Wpisy

  • czwartek, 18 lutego 2010
    • Prażone pestki dyni

      Pomysł na zdrową przekąskę. Może z powodzeniem zastąpić popcorn. Przepis znaleziony na forum rodzin wegańskich i wegetariańskich.

      Pestki zostały przyrządzone dwoma sposobami:

      1. Na suchą patelnię wsypałam pestki dyni i prażyłam na wolnym ogniu. Jeśli ktoś chce to może dodać soli gruboziarnistej.

      Oprócz dyni nadają się również pestki słonecznika, migdały orzechy, sezam...co kto lubi.

      2. Również na suchą nagrzaną patelnię wsypałam pestki dyni, podczas prażenia dodałam curry, a po chwili sosu sojowego. Należy uważać żeby nie przypalić.

      Pestki można spożywać same lub dodać np. do owsianki, musli.

      prażone pestki dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lutego 2010 16:58
  • wtorek, 16 lutego 2010
  • sobota, 13 lutego 2010
    • Malibu z mlekiem

      No i stało się - szczęśliwie zakończyłam pierwszy stopień studiów
      i obroniłam tytuł inżyniera:) Z tej okazji postanowiłam wznieść toast drinkiem z malibu.
      Malibu to likier pochodzący z Barbados produkowany na bazie rumu
      z dodatkiem mleka kokosowego i limonki. Jest jednym z najpopularniejszych alkoholi świata.

      Malibu z mlekiem

      SKŁADNIKI na 1 drink:

      • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 50 ml malibu
      • 1/4 łyżeczki cukru pudru
      • ewentualnie kostki lodu

      Wykonanie

      Schłodzone mleko skondensowane połączyć z cukrem pudrem oraz malibu w blenderze lub shakerze  aż do wytworzenia pianki z mleka. Przelać do kieliszka. Podawać od razu.

      Uwagi:

      W celu dodatkowego schłodzenia można dodać kostki lodu, jednak  wpływa to na rozwodnienie drinka.

      Mleko skondensowane można zastąpić zwykłym (niezagęszczonym) krowim mlekiem.

       1

      Na zdrowie!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Malibu z mlekiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lutego 2010 16:49
  • poniedziałek, 08 lutego 2010
  • czwartek, 04 lutego 2010
    • Corny - batoniki

      Produkty zbożowe są głównym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B i składników mineralnych. Po co kupować batony zbożowe skoro można je zrobić samemu? Bez konserwantów,a poza tym można stworzyć dowolne kombinacje zawierające nasze ulubione bakalie. Łatwe, szybkie w przygotowaniu i zdrowe!

      Domowe batony Corny

      SKŁADNIKI:

      • 1 łyżka miodu (fruktozowego, sztucznego lub naturalnego)
      • 1 łyżka fruktozy lub cukru
      • 1 łyżka margaryny lub masła
      • 1 szklanka płatków - kukurydzianych, owsianych, żytnich, otrębów
      • 0,5 szklanki bakalii, np. suszonych śliwek, moreli, rodzynek, wiórków kokosowych, orzechów, pestek słonecznika, pestek dyni

      WYKONANIE:

      Miód, cukier i margarynę roztopić razem w garnku na dużym ogniu i gotować chwilę, szybko mieszając, aż masa zgęstnieje, leciutko zbrązowieje i zacznie pachnieć karmelowo.  Zdjąć z ognia, dosypać płatki i bakalie, szybko wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jak będzie lekko ciepłe wyłożyć po łyżce na kawałki folii aluminiowej, uformować podłużny "batonik". Zawinąć w folię i delikatnie zrolować i ugnieść, tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Można udekorować np. paseczkami czekolady.
      Batoniki są porównywalne z kupnymi, słodkie i ciągnące się, nie twardo-kruche (chyba że się za długo karmelizuje cukier).

      Uwagi:

      Do zrobienia batonów można wykorzystać kupne musli.

      Kombinacje płatków i bakalii można tworzyć według upodobań.

       baton corny

      Przepis dodaję do akcji "Dietetyczne słodycze". Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Corny - batoniki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lutego 2010 11:35

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne