Wpisy

  • piątek, 02 kwietnia 2010
  • niedziela, 28 marca 2010
  • sobota, 27 marca 2010
    • Kolakakor

      Kolakakor to szwedzkie ciasteczka karmelowe. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo smaczne, lekko twardnieją na wierzchu po przestygnięciu. Przygotowane z przepisu Vidarki z drobnymi przeróbkami :) Polecam

      Kolakakor

      SKŁADNIKI

      W nawiasie podałam zamienniki które zastosowałam.

      Brązowy cukier sprawia, że ciasteczka mają charakterystyczny karmelowy posmak. Warto go dodać zwłaszcza gdy nie mamy syropu.

      Golden sirup jest podany w oryginalnym przepisie. W razie braku najlepiej zamienić go sztucznym miodem. Można też dodać miód naturalny (jeśli się skrystalizował należy go lekko podgrzać, jednocześnie szybko mieszając, do formy płynnej, uważając  żeby się nie przypalił).

      • 200 g masła (margaryny do pieczenia)
      • 200 g cukru białego (lub 15 dag cukru białego i 5 dag cukru brązowego)
      • 1 łyżeczka syropu – golden sirup (lub miodu)
      • 1 łyżeczka sody
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 300 g mąki

      kolakakor

      WYKONANIE

       

      • Zmiksować miękkie masło z cukrem. Dodać syrop (miód) i resztę składników. Dokładnie wymieszać ręcznie lub mikserem.
      • Ciasto podzielić na 4 części, zrolować każdą na formę bagietki o długości blachy.
      • Blachę (najlepiej o wielkości piekarnika, żeby upiec całą porcję od razu) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem.
      • Ciasto wyłożyć na blachę, spłaszczyć dość mocno. Posmarować białkiem lub mlekiem.
      • Piec w 175˚C  około 15 minut.
      • Wyciągnąć dobrze rumiane i od razu pokroić w ukośne paski
      • Ciepłe ciastka są bardzo kruche, gdy ostygną twardnieją na wierzchu. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku bardzo długo.

      kolakakor

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kolakakor”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 27 marca 2010 12:44
  • niedziela, 21 marca 2010
    • USA: Hot-dog

      Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na hot-dogi. Robiłam je już wiele razy, zawsze się udają i są bardzo smaczne. Zainspirował mnie przepis Dolly, zmieniłam jedynie ilość cukru w cieście, bo dla mnie było za słodkie.

      Przepis bierze udział w akcji "Z widelcem przez kuchnię obu ameryk"

      HOT-DOG

      • 2 szklanki mąki
      • ¼ szklanki mleka
      • 1 jajko
      • 0,5 kostki margaryny
      • 2 dag drożdży
      • 1,5 łyżki cukru
      • parówki, kiełbasa lub szynka typu słoikowego
      • żółty ser
      • przyprawy: tymianek, oregano, papryka w proszku itp.

      domowy hot-dog WYKONANIE

      • Podgrzać mleko do temperatury pokojowej, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Odstawić do wyrośnięcia.
      • Rozpuścić margarynę i ostudzić.
      • Połączyć wyrośnięte drożdże, mąkę, roztopioną ostudzoną margarynę i jajko. Wyrobić ciasto, tak by odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać mąki.
      • Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić w kwadraty. Na każdym kawałku układać paski żółtego sera, parówkę i poprószyć przyprawami.
      • Piec w temperaturze ok. 180˚C

      hot-dog

      Uwagi:

      Do surowego ciasta można dodać przyprawy.

      Ciasto nadaje się również pod pizzę.

      Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 10 hot-dogów.

      Można dodawać parówki przekrojone na pół.

      Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym, majonezem lub musztardą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „USA: Hot-dog”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 marca 2010 11:16
  • sobota, 13 marca 2010
    • Likier a la Bailey

       Z okazji nalewkowego weekendu organizowanego przez verqa przygotowałam likier a la Bailey's z przepisu dziuni. Zmieniłam ilość cukru i śmietany (dałam jej trochę więcej). Likier najlepiej odstawić na miesiąc ale już teraz mogę powiedzieć, że ma świetny smak. Jeśli ktoś lubi tego rodzaju trunki, to zachęcam do spróbowania :) Osobiście nie należę do fanów whisky, ale likier jest świetny. Będzie się też nadawał do lodów. Na zdrowie!

      Likier a la Bailey's

      likier ala baileys

       

       SKŁADNIKI na ok. 700 ml:

      • 250 ml whisky
      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      • 0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%)
      • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
      • 0,5 -1 łyżeczki cukru pudru

       domowy baileys

      WYKONANIE

       

      1. Mleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.
      2. Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.
      3. Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować , następnie miksować dalej  dolewając powoli whisky.
      4. Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.
      5. Odstawić likier na minimum 2-3 dni dla przegryzienia smaku.

      Uwagi:Można zwiększyć ilość śmietanki wg smaku i uznania.

       

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Likier a la Bailey”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 13 marca 2010 16:48

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne