Wpisy

  • czwartek, 25 lutego 2010
    • Avgolemono

      Avgolemono to tradycyjna grecka zupa cytrynowa. Jej nazwa pochodzi od dwóch słów: "avgo" - jajo oraz "lemono" - cytryna. Na Cyprze rozpoczyna się od niej posiłek Wielkanocny. Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Smak i zapach dają nam odrobinę lata w środku zimy :) Polecam.

      Przepis pochodzi z Kulinarnego atlasu świata - Grecja

      Avgolemono

      • 6-7 szklanek bulionu z kurczaka
      • 0,5 szklanki orzo (drobny makaron w  kształcie ryżu) lub  ryżu
      • 3 jajka
      • sok z 1 dużej cytryny
      • 1 łyżka zimnej wody
      • sól, pieprz
      • koperek
      • ew. plasterki cytryny do dekoracji
      • ew. mięso gotowane z kurczaka lub indyka

      WYKONANIE

      Bulion wlać do garnka, zagotować, wsypać makaron i gotować według przepisu
      na opakowaniu.
      W przypadku ryżu ugotować go osobno (ważne żeby nie był rozgotowany) i następnie dodać do gorącego bulionu.

      Jajka ubić trzepaczką lub mikserem. Gdy się wyraźnie spienią dodać sok z cytryny i łyżkę stołową zimnej wody nie przerywając ubijania trzepaczką.
      Cały czas ubijając dolać do jajek chochelkę gorącego bulionu (omijając ryż / makaron),  a po chwili kolejną.

      Bulion zdjąć z palnika, a po minucie wlać do niego jajka cały czas energicznie ubijając trzepaczką. Nie powinno się już doprowadzać zupy do wrzenia.

      Przyprawić solą, pieprzem. Dodać pokrojony koperek. Można dodać kawałki gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka, które doskonale komponują się ze smakiem zupy.Można udekorować plasterkami cytryny.

      Uwagi: Na 6 szklanek bulionu dałam woreczek ugotowanego ryżu

      avgolemono

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Avgolemono”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2010 21:01
  • wtorek, 23 lutego 2010
    • Kotlety mielone - po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na kotlety mielone po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym. Kotlety mają dodatek ubitego białka, co czyni je delikatniejszymi. Zainspirowane przepisem Małej Mi

      KOTLETY MIELONE  - PO ROSYJSKU

      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • 1  cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 kromki białego chleba lub bułka
      • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki kminku
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • bułka tarta

      Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa.
      Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką pietruszki i żółtkiem. Wyrobić masę.
      Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z mięsem.
      Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

       

      ROSYJSKI SOS POŁUDNIOWY

      • 1 cebula
      • 100 ml wody
      • 50 g koncentratu pomidorowego
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka octu z czerwonego wina
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
      • 0,5 łyżeczki pieprzu
      • 1  łyżeczka mąki pszennej
      • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki oleju

      Na oleju podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę.
      Do garnka wlać wodę, dodać koncentraty i przyprawy. Następnie dodać podsmażoną cebulę. Gotować 3 minuty aż sos trochę odparuje.
      Dodać ocet i przeciśnięty ząbek czosnku.
      Sos oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
      Dodać natkę pietruszki.

      Uwagi: Sos można podawać np. z kotletami mielonymi, hamburgerami.

      kotlety mielone rosyjskie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2010 18:34
  • niedziela, 21 lutego 2010
    • Włoski chleb czekoladowy

      Zainspirowana wypiekiem Małej Mi upiekłam swój pierwszy w życiu chleb :)

      Włoski chleb czekoladowy  tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina. Mi najbardziej smakował z dżemem wiśniowym.

      Włoski chleb czekoladowy

      • 250 ml wody
      • 500 g mąki pszennej typu 650
      • 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
      • 3 łyżki brązowego cukru
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki ciemnego kakao
      • 50 g czekolady

      Wykonanie

      chleb czekoladowy

      Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i kakao i taką ilością mąki by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.

      W tym czasie drobno posiekać czekoladę.

      włoski chleb

      Do drożdży dodać rozpuszczone masło, sól, resztę mąki i wyrabiać przez 5 minut.

      Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem.

      Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

      Piekarnik nagrzać na 220˚C. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut.

      Studzić na kratce.

      włoski chleb czekoladowy

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Włoski chleb czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 lutego 2010 18:43
  • czwartek, 18 lutego 2010
    • Prażone pestki dyni

      Pomysł na zdrową przekąskę. Może z powodzeniem zastąpić popcorn. Przepis znaleziony na forum rodzin wegańskich i wegetariańskich.

      Pestki zostały przyrządzone dwoma sposobami:

      1. Na suchą patelnię wsypałam pestki dyni i prażyłam na wolnym ogniu. Jeśli ktoś chce to może dodać soli gruboziarnistej.

      Oprócz dyni nadają się również pestki słonecznika, migdały orzechy, sezam...co kto lubi.

      2. Również na suchą nagrzaną patelnię wsypałam pestki dyni, podczas prażenia dodałam curry, a po chwili sosu sojowego. Należy uważać żeby nie przypalić.

      Pestki można spożywać same lub dodać np. do owsianki, musli.

      prażone pestki dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lutego 2010 16:58
  • wtorek, 16 lutego 2010

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne