Wpisy

  • poniedziałek, 30 stycznia 2017
    • Pyszne łaciate ciasto

      Ciasto łaciate zrobiłam na imprezę sylwestrową, ale świetnie będzie nadawać się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne, więc goście będą zadowoleni. Zrobienie tego ciasta wymaga nieco czasu, jednak wykonanie nie jest trudne, więc nie zniechęcajcie się długością opisu, bo czeka Was smaczna nagroda :) Robinie ciasta możecie podzielić na etapy i rozłożyć nawet na dwa dni. Ciasto kruche możecie zrobić nawet dzień wcześniej albo możecie upiec ciasto i dokończyć je dopiero następnego dnia.

      Pyszne łaciate ciasto

      /źródło; 1 szklanka = 250ml; blaszka ok.23x33cm/

      ciasto kruche

      • 200 g chłodnego masła lub margaryny
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy. Następnie dodajemy masło/margarynę i kroimy je nożem na małe kawałki. W końcu przecieramy masło w palcach, by zaczęło łączyć się ze suchymi składnikami. Dodajemy żółtka i łączymy wszystko na gładką masę. Robimy z ciasta kulkę i wkładamy na minimum godzinę do lodówki, by stwardniało (proces można nieco przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażarki/.

      ciasto ciemne

      • 1 szklanka śmietany 18%
      • 3 jajka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 3 łyżki mąki
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 3 łyżeczki dżemu, np. brzoskwiniowy, truskawkowy

      Wykonanie /ciasto robimy, gdy ciasto kruche przesiedziało już minimum godzinę w lodówce/:

      Wszystkie składniki składniki miksujemy do połączenia składników. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

      Ciasto kruche ścieramy na tarce i rozrzucamy równomiernie po powierzchni ciasta ciemnego (jeśli ciasto kruche jest jednak zbyt miękkie i tarcie na tarce wyprowadza Was z równowagi ;) to wystarczy, że będziecie odrywać małe kawałki i rzucać na ciasto ciemne. Ja tak robiłam i wszystko wyszło bardzo ładnie). Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem). Odkładamy do ostudzenia.

      dodatkowo:

      • 2-3 opakowania ciastek typu delicje, smak dowolny, u mnie brzoskwiniowe
      • polewa czekoladowa
      • napar z herbaty - 1/2 szklanki, ostudzony (można zastąpić rozrobionym w wodzie sokiem)
      • 2 galaretki - u mnie malinowe + 500ml wody
      • 1 budyń śmietankowy
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki cukru
      • 100 g masła w temperaturze pokojowej

      Kolejnym krokiem jest zrobienie galaretki oraz masy budyniowej, co najlepiej zrobić gdy tylko wyjmiemy ciasto z piekarnika (chyba, że ciasto będziecie dokańczać znacznie późnej).

      Przygotowanie budyniu: połowę mleka zagotowujemy z cukrem w garnku. W drugiej połowie rozrabiamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszając przed chwilę zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Po ostudzeniu ubijamy na gładką masę z masłem.

      Przygotowanie galaretki: 2 galaretki rozrabiamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie (przed samym przygotowaniem ciasta) do lodówki, by galaretka przed wylaniem na ciasto była na pół zastygła. Jeśli przegapimy moment i galaretka będzie zbyt gęsta, to należy ją lekko podgrzać. Uwaga! Nie wolno wlać na ciasto całkiem płynnej galaretki, bo ciasto ją wchłonie i będzie nieudane (zjadliwe oczywiście, ale nie po to się narobicie, by otrzymać rozmiękczone ciasto!).

      Składanie ciasta:

      Ostudzone ciasto przekrawamy na pół, namaczamy przy pomocy pędzelka w naparze z herbaty (namaczamy zarówno środek ciasta, jak i później wierzch ciasta, mocząc pędzelek w naparze i przykładając do ciasta miejsce przy miejscu. Ja nie zużyłam całości naparu, nie należy się tym przejmować).

      Przekrojone ciasto smarujemy połową masy budyniowej. Na tym układamy delicje (miejsce przy miejscu), a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Drugą warstwę ciasta także smarujemy od dołu masą budyniową i nakładamy na warstwę galaretki (łatwiej jest posmarować blat ciasta od dołu masą budyniową, niż próbować ją rozsmarować na galaretce). Wierzch ciasta, jak już wspomniałam, także lekko namaczamy naparem z herbaty. Wierzch najlepiej polać polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki, tak by galaretka całkiem zastygła (starczą pewnie ok.2-3 godziny, ale ciasto najlepsze jest na drugi dzień).

      ciasto łaciate z delicjami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 stycznia 2017 08:20
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Zdrowe raffaello

      Ciągłe wyrzuty sumienia nie pozwalają Ci się cieszyć słodyczami? Twoim postanowieniem noworocznym jest zdrowe odżywianie lub utrata wagi? Przedstawiam zdrową wersję raffaello! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zjedzona w tej wersji sprawi, że nie będziecie tęsknić za batonami.

      Zdrowe raffaello

      /źródło - instagram - przepis na sukces; około 23 sztuki wielkości orzecha włoskiego; 1 szklanka=250ml/

      raffaello z kaszy jaglanej

      • 100 g kaszy jaglanej
      • 1 i 1/3 szklanki mleka
      • 1 łyżka oleju kokosowego
      • około 2 łyżki miodu /w oryginale syrop klonowy/ - ilość dopasowujemy do własnych preferencji
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego (można zrezygnować jeśli nie chcecie dodawać cukru)
      • około 2 krople olejku migdałowego (aromat)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych
      • obrane ze skórki migdały w całości (u mnie pokrojone w słupki)
      • wiórki kokosowe do obtoczenia

      Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukujemy chłodną wodą.

      Gotujemy kaszę z mlekiem, na średnim ogniu, aż wygotuje się płyn. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz migdałów, czyli: olej kokosowy, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy i wiórki. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy blenderem. Zwilżoną w wodzie dłonią formujemy kulki, umieszczając w środku migdał. Na koniec obtaczamy kulkę we wiórkach.

      raffaello z kaszy jaglanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe raffaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 08:23
  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

      Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po chlebku z kremem czekoladowo-orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że  batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.

      Domowe batony jak Knoppers

      /1 szklanka=250ml; źródło/

      • około 5 wafli suchych prostokątnych
      • polewa czekoladowa (domową polewę robi się z cukru pudru, niesłodzonego kakao i odrobiny masła i mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)

      Masa mleczna

      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki mleka (płyn)
      • 175 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
      Mleko (płyn) zagotować z cukrem, mieszając, aż do momentu w którym cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.
      Masa czekoladowa:
      • 200 g kremu czekoladowego typu nutella
      • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 łyżka kakao niesłodzonego
      • 100 g zmielonych orzechów laskowych
      Masło utrzeć na puszystą masę z kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.

      Na pierwszym waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.

      knoppers przepis baton

      Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 10:12
  • czwartek, 29 grudnia 2016
  • środa, 21 grudnia 2016
    • Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla

      To ciasto z przepisu Pała Małeckiego to kolejna wersja popularnego murzynka z dodatkiem dżemu/ marmolady, który sprawia że ciasto dłużej pozostaje świeże. Pewnie większość z Was rozpoczynając swoją przygodę z pieczeniem ciast robiła coś podobnego. Jak się okazuje, warto wrócić do tego nieco oklepanego murzynka, gdyż niezawodnie zadowala jedzących :)  Wierzch ciasta możecie polać polewą, przyozdobić orzechami, posypką, pokruszonymi czekoladkami, śliwkami, albo, jak ja, posypać cukrem pudrem.

      Ciasto czekoladowe Pawła Małeckiego

      /blaszka 30x11; przepis- kuchnia lidla z moimi zmianami/

      • 40 ml wody
      • 180 g cukru
      • 150 g masła lub margaryny
      • 125 g czekolady deserowej
      • 3 łyżeczki kakao
      • 200 g mąki pszennej
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 jajka
      • 3 łyżki powideł/ dżemu - u mnie dżem truskawkowy (łyżki były z lekkim czubkiem)
      • kilka kropel aromatu waniliowego
      • cukier puder do posypania wierzchu lub polewa czekoladowa

      Piekarnik nagrzać do 170°C.

      Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło/ margarynę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.

      Po ostudzeniu dodajemy do masy czekoladowej powidła/dżem oraz żółtka oddzielone od białek. Mieszamy. Dodajemy po 1/3 mąki i miksujemy aż do połączenia się składników. Postępujemy analogicznie aż do zużycia mąki.

      W oddzielnym pojemniku ubijamy na sztywno białka. Łączymy powoli z masą czekoladową. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut (sprawdzamy koniecznie patyczkiem, gdyż każdy piekarnik grzeje nieco inaczej).

      Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

      ciasto czekoladowe lidl

       ***

      Drodzy czytelnicy na te Święta i zbliżający się nowy rok życzę Wam dużo ciepła bliskich od Wam  osób, miłości, szczęścia i zdrowia :) Oby każdy dzień sprawiał, że będziecie chcieli więcej i będziecie zasypiać z uśmiechem na twarzy i spokojem w głowie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2016 08:09

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne