Wpisy

  • wtorek, 23 lutego 2010
    • Kotlety mielone - po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na kotlety mielone po rosyjsku z rosyjskim sosem południowym. Kotlety mają dodatek ubitego białka, co czyni je delikatniejszymi. Zainspirowane przepisem Małej Mi

      KOTLETY MIELONE  - PO ROSYJSKU

      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • 1  cebula
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 kromki białego chleba lub bułka
      • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
      • sól, pieprz
      • 0,5 łyżeczki kminku
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • bułka tarta

      Chleb namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa.
      Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami, natką pietruszki i żółtkiem. Wyrobić masę.
      Białko ubić na sztywną pianę. Połączyć z mięsem.
      Formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

       

      ROSYJSKI SOS POŁUDNIOWY

      • 1 cebula
      • 100 ml wody
      • 50 g koncentratu pomidorowego
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka octu z czerwonego wina
      • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
      • 0,5 łyżeczki pieprzu
      • 1  łyżeczka mąki pszennej
      • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki oleju

      Na oleju podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę.
      Do garnka wlać wodę, dodać koncentraty i przyprawy. Następnie dodać podsmażoną cebulę. Gotować 3 minuty aż sos trochę odparuje.
      Dodać ocet i przeciśnięty ząbek czosnku.
      Sos oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
      Dodać natkę pietruszki.

      Uwagi: Sos można podawać np. z kotletami mielonymi, hamburgerami.

      kotlety mielone rosyjskie

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 lutego 2010 18:34
  • niedziela, 21 lutego 2010
    • Włoski chleb czekoladowy

      Zainspirowana wypiekiem Małej Mi upiekłam swój pierwszy w życiu chleb :)

      Włoski chleb czekoladowy  tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina. Mi najbardziej smakował z dżemem wiśniowym.

      Włoski chleb czekoladowy

      • 250 ml wody
      • 500 g mąki pszennej typu 650
      • 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
      • 3 łyżki brązowego cukru
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki ciemnego kakao
      • 50 g czekolady

      Wykonanie

      chleb czekoladowy

      Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i kakao i taką ilością mąki by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.

      W tym czasie drobno posiekać czekoladę.

      włoski chleb

      Do drożdży dodać rozpuszczone masło, sól, resztę mąki i wyrabiać przez 5 minut.

      Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem.

      Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

      Piekarnik nagrzać na 220˚C. Po upłynięciu 10 minut od włożenia chleba zmniejszyć temperaturę na 180˚C i spryskać wnętrze piekarnika wodą. Piec kolejne 20 minut.

      Studzić na kratce.

      włoski chleb czekoladowy

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Włoski chleb czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 lutego 2010 18:43
  • czwartek, 18 lutego 2010
    • Prażone pestki dyni

      Pomysł na zdrową przekąskę. Może z powodzeniem zastąpić popcorn. Przepis znaleziony na forum rodzin wegańskich i wegetariańskich.

      Pestki zostały przyrządzone dwoma sposobami:

      1. Na suchą patelnię wsypałam pestki dyni i prażyłam na wolnym ogniu. Jeśli ktoś chce to może dodać soli gruboziarnistej.

      Oprócz dyni nadają się również pestki słonecznika, migdały orzechy, sezam...co kto lubi.

      2. Również na suchą nagrzaną patelnię wsypałam pestki dyni, podczas prażenia dodałam curry, a po chwili sosu sojowego. Należy uważać żeby nie przypalić.

      Pestki można spożywać same lub dodać np. do owsianki, musli.

      prażone pestki dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 lutego 2010 16:58
  • wtorek, 16 lutego 2010
  • sobota, 13 lutego 2010
    • Malibu z mlekiem

      No i stało się - szczęśliwie zakończyłam pierwszy stopień studiów
      i obroniłam tytuł inżyniera:) Z tej okazji postanowiłam wznieść toast drinkiem z malibu.
      Malibu to likier pochodzący z Barbados produkowany na bazie rumu
      z dodatkiem mleka kokosowego i limonki. Jest jednym z najpopularniejszych alkoholi świata.

      Malibu z mlekiem

      SKŁADNIKI na 1 drink:

      • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 50 ml malibu
      • 1/4 łyżeczki cukru pudru
      • ewentualnie kostki lodu

      Wykonanie

      Schłodzone mleko skondensowane połączyć z cukrem pudrem oraz malibu w blenderze lub shakerze  aż do wytworzenia pianki z mleka. Przelać do kieliszka. Podawać od razu.

      Uwagi:

      W celu dodatkowego schłodzenia można dodać kostki lodu, jednak  wpływa to na rozwodnienie drinka.

      Mleko skondensowane można zastąpić zwykłym (niezagęszczonym) krowim mlekiem.

       1

      Na zdrowie!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Malibu z mlekiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 13 lutego 2010 16:49

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne