Wpisy

  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • Konkurs Wielkanocny

      Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na konkurs z DecoMorreno. Przyznam, że jest to kakao, które towarzyszy mi od wielu lat, więc jeśli jeszcze go nie znacie, to powinniście to nadrobić :)

      konkurs decomorreno

      Zasady konkursu:

      • należy napisać jaki jest Wasz ulubiony czekoladowy wypiek. Przepisy, zdjęcia lub uzasadnienie mile widziane.
      • Odpowiedzi zamieszczajcie pod tym wpisem podając jednocześnie kontakt e-mail do siebie (jeśli nie chcecie go publikować, to wyślijcie wiadomość do mnie na maila). Zdjęcia można wysyłać na adres: przykubkukawy@gmail.com
      • Biorąc udział w konkursie wyrażacie zgodę na publikację Waszych danych (imię i nazwisko lub pseudonim) oraz publikację wysłanego przez Was zdjęcia na facebook oraz stronie przykubkukawy.blox.pl
      • Wysłane zdjęcia muszą spełniać wymogi konkursu. Wysyłając zdjęcie oświadczacie jednocześnie, że posiadacie do niego prawa autorskie lub zgodę autora na publikację. Zdjęcia niespełniające wymogów będą usuwane.
      • Konkurs trwa do 27.04.2014r do godziny 24.00
      • Nagrodami w konkursie są dwa zestawy: 2x kakao DecoMorreno + forma do babki. Jedna osoba może wygrać jeden zestaw.
      • Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. W przypadku braku przesłania adresu do wysyłki nagród w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników, zostanie wyłoniony kolejny zwycięzca (poprzedni traci prawo do nagrody).
      • Wysyłka nagród możliwa tylko na terenie Polski.

      Zapraszam do brania udziału, tym bardziej, że w ciągu świąt zapewne zrobicie pyszne czekoladowe ciasta, więc możecie mnie uraczyć przepisem i zdjęciem :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs Wielkanocny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 kwietnia 2014 11:28
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Babka czekoladowa z płatkami owsianymi

      Zbliżają się Święta Wielkanocne, a wraz z nimi możliwość wypróbowania nowych przepisów na babki i mazurki...oczywiście w ciągu roku również się je piecze, ale teraz jakoś dodatkowo cieszą. Tym razem dość nietypowa babka...czekoladowa z płatkami owsianymi. Dostałam w prezencie kakao (które zresztą używam od wielu lat)  i formę do babki, więc postanowiłam, że tym razem będzie mocny czekoladowy akcent. Babka jest dość ciężka (nie ma zakalca, ale nie jest to typowa puszysta baba), a płatki i orzechy nadają ciastu ciekawą teksturę. Wyrazista w smaku, nieprzesłodzona. Długo pozostaje świeża.

      Pozostańcie czujni, ponieważ już w tym tygodniu rozpocznie się konkurs już trwa(KLIK) w którym będziecie mogli wygrać takie same zestawy jak na zdjęciu :)

       

      Babka czekoladowa z płatkami owsianymi

      • 200 g mąki pszennej
      • 250 g płatków owsianych
      • 400 ml wrzącej wody
      • 140 g masła, w temp. pokojowej
      • 140 g białego cukru
      • 100 g brązowego cukru
      • 2 jaja
      • 40 g kakao deserowego (niesłodzone)
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 50 g czekolady deserowej
      • 80 g orzechów włoskich, posiekanych grubo

      babka czekoladowa

      Płatki zalać wrzącą wodą, odstawić aż płatki zmiękną i przestygną (ok. 15 minut).

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Do płatków dodać masło i cukier. Zmiksować. Dodać jajka, zmiksować do połączenia.

      Zmieszać razem mąkę, kakao, sól, sodę. Dodać do mokrych składników i zmiksować do połączenia.

      Na koniec dodać posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać.

      Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka (ok. 55-60 minut). Po ok. 20-30 minutach wierzch babki można przykryć papierem do pieczenia, żeby się za mocno nie zarumieniła.

      Po wyłożeniu z piekarnika babkę odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i ostudzić.

      kakao decomorreno

      Zapraszam do udziału w KONKURSIE.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Babka czekoladowa z płatkami owsianymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 08:06
  • sobota, 12 kwietnia 2014
  • czwartek, 03 kwietnia 2014
    • Pasty jajeczne nie tylko na wielkanocny stół

      Pasty jajeczne są pysznym dodatkiem do chleba. Ich zrobienie jest bardzo łatwe, a na dodatek możemy wykorzystać do ich zrobienia to co akurat mamy w lodówce.

      śniadanie jajka pasta

      Pasta jajeczna nr 1

      /proporcje na jedno jajko/

      • 1 jajko
      • 2 plastry szynki - u mnie drobiowa
      • 2-3 łyżki szczypiorku
      • sól, pieprz
      • majonez - ok 1 łyżeczki
      • ew. natka pietruszki

      Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem. Dodać majonez. Wymieszać. Podawać z pieczywem.

      Pastę możemy też uformować w owalny kształt i obtoczyć w posiekanej natce pietruszki.

      pasta jajeczna z szynką

      Pasta jajeczna nr 2

      /proporcje na jedno jajko/

      porcje na jedno jajko/

      • 1 jajko
      • ok. 25 g mięsa gotowanego kurczaka (może być z rosołu)
      • 3-4 łyżki szczypiorku
      • sól, pieprz
      • szczypta kurkumy
      • majonez - ok 1 łyżeczki

      Jajko ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojone na drobno mięso z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Dodać majonez. Wymieszać. Podawać z pieczywem.

      pasta jajeczna łatwa

      Przepis bierze udział w konkursie Kasi z Gotuję, bo lubię organizowanym wraz z Farmio.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 kwietnia 2014 19:12
  • czwartek, 13 marca 2014
    • Nowe piwo Somersby i pyszny kurczak pieczony na butelce piwa

      Dziś czekała na mnie niespodzianka. Sam Lord Somersby napisał do mnie list i wysłał paczkę.

      paczka somersby

      Jeśli lubicie lekkie, smakowe i owocowe piwa przeczytajcie co myślę o nowym Somersby Blackberry Beer Drink, a później, pozostając w piwnym klimacie, zapraszam na jeden z najsmaczniejszych sposobów na kurczaka. Kurczak pieczony w ten sposób jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny. Do jego pieczenia proponuję jednak tradycyjne jasne piwo, a później przy okazji spożywania kurczaczka można raczyć się piwem jeżynowym.

      list somersby jeżynowy

      Drogi Lordzie Somersby,

      dziękuję za wyróżnienie i oddanie w moje ręce Twojego najnowszego wynalazku - Somersby Blackberry Beer Drink. Paczka, którą od Ciebie otrzymałam, była pełna niespodzianek. Zapewne każda rzecz z zawartości się przyda.

      somersby blackberry

      Przejdźmy jednak do najważniejszego, gdyż na samym dnie krył się ten najmilszy podarek.

      piwo somersby lord

      Przyznam, że lekkie owocowe piwa świetnie się wpasowują w mój gust i uwielbienie do słodyczy, więc tych chętniej przystąpiłam do degustacji. Piwo o smaku jeżynowym, to niespotykany na polskim rynku produkt. Ma świeży, słodki smak i jest świetnie zbalansowane. Nie mogę się doczekać lata, bo to właśnie z latem, ciepłem, piknikami, czy grillem na działce kojarzą się takie smaki.

      Dziękuję za specjalną dedykację na butelce. Spersonalizowane opakowanie, to niezwykle miły gest.

      piwo owocowe

      Do następnego otwarcia Lordzie.

      Pozdrawiam

      Ewelina

      nalewanie piwa

      ♥♥♥

      Pyszny kurczak pieczony na butelce piwa

      /inspiracja/

      kurczak pieczony na piwie pyszny

      • 1 kurczak (waga ok. 1,5kg)
      • 1 butelka (250ml) piwa jasnego
      • 3 łyżki oleju
      • 5 ząbków czosnku
      • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
      • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
      • 0,5 łyżeczki soli
      • szczypta czarnego pieprzu
      • szczypta kurkumy
      • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
      • 0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków

      Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami. W misce wymieszać suche przyprawy, posiekany na drobno czosnek i olej. Natrzeć kurczaka przyprawami i odstawić na minimum 0,5-1 godziny. 

      kurczak pieczony na butelce piwa pyszny

      butelkę piwa namoczyć na chwile w wodzie, zedrzeć naklejki, umyć dobrze butelkę. Otworzyć i odlać z butelki ok. 250 ml piwa.

      Rozgrzać piekarnik do 180°C (opcja termoobieg i nagrzewanie dolnej grzałki). Kurczaka nadziać na butelkę, tak by szyjka butelki wystawała ponad kurczaka. Włożyć butelkę z kurczakiem na mniejszą blaszkę, a tę na dużą blaszkę (na cały piekarnik). Piec kurczaka 1,5 godziny (na każde 0,5 kg kurczaka przypada ok. 0,5 godziny pieczenia) do jakiś czas polewając go pozostałym piwem. Dodatkowo piwo w butelce po nagrzaniu powinno się pienić. Jeśli tak się nie dzieje, to do środka butelki wsypujemy szczyptę soli (powinno zacząć się burzyć).

      dodatkowo:

      • ziemniaki (ok. 1 kg lub wg uznania)
      • 3 buraczki czerwone
      • pieczarki
      • marchew (3 sztuki)
      • przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, rozmaryn
      • olej

      Po pół godzinie pieczenia kurczaka wyłożyć na dużą blaszkę warzywa: ziemniaki, buraki, pieczarki, marchew, które należy obrać, pokroić na plastry i przygotować:

      Oprószyć ziemniaki tymiankiem, solą, papryką słodką i ostrą, rozmarynem. Polać olejem, wymieszać.

      Buraczki i marchew skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.

      Pieczarki oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić olejem. Włożyć warzywa do piekarnika i zapiekać z kurczakiem.

      Kurczaka podawać z warzywami.

      kurczak pieczony na butelce piwa pyszny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Nowe piwo Somersby i pyszny kurczak pieczony na butelce piwa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 19:13

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne