Wpisy

  • sobota, 12 listopada 2016
  • niedziela, 30 października 2016
    • Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą

      Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programy MasterChef chwalona przez samego Gordona Ramsaya, wydała książkę - Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. Dominika skomponowała oryginalne smaki i połączenia z ogólnie dostępnych składników. Książka jest ładnie wydana, a zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Póki co skusiłam się na zrobienie zupy krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą. Chrzan nadaje kalafiorowi charakteru, a ciecierzyca dodaje smaczku i chrupkości całej potrawie. Niestety ciecierzycę musimy zrobić tuż przed podaniem, gdyż szybko mięknie. Zapewne nie jest to ostatnia pozycja z tej książki, którą wypróbuję.

      Krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą

      /około 4-6 porcji/

      zupa

      • 1 większy kalafior
      • 3 łyżki masła
      • 1 cebula
      • 2 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz
      • blender

      Kalafior umyj, usuń liście, podziel na różyczki.

      W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną na drobno cebulkę. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kalafior, sól, pieprz i przykryj garnek pokrywką. Duś na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie (w razie czego na początku duszenia można dodać 2 łyżki wody, by kalafior się nie przypalił; w czasie duszenia mieszamy co jakiś czas warzywa sprawdzając czy się nie przypalają). Gdy kalafior zmięknie dodajemy bulion i chrzan. Zagotowujemy, blendujemy na krem, przyprawiamy solą, pieprzem chrzanem według upodobań do smaku.

      Chrupiąca ciecierzyca

      • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
      • 2 łyżki oleju roślinnego
      • 0,5 łyżeczki miodu
      • 1 łyżeczka curry
      • szczypta soli

      W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę: piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciecierzycę przepłukać i osuszyć ściereczkami kuchennymi. Wymieszać ciecierzycę z olejem, miodem, przyprawami. Blachę do pieczenia (wielkości całego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na nią przygotowaną ciecierzycę i piec w piekarniku przez około 20-25 minut, mieszając w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

      Gorący krem podawać z ciecierzycą.

      krem z karmelizowanego kalafiora chrupiąca ciecierzyca

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 10:23
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Pyszne podwójnie czekoladowe muffiny

      Te podwójnie czekoladowe muffiny zaspokoją chęć na czekoladę nawet największego fana czekoladowych wypieków. Mocno czekoladowe, wilgotne, z kawałkami czekolady. Czego więcej trzeba?

      Muffiny podwójnie czekoladowe

      /12-15 sztuk; inspiracja/

      • 300 g mąki
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 łyżki niesłodzonego kakao
      • 150 g cukru
      • 140 g masła lub margaryny
      • 2 jajka
      • 170 ml mleka
      • 150 g czekolady pokrojonej na kawałki- u mnie 100 g mlecznej, 50 g deserowej
      • opcjonalnie: do środka możecie dodać kilka pokrojonych na kawałki cukierków krówka; możecie też posypać wierzch pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (u mnie płatki kukurydziane czekoladowe)

      muffiny podwójnie czekoladowe

      W garnku rozpuścić masło, następnie dodać mleko i jajka. Wymieszać na jednolitą masę.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier.

      Do mokrych składników dodać suche, wymieszać szybko na w miarę jednolitą masę. Dodać czekoladę, wymieszać.

      Nakładamy masę do papilotek ułożonych w blaszce do pieczenia muffin (lub sylikonowych foremek) do 3/4 wysokości foremki. Opcjonalnie możecie posypać wierzch pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

      Piec w temperaturze 190°C przez 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).

      muffiny podwójnie czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne podwójnie czekoladowe muffiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 07:32
  • wtorek, 18 października 2016
    • Mocno czekoladowe ciastka

      Złota księga czekolady to książka zawierająca ponad 300 czekoladowych przepisów. Każda kartka kusi czekoladowym przepisem. Te czekoladowe ciastka są przeznaczone dla prawdziwych fanów czekolady. Nie są zbyt słodkie, ale trudno skończyć na jednym. Oczywiście możecie robić zmiany - dodać mleczną lub białą czekoladę, migdały, czy orzechy laskowe...znajdźcie swoją ulubioną wersję.

      Mocno czekoladowe ciastka

      /źródło - Złota księga czekolady, z moimi zmianami; około 30 sztuk ciastek/

      • 200 g mąki pszennej
      • 50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
      • 50 g niesłodzonego kakao w proszku
      • szczypta soli
      • 125 g miękkiego masła
      • 150 g cukru trzcinowego
      • 2 jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
      • 30 g posiekanych orzechów włoskich/ mogą być migdału lub orzechy laskowe/
      • 35 g posiekanej na kawałki czekolady deserowej
      • opcjonalnie - cukier perlisty do ozdoby

      Mąkę, kakao, zmielone orzechy, sól wymieszać w misce tworząc suchą mieszankę.

      W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Następnie dodać jedno całe jajko i jedno żółtko oraz 2 czubate łyżki suchej mieszanki. Zmiksować do połączenia. Dodać połowę suchej mieszanki, zmiksować do połączenia. Dodać drugą połowę suchej mieszanki oraz posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, zmiksować do połączenia. Ciastko zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

      Po tym czasie ciasto podzielić na pół i zrobić z niego rulony o około 2-2,5 cm wysokości. Pokroić rulon na około 1 cm paski, lekko spłaszczyć rękoma każdy pasek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka pędzelkiem umoczonym w białku. Można ozdobić cukrem perlistym.

      Piec około 10 minut w temperaturze 180°C. Gdy będziemy wyjmować ciastka będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu. 

      ciastko czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2016 09:26
  • niedziela, 16 października 2016

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Instagram













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne