj garnek pokrywką. Duś na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie (w razie czego na początku duszenia można dodać 2 łyżki wody, by kalafior się nie przypalił; w czasie duszenia mieszamy co jakiś czas warzywa sprawdzając czy się nie przypalają). Gdy kalafior zmięknie dodajemy bulion i chrzan. Zagotowujemy, blendujemy na krem, przyprawiamy solą, pieprzem chrzanem według upodobań do smaku.

      Chrupiąca ciecierzyca

      • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 0,5 łyżeczki miodu
      • 1 łyżeczka curry
      • szczypta soli

      W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę: piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciecierzycę przepłukać i osuszyć ściereczkami kuchennymi. Wymieszać ciecierzycę z olejem, miodem, przyprawami. Blachę do pieczenia (wielkości całego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na nią przygotowaną ciecierzycę i piec w piekarniku przez około 20-25 minut, mieszając w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

      Gorący krem podawać z ciecierzycą.

      krem z karmelizowanego kalafiora chrupiąca ciecierzyca

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 10:23

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne