Wpisy

  • niedziela, 21 marca 2010
    • USA: Hot-dog

      Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na hot-dogi. Robiłam je już wiele razy, zawsze się udają i są bardzo smaczne. Zainspirował mnie przepis Dolly, zmieniłam jedynie ilość cukru w cieście, bo dla mnie było za słodkie.

      Przepis bierze udział w akcji "Z widelcem przez kuchnię obu ameryk"

      HOT-DOG

      • 2 szklanki mąki
      • ¼ szklanki mleka
      • 1 jajko
      • 0,5 kostki margaryny
      • 2 dag drożdży
      • 1,5 łyżki cukru
      • parówki, kiełbasa lub szynka typu słoikowego
      • żółty ser
      • przyprawy: tymianek, oregano, papryka w proszku itp.

      domowy hot-dog WYKONANIE

      • Podgrzać mleko do temperatury pokojowej, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Odstawić do wyrośnięcia.
      • Rozpuścić margarynę i ostudzić.
      • Połączyć wyrośnięte drożdże, mąkę, roztopioną ostudzoną margarynę i jajko. Wyrobić ciasto, tak by odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać mąki.
      • Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić w kwadraty. Na każdym kawałku układać paski żółtego sera, parówkę i poprószyć przyprawami.
      • Piec w temperaturze ok. 180˚C

      hot-dog

      Uwagi:

      Do surowego ciasta można dodać przyprawy.

      Ciasto nadaje się również pod pizzę.

      Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 10 hot-dogów.

      Można dodawać parówki przekrojone na pół.

      Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym, majonezem lub musztardą.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „USA: Hot-dog”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 marca 2010 11:16
  • sobota, 13 marca 2010
    • Likier a la Bailey

       Z okazji nalewkowego weekendu organizowanego przez verqa przygotowałam likier a la Bailey's z przepisu dziuni. Zmieniłam ilość cukru i śmietany (dałam jej trochę więcej). Likier najlepiej odstawić na miesiąc ale już teraz mogę powiedzieć, że ma świetny smak. Jeśli ktoś lubi tego rodzaju trunki, to zachęcam do spróbowania :) Osobiście nie należę do fanów whisky, ale likier jest świetny. Będzie się też nadawał do lodów. Na zdrowie!

      Likier a la Bailey's

      likier ala baileys

       

       SKŁADNIKI na ok. 700 ml:

      • 250 ml whisky
      • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
      • 0,5 szklanki śmietany kremówki (ew. 18%)
      • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
      • 0,5 -1 łyżeczki cukru pudru

       domowy baileys

      WYKONANIE

       

      1. Mleko skondensowane ugotować w kąpieli wodnej (zamknięte ) lub kupić już gotowane.
      2. Czubatą łyżeczkę kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i ostudzić.
      3. Ostudzone , ugotowane mleko wyłożyć do miski, dodać cukry, kawę i zmiksować , następnie miksować dalej  dolewając powoli whisky.
      4. Dolać ostrożnie śmietanę i krótko zmiksować lub wymieszać.
      5. Odstawić likier na minimum 2-3 dni dla przegryzienia smaku.

      Uwagi:Można zwiększyć ilość śmietanki wg smaku i uznania.

       

      Smacznego!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Likier a la Bailey”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 13 marca 2010 16:48
  • sobota, 06 marca 2010
    • Chlebek turecki

      Chlebek turecki to słodkie ciemne pieczywo z dodatkiem rodzynek. Zazwyczaj kupowałam, ale gdy zobaczyłam przepis u rain1drop wiedziałam że jak tylko zaopatrzę się w melasę, to go upiekę :) Proste w wykonaniu, cudowne w smaku. Jak już się nad nim usiądzie to trudno odejść od stołu :) Do przepisu zapewne będę wracać. Jedyną zmianą będzie to, że dam kawę zbożową, bo z rozpędu dałam rozpuszczalną naturalną, co oczywiście nie psuje smaku, ale delikatniejsza kawa (lub mniejsze ilości naturalnej) będą się lepiej komponować ze smakiem chlebka. Polecam!

      chlebek turecki

      Chlebek turecki

      • 0,5 kg mąki pszennej typu 650
      • 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
      • 250 ml mleka
      • 100 ml melasy
      • 100 g rodzynek
      • 4 łyżki cukru
      • 4 łyżki kawy zbożowej lub trochę mniejsza ilość naturalnej rozpuszczalnej
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 jajko

      Do posmarowania:

      • Roztrzepane jajko z kilkoma łyżkami mleka

      chlebek turecki

      WYKONANIE

      1. W przypadku drożdży świeżych, wymieszać je z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, przestudzić. W pozostałej części mleka rozpuścić melasę i resztę cukru. Następnie połączyć drożdże z mąką, kakao, kawą, jajkiem, solą, masłem, mlekiem i melasą. Wyrobić ciasto, dodać rodzynki i wyrobić do wymieszania. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

      2. W przypadku suchych drożdży wymieszać je z mąką. Dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, melasę, jajko, cukier, sól, kawę, kakao i rodzynki. Składniki wymieszać, dodać mąkę, po czym zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli się klei do dłoni, podsypać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść, uformować bochenek. Można także po uformowaniu włożyć chleb do formy do ciasta, np. keksówki.  Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

      Piekarnik nagrzać na 190˚C. Posmarować chleb połączonym jajkiem i mlekiem. Następnie zrobić nożem ukośne nacięcia. Włożyć do piekarnika. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut lub do suchego patyczka.  Studzić na kratce.

      chleb z melasą

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek turecki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 06 marca 2010 16:35
  • czwartek, 25 lutego 2010
    • Avgolemono

      Avgolemono to tradycyjna grecka zupa cytrynowa. Jej nazwa pochodzi od dwóch słów: "avgo" - jajo oraz "lemono" - cytryna. Na Cyprze rozpoczyna się od niej posiłek Wielkanocny. Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Smak i zapach dają nam odrobinę lata w środku zimy :) Polecam.

      Przepis pochodzi z Kulinarnego atlasu świata - Grecja

      Avgolemono

      • 6-7 szklanek bulionu z kurczaka
      • 0,5 szklanki orzo (drobny makaron w  kształcie ryżu) lub  ryżu
      • 3 jajka
      • sok z 1 dużej cytryny
      • 1 łyżka zimnej wody
      • sól, pieprz
      • koperek
      • ew. plasterki cytryny do dekoracji
      • ew. mięso gotowane z kurczaka lub indyka

      WYKONANIE

      Bulion wlać do garnka, zagotować, wsypać makaron i gotować według przepisu
      na opakowaniu.
      W przypadku ryżu ugotować go osobno (ważne żeby nie był rozgotowany) i następnie dodać do gorącego bulionu.

      Jajka ubić trzepaczką lub mikserem. Gdy się wyraźnie spienią dodać sok z cytryny i łyżkę stołową zimnej wody nie przerywając ubijania trzepaczką.
      Cały czas ubijając dolać do jajek chochelkę gorącego bulionu (omijając ryż / makaron),  a po chwili kolejną.

      Bulion zdjąć z palnika, a po minucie wlać do niego jajka cały czas energicznie ubijając trzepaczką. Nie powinno się już doprowadzać zupy do wrzenia.

      Przyprawić solą, pieprzem. Dodać pokrojony koperek. Można dodać kawałki gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka, które doskonale komponują się ze smakiem zupy.Można udekorować plasterkami cytryny.

      Uwagi: Na 6 szklanek bulionu dałam woreczek ugotowanego ryżu

      avgolemono

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Avgolemono”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2010 21:01
  • wtorek, 23 lutego 2010
    • Kotlety mielone - po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na kotlety mielone po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym. Kotlety mają dodatek ubitego białka, co czyni je delikatniejszymi. Zainspirowane przepisem Małej Mi

      KOTLETY MIELONE  - PO ROSYJSKU

      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • 1  cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 kromki białego chleba lub bułka
      • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki kminku
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • bułka tarta

      Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa.
      Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką pietruszki i żółtkiem. Wyrobić masę.
      Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z mięsem.
      Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

       

      ROSYJSKI SOS POŁUDNIOWY

      • 1 cebula
      • 100 ml wody
      • 50 g koncentratu pomidorowego
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka octu z czerwonego wina
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
      • 0,5 łyżeczki pieprzu
      • 1  łyżeczka mąki pszennej
      • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki oleju

      Na oleju podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę.
      Do garnka wlać wodę, dodać koncentraty i przyprawy. Następnie dodać podsmażoną cebulę. Gotować 3 minuty aż sos trochę odparuje.
      Dodać ocet i przeciśnięty ząbek czosnku.
      Sos oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
      Dodać natkę pietruszki.

      Uwagi: Sos można podawać np. z kotletami mielonymi, hamburgerami.

      kotlety mielone rosyjskie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2010 18:34

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne