Wpisy

  • czwartek, 29 września 2016
  • poniedziałek, 26 września 2016
    • Sernik z pietruszką

      Sernik z pietruszką brzmi jak szalony pomysł. A ja uwielbiam takie niesztampowe przepisy! Gdy okazują się na dodatek pyszne, to jestem w pełni zadowolona. W słodyczach do tej pory umieściłam takie warzywa jak: marchew, cukinia, fasola, szpinak, dynia, kapusta (kiszona), pomidor, melon, bataty, buraki, ziemniaki, no i jeszcze buraka cukrowego, ale to akurat nie był udany eksperyment ;) Sami więc rozumiecie, że pietruszka mnie niezwykle kusiła. Sernik jest bardzo wilgotny i jak to z sernikami bywa - należy go przed podaniem trzymać przez kilka godzin w lodówce, dzięki czemu jego smak , struktura i konsystencja stają się dokładnie takie jakie powinniście poznać. Zachęcam do spróbowania! Dziękuję Marcin za przepis :)

      Sernik z pietruszką

      /przepis z moimi zmianami; tortownica o średnicy 21 cm; 1 szklanka = 250 ml /

      sernik z pietruszką

      spód

      • 140 g ciastek markiz typu HIT
      • 60 g masła

      Ciastka rozbijamy na jak najdrobniejsze kawałki (można to zrobić ręcznie np. przy pomocy pałki do ucierania lub przy pomocy blendera). Dodajemy roztopione ciepłe masło i łączymy składniki. Powinna powstać w miarę lepka masa. Jeśli masa będzie bardzo sucha dodajemy 1-2 łyżki ciepłej wody i mieszamy masę. Masą wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      masa serowa

      • 1 kg sera (u mnie 750 g sera twarogowego przepuszczonego przez maszynkę do mielenia i 250 g serka homogenizowanego; sernik najlepiej będzie smakować z mielonym twarogiem, jednak jeśli nie macie czasu i ochoty na mielenie, to możecie wykorzystać serek homogenizowany)
      • 160 g cukru (3/4 szklanki)
      • 3 jaja
      • 20 g masła
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 korzenie pietruszki (ok. 120g)
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

      Do piekarnika wkładamy metalową miseczkę z nalaną do środka wodą i włączamy piekarnik by nagrzać go do 180st C.

      Masło stopić i ostudzić do temperatury pokojowej.

      Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmielony ser oraz startą na drobnych oczkach tarki pietruszkę.  Zmiksować. Następnie dodać stopione masło i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować.

      Masę przełożyć do tortownicy. Kilka razy podnieść blaszkę na wysokość 2-3 cm i spuścić na blat, by pozbyć się powietrza z masy.

      Tortownicę wkładamy na większą blaszkę (może być taka na cały piekarnik. Jest to konieczne, gdyż jeśli nie mamy szczelnej tortownicy, to podczas pieczenia może nam wykapywać płyn.) Piec przez godzinę. Jeśli po tym czasie masa byłaby bardzo niestabilna (jak budyń), to najlepiej wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie (ja tak zrobiłam).  Po wystudzeniu sernika do temperatury pokojowej przygotowujemy słony karmel i następnie zostawimy sernik na przynajmniej 6 godzin w lodówce. Dopiero wtedy nabierze pełni smaku.

      sernik z pietruszką

      Słony karmel:

      • 100 g cukru
      • 1 łyżka wody
      • 75 ml śmietanki 30% lub 36%
      • 25 g masła
      • szczypta soli
      • 2 łyżki prażonego na suchej patelni słonecznika

      Cukier i wodę wkładamy do garnka. Podgrzewamy, aż  masa zacznie się robić złota. Wtedy wlewamy śmietankę oraz masło i stale mieszając podgrzewamy, aż karmel całkiem nam się roztopi i masa lekko zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy z ognia i dodajemy sól. Gdy masa lekko przestygnie polewamy nią sernik, posypujemy wierzch słonecznikiem i umieszczamy sernik w lodówce na przynajmniej 6 godzin, wtedy będzie doskonały do jedzenia.

      sernik z pietruszką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 września 2016 07:39
  • wtorek, 20 września 2016
    • Pyszne dyniowe muffiny. Dieta Paleo.

      Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowe wydanie słodyczy. Mamy tutaj same dobrocie i myślę, że warto poświęcić chwile, żeby wykonać te muffiny. Ja sama robiłam je już kilkukrotnie. Długo pozostają wilgotne i świeże, są w sam raz słodkie. Do tego mamy sezon dyniowy, więc jeśli szukacie pomysłów na dynię, to świetnie trafiliście! Te piękne pomarańczowe grubaski aż kuszą, by wrzucić je do jakiegoś dania :) Ja wybrałam dynię hokkaido, która ma piękny kolor i intensywny słodkawy smak. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków. Oczywiście możecie wybrać inną dynię, jednak ja najbardziej lubię te mniejsze, gdyż mają intensywniejszy smak niż olbrzymie dynie, które często możemy kupić na kawałki na targowisku.

      Oprócz poniżej przedstawionych muffin, polecam także krajankę dyniowo-serową, sernik dyniowy oraz brownie dyniowe. Pychota!

      Paleo muffiny dyniowe

      /inspiracja; ok. 8 sztuk muffin; 1 szklanka= 250ml/

      mufiny dyniowe paleo

      • 2 szklanki wiórków kokosowych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • szklanka puree z dyni (u mnie dynia hokkaido)
      • 2 łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
      • 3 jajka
      • 3 łyżki płynnego miodu
      • dodatki - garść orzechów włoskich, mała garść rodzynek, pasek pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady, garść pestek dyni do posypania - według upodobań (ja daję wszystkie te dodatki, ale możemy je modyfikować)

      Nagrzewamy piekarnik do 180°C

      Wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cynamon umieszczamy w wysokim naczyniu (ja wzięłam wysoki dzbanek) i miksujemy blenderem, aż wiórki zostaną zmielone na drobniejsze (nie muszą być zmielone na mąkę, ale lepiej, żeby były w miarę drobne, wtedy muffiny są lepsze).

      W misce miksujemy blenderem jajka z puree z dyni, masłem orzechowym, miodem, na gładką masę. Dodajemy wcześniej zmiksowane wiórki oraz dodatki. Mieszamy łyżką.

      Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do wysokości krawędzi papilotki. Posypujemy muffiny pestkami dyni (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut (po 10 minutach dobrze przykryć muffiny arkuszem papieru śniadaniowego, gdyż mogą nam się nadmiernie przyrumienić). Po upieczeniu studzimy. Smacznego!

      mufiny dyniowe paleo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszne dyniowe muffiny. Dieta Paleo.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 września 2016 07:27
  • czwartek, 15 września 2016
    • W jedym kolorze- racuchy buraczkowe. Patelnia WOLL.

      Postawiłam przed sobą zadanie polegające na stworzeniu potrawy w którym składniki będą w jednym kolorze. Z reguły nie komponuje się dań stawiając tylko na jeden kolor, gdyż wygląda to mało atrakcyjnie. W końcu "jemy" także oczami. Pierwotny instynkt każe nam spojrzeć na danie i wstępnie je ocenić. Wygląd może pobudzić nasz apetyt lub odebrać nam chęci do jedzenia.  Na dodatek wybór koloru czerwonego (w daniach wytrawnych) jest raczej mało apetyczny. A jednak postanowiłam przebić przez te wszystkie przeciwności i stworzyłam racuchy drożdżowe buraczane z pastą fasolowo- buraczaną. Proste i zaskakująco smaczne. Całość przyrządziłam na patelni marki WOLL z serii Dimond lite z powłoką tytanowo- diamentową.

      diamond lite woll patelnia

      Patelnia jest ciężka, ma odpinaną rączkę, co ułatwia jej przechowywanie, i dobrze się na niej smaży. Muszę przyznać, że to najporządniejsza patelnia jaką miałam, więc chętnie będą ją testować dalej. Poniżej zobaczycie jej najważniejsze cechy. A tymczasem przejdźmy do potrawy, którą przygotowałam. Mam nadzieję, że kolor Was nie zniechęci, gdyż buraczki są zdrowe i warto je umieszczać w swojej diecie. Pastę możecie też przygotować bez racuchów i podawać z pieczywem, czy np. krakersami.

      Racuchy drożdżowe z buraczkami i pastą fasolowo - buraczkową

      /przepis własny; ok 11 sztuk racuchów/

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      racuchy

      • 130 g mąki pszennej
      • 100 ml soku z buraków
      • 6 g drożdży świeżych
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • olej do smażenia

      Sok z buraków podgrzewamy, tak by był lekko ciepły. Rozrabiamy w nim drożdże. Dodajemy płyn do mąki, dodajemy jajko, szczyptę soli i całość wyrabiamy łyżką przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok 30-40 minut). Rozgrzewamy na patelni olej i łyżką (a najlepiej dwoma, gdyż ciasto będzie gęste) nakładamy małe porcje. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      pasta

      • 125 g czerwonej fasoli z puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy)
      • 1 mały burak czerwony
      • 1 mały ząbek czosnku
      • sól, pieprz

      Buraczka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę oraz obrany ząbek czosnku. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

      racuchy drożdżowe buraczkowe

      Racuchy podajemy z pastą fasolowo - buraczkową.

      diamond lite woll patelnia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „W jedym kolorze- racuchy buraczkowe. Patelnia WOLL.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 września 2016 11:27
  • piątek, 09 września 2016
    • Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego

      Bardzo lubię kurczaka lub wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Wypróbowuję różne przepisy, czy też zamawiam w restauracjach, by odnaleźć swój ideał. Danie z tego przepisu jest bliskie mojemu ideałowi i myślę, że wielbiciele takich smaków będą zadowoleni. Może jedynie mogłoby być lekko mniej słodkie. Bardzo podoba mi się osobne przygotowanie kurczaka i sosu. Przepis z książki "Kocham gotować" Piotra Ogińskiego. Podaję przepis z moimi zmianami. Pamiętajcie, by przed rozpoczęciem smażenia przygotować i pokroić wszystkie składniki.

      Kurczak w sosie słodko kwaśnym

      kurczak

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • mąka kukurydziana do obtoczenia mięsa
      • olej do smażenia (olej rzepakowy, roślinny)
      • 1 łyżeczka oleju sezamowego

      Kurczaka pokroić w kostkę. obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim gorącym oleju przez 5 minut (ja podzieliłam kurczaka na dwie tury). Kurczaka odsączyć z oleju. Dosmażyć na złoto na oleju sezamowym.

      sos słodko - kwaśny

      • 1 łyżka oleju
      • 1 biała cebula
      • 1 zielona papryka
      • 1 czerwona papryka
      • 9 plastrów ananasa z puszki
      • 4 łyżki cukru, dałam brązowy
      • 5 łyżek octu balsamicznego (dałam ciemny, w  oryginale biały)
      • 4 łyżki ketchupu
      • sok po ananasie z puszki
      • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
      • 0,5 szklanki wody
      • ryż do podania

      W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać olej. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę.Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ananasa pokrojonego na kawałki. Smaż. W naczyniu wymieszaj cukier z octem, wodą i ketchupem. Polej warzywa.

      Sok z ananasa wymieszaj ze skrobią, aż powstanie jednolity płyn. Dolej do warzyw i smaż aż zacznie bulgotać.

      Na talerz nałożyć ryż, polać sosem. Na wierzch dodać kurczaka.

      kurczak słodko kwaśny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w sosie słodko kwaśnym Piotra Ogińskiego”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2016 07:32

Kalendarz

Październik 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Instagram













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne