Wpisy

  • niedziela, 24 maja 2015
    • Tarta z bananami i ganache z białej czekolady

      Tarta dla wielbicieli słodyczy, bananów i białej czekolady. Świetnie pasuje z dodatkiem lodów. Pieczenie ograniczamy do minimum - pieczemy tylko krótko spód tarty. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem. Jeśli mamy ochotę ganache z czekolady możemy zrobić z mlecznej lub gorzkiej czekolady - w drugim przypadku, gdy chcemy by tarta nie była zbyt słodka. Jeśli robimy ganache z białej czekolady warto dla równowagi posypać wierzch niesłodzonym kakao.

      Tarta z bananami i ganache z białej czekolady

      /przepis własny; 1 szklanka=250ml; forma do tarty o średnicy 26cm/

      ciasto kruche:

      • 125 g kostki masła lub margaryny (schłodzone w lodówce)
      • 1/4 szklanki cukru pudru
      • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
      • 1 małe jajko
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      wierzch:

      • 6 łyżek śmietanki 30%
      • 200 g białej czekolady
      • 2-3 dojrzałe banany
      • kakao (bez cukru) do oprószenia wierzchu - ok. 0,5 -1 łyżeczka

      tarta bananowa

      Przygotowujemy ciasto: mieszamy suche składniki, następnie dodajemy jajko i masło. Masło kroimy nożem na kawałki, tak by łączyło się z mąką. Na koniec krótko wyrabiamy aż do połączenia składników. Wykładamy ciastem formę do tarty robiąc nieco wyższe brzegi. Widelcem dziurkujemy ciasto w kilku miejscach. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 12-15 minut aż się zarumieni. Wykładamy z piekarnika i studzimy.

      Po wystudzeniu spodu przygotowujemy ganache z czekolady: śmietankę umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Gdy zobaczymy że śmietanka zaczyna się gotować zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy do śmietanki połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy wszystko aż do rozpuszczenia czekolady (już nie podgrzewamy masy, tylko mieszamy) i uzyskania gładkiej masy.

      Na wystudzony spód układamy pokrojonego w plastry banana (plastry najlepiej o grubości wysokości boków ciasta- u mnie ok. 0,5cm). Na banany wkładamy ganache z czekolady, równomiernie rozprowadzamy. Następnie oprószamy wierzch kakao. Wkładamy tartę na ok. 2 godziny do lodówki by masa stężała.

      tarta bananowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z bananami i ganache z białej czekolady”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 maja 2015 10:31
  • sobota, 02 maja 2015
    • Przegląd kwietniowych nowości spożywczych - część 1

      Wiosną na rynku pojawia się wiele nowych produktów spożywczych, a także kilka nowych smaków już znanych produktów, odświeżane są szaty graficzne opakowań. Kilka z tych nowości chciałabym Wam przedstawić i wyrazić swoją opinię. Mam nadzieję, że i Wy powiecie co o nich sądzicie, czy Wam smakują, czy są warte swojej ceny i co jeszcze ciekawego spotkaliście na półkach w sklepie. Dzisiaj część pierwsza przeglądu nowości na rynku spożywczym. Zapraszam do dzielenia się opiniami.

      Na początek produkt, który był wprowadzany na rynek z blogerami kulinarnymi, więc być może na którymś blogu spotkaliście już lody Carte d'or chocolate brownie. Zacznijmy od tego, że same słowa "czekolada", "brownie" wzbudzają we mnie pozytywne odczucia :) W połączeniu z lodami to musi być pyszne. Lody czekoladowe są moim ulubionym smakiem, więc i tu towarzyszył mi dreszczyk emocji przy otwieraniu pudełka. Po otwarciu widzimy 6 przyjemnych dla oka czekoladowych górek posypanych ciastem brownie. Lody są bardzo smaczne, a kawałki brownie świetnie współgrają z konsystencją lodów. To lody dla czekoladohlików, gdyż są mocno czekoladowe w smaku i właśnie im polecam spróbowanie tych lodów.

      carte dor chocolate brownie

      carte dor chocolate brownie

      Minusy: cena.

      • Cena: 14,99zł/900ml
      • Info z opakowania: Lody czekoladowe (w tym 5% mlecznej czekolady) z sosem czekoladowym (w tym 2% czekolady) (15%) i kawałkami ciastek brownie (3%). Skład: odtworzone odtłuszczone mleko, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, oleje roślinne (kokosowy, słonecznikowy), preparat serwatkowy (mleko), syrop glukozowy, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, mąka pszenna, masło kakaowe, tłuszcz mleczny, jaja, kakao w proszku, emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, fosfatydy amonu), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar), cukier trzcinowy, cukier inwertowany, mąka kukurydziana, sól, substancja spulchniająca (węglany sodu). Może zawierać orzechy.
      • wartość odżywcza

       carte dor chocolate brownie

       

      Kolejną nowością jest nowy smak mentosów: Mentos Choco - cukierki karmelowe z czekoladowym nadzieniem. Cukierki są nieco większe od standardowego mentosa, gdyż musi się w nim zmieścić czekoladowe nadzienie. Całkiem inne od pozostałych smaków mentosów. Jeśli ktoś lubi cukierki typu milka toffee, cadbury eclairs, to i tego mentosa polubi. Nieco klejące się do zębów, z czekoladowym nadzieniem, w sam raz do torebki na wypadek nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego.

      mentos choco

      • Cena:2,48zł/opakowanie 38g
      • Skład: cukier, syrop glukozowy, czekolada 27% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator (lecytyny (z soi)), aromat), mleko słodzone zagęszczone, dekstroza, odtłuszczone mleko w proszku, sól, substancja zagęszczająca (guma arabska), aromat, olej roślinny (kokosowy), dekstryna, substancja glazurująca (wosk carnauba).


      Po tych wszystkich słodyczach pora na coś zdrowego - dwa nowe produkty firmy Marwit - Zupa krem z brokułów z serem pleśniowym oraz Świeży sok z winogron i jabłek (seria limitowana).

      Zupę odnajdziemy w lodówkach. Skład jest bardzo dobry, opakowanie duże (500ml), sam smak zupy też fajny (taka standardowa zupka, jaką każdy z nas może w domu zrobić - brokuły, ziemniaki, woda, ser, sól). Według mnie to świetny produkt do kupienia, gdy wypadnie nam sytuacja, że musimy kupić gotowca lub po prostu nie mamy zdolności/ochoty/czasu do robienia zup. Nie porównuję tego produktu z "zupkami chińskimi" bo to nie ta liga. Zupa nie posiada substancji konserwujących, zagęszczających, wzmacniających smak, barwników.

      zupa marwit brokułowa

      • Składniki: brokuły 40%, woda 34%, ziemniaki 24%, ser pleśniowy 1,6% (mleko pełne pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, czyste kultury mleczarskie, podpuszczka mikrobiotyczna, szlachetna pleśń Penicillum roqueforti), sól.
      • wartość odżywcza w 100ml: wartość enetgtyczna 182kJ/43kcal, tłuszcz 0,6g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g, węglowodany 6,8g, w tym cukry 5,5g, białko 1,8h, sól 0,6g
      • Cena: 5,99zł/ opakowanie 500ml


      Drugą nowością firmy Marwit jest sok z winogron i jabłek. Nie jest on produkowany z koncentratu, nie jest pasteryzowany. Sok jest smaczny. Balans między słodyczą i kwaskowatością jest świetny. Sok na pewno stanowi świetną alternatywę dla słodzonych napojów, choć cena jest dość duża, a i musimy uważać, by przechowywać go w lodówce.

      • Cena:3,99zł/ butelka 250ml
      • składniki: sok z czerwonych winogron 60%, sok z jabłek 40%.

       marwit winogrono jabłko

       Próbowaliście już opisanych produktów? Jaka jest Wasza opinia?

      Zapraszam wkrótce na cześć drugą testu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Przegląd kwietniowych nowości spożywczych - część 1 ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 14:21
  • poniedziałek, 27 kwietnia 2015
    • Lody mocno czekoladowe (bez maszyny, bez jajek)

      Robi się co raz cieplej, więc z chętniej sięgamy po lody. Mój numer 1 wśród przepisów wciąż pozostaje niezmienny, al to nie przeszkadza mi w próbowaniu nowych smaków. Dzisiaj przepis na lody czekoladowe...na prawdę mocno czekoladowo, intensywne i niezbyt słodkie. Takie w sam raz dla wielbicieli czekolady. Przepis jest prosty, a lody możemy wykonać bez maszyny, byle tylko pamiętać o mieszaniu ich co godzinę, gdy znajdą się już w zamrażalniku. Przed krojeniem należy wyjąć je z zamrażalnika i odczekać chwilę, by zmiękły.

      Lody intensywnie czekoladowe

      /przepis spisany dawno temu z książki o czekoladzie, niestety nie mam spisanego autora/

      • 285 ml pełnotłustego mleka
      • 55 g brązowego cukru
      • 30 g przesianego kakao (dałam niesłodzone)
      • 100 g czekolady (dałam pół na pół deserowej i mlecznej; można dać samą mleczną, wtedy rezygnujemy z dodania cukru pudru do śmietanki)
      • 145 ml śmietanki kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru

      Mleko, cukier, czekoladę i kakao umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia czekolady. Pozostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej.

      Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

      Mieszamy ze sobą ubitą śmietankę i masę czekoladową. Całość umieszczamy w pojemniku (wystarczy pojemnik o poj. ok. 1l). Lody zamrażają się przez ok. 4 godziny. Co godzinę lody należy przemieszać. Przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na kilka minut, by łatwiej było kroić. 

      lody czekoladowe bez jaj

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Lody mocno czekoladowe (bez maszyny, bez jajek)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 kwietnia 2015 08:16
  • poniedziałek, 20 kwietnia 2015
  • wtorek, 24 marca 2015
    • Mazurek czekośliwka

      Dzisiaj przepis na łatwy i smaczny mazurek. W sam raz dla wielbicieli śliwek i czekolady. Szybko się robi i równie szybko znika :)

      Mazurek czekośliwka

      /blacha 23x35cm; 1 szklanka=250ml/

      kruche ciasto:

      • 270 g mąki pszennej
      • 80 g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
      • 50 g cukru pudru
      • 200 g zimnego masła
      • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
      • 2 żółtka

      Wierzch:

      • 300 g suszonych śliwek
      • 100 g czekolady mlecznej
      • ok. 2/3 szklanki wody
      • ewentualnie kilka łyżek wódki lub gorącej wody do namoczenia śliwek

       Wykonanie ciasta kruchego: Mąki i cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy resztę składników. Masło kroimy na kawałki nożem, tak by częściowo połączyło się ze suchymi składnikami. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut do zarumienienia.

      Ciasto studzimy. W międzyczasie zmieszamy śliwki z kilkoma łyżkami wódki lub gorącej wody (moje śliwki były miękkie, więc dałam ok. 4 łyżek wódki i wymieszałam). Pozostawiamy na pół godziny. Następnie śliwki zagotowujemy z pozostałą wodą przez ok. 10 minut (ilość wody regulujemy na bieżąco - w razie potrzeby dolewamy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia. Masę rozsmarowujemy na upieczonym, przestudzonym kruchym spodzie.

      mazurek czekośliwka

      Mazurek został przygotowany w ramach wspólnego pieczenia z Gin i Panną Malwinną. Zobaczcie u Nich jakie piękne mazurki upichciły :)

      Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki V Mirabelki :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek czekośliwka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 marca 2015 19:07

Kalendarz

Maj 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Instagram











Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne