Wpisy

  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • Mini serniczki truskawkowe

      Na pożegnanie sezonu truskawkowego proponuję mini serniczki truskawkowe. Deser nie wymaga pieczenia i doskonale sprawdza się zwłaszcza w cieplejsze dni. Deser możemy także wykonać z mrożonych truskawek, wtedy możemy przypomnieć sobie smak lata poza truskawkowym sezonem :)

      Mini serniczki truskawkowe

      /8 sztuk; inspiracja/

      Spód:

      • 120 g kruchych ciastek, np. herbatniki, ciastka owsiane - u mnie herbatniki pomieszane z piernikami
      • 3 łyżki masła

      Masło stopić i wystudzić do temperatury pokojowej. Ciastka zmielić na proszek (można zrobić to ręcznie drewnianą pałką). Łączymy masło z ciastkami. Powinny powstać nam większe wilgotne okruchy. Jeśli nie powstają, to należy dodać dodatkowo 1 łyżkę wody (ilość płynów zależy od suchości ciastek, stąd może zajść potrzeba zwiększenia).

      Masa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 g śmietanki 30% 
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki wody
      • 400 g truskawek (350 g do masy + 50 g do pokrojenia - jeśli mamy ochotę możemy pokroić więcej truskawek)
      • cukier puder - ilość do smaku - ilość zależy od stopnia słodkości truskawek oraz indywidualnych preferencji - ok. 9-20 łyżeczek - trzeba próbować masy w miarę dodawania cukru

      mini serniczki truskawkowe

      Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia.

      Śmietankę ubić na sztywno. Osobno zmiksować na mus 350 g truskawek z żelatyną która napęczniała przez kilka minut w wodzie. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki.

      Do śmietanki dodać serek mascarpone oraz zmiksowane truskawki. Połączyć mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodawać po trochu przesiany cukier puder, aż stwierdzimy, że masa jest wystarczająco słodka.

      Na dno naczyń do deserów nakładamy czubatą łyżkę ciastek. Na to rozkładamy równomiernie połowę masy. Masę posypujemy pozostałymi ciastkami, nakładamy pokrojone truskawki i pozostałą masę truskawkową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aż masa stężeje. Możemy przybrać ubitą śmietanką, kawałkami truskawek, czy listkami mięty.  

      mini serniczki truskawkowe

      Deser przygotowany w ramach wspólnego kulinarnego spotkania z Gin. Zobaczcie także u Niej co ciekawego zaproponowała w ramach truskawkowego szaleństwa :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Mini serniczki truskawkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 19:08
  • poniedziałek, 20 czerwca 2016
    • Barmbrack - irlandzki słodki chleb

      Tak dawno nie piekłam chleba, że musiałam znaleźć coś ciekawego :) Barmbrack to drożdżowy irlandzki chleb z dodatkiem rodzynek, szczególnie popularny w okresie Halloween. Dzięki rodzynkom chlebek jest lekko słodki. Zrobienie go nie jest czasochłonne i nawet specjalnie się nie pobrudzimy ciastem, gdyż, ze względu na luźne ciasto, najlepiej wyrabiać go łyżką. Może nie wygląda szczególnie pięknie, ale jest tak smaczny, że właściwie nie potrzebuje dodatków. 

      Barmbrack

      /1 bochenek; keksówka -28x8 cm rozszerzająca się ku górze ; inspiracja/

      • 225 g suszonych owoców - u mnie rodzynki, żurawina i nieco kandyzowanych owoców
      • 2 szklanki - 500 ml - mocnej herbaty
      • 310 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do oprószenia owoców
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 2 łyżki cukru
      • 6 g drożdży suszonych instant
      • 4 łyżki masła, może być z lodówki
      • 1 szklanka - 250 ml - ciepłego mleka
      • 1 jajko
      • śmietanka, mleko lub jajko do posmarowaniu wierzchu chleba

      Zaparzamy mocną herbatę. Do jeszcze ciepłej (ale nie do wrzątku) herbaty wrzucamy kandyzowane owoce i zostawiamy na czas przygotowania chleba.

      Podgrzewamy mleko (gdy włożymy palec powinno być ciepłe, ale nie powinno parzyć). Wbijamy do niego jajko i mieszamy.

      Do miski wrzucamy mąkę, sól, cukier, drożdże i masło. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną okruszki. Dolewamy mleko z jajkiem. W tym momencie odsączamy owoce z herbaty na sitku i pozostawiamy na czas wyrabiania ciasta.

      Ciasto mieszamy łyżką przez kilka minut (ok. 5) aż będzie gładkie. Ciasto ma dość lejącą strukturę. Owoce lekko osuszamy ręcznikiem kuchennym, oprószamy mąką pszenną, wsypujemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżką, aż owoce równomiernie się rozłożą w cieście.

      Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

      Po wyrośnięciu smarujemy wierzch chleba śmietanką/ mlekiem/ rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Jednocześnie do piekarnika wkładamy także metalową miseczkę z wodą (nie musi być jej dużo, ale będzie nam parując nawilżać wnętrze piekarnika). Chleb pieczemy przez około 30 minut. Ja wierzch przykryłam papierem śniadaniowym, bo dość intensywnie się rumienił. Przed wyjęciem sprawdzamy chleb wkładając drewniany patyk - jeśli chleb jest upieczony patyczek będzie suchy. Przed krojeniem studzimy.

      chleb irlandzki brambrack

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2016 07:29
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Pyszne szparagi zapiekane szynce

      Szparagi zapiekane w szynce to danie bardzo proste, ma minimum składników, jego zrobienie jest łatwe i nie jest czasochłonne. Idealnie nadaje się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdza się, gdy goście stoją już w drzwiach, a my chcemy podać coś na ciepło. Nie musimy posiadać nawet talentu kulinarnego. W sumie na same plusy. Wypróbujcie koniecznie.

      Szparagi zapiekane w szynce

      • zielone szparagi 
      • tyle plastrów szynki ile szparagów - najlepiej sprawdza się szynka parmeńska, szynka surowa dojrzewająca, karczek dojrzewający wędzony itp. 
      • pieprz
      • oliwa lub olej

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szparagi myjemy, obcinamy twarde końcówki. Jeśli szparagi mają twarde części, to się ich pozbywamy. W innym przypadku nie ma potrzeby obierania szparagów. Owijamy szynką każdego szparaga. Układamy na papierze do pieczenia. Oprószamy pieprzem, skrapiamy delikatnie oliwą/ olejem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło.

      Jeśli okaże się, że mamy za mało szynki, to pozostałe szparagi i tak możemy włożyć do piekarnia oprószone pieprzem i skropione oliwą. Same w sobie też są pyszne. Danie można urozmaicić posypując szparagi żółtym serem. 

      zielone szparagi w szynce pyszne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne szparagi zapiekane szynce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 05:53
  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami

      Nie jadłam lepszego ciasta jogurtowego jak to. Wilgotne, miękkie, nawet na następny dzień. Owoce oczywiście możecie zmienić na inne, ale w sezonie aż się prosi by dodać truskawki. Pyszne!

      Jogurtowe ciasto z truskawkami

      /blacha 24x28cm; źródło/

      • 1 duże jajko
      • 150 g cukru pudru
      • 140 ml oleju
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • sok wyciśnięty z 1 cytryny
      • 400 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
      • 450 g mąki pszennej 
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 400-500 g truskawek lub innych owoców

      Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszać.

      W drugiej misce zmiksować jajko, cukier i olej na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i jogurt, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować (masa będzie dość gęsta).

      Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć truskawki przecięte na pół (umyte, osuszone, bez szypułek; truskawki układać przeciętą stroną do góry). Piec w 180°C ok. 45-50 minut, do suchego patyczka (u mnie było gotowe po 44 minutach pieczenia). Jeśli dodamy kwaśniejszych owoców, to możemy po wystudzeniu ciasta posypać je cukrem pudrem. 

      pyszne wilgotne ciasto jogutrowe

      Ciasto upiekłyśmy w ramach "wypiekania na śniadanie" wraz z Alą i Joanną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 12:54
  • wtorek, 31 maja 2016
    • Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      Lubię ciasteczka owsiane. Te są pełne bakalii, cudownych smaków. Są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Idealnie nadają się jako przekąska, by mieć energię na cały dzień. Nie ma sensu kupować ciastek w sklepie, te przynajmniej nie mają zbędnych dodatków. Przepis pochodzi z książki Ani Starmach - Pysznie 25 z moimi zmianami.

      Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach

      /18 sztuk; 1 szklanka = 250 ml/

      • 1 szklanka płatków owsianych górskich
      • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1/4 szklanki suszonych moreli
      • 1/4 szklanki suszonej żurawiny (można zastąpić morelami)
      • 1/2 szklanki rodzynek
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mleka skondensowanego (zastąpiłam 1 łyżką miodu + 1 łyżka mleka)

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Morele, orzechy, żurawinę posiekać. 

      W misce wymieszaj: płatki owsiane, wiórki kokosowe, morele, rodzynki, żurawinę, orzechy, cynamon, brązowy cukier i cukier waniliowy.

      W drugiej misce wymieszaj miód, mleko, jajka. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.

      Foremki do muffinek wyłóż papilotkami. Rozłóż masę do papilotek, a następnie uklep łyżeczką, by równomiernie się rozłożyła po całej powierzchni (Ania poleca nakładać 1,5 łyżki masy do każdej papilotki, ja kładłam czubata łyżkę dzieląc masę między 18 papilotek).

      Piecz 15 minut. Ciastka nadają się do wyciągnięcia z foremek i jedzenia gdy całkowicie wystygną. Wcześniej są zbyt miękkie i pokruszą się przy wyciąganiu.

      ciastka śniadaniowe ani starmach

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Owsiane ciasteczka śniadaniowe Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 06:29

Kalendarz

Lipiec 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Instagram













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne