Wpisy

  • niedziela, 02 lipca 2017
    • Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami

      Dzisiaj mam dla Was pyszne i puszyste ciasto jogurtowe. Jest to ciasto które bardzo łatwo przygotować, a do tego pięknie wyrasta, więc świetnie prezentuje się na stole. Idealne dla gości, na wycieczkę, piknik, do popołudniowej kawki, czy do pracy na pocieszenie z powodu poniedziałku ;) Ja przygotowałam je z truskawkami, jednak możecie wykorzystać inne owoce. Pewnie będzie też smaczne z gęstą marmoladą czy dżemem. Jeśli nie lubicie owoców w cieście, to możecie przygotować wersję bez owoców, ale tak prawdę mówiąc, to one są tą "wisienką na torcie" dla tego ciasta. Smacznego!

      Ciasto jogurtowe z owocami

      /blaszka 20x32;inspiracja/

      • 500 g mąki pszennej
      • 200 ml oleju
      • 1 (niepełna) szklanka cukru
      • 3 jajka
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 350 g jogurtu naturalnego
      • sok wyciśnięty z połowy cytryny
      • około 400 g owoców - u mnie truskawki
      • cukier puder do oprószenia

      ciasto jogurtowe z owocami

      Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

      Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce.

      W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt, sok z cytryny. Zmiksować do połączenia składników. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Krótko zmiksować (miksujemy tylko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą). Wlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy owoce (u mnie truskawki przecięte na pół; uwaga - zawsze układamy przeciętą stroną owocu w górę, by nie wyciekał sok na ciasto).

      Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Gdy ciasto przestygnie posypujemy ciasto cukrem pudrem używając sitka.

      ciasto jogurtowe z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne i puszyste ciasto jogurtowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lipca 2017 13:28
  • poniedziałek, 26 czerwca 2017
    • Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      To przepis na muffiny czekoladowe do których możecie dodać, jak ja, batony snickers, albo zamienić je na czekoladę, krówki, orzeszki...jak będziecie mieć ochotę :) Muffiny dobre nawet na następny dzień, a jeśli schowacie je na noc do lodówki (przykryte folią, by nie chłonęły zapachów), to pozostaną dłużej świeże.

      Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers

      /około 15 sztuk muffin; 1 szklanka=250 ml; inspiracja/

      • 3/4 szklanki brązowego cukru
      • 1/3 szklanki oleju
      • 5 łyżek niesłodzonego kakao
      • 6 łyżek gorącej wody
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
      • 2 batony snickers (łącznie 100 g)

      Piekarnik nagrzać do 200°C.

      Cukier i olej ubijać przez około 1 minutę.

      Kakao połączyć z gorącą wodą i wymieszać aż powstanie gładka pasta. Dodać do cukru z olejem, zmiksować. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać jogurt, zmiksować.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Gdy piekarnik będzie nagrzany łączymy suche składniki z mokrymi, szybko mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki batony, mieszamy. Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny, tak by ciasto sięgało 3/4 wysokości foremki.

      Wkładamy foremki do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy około 20-25 minut (sprawdzamy przed wyjęciem muffiny patyczkiem, czy nie przylepia się do niego ciasto). Studzimy. Możemy polać po wystygnięciu muffiny polewą.

      muffiny snickers

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Najlepsze muffiny czekoladowe z batonami snickers ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 czerwca 2017 06:28
  • piątek, 23 czerwca 2017
    • Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia

      Truskawkowiec, czyli sernik bez pieczenia, na zimno, to pyszne ciasto, które nie wymaga specjalnych umiejętności do robienia ciast. Potrzebny będzie jednak blender, by zrobić mus z truskawek oraz troszkę czasu, którego potrzebujemy na poszczególne fazy. Warto wypróbować w sezonie na truskawki, gdyż jest na prawdę pyszne. Idealna pozycja na lato!

      Truskawkowiec

      / 1 szklanka = 250 ml; blacha 25x30 cm/

      • spód - pół dużego opakowania herbatników lub 2 mniejsze opakowania (na blaszkę będzie potrzeba około 20 herbatników)

      masa sernikowa

      • 850 g truskawek (350 g na mus truskawkowy, 350 g do pokrojenia do środka ciasta, 150 g do ozdobienia wierzchu)
      • 5 łyżek cukru pudru
      • 2 opakowania galaretki truskawkowej + 1,5 szklanki wody
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 125 ml (pół szklanki) śmietanki 30%
      • 500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka białego homogenizowanego

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć dno ciastkami.

      Galaretki i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      350 g truskawek zmiksować z cukrem pudrem blenderem na mus. Mus połączyć z twarogiem / serkiem, wymieszać. Powoli dodawać galaretki z żelatyną ostudzone do temperatury pokojowej.

      W osobnym naczyniu ubić śmietankę. Połączyć z masą serową - truskawkową. Pokroić truskawki i wymieszać z masą serową. Włożyć do lodówki i gdy zrobi się gęstsza wylać na ciasteczkowy spód. Przyozdobić pozostałymi kawałkami truskawek. Włożyć do lodówki (najlepiej zabezpieczyć blaszkę folią spożywczą, żeby masa nie wchłaniała zapachu lodówki). Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie stężeje.

      truskawkowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowiec - pyszny sernik truskawkowy bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 23 czerwca 2017 08:56
  • poniedziałek, 29 maja 2017
    • Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

      Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh

      /4 porcje/

      LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

      • 800 ml jogurtu greckiego
      • szczypta soli

      Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

      MLECZNA KRUSZONKA

      • 60 g płatków migdałów
      • 60 g mleka w proszku
      • 20 g mąki pszennej
      • 20 g jasnego cukru trzcinowego
      • 50 g roztopionego masła
      • szczypta soli

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

      Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

      Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

      • 4 czubate łyżki labneh
      • 1 łyżka płynnego miodu
      • 1 łyżka soku pomarańczowego
      • 4 łodygi rabarbaru
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
      • 4 łyżki mlecznej kruszonki

      Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

      Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

      rabarbar z labneh

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 maja 2017 09:00
  • czwartek, 25 maja 2017
    • Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      Muffiny jogurtowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy lubią wilgotne muffiny, które długo utrzymują świeżość. Ja zrobiłam połowę w wersji z dżemem, połowę z wkrojonym na wierzch bananem. Jeśli macie ochotę możecie wewnątrz umieścić kawałek czekolady lub zostawić muffiny bez dodatków. Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Muffiny wykonane z przepisu Nigelli Lawson.

      Muffiny jogurtowe Nigelli Lawson

      /12 sztuk/

      • 170 g jogurtu naturalnego
      • 3 jajka
      • 100 g rozpuszczonego masła
      • skórka otarta z cytryny
      • 150 g białego cukru
      • 200 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki sody
      • szczypta soli
      • ewentualne dodatki - u mnie pół banana i 6 łyżeczek dżemu truskawkowego

      W jednej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, sodę, sól.

      W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jogurt, jajka, masło, skórkę otartą z cytryny.

      Mieszamy mokre składniki z suchymi.

      Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki.

      Jeśli przygotowujemy wersję z bananem, to wystarczy, ze na wierzch położymy niezbyt grube plastry banana. Jeśli mamy ochotę na wersję z dżemem, to nakładamy łyżkę ciasta do papilotki, następnie łyżeczkę gęstego dżemu, przykrywamy ciastem, by całość sięgała do 3/4 wysokości foremki.

      Muffiny pieczemy w 170°C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). 

      muffiny jogurtowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 maja 2017 08:55

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne