Wpisy

  • sobota, 22 sierpnia 2015
    • Muffiny czekoladowe z gruszkami

      Muffiny czekoladowe z gruszkami są idealne by zabrać je na wycieczkę, jako małą przekąskę do pracy, czy po prostu jako dodatek do popołudniowej kawy. Łatwe w wykonaniu, wystarczy po prostu połączyć składniki. Owoce możemy dodać dowolne. Ja akurat miałam gruszki, ale możecie dodać jabłka, śliwki, czy kawałki czekolady, albo budyń.

      Muffiny czekoladowe z gruszkami

      /12sztuk, źródło/

      składniki "suche":

      • 2 szklanki mąki pomniejszone o 4 łyżki (jeśli robimy wersję czekoladową, to zamieniamy 4 łyżki mąki na kakao. Jeśli wolimy wersję białą, to dajemy pełne 4 szklanki mąki i pomijamy kakao)
      • 4 łyżki niesłodzonego kakao
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/3 łyżeczki soli

      składniki "mokre":

      • 2 jajka
      • 100 g stopionego masła lub margaryny
      • 1 szklanka mleka
      • dodatki - u mnie 2 gruszki

      Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.

      W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiem mokre. Następnie mieszamy wszystko w jedną masę.

      Do foremki na muffiny wkładamy papilotki. Rozdzielamy ciasto na 12 porcji, a następnie do środka wciskamy obrane ze skórki i pokrojone na kawałki owoce. Pieczemy ok 20 minut (aż do suchego patyczka). Jemy po ostudzeniu.

      muffiny czekoaldowe z gruszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny czekoladowe z gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 22 sierpnia 2015 13:56
  • środa, 05 sierpnia 2015
  • wtorek, 28 lipca 2015
    • Papryka faszerowana soczewicą

      Najpopularniejszym pomysłem na faszerowanie papryki jest nadzianie jej mielonym mięsem. Ja miałam ochotę na wersję bezmięsną. Papryka z soczewicą i jajkiem wyszła bardzo fajnie. Pamiętajmy tylko że nadzienie trzeba dobrze doprawić, w innym przypadku taka ilość soczewicy sprawi, że danie będzie nijakie.

      Papryka faszerowana soczewicą

      /7 porcji; przepis własny/

      • 7 papryk czerwonych
      • 400 g soczewicy, ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
      • 100 g liści szpinaku baby
      • 2 ząbki czosnku
      • ok.150-200 g pieczarek
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
      • sól, pieprz
      • szczypta ostrej papryki
      • duża garść posiekanej natki pietruszki
      • 3 łyżeczki ketchupu
      • 125 g sera mozzarella
      • 1 łyżeczka majonezu
      • 7 jajek
      • olej do smażenia

      papryka faszerowana soczewicą

      Czosnek siekamy na kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy liście szpinaku. Podsmażamy chwilę, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem.

      Pieczarki kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na oleju. Odsączamy w razie potrzeby z soku, który puściły. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ketchup i mieszamy.

      Do przestudzonej, ugotowanej soczewicy dodajemy podsmażony szpinak, ostudzone pieczarki, mozzarellę pokrojoną na kawałki, natkę pietruszki, majonez. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku przyprawami: słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem, tak by nie było mdłe.

      Paprykę myjemy, odkrawamy ok. 1,5-2 cm od góry. Wydrążamy środek pozbywając się pestek. Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Na dno wlewamy na wysokość ok. 1,5cm wody. Wkładamy paprykę do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 20 minut. Wyciągamy papryki z piekarnika i do każdej nakładamy soczewicę z dodatkami, tak by zostawić na wysokość ok. 1cm miejsca w środku. Do każdej papryki wbijamy jajko, które oprószamy solą i pieprzem. Tym razem nie przykrywamy papryk "czapeczkami" (zostawiamy je na talerzyku na czas pieczenia). Resztę papryk z nadzieniem wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy aż jajko będzie ścięte (ok. 20-25 minut). Po wyjęciu z piekarnika nakładamy na wierzch "czapeczki" z papryki i podajemy.

      papryka faszerowana soczewicą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lipca 2015 07:58
  • poniedziałek, 13 lipca 2015
    • Koktajl truskawkowy

      Powoli sezon na truskawki się kończy, a ten koktajl jest doskonałym sposobem na cieszenie się ich smakiem. Co ważne na koktajl możemy przerobić truskawki, które straciły lekko swój urok, bo np. za długo leżały w oczekiwaniu na zjedzenie. Jeśli nie są zepsute, to nie wyrzucajmy owoców. Smacznego!

      Koktajl truskawkowy

      /1 duża porcja; przepis własny/

      • ok. 220 g truskawek
      • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
      • 3 łyżki czubate (ok. 70g) jogurtu naturalnego
      • 3 łyżki czubate (ok. 70g) serka homogenizowanego waniliowego

      koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

      Wszystkie składniki połączyć blenderem, aż do rozdrobnienia truskawek. Koktajl możemy przyozdobić kawałkami truskawek i listkami mięty. Do koktajlu możemy dodawać także inne owoce, np. maliny, jagody, borówki. W razie potrzeby koktajl można dosłodzić miodem.

      koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koktajl truskawkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lipca 2015 06:18
  • czwartek, 25 czerwca 2015
    • Przegląd nowości spożywczych nr 2

      Co nowego pojawiło się na naszych sklepowych półkach? Przeczytaj, zainspiruj się, wyraź swoją opinię :)

      1. Piwo Redd's gruszka i chili oraz 2. Piwo Warka Radler z lemoniadą o smaku czarnej porzeczki i limonki

      Dwa piwa o ciekawie zapowiadających się smakach. Rozpocznijmy od Redd's. Propozycją na to lato jest smak gruszki z chili. Piwo nie jest za słodkie, łatwo można wyczuć w smaku gruszkę, natomiast chili już nie bardzo. Spodziewałam się, że będzie ostro, ale tak nie jest. Jest przyjemnie, a chili objawia nam się poprzez rozgrzewanie ;) Schłodzony Redd's smakuje bardzo dobrze. Myślę, że to fajna propozycja na letni ciepły wieczór.

      cena: 3,89zł / butelka 500ml

      redds gruszka chili

      Teraz przejdźmy do letniej propozycji Warki - piwa z lemoniadą o smaku czarnej porzeczki i limonki. Według mnie przy konkurencji wypada blado. Niestety jest, jak dla mnie, zbyt słodkie, a nawet pomijając tę kwestię, to sam smak nie zachęca do ponownego kupna... Spodziewałam się lekkiej kwaśności od limonki, zbalansowania słodyczy, niestety nie w tym piwie. Warto spojrzeć też na skład- sok z porzeczek jest na przedostatnim miejscu.

      cena: 1,89zł / puszka 330ml (cena była chyba promocyjna)

      warka radler czarna pożeczka limonka

      3. Cukierki Wawel - Karmelowy w czekoladzie

      Cukierki karmelowe z czekoladą mleczną i alkoholem w czekoladzie - słodkie, karmelowe, pyszne :) Dodatek alkoholu lekko wyostrza smak. Fajne są i smaczne, choć tak słodkie, że nie jesteśmy w stanie zjeść ich dużo. Może to i lepiej, bo paczka starcza na dłużej ;) Zresztą czego tu się czepiać, cukierki mają być słodkie!

      karmelowy wawel

      4. Tic Tac Minionki 

      Minionki...nareszcie nowy film już za chwilę w kinach! :) A w gratisie zatrzęsienie minionkowe...minionkowe cukierki, czekoladki, koszulki, popcorn, pościel i co tam jeszcze sobie wymyślicie. Tic Tac zaproponował nam drażetki o smaku minionkowym...tfu! bananowym, które wyglądają jak minionki. Jejku cieszą niesamowicie, wyglądają świetnie i zabawnie, a smakują dość nieciekawie. Serio. Nic specjalnego i nikt z poczęstowanych się nie zachwycał i nie chciał, żeby mu dosypać minionków ;)  Ale kwestia gustu, w końcu na profilu na fb tic tac widziałam, że fani smaku są :)

      A! I uważajcie przy zakupie, bo nie wszystkie opakowanie mają nadruki na cukierkach. Niektóre po prostu mają opakowanie wyglądające jak minionek, a w środku żółte draże bez nadruku (w zależności od wielkości opakowania).

      cena: 4,49zł/ standardowe opakowanie

      tic tac minionki bananowe

      5. Kinder pingui o smaku malinowym

      No ok, przyznaję że nie przepadam za malinami, więc może nie jestem obiektywna, ale mnie nie zasmakował ten baton. Może inne smaki są lepsze? Jeśli chodzi o skład, to patrząc, że jest to produkt dedykowany raczej dla dzieci, to sami oceńcie, czy warto:

      preparat malinowy 20% (przecier malinowy (50%), syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, substancje zagęszczające: pektyny, zagęszczony sok cytrynowy, aromat naturalny, kwas: kwas cytrynowy), czekolada mleczna 19,5% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), pasteryzowane mleko (16,5%), cukier, olej palmowy, mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, dekstroza, masło odwodnione, jaja, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, drożdże, aromaty, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), sól

      cena: 1,99zł/ 1szt/32g

      kinder pingiu malina

      Próbowaliście już któryś z tych produktów? Jaka jest Wasza opinia? :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Przegląd nowości spożywczych nr 2”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 czerwca 2015 09:37

Kalendarz

Sierpień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Instagram











Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne