Wpisy

  • niedziela, 18 stycznia 2015
    • Rozwiązanie konkursu z MAVIA

      Dziękuję Wam za udział w konkursie, w którym do wygrania był fartuszek Charlotte marynarska czerwień MAVIA.

      Zadanie konkursowe polegało na przedstawieniu w dowolnej formie pomysłu na wymarzony fartuszek. Odpowiedzi możecie przeczytać pod wpisem konkursowym, a prace plastyczne obejrzeć w albumie.

      mavia fartueszek

      Zwycięzcą w konkursie jest karol.ina27 i jej pin-upowy fartuszek:

      "Uwielbiam styl pin up, który zachęca do flirtu z modą. Jego stylowy look- kokieteria, niewinność i seks w jednym wciąż robią wrażenie. Mój wymarzony fartuszek byłby właśnie w tym klimacie. Pastele to deser w modowym menu. Góra musiałaby być gorsetowa uwypuklająca biust zawiązywana fantazyjnie na szyi, a dół- rozkloszowany podkreślający wąską talię. Wzór to najlepiej słodkie groszki. Pośrodku w kontrastowym kolorze pasek z ozdobną klamrą w kształcie łyżki skrzyżowanej z widelcem. Jak każda kobieta zwracam uwagę na eleganckie wykończenie i detale jak np. koronka, kokardki czy jakaś dyskretna ozdóbka jak np. perełka, wtedy taki fartuszek efektowniej wygląda."

      Gratuluję! Bardzo podoba mi się pomysł na Twój fartuszek :) Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na adres przykubkukawy@gmail.com

      Pozostałym uczestnikom dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów, komentowania i udziału w nowych konkursach :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 stycznia 2015 10:34
  • czwartek, 08 stycznia 2015
    • Rolada szpinakowa z łososiem

      Jeśli szukacie smaczne i efektownej przystawki, którą łatwo przygotować, to znaleźliście :) Rolada z łososiem przykuwa uwagę na stole, możemy zrobić ją z innymi dodatkami, np.suszonymi pomidorami. Smak twarożku wybierzcie według upodobań, ja wymieszałam naturalny z chrzanowym, jednak myślę, że sam chrzanowy miałby więcej charakteru.

      Rolada szpinakowa z łososiem

      / inspiracja; ok 15-20 porcji; blacha duża na cały piekarnik/

      ciasto:

      • 450g rozmrożonego siekanego szpinaku, odsączonego na sitku
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki masła
      • 4 jaja, oddzielone białka od żółtek
      • szczypta gałki muszkatołowej
      • 2 łyżki startego na małych oczkach tarki żółtego sera
      • sól, pieprz

      Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru płynu. Usmażyć na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Zdjąć z ognia, dodać masło, odstawić do ostygnięcia. Następnie doprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, starty ser i żółtka. Wymieszać. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190ºC przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

      farsz:

      • ok. 300 g serka twarogowego (u mnie jedno opakowanie chrzanowego, drugie o smaku naturalnym; można także serek naturalny doprawić chrzanem i innymi przyprawami)
      • ok. 200 g łososia wędzonego w plastrach

      Ostudzone szpinakowe ciasto odlepiamy od papieru do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim równomiernie serek, następnie wzdłuż dłuższego końca układamy łososia. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Całość owinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na minimum 3 godziny (można zostawić do następnego dnia). Następnie roladę odwijamy z folii i kroimy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Podajemy schłodzone.

      rolada szpinakowa z łososiem


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada szpinakowa z łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2015 10:20
  • poniedziałek, 29 grudnia 2014
    • Konkurs! Wygraj fartuszek MAVIA

      "Zwykle fartuszki kuchenne tłumią w kobietach ich naturalny wdzięk i spontaniczność. Są jak szkolne mundurki. Nie pozwalają wyrażać się w pełni."

      Chyba niemal każda z nas się zgodzi, że w zwykłym fartuchu nie wygląda się zbyt elegancko. Gdy zobaczyłam fartuszki MAVIA, zauroczyłam się. Nareszcie coś co nie tylko ma pełnić funkcje ochronną, ale i sprawi, że każda kobieta (a także mała dama) będzie czuć się wyjątkowo i stylowo. I tym pięknem chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić - zapraszam Was do konkursu organizowanego wspólnie z MAVIA.

      Zasady konkursu:

      1. Konkurs trwa na blogu przykubkukawy.blox.pl od 29.12.2014r do 09.01.2015r do godziny 24.00.

      2. Zadanie konkursowe polega na przedstawieniu w dowolnej formie (np. plastyczna/ graficzna/ fotograficzna/ opisowa) pomysłu na wymarzony fartuszek. Każdy uczestnik może przedstawić dowolną ilość pomysłów.

      3. Nagrodą w konkursie jest 1 sztuka fartuszka Charlotte "marynarska czerwień" MAVIA.

      mavia konkurs

      4. Wyniki zostaną ogłoszone na stronie przykubkukawy.blox.pl w ciągu tygodnia od zakończenia konkursu. Nagroda może być wysłana tylko na terytorium Polski. Zwycięzca ma 3 dni (licząc od ogłoszenia wyników) na wysłanie danych osobowych niezbędnych do wysyłki nagrody. W przypadku braku kontaktu nagroda przepada i zostanie wyłoniony inny zwycięzca (by uniknąć takich sytuacji proszę o zamieszenie - lub wysłanie w prywatnej wiadomości -swojego adresu e-mail do kontaktu).

      5. Odpowiedzi opisowe powinny być zostawiane w komentarzu pod wpisem konkursowym, natomiast pozostałe pomysły proszę wysyłać na adres e-mail: przykubkukawy@gmail.com

      6. Każdy uczestnik konkursu wysyłając/ zamieszczając pracę konkursową oświadcza jednocześnie że jest jej autorem lub posiada prawa autorskie do pracy konkursowej. Praca nie powinna naruszać praw osób trzecich, ani zasad dobrych obyczajów. Jednocześnie wysyłając prace uczestnik zgadza się na jej publikację na fanpage bloga Przy Kubku Kawy oraz MAVIA na facebook.

      -------

      Uwaga! Nadsyłane graficzne prace konkursowe umieszczane są w albumie: KLIK

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Konkurs! Wygraj fartuszek MAVIA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 grudnia 2014 08:05
  • środa, 24 grudnia 2014
  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • Imbirowo-piernikowy stek z miecznika

      Dzisiejszy wpis jest konkursowy, gdyż biorę udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku".  Zadanie polegało na przygotowaniu dania psującego do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Według opisu "połączenie trzech słodów nadaje mu aromat świeżo pieczonego chleba, ciastek piernikowych i karmelu. Za sprawą słodów karmelowych Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatną nutą słodyczy wyczuwalnej na
      finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza." W swoim przepisie wykorzystałam nuty piernikowo- miodowe, a charakteru rybie nadaje imbir.. Sami oceńcie czy smaki te mogłyby się komponować z Książęcym Chlebowo Miodowym.

      Imbirowo- piernikowy stek z miecznika

      /przepis własny, przepis na 1 osobę/

      • 100 g steku z miecznika

      marynata:

      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka masła
      • szczypta przyprawy do piernika
      • szczypta kolorowego świeżo mielonego pieprzu
      • 0,5 łyżeczki musztardy
      • 1 cm startego korzenia imbiru
      • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
      • szczypta soli

      Stek z miecznika myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce na drobnych oczkach imbir, łączmy z resztą składników marynaty. Wszystko podgrzewamy w garnku, aby aromaty marynaty się połączyły. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż marynata osiągnie temperaturę pokojową. Następnie stek umieszczamy w marynacie, zostawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie umieszczamy stek w rozgrzanym grillu elektrycznym lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

      stek z miecznika

      Stek z miecznika będzie dobrze się komponować z puree chrzanowym, które wykonujemy łącząc 100 g ugotowanych ziemniaków z 1,5 łyżeczki masła i 1,5 łyżeczki chrzanu. Wszystko zgniatamy do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej masła).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Imbirowo-piernikowy stek z miecznika”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 09:09

Kalendarz

Styczeń 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne