Wpisy
Tartaletki z czekoladą i brandy / whiskey jest wytworną propozycją. Niezbyt słodką, pełną czekolady, świetną do kawy.
Tartaletki z czekoladą i whiskey lub brandy
/6 sztuk, inspiracja/
ciasto
Masło, mąkę i cukier łączymy rozcierając masło palcami. Dodajemy wodę i łączymy aż powstanie gładkie ciasto. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki ciastem, nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż będzie lekko rumiane. Studzimy.
nadzienie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Połączyć z brandy/ whiskey.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z czekoladą.
Każdy z upieczonych spodów posmarować łyżeczką dżemu. Następnie nałożyć masę czekoladową. Masę można przyozdobić płatkami migdałów lub posypać tartymi migdałami. Piec przez 15 minut w 180°C. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Witajcie w nowym roku! Mam nadzieję, że nowy rok zaczął się dla Was szczęśliwie :) Dzisiaj przepis na pierogi z moją ulubioną rybą - łososiem. Świetna wyrazista kompozycja, która wbrew pozorom nie była podana na stole wigilijnym (choć jak najbardziej się nadaje). Fajny pomysł na obiad, który możecie wykonać wcześniej i zamrozić lub przechować w lodówce (wystarczy tylko dobrze podsypać mąką i zabezpieczyć folią, by nie wysychały). Polecam!
Ciasto na pierogi
Mleko podgrzewamy z masłem, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, aż będzie nadal gorące, ale nie wrzące. Połączyć i wyrobić wszystkie składniki ciasta, w razie czego podsypując lekko mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić na około 20 minut, przykryte ściereczką.
Farsz
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Pozostawić do ostudzenia.
Świeżego łososia położyć na arkuszu folii aluminiowej skórą do dołu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić łososia. Po przestudzeniu zdjąć skórę.
Koperek posiekać. Łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczonego łososia bez skóry rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dodać do niego łososia wędzonego, koperek, sól, pieprz, cebulę. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać jajko i wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć koła szklanką lub foremką do pierogów. Na każdy kawałek nakładać farsz i zlepiać. Układać na deseczce wysypanej mąką (przykryć ściereczką lub posypywać mąką, by nie wyschły).
Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej wyjąć jednego pieroga i sprawdzić, czy ciasto jest gotowe).
Smacznego!
Krem z buraków z musem z ziemniaków o zupa dobra nie tylko na święta, choć i tu się świetnie sprawdzi. Świetna, aromatyczna kompozycja, która nie nudzi się po 2 łyżkach. Przepis Jakuba Kuronia.
Krem z buraków z musem z ziemniaków
/6 porcji zupy/
ZUPA
Buraki umyć, przekroić na pół, posypać solą i pieprzem. Zawinąć każdą połówkę w folię aluminiową i piec w 200°C do miękkości (całe buraki pieką się ok 90 minut, więc przekrojone i niezbyt duże buraki będą gotowe w 45-60 minut, trzeba po 40 minutach sprawdzić widelcem poziom miękkości). Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć cebulę, seler naciowy. Dodać kmin, sól, czosnek, imbir. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wywar warzywny i buraki. Trzymać całość przez 30 minut na małym ogniu, bardzo lekko gotując. Zupę doprawić octem, solą, pieprzem. Zmiksować blenderem.
MUS
Ziemniaki ugotować, odcedzić, zmiksować blenderem z resztą składników do uzyskania gładkiej masy.
Zupę podawać z kleksem musu ziemniaczanego.
Zupa idealna na chłodniejsze wieczory. Jej skład na pierwszy rzut oka jest dość dziwny, oryginalny, zastanawiający...czy to może być dobre? Oj tak, może być i jest. Świetna zupa jesienna. Chrupiąca, pełna smaku, wyważona. Przyprawy świetnie się komponują z pozostałymi składnikami.
Chrupiąca zupa mulligatawny z dynią
/źródło - BBC goodfood 01/02 2015; 5-6 porcji/
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojone jabłko, cebulę, seler, szczyptę soli. Smażyć przez około 10 minut ciągle mieszając. Dodać dynię, curry, cynamon, nasiona czarnuszki, szczyptę pieprzu. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, bulion i ryż. Wymieszaj, gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu przykryte. Po tym czasie sprawdzić czy ryż i warzywa są dogotowane.
Nadawanie wegetariańskim/ wegańskim potrawom nazewnictwa niewegetariańskiego jest dla mnie zawsze nieco dziwne, w końcu to zupełnie inne potrawy. Niemniej taka nazwa smarowidła z fasoli, czyli "smalec" wegetariański jest powszechnie stosowana. Ważne jest to, że to fajne smarowidło do chleba. Świetne z kiszonymi ogórkami. Jeśli macie jednego - dwóch zjadaczy pasty, to lepiej zrobić z małej puszki fasoli lub połowy normalnej.
Smalec z fasoli
/przepis od znajomej/
Pora kroimy niezbyt grubo. Gruszkę obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać por, gruszkę, czarnuszkę, liście laurowe, ziele angielskie. Smażyć około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż pory będą miękkie. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe. Łączymy usmażone składniki z fasolą, sosem sojowym, solą i pieprzem, tymiankiem, majerankiem, wodą i miksujemy na gładko blenderem. Przyprawiamy do smaku. Pastę przechowujemy w słoiczku w lodówce.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |