Wpisy

  • sobota, 27 stycznia 2018
    • Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg

      W zeszłym tygodniu i innymi gośćmi, w tym grupą blogerów, miałam okazję uczestniczyć w kolacji na której próbowaliśmy dań z autorskiego menu degustacyjnego Piotra Markowskiego. Kolacja odbyła się w restauracji Hotelu Złoty róg w Kostrzynie Wielkopolskim (możecie tu wstąpić odbywając podróż na trasie Poznań - Warszawa). Piotra Markowskiego poznaniacy mogą znać z takich restauracji jak Blow up hall 50/50 oraz, nieistniejącej już, Jadalni.

      Kolacja była świetnym przeżyciem kulinarnym. Widać, że menu jest przemyślane. Pewnym zaskoczeniem było tak szerokie zastosowanie rokitnika. Rokitnika próbowałam do tej pory w formie soku, który zapewne był niesamowicie zdrowy, jednak nie do przejścia w smaku. Teraz rokitnik został odczarowany i okazało się, że świetnie się sprawdza zarówno w formie wytrawnej jak i w deserach.

      Poniżej kilka kadrów z kolacji. Mam nadzieję, że Wam się spodobają :) 

      Przystawka zimna - marynowany łosoś islandzki w cytrusach z chipsem jaglanym, musem z rokitnika i jabłka jonagold

      łosoś islandzki

      Przystawka ciepła - wątróbka z sarny z puree z gruszki konferencji i chrupiącym chlebem orzechowym

      zupa - delikatny krem z topinamburu z prażonymi kasztanami na palonym maśle  - to jest absolutny hit - gdy będzie w menu, to koniecznie spróbujcie :)

      zupa topinambur

      danie główne rybne - pieczona polędwica z dorsza z pistacjami i veloute z zielonej pietruszki i jarmużu

      dorsz w pistacjach

      pre deser - lody jogurtowe z rokitnikiem

      lody jogurtowe sos z rokitnika

      danie główne mięsne - comber jagnięcy z kremową kaszą orkiszową i emulsją z pasternaka

      comber jagnięcy

      deser - mus czekoladowy z szarą bezą i sałatka z mango i chilli

      mus czekoladowy

      Dziękuję za zaproszenie i fantastyczne doznania smakowe :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kolacja degustacyjna - Hotel Złoty Róg”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 27 stycznia 2018 08:40
  • piątek, 19 stycznia 2018
  • niedziela, 07 stycznia 2018
    • Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      Witam Was serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że miło i rodzinnie spędziliście święta i dobrze się bawiliście w sylwestra, a nowy rok przywitaliście z radością. Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowego keksa inspirowanego przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella świątecznie". Jest to bardzo bogate czekoladowe ciasto, które dzięki dużej zawartości bakalii pozostaje długo wilgotne i przepyszne. Ciasto jest dość ciężkie, ale każdy kęs sprawia, że ma się ochotę rzucić się od razu na całą blaszkę ;) Nie bójcie się jeśli wydaje Wam się, że to ciasto jest tylko dla fanów rodzynek. Wszystko świetnie się zlepia w jedną pyszną czekoladową całość. Przepis podaję z moimi zmianami.

      Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

      /tortownica o średnicy 22 cm/

      • 400 g suszonych śliwek, posiekanych na małe kawałki
      • 300 g rodzynek, posiekanych
      • 175 g miękkiego masła
      • 110 g ciemnego  cukru muscadavo
      • 65 g cukru brązowego
      • 225 g miodu
      • 125 ml likieru kawowego (może być likier czekoladowy)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • sok i drobno strata skórka z 2 pomarańczy
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • 2 łyżki kakao niesłodzonego
      • 3 jajka, rozmieszane
      • 150 g mąki pszennej
      • 75 g mielonych migdałów

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Do garnka włóż posiekane śliwki i rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawę do piernika, kakao. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, by nic się nie przypaliło. Następnie zostawiamy do przestygnięcia do  temperatury pokojowej. 

      Tortownicę wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C.

      Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj do połączenia. Masę przelej do tortownicy. Piec około 1,5÷2 godziny, patyczek na końcu pieczenia może być lekko oklejony od owoców, ale nie od surowego ciasta. Ja piekłam ciasto przez około 1,5 godziny, po pół godziny przykryłam wierzch papierem śniadaniowym. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia przed rozkrojeniem, a najlepiej do następnego dnia. Można polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ciasto jest smaczne nawet jeszcze ciepłe, ale ostygnięte będzie bardziej stabilne i nie będzie wyglądać jak zakalec.

      ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 stycznia 2018 10:35
  • środa, 06 grudnia 2017
    • Piernik marchewkowy miękki i pachnący

      Aromatyczny, wilgotny, miękki...po prostu super piernik. Polecam na święta. Dzięki marchewce długo zachowuje świeżość i doskonały smak.

      Piernik z marchewką

      /forma 12x22; 1 szklanka = 250ml;  inspiracja/

      • 340 g mąki pszennej
      • 200 g startej na drobnych oczkach tarki marchewki
      • 120 g cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 3 jajka
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1,5 łyżeczki kakao
      • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
      • 50 g posiekanych orzechów włoskich (waga po obraniu)
      • polewa lub cukier puder

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pieczenia.

      W misce zmiksować jajka z cukrem i miodem. Następnie dodać olej i nieco mieszkanki suchych składników. Zmiksować. Dodać resztę suchych składników, zmiksować. Dodać marchew, wymieszać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 45-60 minut (do suchego patyka) w 180°C. W razie gdyby wierzch zaczął się za bardzo rumienić należy przykryć wierzch arkuszem papieru śniadaniowego. Po wystudzeniu polać polewą lub roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem.

      piernik marchewkowy

      Wpis został przygotowany w ramach wspólnego przygotowania słodkości dla Mikołaja. Pozostałe pyszności możecie znaleźć u Zuzanny, Gin, Panny Malwinny, Ani.

      Mam nadzieję że mikołaj przyniósł Wam coś słodkiego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik marchewkowy miękki i pachnący”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 17:12
  • poniedziałek, 27 listopada 2017
    • Bułki pszenno - żytnie

      Po bułeczkach pszenno - razowych pora na przepis na bułki pszenno - żytnie. To pomysł dla tych którzy wolą nieco cięższe pieczywo. Zapraszam do wypróbowania.

      Bułki pszenno - żytnie

      /modyfikacja przepisu na bułki pszenno-razowe; około 8-10 sztuk/

      • 400 g mąki pszennej
      • 100 g mąki żytniej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka miodu
      • 140 ml wody
      • 140 ml mleka
      • 15 g świeżych drożdży
      • 20 ml oliwy

      Wodę, mleko i miód lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mieszamy w misce mąkę pszenną, żytnią, sól. Dolewamy oliwę oraz nieco podrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny). Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, lekko wyrabiamy, formujemy rolkę i następnie dzielimy na części. Każdą z bułeczek ponownie wyrabiamy, formujemy i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia formie do pieczenia. Nacinamy w dowolny sposób. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będą rumiane.

      bułki pszenno żytnie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 listopada 2017 09:13

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne