Wpisy

  • piątek, 15 sierpnia 2014
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
    • Kruszon ze śliwkami

      Kruszon to łatwe w przygotowaniu ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami. Najlepiej komponują się nieco kwaśne owoce, które neutralizują słodycz pianki z białek. Dzisiaj proponuję wersję ze śliwkami. dzisiaj ciasto śliwkowe piekłam razem z Mirabelką, więc zapraszam do obejrzenia Jej propozycji :)

      Kruszon ze śliwkami

      / standardowa blaszka prostokątna, 1 szklanka=250 ml/

      • 0,5 kg mąki krupczatki
      • 1 kostka margaryny lub masła, z lodówki
      • 3 łyżki smalcu
      • 5 jajek
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szklanka cukru
      • 3 łyżeczki kakao niesłodzonego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • cukier puder do posypania owoców (jeśli są bardzo kwaśne; ja użyłam cukru pod posypania cukrem)
      • owoce - u mnie 8 dużych śliwek

      Do mąki dodać smalec, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy. Margarynę posiekać nożem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na blaszkę wyłożyć pierwszą część ciasta. Na nie kładziemy owoce (u mnie śliwki pokrojone na kawałki, bez pestek, położone skórką do dołu). Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko (chyba, że mamy słodkie owoce, wtedy pomijamy cukier puder).

      Pozostałe ciasto wyrabiamy z kakao. Dzielimy na pół. Połowę skubiemy i rozkładamy równomiernie na owocach (ja położyłam nieco więcej niż pół pozostałego ciasta).

      Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Wykładamy na ciasto.

      Na białka kładziemy pozostałe ciasto skubiąc je pacami po trochu.

      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut.

      kruszon skubaniec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kruszon ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 sierpnia 2014 19:01
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • Wyniki konkursu z olejem Greencado

      Dziękuję Wam wszystkim za pyszne przepisy i piękne zdjęcia. Trudno mi było wybrać zwycięzców. Ostatecznie postanowiłam nagrodzić:

      • Annę Marię za sos z awokado
      • Paulinę Nosek za sałatkę arbuzową z kozim serem i grzankami
      • Netkę za sałatkę "Zielone mi amore"
      • Monikę za Pancakes żołędziowo - owsiane z sosem porowo-marchewkowym
      • Kats za proste i pyszne grzanki

      Gratuluję!

      Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody (Imię, Nazwisko, adres, tel. kontaktowy dla kuriera) na adres  mail: przykubkukawy@gmail.com

      konkurs blog kulinarny

      Zdjęcia konkursowe możecie podziwiać TUTAJ, a przepisy znajdziecie TUTAJ.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 17:40
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopciki

      Domowe biszkopty są łatwe do zrobienia, bardzo smaczne, a na dodatek nie mają zbędnych składników. Możecie zrobić je podłużne lub okrągłe.

      Biszkopty

      /ok.30 sztuk, źródło/

      • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • 80 g cukru pudru
      • 75 g mąki pszennej, przesianej
      • dodatkowo- cukier puder do obsypania

      Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder (stopniowo, na 2-3 razy, najlepiej przesiewać sitkiem) i ubijać do połączenia. następnie dodać żółtka i ubijać do połączenia.

      Następnie przesiewać do masy stopniowo mąkę, mieszać  delikatnie szpatułką do połączenia.

      Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką z okrągłą dużą dziurką. Na papierze do pieczenia wyciskamy ok. 8-10cm podłużne ciastka zostawiając między nimi odstępy.

      Oprószyć cukrem pudrem (za pomocą sitka) i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie ponownie oprószyć cukrem pudrem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 13-15 minut (do zarumienienia). 

      biszkopciki

      Przypominam o KONKURSIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopciki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 10:13
  • piątek, 25 lipca 2014
    • Konkurs z olejem Greencado

      Cześć :) Chwilę mnie nie było, ale lato ma taką specyfikę, że chętniej spędza się czas na dworze, wyjeżdża, odwiedza, zwiedza i czasem mniej ma się ochotę spędzać czas w kuchni. Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na konkurs z olejem extra vergin z awokado Greencado.

      oleje z awokado

      Olej z awokado jest tłoczony na zimno, nierafinowany. Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Zawiera więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych redukujących poziom złego cholesterolu niż oliwa z oliwek. Zawiera również podobnie działającą lecytynę i beta-sitosterol.

      Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej oleju z awokado, niż innych!

      Zasady KONKURSU

      1. Zadaniem konkursowym jest przedstawienie propozycji na przepis z olejem z awokado. (szczegółowość i forma pracy jest dowolna. Jeśli ktoś ma ochotę zilustrować swój przepis to proszę przesyłać prace na adres mail: przykubkukawy@gmail.com). Odpowiedzi pisemne proszę zamieszczać w komentarzach pod wpisem (podanie przez Was maila ułatwi kontakt w przypadku zwycięstwa).
      2. W konkursie każdy uczestnik może przedstawić dowolną ilość przepisów.
      3. Konkurs trwa w terminie 25.07-08.08.2014r do godziny 24.00.
      4. W konkursie zostanie ogłoszonych 5 zwycięzców. Każdy z nich otrzyma jedną butelkę oleju z awokado. Do wygrania są trzy butelki oleju smakowego oraz dwie „czystego”.  
      5. Biorąc udział w konkursie uczestnik zgadza się na umieszczenie pracy konkursowej na profilu facebook bloga Przy Kubku Kawy oraz sponsora nagród Greencado wraz ze wskazaniem autora pracy i adresu bloga (jeśli zostaje podany).
      6. Wyniki zostaną ogłoszone na blogu przykubkukawy.blox.pl w ciągu tygodnia od zakończenia konkursu. Na przesłanie adresu do wysyłki nagrody zwycięzcy mają 3 dni. W przypadku braku kontaktu po tym czasie uczestnik traci prawo do nagrody i ogłoszony zostaje nowy zwycięzca.
      7. Nagrody wysyłane są tylko na terenie Polski.
      8. Biorąc udział w konkursie uczestnik akceptuje Zasady konkursu i oświadcza, że posiada prawa autorskie do przedstawionej pracy.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (26) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs z olejem Greencado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lipca 2014 06:26

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne