Wpisy

  • piątek, 01 czerwca 2018
    • Pyszne kotleciki z ryżu

      Kotleciki z ryżu to wspaniały pomysł na wykorzystanie zalegające w lodówce ryżu z obiadu z poprzedniego dnia...chociaż pewnie Wam posmakują i zaczniecie specjalnie gotować więcej ryżu ;)

      Kotleciki z ryżu

      /inspiracja/

      • 6 szklanek ugotowanego ryżu (2 szklanki surowego - przed ugotowaniem), ostudzonego
      • 2-3 cebule
      • 15 suszonych pomidorów z zalewy z oleju
      • 2-4 ząbki czosnku
      • sól, pieprz do smaku
      • duży pęczek natki pietruszki
      • 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do panierowania
      • olej do smażenia
      • nieco oleju z zalewy od pomidorów
      • olej do smażenia

      Cebulę pokroić na drobno i usmażyć na oleju (może być ten z pomidorów). Do malaksera wsypujemy ryż,  cebulę, posiekany czosnek, sól, pieprz, pokrojone na drobno suszone pomidory, troszkę oleju z pomidorów. Miksujemy przez chwilę, tak by masa się rozdrobniła, ale nie powstała papka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, posiekaną na pietruszkę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i formujemy niewielkie, trochę spłaszczone, kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe!

      kotlety ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne kotleciki z ryżu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 01 czerwca 2018 06:26
  • poniedziałek, 28 maja 2018
    • Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      Korzystacie już z sezonu na szparagi? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co zrobić, zapraszam do skorzystania z tego przepisu. Świetny pomysł na obiad, łatwe do zrobienia, jedyne co musicie zrobić to pilnować poziomu płynów - tutaj tak jak w risotto gotujemy do niemal do wyparowania, więc musimy pamiętać, że podana ilość płynu i czasu gotowania może być nieco inna, niż podano, ze względu na nastawiony poziom mocy kuchenki. W razie czego dodajcie nieco wody, by nic się nie przypaliło. Pamiętajcie też, żeby wszystkie składniki przygotować przed rozpoczęciem gotowania.

      Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami

      /inspiracja; 1 szklanka =250ml; 2-3 porcje/

      • 1/2 szklanki kaszy pęczak
      • 3-4 łyżki oleju, u mnie rzepakowy
      • 1 mała cebula, posiekana na drobno
      • 1 por - tylko biała część, posiekany na drobno
      • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
      • 300 g piersi z indyka lub kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego + 1 łyżka wody
      • 1/3 szklanki białego wina
      • 1 szklanka bulionu drobiowego / wołowego / rosołu
      • 1/2 główki małej młodej kapusty lub 1/3 większej (około 2 szklanki poszatkowanej w paski kapusty)
      • 1/2 pęczka szparagów - u mnie białe, ale mogą być zielone (obrane - jeśli jest potrzeba- pokrojone na 2 mm paski, główki zostawione w całości)
      • 3 łyżki szczypiorku, posiekany
      • pieprz

      Wszystkie składniki przygotowujemy przed rozpoczęciem gotowania - szatkujemy jak podano przy poszczególnych składnikach. Pęczotto najlepiej przygotowywać w garnku lub na patelni o grubym dnie.

      Do garnka wlewamy łyżkę oleju i smażymy, mieszając, przez minutę. Następnie dodajemy drugą łyżkę oleju i wsypujemy cebulkę, podsmażamy przez 3 minuty mieszając. Dodajemy łyżkę oleju, por, zioła prowansalskie i smażymy, mieszając, przez 3 minuty.

      Podsmażone składniki przesuwamy na bok garnka/patelni i lekko przesuwamy naczynie, by głównie się grzała część z mięsem -dolewamy w puste miejsce garnku łyżkę oleju i wkładamy mięso, oprószamy pieprzem, smażymy mieszając co jakiś czas przez około 3 minuty. Składniki pozostawione na boku musimy 2-3 razy przemieszać w czasie smażenia mięsa. Następnie mięso skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką wody i jeszcze chwilę smażymy. Ustawiamy garnek normalnie, by podgrzewał się cały garnek. W kolejnym kroku należy wymieszać wszystkie składniki i zalać je winem. Gotować 2-3 minuty, aż odparuje. Następnie wlewamy bulion. Garnek/ patelnię przykryć i wszystko gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 20 minut. Zaglądamy co jakiś czas, zwłaszcza pod koniec, by sprawdzić, czy nie braknie płynu - w razie czego dolać. Po wyznaczonym czasie dodajmy kapustę, mieszamy z innymi składnikami i gotujemy przez 2 minuty pod przykryciem. Dodajemy szparagi, dolać w razie potrzeby nieco wody i gotować przez 2 minuty, mieszając. Następnie gotujemy całość wraz ze szczypiorkiem, bez przykrycia, jeszcze przez 2-3 minuty. Uważać, by nie przypalić! Podajemy ciepłe.

      pęczotto ze szparagami

      To danie zostało przygotowane w ramach wspólnego gotowania - inne pomysły na wykorzystanie szparagów możecie zobaczyć u Ani i Pati.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto z młodą kapustą, indykiem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 maja 2018 06:34
  • środa, 02 maja 2018
    • Pancakes cukiniowo - kokosowe

      Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Nadaje się świetnie do dań wytrawnych, przygotowania zapraw, a także do wykonania słodyczy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne placuszki z cukinii w wersji słodkiej. Nadają się zarówno na drugie śniadanie (np. do pracy do lunchboxa), jak i na wycieczkę, obiad, czy deser. Świetnie się komponują z owocami. Ja je osłodziłam brązowym cukrem, co fajnie wpłynęło na ich smak, jednak powoduje ich szybkie brązowienie na patelni. Smacznego!

      Pancakes cukiniowo -kokosowe

      (porcja dla 2 osób; 1 szklanka =250ml, inspiracja)

      • 0,5 szklanki mąki kokosowej
      • 0,5 szklanki mąki z migdałów - u mnie tarte migdały
      • 1-2 łyżki czegoś do posłodzenia - u mnie 2 łyżki brązowego cukru
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 2 duże jajka
      • 1/3 szklanki mleka - w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę, do uzyskania konsystencji niezbyt gęstej papki
      • 1/3 szklanki startej na drobnych oczkach cukinii (u mnie młoda cukinia, której nie trzeba obierać. Jeśli macie dużą cukinie z twardą skórką pamiętajcie o jej wydrążeniu z pestek i obraniu)
      • pasek pokrojonych na kawałeczki czekolady deserowej
      • olej do smażenia - u mnie rzepakowy, ale może być np. kokosowy
      • do podania owoce/ miód/ tarta czekolada deserowa lub inne według uznania

      Wszystkie składniki placuszków mieszamy i odstawiamy na 10 minut - powinna powstać niezbyt gęsta papka. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy, by powstał niewielki okrągły placuszek. Smażymy na małym ogniu z obu stron. Podajemy samodzielnie lub np. z owocami, stratą czekoladą, miodem.

      placuszki kokosowe z cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Pancakes cukiniowo - kokosowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 02 maja 2018 08:18
  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby

      Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe muffinki, który powstał właściwie z niezbyt udanej próby tworzenia trufli (wyszły zdecydowanie zbyt słodkie by można było je jeść)...w sumie nie ma tego złego...gdyż muffinki wyszły wyborne. Muffiny podaję Wam w dwóch wersjach - z jajkiem i bez, i chyba te bez są moimi faworytami :) Cudownie, gdy porażkę można przekuć w sukces.

      Czekoladowe muffinki na dwa sposoby

      /10 sztuk; 1 szklanka = 250ml/

      • 30 g masła
      • 120 g skondensowanego słodzonego mleka
      • 45 g cukru brązowego
      • szczypta soli
      • 50 g białej czekolady
      • 25 g niesłodzonego kakao
      • pół szklanki mleka
      • 100 g mąki pszennej
      • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżki oleju rzepakowego
      • 1 jajko lub pół rozgniecionego widelcem dojrzałego banana
      • pół banana pokrojonego na kawałki

      Masa czekoladowa: Mleko skondensowane, cukier i masło podgrzewamy w mikrofalówce przez 2 minuty, co 30 sekund mieszamy masę. Następnie podgrzewamy jeszcze bez przerwy przez 1 minutę, mieszamy i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie - jeszcze podgrzewamy przez 30 sekund masę i mieszamy, by cukier był niemal całkowicie rozpuszczony.  Do ciepłej masy dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, przesiewając po 10 gram i mieszając do połączenia. Dodajemy szczyptę soli. 

      Do masy czekoladowej dodajemy mleko, jajko (w drugiej wersji zastępujemy jajko połową rozgniecionego banana) i olej, mieszamy do połączenia składników.

      Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masę wykładamy do foremek sylikonowych lub do wyłożonych papilotkami foremek metalowych, do 3/4 wysokości foremki. Do każdej muffinki wkrawamy po 1-2 cienkie plastry banana i wkładamy do masy (najlepiej pionowo i lekko wciskamy w ciasto, by były prawie przykryte). Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Jemy po ostudzeniu.

      muffiny czekoladowo bananowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 06:39
  • piątek, 06 kwietnia 2018
    • Szybkie i łatwe spaghetti

      Jeśli szukacie przepisu na szybki, smaczny i łatwy w wykonaniu obiad, to przepis dla Was. W czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu zrobicie sos i zaraz po odcedzeniu obiad będzie gotowy. Co może być lepszego? :)

      Spaghetti z suszonymi pomidorami

      /1 porcja/

      • garść orzechów nerkowca + płatków migdałów+ pestek słonecznika (proporcje są dowolne, byle uzbierać garść z tych składników; możecie także pominąć orzechy nerkowca na rzecz migdałów)
      • pół słoiczka suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoiczka
      • kilka łyżek wody
      • ewentualnie starty żółty ser
      • makaron (najlepiej spaghetti, ale możecie właściwie dać dowolny)

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

      Orzechy nerkowca, migdały i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli mamy z tym problem - dodajemy wody).

      Po odcedzeniu makaronu dodajemy kremowy sos, posypujemy startym serem. Gotowe!

      spaghetti z suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie i łatwe spaghetti”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 kwietnia 2018 05:58

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne