Wpisy

  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia

      Zapewne większość z Was pamięta reklamę batonów, które są proponowane jako świetna propozycja na drugie śniadanie. To ściśle wiąże się z teorią, że dzieci świetnie zaczną dzień i będą pełne energii po chlebku z kremem czekoladowo-orzechowym. No jakby miały nie być pełne energii skoro głównym składnikiem jest cukier...Odejdźmy zatem od myślenia, że  batony zastąpią nam pełnowartościowy posiłek, jednak zapewne ich jedzenie sprawi nam przyjemność :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę dla gości/ do pracy, to te batoniki świetnie się nadają. Łatwo je podzielić, najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, więc spokojnie możemy przygotować je wcześniej. Do tego nie potrzebujemy piekarnika do ich wykonania.

      Domowe batony jak Knoppers

      /1 szklanka=250ml; źródło/

      • około 5 wafli suchych prostokątnych
      • polewa czekoladowa (domową polewę robi się z cukru pudru, niesłodzonego kakao i odrobiny masła i mleka, w ilościach pozwalających uzyskać płynną konsystencję - wszystko podgrzewany na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników)

      Masa mleczna

      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki mleka (płyn)
      • 175 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
      Mleko (płyn) zagotować z cukrem, mieszając, aż do momentu w którym cukier się rozpuści. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem i stale ucierając, dodawać naprzemiennie ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować, aż utworzy się jednolita masa.
      Masa czekoladowa:
      • 200 g kremu czekoladowego typu nutella
      • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
      • 1 łyżka kakao niesłodzonego
      • 100 g zmielonych orzechów laskowych
      Masło utrzeć na puszystą masę z kakao kremem czekoladowym. Na koniec dodać zmielone orzechy laskowe.

      Na pierwszym waflu rozsmarować połowę ciemnej masy, przykryć drugim waflem i delikatnie go docisnąć. Na wierzchu rozsmarować połowę jasnej masy i przykryć kolejnym waflem. Posmarować resztą ciemnej masy, przykryć waflem, pokryć pozostałą jasną masa i ostatnim waflem. Całość należy obciążyć np. jakąś deseczką. Odstawić na około 3 godziny do lodówki. Polać polewą i pokroić w kwadraty lub trójkąty. Przechowywać w chłodnym miejscu aż do podania.

      knoppers przepis baton

      Wafle najlepiej smakują gdy lekko zmiękną, co pozwala nam osiągnąć kilkugodzinne przechowywanie w lodówce (np. przez całą noc).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe knoppersy - batony mleczno - orzechowe bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 10:12
  • czwartek, 29 grudnia 2016
  • środa, 21 grudnia 2016
    • Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla

      To ciasto z przepisu Pała Małeckiego to kolejna wersja popularnego murzynka z dodatkiem dżemu/ marmolady, który sprawia że ciasto dłużej pozostaje świeże. Pewnie większość z Was rozpoczynając swoją przygodę z pieczeniem ciast robiła coś podobnego. Jak się okazuje, warto wrócić do tego nieco oklepanego murzynka, gdyż niezawodnie zadowala jedzących :)  Wierzch ciasta możecie polać polewą, przyozdobić orzechami, posypką, pokruszonymi czekoladkami, śliwkami, albo, jak ja, posypać cukrem pudrem.

      Ciasto czekoladowe Pawła Małeckiego

      /blaszka 30x11; przepis- kuchnia lidla z moimi zmianami/

      • 40 ml wody
      • 180 g cukru
      • 150 g masła lub margaryny
      • 125 g czekolady deserowej
      • 3 łyżeczki kakao
      • 200 g mąki pszennej
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 jajka
      • 3 łyżki powideł/ dżemu - u mnie dżem truskawkowy (łyżki były z lekkim czubkiem)
      • kilka kropel aromatu waniliowego
      • cukier puder do posypania wierzchu lub polewa czekoladowa

      Piekarnik nagrzać do 170°C.

      Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło/ margarynę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.

      Po ostudzeniu dodajemy do masy czekoladowej powidła/dżem oraz żółtka oddzielone od białek. Mieszamy. Dodajemy po 1/3 mąki i miksujemy aż do połączenia się składników. Postępujemy analogicznie aż do zużycia mąki.

      W oddzielnym pojemniku ubijamy na sztywno białka. Łączymy powoli z masą czekoladową. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut (sprawdzamy koniecznie patyczkiem, gdyż każdy piekarnik grzeje nieco inaczej).

      Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

      ciasto czekoladowe lidl

       ***

      Drodzy czytelnicy na te Święta i zbliżający się nowy rok życzę Wam dużo ciepła bliskich od Wam  osób, miłości, szczęścia i zdrowia :) Oby każdy dzień sprawiał, że będziecie chcieli więcej i będziecie zasypiać z uśmiechem na twarzy i spokojem w głowie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe - kuchnia lidla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2016 08:09
  • sobota, 10 grudnia 2016
    • Muffiny z awokado

      Muffiny są doskonałą opcją, gdy chcemy zrobić coś smacznego i pysznego. Doskonale nadają się na dodatek do zabrania na wycieczkę, do pracy, czy szkoły. Są o wiele zdrowszą opcją, niż kupne batony. Dzięki awokado dłużej pozostają świeże i wilgotne. Oczywiście jeśli chcecie możecie polać wierzch kakao.

      Muffiny z awokado

      /szklanka=250ml; źródło/

      • 100 g masła lub margaryny
      • 50 g posiekanej czekolady deserowej
      • 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
      • 4/5 szklanki mąki pszennej (niepełna szklanka)
      • 0,5 łyżeczki sody
      • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki cukru
      • szczypta soli
      • 1 dojrzałe awokado
      • 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów laskowych

      W garnku roztopić masło z czekoladą i cukrem. Następnie dodać kakao i wymieszać. Ostudzić masę do temperatury pokojowej.

      Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia oraz solą i zmielonymi orzechami.

      Masę czekoladową, jajka i awokado zmiksować blenderem na gładką masę.Dodać suche składniki, wymieszać.

      Masę przełożyć do foremek do muffin (do 3/4 wysokości foremki). Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 20 minut (do suchego patyczka).

      muffiny awokado

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z awokado”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 10 grudnia 2016 07:56
  • sobota, 12 listopada 2016

Kalendarz

Styczeń 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Instagram













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne