Wpisy

  • sobota, 24 kwietnia 2010
    • Królewskie śniadanie, czyli owsianka i placuszki owsiane

      Często mówimy, że ktoś jest zdrowy jak koń...a co jada koń? tak, tak - owies :)

      Wśród zbóż to właśnie owies posiada najwięcej składników odżywczych i wzmacniających. Jego ziarna zawierają łatwostrawną skrobię, białko, tłuszcze, węglowodany, związki mineralne (wapń, żelazo, fosfor) oraz witaminy (E, B1, B2, PP), a wszystko przedniej jakości, bo ta roślina potrafi wydobyć z gleby nawet trudno dostępne składniki. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój.

      Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.

      W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

      Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.

      Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.


      OWSIANKA I PLACUSZKI OWSIANE

      placuszki owsiane

      Owsiankę możemy przyrządzać na mleku lub wodzie, w postaci płynniej lub gęstej, w zależności od upodobań. Do owsianki możemy dodawać niemal wszystko- owoce, dżemy, orzechy, warzywa, otręby, jogurty, serki twarogowe i homogenizowane, miód, przyprawy (np. cynamon, przyprawa do pierników), czekoladę, wiórki kokosowe itp. itd.

      Owsiankę można też przygotować dodając cappuccino lub zagotować dodając trochę budyniu.

      Placuszki owsiane

      Przepis można dowolnie modyfikować. U mnie:

      • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych zalanych wrzątkiem (ok. 1 cm ponad warstwę płatków), zostawione do wchłonięcia wody.
      • 2 łyżki otrębów
      • 1 starte na grubych oczkach jabłko
      • szczypta przyprawy do pierników (można dodać cynamon)
      • 1 jajko
      • mąka

      Do płatków owsianych, które wchłonęły wodę, dodać otręby, starte jabłko, przyprawę do pierników , żółtko jaja, wymieszać. Białko ubić, dodać do reszty składników i wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, więc dodajemy mąkę lub, jeśli wolimy, otręby, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.

      placki owsiane z jabłkiem

       Przepis bierze udział w akcji :"zdrowo, dietetycznie" oraz "Festiwal płatków owsianych"

       Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Królewskie śniadanie, czyli owsianka i placuszki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 24 kwietnia 2010 12:41
  • sobota, 17 kwietnia 2010
    • Naleśniki z białym serem

      Dzisiaj dodaję przepis na naleśniki z białym serem. Wszystko przygotowuję "na oko" dlatego nie podaję konkretnych proporcji, a jedynie składniki. Należy dodawać i próbować :)

      NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM

      naleśniki przygotowane z dowolnego przepisu, powinny być duże i raczej cienkie

      naleśniki

      Masa serowa

      • biały ser
      • żółtko jaja
      • cukier biały
      • cukier waniliowy
      • śmietana słodka (ja daję kremówkę)
      • cynamon
      • ewentualnie rodzynki

      Biały ser wkładamy do miski, rozdrabniamy widelcem, dodajemy żółtko (jeśli nie chcemy to nie jest to konieczne), śmietanę, tak żeby był wyraźnie wilgotny (tak żeby nie był płynny, ale był gładki i dobrze się rozprowadzał), dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, mieszamy i doprawiamy do smaku według upodobań. Jeśli lubimy to można dodać rodzynki.

      Na każdy naleśnik nakładamy przygotowany ser, rozsmarowujemy na całej powierzchni i składamy na pół i jeszcze raz na pół (na tzw. chusteczkę) lub zwijamy w ruloniki.

      Jeśli chcemy to można zapiec naleśniki w piekarniku, układając je jeden na drugim w naczyniu lub podsmażyć już nadziane naleśniki na patelni.

      naleśniki z serem

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z białym serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 17 kwietnia 2010 11:49
  • niedziela, 11 kwietnia 2010
    • Ciasteczka cynamonowe

      Szukałam przepisu na proste, szybkie w wykonaniu i z małą ilością składników (bo nie chciało mi się iść do sklepu) ciasteczka i trafiłam na przepis JotHa. Ponieważ nie miałam wagi, więc zastosowałam wszelkiego rodzaju przeliczniki z gramów na łyżeczki i szklanki. Zrobiłam z połowy porcji. W efekcie ciastka wyszły mi nieco za słodkie, ale mimo wszystko smaczne. Są chrupiące i cynamonowe. Wg autorki z podanych proporcji wychodzi ok. 50 ciastek o średnicy 5 cm z dziurką w środku. Podaję oryginalny przepis ;)

      Ciasteczka cynamonowe

      Składniki:

      • 25 dag mąki
      • 12,5 dag masła
      • 12,5 dag cukru
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masło z lodówki połączyć poprzez zagniatanie z resztą składników. Zagnieść. Rozwałkowywać na stolnicy na grubość ok 5 mm, wykrawać ciasteczka, piec od razu w 175°C (z termoobiegiem ok. 7 minut) do lekkiego zarumienienia.

      ciasteczka cynamonowe

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka cynamonowe”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 kwietnia 2010 10:42
  • piątek, 02 kwietnia 2010
  • niedziela, 28 marca 2010

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne