Wpisy

  • poniedziałek, 27 kwietnia 2015
    • Lody mocno czekoladowe (bez maszyny, bez jajek)

      Robi się co raz cieplej, więc z chętniej sięgamy po lody. Mój numer 1 wśród przepisów wciąż pozostaje niezmienny, al to nie przeszkadza mi w próbowaniu nowych smaków. Dzisiaj przepis na lody czekoladowe...na prawdę mocno czekoladowo, intensywne i niezbyt słodkie. Takie w sam raz dla wielbicieli czekolady. Przepis jest prosty, a lody możemy wykonać bez maszyny, byle tylko pamiętać o mieszaniu ich co godzinę, gdy znajdą się już w zamrażalniku. Przed krojeniem należy wyjąć je z zamrażalnika i odczekać chwilę, by zmiękły.

      Lody intensywnie czekoladowe

      /przepis spisany dawno temu z książki o czekoladzie, niestety nie mam spisanego autora/

      • 285 ml pełnotłustego mleka
      • 55 g brązowego cukru
      • 30 g przesianego kakao (dałam niesłodzone)
      • 100 g czekolady (dałam pół na pół deserowej i mlecznej; można dać samą mleczną, wtedy rezygnujemy z dodania cukru pudru do śmietanki)
      • 145 ml śmietanki kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru

      Mleko, cukier, czekoladę i kakao umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia czekolady. Pozostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

      Mieszamy ze sobą ubitą śmietankę i masę czekoladową. Całość umieszczamy w pojemniku (wystarczy pojemnik o poj. ok. 1l). Lody zamrażają się przez ok. 4 godziny. Co godzinę lody należy przemieszać. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na kilka minut, by łatwiej było kroić. 

      lody czekoladowe bez jaj

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 kwietnia 2015 08:16
  • poniedziałek, 20 kwietnia 2015
  • wtorek, 24 marca 2015
    • Mazurek czekośliwka

      Dzisiaj przepis na łatwy i smaczny mazurek. W sam raz dla wielbicieli śliwek i czekolady. Szybko się robi i równie szybko znika :)

      Mazurek czekośliwka

      /blacha 23x35cm; 1 szklanka=250ml/

      kruche ciasto:

      • 270 g mąki pszennej
      • 80 g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
      • 50 g cukru pudru
      • 200 g zimnego masła
      • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
      • 2 żółtka

      Wierzch:

      • 300 g suszonych śliwek
      • 100 g czekolady mlecznej
      • ok. 2/3 szklanki wody
      • ewentualnie kilka łyżek wódki lub gorącej wody do namoczenia śliwek

       Wykonanie ciasta kruchego: Mąki i cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy resztę składników. Masło kroimy na kawałki nożem, tak by częściowo połączyło się ze suchymi składnikami. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.

      Ciasto studzimy. W międzyczasie zmieszamy śliwki z kilkoma łyżkami wódki lub gorącej wody (moje śliwki były miękkie, więc dałam ok. 4 łyżek wódki i wymieszałam). Pozostawiamy na pół godziny. Następnie śliwki zagotowujemy z pozostałą wodą przez ok. 10 minut (ilość wody regulujemy na bieżąco - w razie potrzeby dolewamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia. Masę rozsmarowujemy na upieczonym, przestudzonym kruchym spodzie.

      mazurek czekośliwka

      Mazurek został przygotowany w ramach wspólnego pieczenia z Gin i Panną Malwinną. Zobaczcie u Nich jakie piękne mazurki upichciły :)

      Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki V Mirabelki :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek czekośliwka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 marca 2015 19:07
  • niedziela, 22 marca 2015
    • Millefoglie

      Millefoglie to ciasto wykonane z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego budyniowym kremem. Przepis w zasadzie jest łatwy, ja krem przygotowałam wg przepisu Giovanni Pina. Krem możemy przygotować tak jak ja z użyciem termometru lub po prostu na wyczucie. Jedna i druga metoda będzie skuteczna. Pilnowanie temperatur jest o tyle ważne, gdyż według Giovanni uzyskamy lepszy efekt smakowy. Nie doprowadzamy mleka i śmietany do wrzenia, gdyż "narażona zostałaby ich struktura proteinowa, a wraz z nią wszystkie cechy organoleptyczne produktu końcowego". Żółtka i cukier mają zostać po prostu wymieszane, a nie ubijane, gdyż powietrze, które dostało by się do masy źle wpływa na jej późniejsze gotowanie. Natomiast doprowadzenie kremu do temperatury ponad 80°C jest ważne, gdyż w tej temperaturze dezaktywowane zostają proteiny tamponowe, które mają istotny wpływ na to, że przestajemy czuć intensywny smak jajka w kremie. Tak czy siak trzeba powiedzieć, że to bardzo smaczny krem, który zapewne wykorzystam jeszcze przy innych okazjach :)

      Millefoglie

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 375g, ciasto o wymiarach 50x25cm) lub (najlepiej) ok.400-450g ciasta francuskiego własnej roboty
      • krem budyniowy z poniższego przepisu
      • 1 jajko
      • 10 g cukru (w książce był to zwykły biały cukier, ja użyłam cukru pudru)
      • 15 g cukru pudru

      Krem budyniowy

      • 180 g mleka tłustego
      • 60 g śmietany 30%
      • 84 g cukru
      • 60 g żółtek (u mnie żółtka z 4 jaj)
      • 17 g mąki pszennej
      • kilka kropel ekstraktu z wanilii

      millefoglie

      Żółtka wymieszać z cukrem oraz ekstraktem waniliowym, następnie dodać mąkę i połączyć w jednolitą masę.

      Mleko i śmietanę umieścić w garnku i gotować, aż masa osiągnie 80°C (jeśli nie posiadasz termometru - poznasz ten etap po wytworzeniu się cienkiej błonki na powierzchni cieczy). W tym momencie ściągamy garnek z ognia i wlewamy do masy jajecznej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ponownie wstawiamy garnek z masą na gazie i podgrzewamy do temperatury 84-85°C  cały czas mieszając (masa powinna być na końcu w miarę gęsta). Przykrywamy masę folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. 

      Ciasto francuskie kroimy na 3 równe części. Dwie z części nakłuwamy widelcem. Wszystkie części umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszamy w misce jajko z cukrem i smarujemy wierzch wszystkich części ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Wg książki należy piec ciasto przez 22 minuty, ja piekłam przez ok. 15 minut. Po prostu należy pilnować ciasta i wyłożyć z piekarnika gdy będzie rumiane. Ciasto, które nie jest nakłute wykładamy nieco wcześniej (gdy będzie prawie dopieczone) i posypujemy cukrem pudrem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°(w książce jest to temperatura 250°C, ale przy tej temperaturze w moim piekarniku ciasto by się za bardzo zarumieniło). Trzymamy w piekarniku, aż cukier się skarmelizuje, tworząc na wierzchu błyszczącą warstwę, co potrwa ok 5 minut, przy czym uważamy, żeby za bardzo nie przypalić ciasta (druga opcja to wykonanie tego samego efektu palnikiem cukierniczym). Nawet jeśli nie cały cukier się skarmelizuje, to lepiej wyjąć ciasto zanim za bardzo się zarumieni i włożyć tę warstwę ciasta między krem, niż mieć przypalone ciasto. Wykładamy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. 

      Upieczone spody przekładamy przestudzonym kremem. W teorii ciasto ze skarmelizowanym cukrem ma być na wierzchu, jednak według mnie lepiej prezentuje się zwykłe upieczone ciasto francuskie, więc wersję z cukrem dałam w środek. Ciasto przechowywać w lodówce.

      millefoglie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Millefoglie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 marca 2015 07:31
  • poniedziałek, 16 marca 2015
    • Bułeczki piwne i test nowego smaku Somersby

      Mam zaszczyt przedstawić Wam nowy smak piwa Somersby o smaku kwiatów bzu i limonki. Somersby Elderflower Lime zainspirowało nas do spędzenia miłego wieczoru i...upieczenia bułeczek w kształcie wąsów :) Myślę, że sam Lord Somersby nie powstydziłby się takich wąsów! Dodatkowo jednym ze składników bułeczek stało się piwo, które nadało im fajnego posmaku. Bułeczki możecie posypać ulubionymi dodatkami. My wykorzystaliśmy mak, sezam, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystkie wersje były smaczne. Kształt wąsów możecie uzyskać wykrawając je tak jak my przy pomocy foremki w kształcie rybki (odkrawając zbędny kawałek ciasta) lub przygotowując sobie wcześniej formatkę do wycinania z tektury. O samym smaku piwa powiem, że jest słodkie i bardzo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie wieczory, ale i o tej porze roku jego smak sprawi, że poczujemy nieco lata ;)

      Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki. Zapraszam Was także na mój profil na facebook TUTAJ i obejrzenia większej ilości zdjęć :)

      Bułeczki piwne w kształcie wąsów

      • 240 g mąki pszennej
      • 75 ml ciepłej wody
      • 75 ml piwa Somersby Elderflower Lime, w temperaturze pokojowej
      • 20 g drożdży
      • 1 łyżeczka cukru
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki oleju
      • 1 jajko do smarowania
      • dodatki: sezam, mak, czarnuszka, sól gruboziarnista, kminek

      bułki na piwie somersby

      Wodę i piwo, 2 łyżki mąki, cukier i drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyraźnie podrosną. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą mąki, solą, olejem. Wyrabiać przez kilka minut ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

      Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je z miski na blat posypany mąką. Wyrabiamy przez chwilę ciasto, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1cm. Wykrawamy bułeczki w kształcie wąsów.

      bułki na piwie somersby

      bułki na piwie somersby

      Możemy także pozostawić bułeczki okrągłe wycinając je szklanką lub upiec paluchy. Wycięte bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 15-20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.

       somersby elderflower lime

      Na zdrowie! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki piwne i test nowego smaku Somersby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 marca 2015 06:36

Kalendarz

Kwiecień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Instagram











Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne