Wpisy

  • środa, 27 sierpnia 2014
    • Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

      Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań.

      Lemoniada ogórkowa - bez użycia blendera

      / inspiracja - przepis Agnieszki/

      • 0,5 dużego ogórka
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • cukier lub miód do smaku, ok. 3-4 łyżki
      • 1 litr schłodzonej wody

      Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

      lemoniada z ogórka

      Lemoniada ogórkowa z użyciem blendera

      • 1 duży ogórek
      • cukier lub miód do smaku - ok. 3 łyżki
      • sok z 0,5 dużej cytryny lub 1 mniejszej cytryny
      • 0,5 litra wody

      Ogórek blendujemy z cukrem/miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

       lemoniada z ogórka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 27 sierpnia 2014 10:40
  • piątek, 15 sierpnia 2014
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
    • Kruszon ze śliwkami

      Kruszon to łatwe w przygotowaniu ciasto, które można zrobić z dowolnymi owocami. Najlepiej komponują się nieco kwaśne owoce, które neutralizują słodycz pianki z białek. Dzisiaj proponuję wersję ze śliwkami. dzisiaj ciasto śliwkowe piekłam razem z Mirabelką, więc zapraszam do obejrzenia Jej propozycji :)

      Kruszon ze śliwkami

      / standardowa blaszka prostokątna, 1 szklanka=250ml/

      • 0,5 kg mąki krupczatki
      • 1 kostka margaryny lub masła, z lodówki
      • 3 łyżki smalcu
      • 5 jajek
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szklanka cukru
      • 3 łyżeczki kakao niesłodzonego
      • 1 opakowanie cukru waniliowego
      • cukier puder do posypania owoców (jeśli są bardzo kwaśne; ja użyłam cukru pod posypania cukrem)
      • owoce - u mnie 8 dużych śliwek

      Do mąki dodać smalec, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy. Margarynę posiekać nożem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Na blaszkę wyłożyć pierwszą część ciasta. Na nie kładziemy owoce (u mnie śliwki pokrojone na kawałki, bez pestek, położone skórką do dołu). Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko (chyba, że mamy słodkie owoce, wtedy pomijamy cukier puder).

      Pozostałe ciasto wyrabiamy z kakao. Dzielimy na pół. Połowę skubiemy i rozkładamy równomiernie na owocach (ja położyłam nieco więcej niż pół pozostałego ciasta).

      Ubijamy białka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Wykładamy na ciasto.

      Na białka kładziemy pozostałe ciasto skubiąc je pacami po trochu.

      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut.

      kruszon skubaniec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kruszon ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 sierpnia 2014 19:01
  • niedziela, 10 sierpnia 2014
    • Wyniki konkursu z olejem Greencado

      Dziękuję Wam wszystkim za pyszne przepisy i piękne zdjęcia. Trudno mi było wybrać zwycięzców. Ostatecznie postanowiłam nagrodzić:

      • Annę Marię za sos z awokado
      • Paulinę Nosek za sałatkę arbuzową z kozim serem i grzankami
      • Netkę za sałatkę "Zielone mi amore"
      • Monikę za Pancakes żołędziowo - owsiane z sosem porowo-marchewkowym
      • Kats za proste i pyszne grzanki

      Gratuluję!

      Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody (Imię, Nazwisko, adres, tel. kontaktowy dla kuriera) na adres  mail: przykubkukawy@gmail.com

      konkurs blog kulinarny

      Zdjęcia konkursowe możecie podziwiać TUTAJ, a przepisy znajdziecie TUTAJ.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 sierpnia 2014 17:40
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopciki

      Domowe biszkopty są łatwe do zrobienia, bardzo smaczne, a na dodatek nie mają zbędnych składników. Możecie zrobić je podłużne lub okrągłe.

      Biszkopty

      /ok.30sztuk, źródło/

      • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • 80 g cukru pudru
      • 75 g mąki pszennej, przesianej
      • dodatkowo- cukier puder do obsypania

      Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder (stopniowo, na 2-3 razy, najlepiej przesiewać sitkiem) i ubijać do połączenia. następnie dodać żółtka i ubijać do połączenia.

      Następnie przesiewać do masy stopniowo mąkę, mieszać  delikatnie szpatułką do połączenia.

      Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką z okrągłą dużą dziurką. Na papierze do pieczenia wyciskamy ok. 8-10cm podłużne ciastka zostawiając między nimi odstępy.

      Oprószyć cukrem pudrem (za pomocą sitka) i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie ponownie oprószyć cukrem pudrem.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 13-15 minut (do zarumienienia). 

      biszkopciki

      Przypominam o KONKURSIE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopciki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 10:13

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne