Wpisy

  • poniedziałek, 14 lipca 2014
    • Kulche Badami - ciasteczka migdałowe (Afganistan)

      Jak pewnie zauważyliście po prawej stronie bloga znajduje się zakładka "Kulinarny atlas świata". Jest to moja prywatna kulinarna podróż po smakach typowych dla danego państwa. To niesamowite ile smaków jeszcze nie znamy. Nawet jeśli nie stać nas na podróż po całym świecie , to każdy z nas może we własnej kuchni pozwiedzać świat. Dzisiaj wybrałam się do Afganistanu i zdecydowanie była to bezpieczna i komfortowa wycieczka w świat afgańskich słodyczy. To raczej smaki dla dorosłych, gdyż nie wszystkim dzieciom będzie odpowiadać kardamon. Na zewnątrz są chrupiące, wewnątrz miękkie. Jedynym zamiennikiem jaki zastosowałam jest zamiana tartarusa (kamienia winnego/ winianu potasu) na proszek do pieczenia. Oczywiście jeśli chcecie lub posiadacie ten produkt u siebie, to zastosujcie. Ciekawscy mogą dostać go w niektórych aptekach i sklepach internetowych.Przepis pochodzi z książki "Afghan Desserts Made Simple" Sina Abed.

      Kulche badami 

      ciasteczka migdałowo-kardamonowe z Afganistanu

      / 16 szt; 1 szklanka=220 ml/

      • 1 1/4 szklanki mąki migdałowej (u mnie 100g migdałów w płatkach zmielonych blenderem)
      • 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 0,5 łyżeczki kardamonu
      • 2 białka
      • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 1/8 łyżeczki kamienia winnego)
      • 1 szklanka cukru pudru
      • cukier puder do posypania ciastek
      • ok. 16 migdałów bez skórek

      Białka ubić. Dodać szklankę cukru pudru przesianego przez sitko oraz proszek do pieczenia (lub kamień winny). Ubić do połączenia. Następnie dodać migdały i wymieszać łopatką. Dodać kardamon oraz stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sitko. Mieszać łopatką.

      Ciastka wykładać łyżką na papier do pieczenia (tak by powstały ciastka o wielkości ok. 2,5 cm; nie spłaszczamy ich, gdyż same nabiorą kształtu). Na każde ciastko kładziemy migdał i następnie ciastka oprószamy cukrem pudrem przesiewanym przez sitko (wystarczy trochę).

      Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 15-17 minut, aż lekko się zarumienią. Studzimy przed podaniem. 

      kulche badami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kulche Badami - ciasteczka migdałowe (Afganistan)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lipca 2014 08:21
  • środa, 02 lipca 2014
    • Ciasteczka z kleiku ryżowego

      Ciasteczka kojarzące się z dzieciństwem...mają charakterystyczny ryżowo-maślany smak, są delikatne i trzeba na nie strasznie uważać, bo nim się zorientujemy, to okazuje się, że prawie wszystkie schrupaliśmy. Ciasteczka możemy wypełnić konfiturą, kremem czekoladowym lub pozostawić bez nadzienia...ja takie nawet lubię bardziej.

      Ciasteczka ryżowe

      /przepis własny; 1 szklanka=250ml/

      • 200 g kleiku ryżowego (1 paczka)
      • 3/4 kostki margaryny (w temperaturze pokojowej) lub masła
      • 3 jajka
      • niepełna szklanka cukru
      • 4 łyżki wiórek kokosowych
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • opcjonalnie dżem, krem

      Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie jednorodne ciasto.

      Rękoma robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy ciasto, na środku ciastka robimy palcem wgłębienie.

      Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC aż do zarumienienia (ok. 15-17minut)

      ciasteczka ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 02 lipca 2014 11:00
  • poniedziałek, 16 czerwca 2014
    • Domowe bounty

      Miękka i pyszna masa kokosowa oblana czekoladą...tak kuszący batonik bounty możemy też zrobić w domu. I jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja zrobiłam w formie krajanki, ale bez problemu możemy pokroić ciasto na kawałki i zanurzyć całe w czekoladzie by powstały pojedyncze batoniki. Wielbiciele kokosu i czekolady będą zachwyceni. Źródło.

      Domowe bounty

      /foremka 22x22cm/

      spód:

      • 80 g gorzkiej czekolady
      • 80 g miękkiego masła
      • 70 g cukru
      • 1 jajko
      • 150 g mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao

      Piekarnik nagrzać do 180°C.

      Czekoladę stopić w kąpieli wodnej (na dno garnka wlewamy wodę, na garnek kładziemy miskę z kawałkami czekolady; gotujemy wodę i rozpuszczamy czekoladę). Masło zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać jajko oraz po trochu mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować na gładką masę.

      Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy równomiernie masę czekoladową (jeśli ciężko będzie nam rozłożyć, bo jest dość gęsta, to możemy zmoczyć chłodną wodą palce lub łyżkę i wtedy ciasto nie bezie nam się lepić). Pieczemy przez ok. 15 minut.

      masa kokosowa:

      • 225 g wiórków kokosowych (jeśli mamy opakowanie 200 g, to też wystarczy)
      • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (395g)
      • 2 jajka

      Jajka mieszamy z mlekiem a następnie dodajemy wiórki. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Warto po jakimś czasie przykryć wierzch ciasta papierem, by się zanadto nie przyrumieniło. Studzimy.

      wierzch:

      • 70 g masła
      • 150 g czekolady deserowej
      • 100 g czekolady mlecznej

      Masło rozpuścić w garnku. Zmniejszyć ogień i dodać czekoladę połamaną na kawałki. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Rozłożyć na wystudzonym cieście. Włożyć lodówki na 30 minut.

      domowe bounty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe bounty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 czerwca 2014 09:39
  • czwartek, 05 czerwca 2014
    • Klopsiki w paprykowo-musztardowym sosie

      Dzisiaj przepis na pyszne i miękkie klopsiki w paprykowo - musztardowym sosie. Dodatek marchewki nadaje im fajny posmak, a cebulka, papryka i musztarda nadają aromatu i odpowiedniej ostrości. Świetna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za klasycznymi mielonymi. Przepis Izy z moimi zmianami.

      Klopsiki

      /porcja na ok. 4 osoby/

      klopski

      • 400 g mielonego mięsa wieprzowego - u mnie zmielone mięso z łopatki
      • 110 g startej na wiórki marchewki
      • 100 g posiekanej drobno cebuli
      • 40 g bułki tartej
      • 100 ml mleka
      • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku
      • 1 łyżka mąki do ciasta
      • mąka do obtaczania kotlecików
      • olej do smażenia

      sos

      • 2 mniejsze cebule posiekane w drobną kostkę
      • 3 łyżeczki musztardy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
      • 1 łyżeczka chili w proszku
      • 200 ml bulionu
      • ew. mąka do zagęszczenia sosu (ja nie zagęszczałam)

      Do mielonego mięsa dodać bułkę tartą, mąkę i mleko. Wymieszać.  Na rozgrzany olej na patelni wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się nieco zarumieni, dodać startą marchewkę. Smażyć aż zmiękną. Dodać do mięsa. Doprawić masę solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki (wielkości orzechów włoskich). Obtoczyć w mące, otrząsnąć z jej nadmiaru. Smażyć na patelni na oleju, aż się zarumienią ze wszystkich stron. Do garnka wlać bulion i pozostałe składniki sosu (oprócz mąki). Wymieszać. Dodać klopsiki. Dusić całość  na niedużym ogniu ok. 30-40 minut. Na koniec można sos odkryć i lekko odparować albo zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody. Można podawać z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.

      klopsy w sosie paprykowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki w paprykowo-musztardowym sosie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 czerwca 2014 12:13
  • poniedziałek, 26 maja 2014
    • Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie

      Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie jest idealnym deserem na upalny dzień. Lekki, owocowy i łatwy do zrobienia. 

      Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie

      /tortownica o śr. 22cm/

      tort malinowy

      spód

      • 70 g migdałów bez skórki (najlepiej kupić od razu migdały w płatkach lub w słupkach)
      • 125 g białej czekolady
      • 20 g masła lub oleju kokosowego
      • ok. 30 g ciastek bezowych

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem. Migdały posiekać (jeśli mamy w całości), uprażyć na suchej patelni. Przestudzić.

      Masło (lub olej) oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka na dno nalewamy wodę, na garnek układamy miskę z czekoladą i masłem; miska nie może dotykać wody). Po rozpuszczeniu ściągamy miskę z garnka, mieszamy masę z migdałami i pokruszonymi bezami. Wykładamy na dno tortownicy, lekko ubijamy łyżką i wkładamy do lodówki na 30 minut.

      sernik malinowy

      mus

      • 450 g malin (ok. 330 g na mus - lub zastąpić gotowym musem; ok. 100-120 g całych malin do przybrania)
      • 250 g mascarpone
      • 400 g mielonego twarogu
      • 200 g śmietany kremówki
      • 3 łyżki żelatyny
      • 75 g cukru
      • ok. 30 g ciastek bezowych - do przybrania wierzchu tortu

      Przygotowujemy dwie miseczki. W każdej mieszamy 1,5 łyżeczki żelatyny z zimną wodą (wody tyle by przykryła żelatynę). Zostawiamy do napęcznienia.

      Maliny blendujemy na mus i przecieramy przez sitko, żeby oddzielić pestki.

      Mascarpone zmiksować z cukrem i mielonym twarogiem.

      Mus malinowy wymieszać  1/3 masy serowej.

      Do żelatyny dodać nieco wrzącej wody, wymieszać aż do rozpuszczenia. Jedną porcję dodać do masy serowej, drugą do masy malinowej. Obydwie masy włożyć do lodówki na 10-15 minut.

      Ubić śmietanę kremówkę. Rozdzielić na połowę i wymieszać z obydwiema masami. Na dno tortownicy wykładać naprzemiennie masę malinową i serową. Na koniec pomieszać nożem lub wykałaczką by otrzymać marmurkowy wzór. Ciasto włożyć na 4 godziny do lodówki.

      Przed podaniem udekorować wierzch malinami i posypać rozkruszonymi bezami.

      sernik malinowy

      Sernik zrobiłyśmy z dziewczynami w ramach Ezoterycznego spotkania przy piekarniku, polecam więc zajrzeć do Ani i Moniki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem malinowym na bezowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 maja 2014 07:55

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne