Wpisy

  • środa, 29 marca 2017
    • Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      Ostatnio na blogu królują wypieki słodkie i wytrawne, dietetyczne i zupełnie nie... Tym razem pora na lekko słodkie bułeczki z orzechami i żurawiną. Doskonałe do jedzenia bez dodatków lub z dżemem, czy serem. Proste w wykonaniu idealnie nadają się na śniadanko czy wycieczkę.

      Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną

      /12 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • 75 g mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką pszenną)
      • 15 g białego cukru
      • 4 g drożdży instant + 2 g proszku do pieczenia (w oryginale 6 g drożdży instant, jednak nie miałam takiej ilości, więc zamieniłam część na proszek do pieczenia)
      • 15 g roztopionego masła, przestudzone do temperatury pokojowej
      • szczypta soli
      • 210 ml ciepłej wody
      • 120 g mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
      • 90 g orzechów włoskich, pokrojonych na drobno
      • śmietanka/ mleko/ białko lub jajko do posmarowania bułek

      Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić na sitku, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć mąką pszenną.

      W misce wymieszać mąkę pszenną i pszenną razową, cukier, drożdże, proszek do pieczenia, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Wszystko wyrobić na gładką masę, a następnie dodać do ciasta orzechy, rodzynki i żurawinę. Wyrobić na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto nie powinno nam się lepić do rąk, w razie czego podsypać nieco mąką.

      Z ciasta zrobić kulę, którą następnie rozpłaszczyć i podzielić na 12 części. Z każdej części zrobić kulę, lekko spłaszczyć i zostawić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.

      Przed pieczeniem naciąć ostrym nożem wierzch bułek, posmarować wierzch śmietanką/ mlekiem lub jajkiem  Piec w 180°C przez około 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki orzechy żurawina

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z orzechami, rodzynkami i żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 29 marca 2017 06:32
  • niedziela, 19 marca 2017
    • Drożdżówki z makiem

      Moimi ulubionymi drożdżówkami są te z serem, budyniem i makiem. A ostatnio ciągle miałam ochotę na drożdżówki z makiem. Niestety te kupne nie spełniły moich oczekiwań, więc postanowiłam upiec swoje. Możecie je zrobić w formie okrągłej drożdżówki z nadzieniem na wierzchu, zrolowanej drożdżówki lub tak jak ja prostym sposobem osiągnąć fajny efekt wizualny. Przy drożdżówkach poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotową masę makową, jednak Wy możecie zrobić ją samodzielnie.

      Drożdżówki z makiem

      /około 10-12 sztuk/

      drożdżówki z makiem

      • 188 ml mleka
      • 19 g świeżych drożdży
      • 375 g mąki pszennej
      • 52 g cukru
      • 56 g masła
      • szczypta soli
      • około 500 g masy makowej gotowej lub samodzielnie wykonanej
      • śmietanka/ mleko/ białko do posmarowania ciasta

      Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

      Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami mąki. Zostawiamy na 5 minut.

      W misce umieszczamy mąkę, resztę cukru, sól, przestudzone masło i drożdże. Mieszamy do połączenia składników, a następnie wyrabiamy wszystko na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zostawimy ciasto w miseczce przykrytej ściereczką na około 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.

      drożdżówki z makiem

      Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach około 25x36cm (mniej więcej, nie musicie robić tego z linijką). Rozsmarowujemy masę na całej powierzchni, a następnie zwijamy zaczynając od dłuższej krawędzi. Rolkę kroimy na około 10-12 części o szerokości około 3 cm. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między drożdżówkami. Następnie tępą stroną noża/ uchwytem łyżki przyciskamy wzdłuż środka drożdżówki, by nadać jej odpowiedni kształt (tak jakbyśmy chcieli przepołowić drożdżówkę).

      jak na filmie:

      Zostawiamy drożdżówki na około 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto śmietanką/ mlekiem lub białkiem. Piec w 180°C przez około 15-20 minut, aż będą rumiane. Gdy przestygną można posmarować lukrem.

      drożdżówki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Drożdżówki z makiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 marca 2017 08:37
  • czwartek, 16 marca 2017
    • Pomidorowe zakręcone bułeczki

      Te lekko pomidorowe bułeczki są proste do zrobienia i bardzo efektowne. Zapewne zrobią wrażenie na gościach, jak i ucieszą oko dzieci. Ważne jest, by użyć do nich wędliny o wyraźnym smaku, np. salami. Jeśli chcecie mieć bułeczki na wypasie, to do środka możecie dodać ser.

      Pomidorowe zakręcone bułeczki

      /około 9-10 sztuk; inspiracja/

      • 250 g mąki pszennej
      • szczypta soli
      • 1 żółtko
      • 50 g oleju
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
      • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
      • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
      • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 75 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
      • około 150 g wędliny o wyraźnym smaku, np. salami

      pomidorowe zawojańce z szynką

      Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne.

      Mąkę wymieszać z olejem, koncentratem i solą (uzyskamy konsystencję mokrego piasku). Dodać przyprawy, żółtko, utarte drożdże i śmietanę/jogurt. Wszystko wyrobić na gładką, miękką masę. Podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 9x30 cm. Pokroić ciasto wzdłuż, na pasy o szerokości około 3 centymetrów.

      Wędlinę kroimy na pół i układamy na pasku ciasta tak, by lekko wystawała. Następnie zwijamy ciasto w rulon. W ten sposób otrzymamy coś na kształt różyczki. Zawijańca umieszczamy w formie do muffin (piekłam i w sylikonowych i w metalowych formach; nie trzeba smarować foremek, bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut. Ja w połowie pieczenia posmarowałam wierzch białkiem. Można spożywać po ostudzeniu lub lekko ciepłe.

      Ponieważ nie wiem gdzie podziało się zdjęcie z etapu przygotowania, pokaże Wam jak powinny być usytuowane kawałki wędliny względem ciasta, przed zawijaniem rulonów :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowe zakręcone bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 marca 2017 06:20
  • środa, 08 marca 2017
    • Ciasto Lion (bez pieczenia)

      Jeśli znacie i lubicie ciasto 3bit, to Lion jest podobne, ale jeszcze bardziej na wypasie ;) Mascarpone i batony dają ciastu nowy charakter. A jest on słodki i kuszący ;) Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, dzięki czemu ciastka i batony zmiękną.

      Ciasto Lion

      /blaszka - około 20x30; inspiracja/

      • około 350 g herbatników - u nie pełnoziarniste
      • około 500 g masy krówkowej

      masa z batonami

      • 500 g serka mascarpone
      • 250 ml śmietanki 30%
      • 6 batonów Lion standardowej wielkości
      • 4 łyżki cukru pudru

      wierzch

      • 550 ml śmietanki 30%
      • 2 zagęstniki do śmietany - fixy
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 30 g czekolady deserowej

      Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie warstwę ciastek.

      Puszkę masy krówkowej zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Następnie wyciągamy puszkę, otwieramy i mieszamy energicznie masę łyżką (dzięki czemu łatwiej będzie ją rozsmarować). Całą masę wykładamy na warstwę ciastek i równomiernie rozsmarowujemy. Masę przykrywamy drugą warstwą ciastek.

      Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy, aż powstanie jednolita, zwarta masa (najpierw na wolnych obrotach, później na szybkich). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki batony (ja przekrawałam batony wzdłuż, a następni kroiłam je na paseczki) i mieszamy. Masę wykładamy na warstwę ciastek, rozsmarowujemy równomiernie i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.

      Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno. Śmietankę rozsmarować na warstwie ciastek. Wierzch posypać startą na tarce czekoladzie. Blaszkę owinąć folią spożywczą (by ciasto nie wchłaniało zapachów z lodówki) i ostawić na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Przed podaniem najlepiej ogrzać do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce przykryte folią.

      ciasto lion

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Lion (bez pieczenia)”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 06:35
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Chrupiące pieguski

      Te ciastka to idealna propozycja na przekąskę, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciasto stanowi bazę, natomiast to od Ciebie zależy co znajdzie się w środku...czekolada, krówki, batony, bakalie...znajdź swoją ulubioną wersję!

      Chrupiące pieguski

      /około 50 sztuk; inspiracja .agatka./

      • 250 g masła w temperaturze pokojowej
      • 250 g cukru
      • 10 g cukru waniliowego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu/ aromatu waniliowego
      • 2 jajka
      • 6 łyżek mleka
      • 500 g mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 250 g czekolady - u mnie czekolada mleczna z orzechami, czekolada deserowa, snickers/
      • opcjonalnie do ozdoby - kawałki orzechów - u mnie arachidowe

      Masło utrzeć z cukrami - białym i waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Następnie dodać aromat waniliowy, mleko, proszek do pieczenia i po trochu mąki. Najlepiej podzielić mąkę na 3 partie i każdą kolejną dodawać po wcześniejszym dokładnym zmiksowaniu / wyrobieniu składników. Na koniec dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i krótko wyrabiamy ciasto, aż czekolada równomiernie rozłoży się w cieście.

      Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce zostawiając około 3 cm odległości między ciastkami. Jeśli mamy ochotę ozdabiamy ciastka posypując je orzechami (lekko wbijamy orzechy w ciasto, by nie odpadły po pieczeniu. Ciastka piec w 180°C około 11-13 minut, aż będą rumiane (pierwszą partię zawsze piekę dłużej, kolejne już były rumiane po 11 minutach).

      ciastka pieguski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące pieguski”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 09:40

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne