Wpisy

  • niedziela, 09 maja 2010
    • Czekoladowo miętowe brownies

      Większość z Was zapewne kojarzy czekoladki After eight. Są pyszne. Osobiście uwielbiam połączenie mięty z czekoladą. Dlatego gdy zobaczyłam przepis na czekoladowo miętowe brownies na joy of baking to wiedziałam że to ciasto idealne dla mnie. Zabrałam się za tłumaczenie przepisu, nieco go zmodyfikowałam. Zrobiłam z  dwa razy większej porcji i zmniejszyłam ilość cukru, bo nie wyobrażam sobie jak można dodać 0,5 kg cukru do brownies (?!). Dałam 340g i myślę, że spokojnie można zmniejszyć ilość do 300g. Lukier miętowy, jak to lukier, jest bardzo słodki, trzeba więc zniwelować czymś tę słodycz. Niech nikomu więc nie przyjdzie do głowy dodawanie słodkiej czekolady, tylko dlatego że nie lubi deserowej. Zapewniam, że nie ma takiej potrzeby :)

      Co do samego smaku, to wielbiciele połączenia mięty z czekoladą będą bardzo zadowoleni. Mocno czekoladowe z nutą mięty, pycha! Nie miałam ekstraktu miętowego, dlatego wykorzystałam zwykłe krople miętowe kupione w aptece i dodałam ich nieco więcej niż w przepisie, bo wolę bardziej miętowy smak :) . Z pewnością jeszcze powrócę do tego przepisu, zmniejszając może jedynie ilość lukru, lub ilość samego cukru na rzecz jogurtu, wtedy będzie można zjeść go nieco więcej i się nie zasłodzić ;-) Polecam gorąco!

      (wiadomość dla tych którzy będą robić pierwszy raz brownie - tak- ma wyglądać jak zakalec, o to właśnie chodzi ;-) ). Opis jest bardzo długi, ale samo ciacho proste w przygotowaniu.

      BROWNIES CZEKOLADOWO MIĘTOWE

      brownies miętowe

      Składniki (na blachę o wymiarach ok. 34,5x24,5 cm) - przepis po moich modyfikacjach

      Ciasto

      • 226 g niesolonego masła pociętego na kawałki lub margaryny
      • 230 g gorzkiej czekolady grubo posiekanej
      • 340 g cukru kryształu (może być 300 g)
      • 1,5 łyżeczki czystego waniliowego ekstraktu / aromatu
      • 4 jajka
      • 140 g mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki soli

      Lukier miętowy

      • 4 łyżki (56 g) niesolonego masła o temperaturze pokojowej
      • 2-3 łyżki gęstej śmietany
      • 230 g cukru puder
      • 1 łyżeczka czystego ekstraktu miętowego lub kropli miętowych (z apteki)
      • opcjonalnie – zielony barwnik spożywczy

      Polewa czekoladowa:

      • 170 g gorzkiej czekolady pokruszonej na kawałki
      • 2 łyżki (28 g) masła niesolonego

      Wykonanie

      Piec nagrzać na 160÷170̊C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (powinien na tyle wystawać, żeby było nam wygodnie wyjąć później ciasto z blachy) i posmarować masłem.

      Ciasto – Miskę ze stali nierdzewnej umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić w niej masło i czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem, olejkiem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, części przesianej mąki i wymieszać dobrze trzepaczką lub drewnianą łyżką. Dodać sól. Ciasto ubijamy do momentu aż będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodzić od miski (ok. 1 minuty, ciasto nie jest bardzo gęste). Przelać do blachy, piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut lub do momentu rozpoczęcia odchodzenia ciasta od boków blachy. Gdy włożymy patyczek w środek ciasta powinno być prawie czyste. Wyjąć z pieca, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

       

      Miętowy lukier – Masło i cukier włożyć do miski, miksować mikserem do dobrego połączenia. Masa powinna być gładka. Dodajemy do niej ekstrakt z mięty / krople miętowe, mieszamy. Najlepiej spróbować, czy moc miętowego smaku jest dla nas odpowiednia i dodać tyle kropli, by nam smakowało. Opcjonalnie można dodać zielony barwnik spożywczy, jeśli chcemy by miał miętowy kolor. Jeśli lukier jest zbyt gęsty to dodajemy śmietanę / jogurt, tak by masa była w sam raz do rozsmarowania. Lukier rozprowadzić na ostudzonym cieście i włożyć do lodówki na ok. 10 minut. (Lukru można zrobić z 3/4 porcji lub zniwelować trochę słodki smak dając mniej cukru, a więcej jogurtu lub masła)

      Czekoladowa polewa – Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak na ciasto. Rozłożyć na ostudzonej miętowej masie i włożyć do lodówki na 30 minut lub do czasu stwardnienia czekolady.

      brownies after eight

      Podawanie – Schłodzone ciasto wyciągnąć z blachy podnosząc za końcówki papieru do pieczenia. Kroić na kawałki ostrym nożem. Żeby ułatwić krojenie i zmniejszyć podatność czekolady na pękanie  można spłukiwać nóż ciepłą wodą po ukrojeniu każdego kawałka. Ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni lub zamrażać.

      Przepis dodaję do akcji "Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk"

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo miętowe brownies”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 maja 2010 11:33
  • piątek, 07 maja 2010
    • Chleb w jajku

      Przepis dodaję do akcji "Śniadanie majowe 2" Mico. Chleb w jajku, przez niektórych nazywany tostami francuskimi (gdy przygotowujemy z pieczywa pszennego, chałki i obtaczamy na koniec w cukrze pudrze i waniliowym).

      chleb w jajku

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Przepis jest bardzo łatwy. Wystarczy nam:

      • chleb pokrojony na kromki. Świetnie nadaje się do tego czerstwy chleb z którym nie mamy co zrobić. Może być tostowy, bułki, chałki, co tylko chcemy.
      • jajko
      • woda lub mleko
      • zioła, pieprz, sól
      • tłuszcz do smażenia
      • dowolne dodatki - żółty ser, ketchup, cukier, dżem

      Do jajka dodajemy mniej więcej tyle wody/mleka ile zajmuje jajko, dodajemy sól, pieprz, dowolne przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, ale może być np. papryka, tymianek). Mieszamy widelcem do połączenia składników. Maczamy w tym chleb z obu stron i wkładamy na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz.

      Jeśli ktoś lubi to może włożyć na wierzch, lub między dwie usmażone kromki, żółty ser.

      Jeść można samo, na ostro - z ketchupem, serem, szynką, lub na słodko - z cukrem, dżemem, serkiem homogenizowanym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb w jajku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 07 maja 2010 11:05
  • sobota, 01 maja 2010
    • Pie z karmelizowanymi jabłkami

      Dzisiaj przygotowałam ciasto z przepisu pochodzącego z książki Gordona Ramsay "Szef Kuchni po godzinach". Słodkie, jabłkowe z aromatem cynamonu, czyli wszystko co w szarlotkach najlepsze. A jak jeszcze doda się do tego gałkę lodów waniliowych, to już można się całkiem zatopić w smakach...

      Czytałam wielkie pochwały dotyczące tego ciasta, kiedy spróbowałam pierwszy kawałek na ciepło, to stwierdziłam, że bardzo dobre, jednak mogłoby być trochę mniej słodkie. Mi jednak smakował najbardziej na drugi dzień.

      Podobało mi się przygotowanie kruchego ciasta, bardzo szybkie. Jest jednak dość miękkie, więc włożyłam je na pół godziny do zamrażarki, a nie lodówki.

      PIE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

      pie z karmelizowanymy jabłkami

      Składniki:
      * 90 g cukru pudru lub bardzo miałkiego (lepiej zmniejszyć ilość, max60g, chyba że mamy kwaśne jabłka)
      * 1/2 łyżeczki cynamonu
      * szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
      * 1,5 kg jabłek
      * 60 g masła
      * 1 żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody na glazurę

      na ciasto (porcja 500 g):
      * 125 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
      * 90 g miałkiego cukru
      * 1 duże jajko
      * 250 g mąki pszennej

      Wykonanie

      Ciasto

      Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i krótko miksować ok. 30 sekund. Dodać mąkę i ucierać do połączenia składników. Gdy ciasto jest zbyt twarde należy dodać odrobinę zimnej wody. Uformować z ciasta spłaszczony dysk, owinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut.

      Nadzienie

      W misce połączyć cukier z przyprawami. Obrać jabłka, wydrążyć i pokroić na niewielkie kawałki. Połączyć z cukrem i przyprawami. Na patelni rozpuścić masło i smażyć jabłka na dużym ogniu ok. 5 minut, aż do zarumienienia brzegów. Zostawić do ostygnięcia.

      Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość monety i wyłożyć nią   blachę. Na spód wyłożyć ostudzone jabłka, a na nie pozostałe rozwałkowane ciasto. Wierzch ciasta posmarować glazurą, a na środku zrobić rozcięcie w kształcie krzyża, żeby para miała którędy uciekać. Piec ok. 35-40 min. w temp. 190̊C , do zarumienienia wierzchu.

      pie ramsay

      Uwagi!

      Ponieważ jabłka mogą się nie mieścić na patelni, to można je smażyć w 2 turach.

      Ciasta nie należy długo miksować, bo będzie zbyt twarde.

      Przepis jest na tortownicę o średnicy 24÷ 26 cm.

      Z części ciasta można na wierzchu ulepić dekoracje.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pie z karmelizowanymi jabłkami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 01 maja 2010 20:46
  • wtorek, 27 kwietnia 2010
    • Meksyk - Atole champurrado

      Atole- napój popularny w Meksyku, Gwatemali i innych krajach Ameryki Środkowej, o korzeniach jeszcze przedkolumbijskich. W swojej pierwotnej formie składał się z mąki kukurydzianej rozrobionej z wodą, ugotowanej i posłodzonej. Gotowy napój jest dość gęsty, spożywany na gorąco.

      Współcześnie podaje się atole zazwyczaj z różnego rodzaju dodatkami smakowymi: z kakao, wanilią, anyżem, kwiatami pomarańczy, owocami, orzechami itd. Tradycyjnie do słodzenia używa się piloncillo (brązowego cukru trzcinowego).

      Ja przygotowałam wersję z wanilią, kakao, czekoladą i cynamonem. Wszystkie te smaki są wyraźnie wyczuwalne. Dzięki dodatkowi kaszki napój jest również bardzo pożywny.Można robić z mąką kukurydzianą, jednak ja miałam kaszkę i bardzo dobrze się sprawdziła.

      ATOLE CHAMPURRADO

      Składniki

      • 6 szklanek mleka
      • 2,5 szklanki wody
      • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej lub (w oryginale) mąki kukurydzianej
      • 1/4 szklanki cukru brązowego
      • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki ciemnego kakao
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego

      ATOLE CHAMPURRADO

      WYKONANIE

      1. Czekoladę pokruszyć na kawałki. Dodać do mleka wraz z cukrami, cynamonem i kakao. Wymieszać i gotować do rozpuszczenia czekolady.
      2. Mąkę (kaszkę) rozprowadzić z wodą i zagotować na małym ogniu do zgęstnienia.
      3. Do zagotowanej mąki / kaszki dolać przygotowane mleko cały czas mieszając  trzepaczką. Jeszcze chwilę gotować, mieszając trzepaczką do równomiernego połączenia składników. Rozlewać do kubków i podawać gorące.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Meksyk - Atole champurrado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 kwietnia 2010 15:50
  • sobota, 24 kwietnia 2010
    • Królewskie śniadanie, czyli owsianka i placuszki owsiane

      Często mówimy, że ktoś jest zdrowy jak koń...a co jada koń? tak, tak - owies :)

      Wśród zbóż to właśnie owies posiada najwięcej składników odżywczych i wzmacniających. Jego ziarna zawierają łatwostrawną skrobię, białko, tłuszcze, węglowodany, związki mineralne (wapń, żelazo, fosfor) oraz witaminy (E, B1, B2, PP), a wszystko przedniej jakości, bo ta roślina potrafi wydobyć z gleby nawet trudno dostępne składniki. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój.

      Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.

      W porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

      Udowodniono, że udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.

      Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że jest pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy co jest zasługą błonnika. Po trzecie zwalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość. Wszystkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno szukać gdzie indziej.


      OWSIANKA I PLACUSZKI OWSIANE

      placuszki owsiane

      Owsiankę możemy przyrządzać na mleku lub wodzie, w postaci płynniej lub gęstej, w zależności od upodobań. Do owsianki możemy dodawać niemal wszystko- owoce, dżemy, orzechy, warzywa, otręby, jogurty, serki twarogowe i homogenizowane, miód, przyprawy (np. cynamon, przyprawa do pierników), czekoladę, wiórki kokosowe itp. itd.

      Owsiankę można też przygotować dodając cappuccino lub zagotować dodając trochę budyniu.

      Placuszki owsiane

      Przepis można dowolnie modyfikować. U mnie:

      • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych zalanych wrzątkiem (ok. 1 cm ponad warstwę płatków), zostawione do wchłonięcia wody.
      • 2 łyżki otrębów
      • 1 starte na grubych oczkach jabłko
      • szczypta przyprawy do pierników (można dodać cynamon)
      • 1 jajko
      • mąka

      Do płatków owsianych, które wchłonęły wodę, dodać otręby, starte jabłko, przyprawę do pierników , żółtko jaja, wymieszać. Białko ubić, dodać do reszty składników i wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, więc dodajemy mąkę lub, jeśli wolimy, otręby, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.

      placki owsiane z jabłkiem

       Przepis bierze udział w akcji :"zdrowo, dietetycznie" oraz "Festiwal płatków owsianych"

       Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Królewskie śniadanie, czyli owsianka i placuszki owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 24 kwietnia 2010 12:41

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne