Wpisy

  • niedziela, 01 marca 2015
    • Gorąca czekolada od Przyjaciół Kawy - recenzja

      Że jestem wielbicielem czekolady pod wszelkimi postaciami, to wiadoma rzecz. Od Przyjaciół Kawy, którzy mają w swoim asortymencie kawy, dodatki do kawy, naczynia, ekspresy, czekolady gorące, otrzymałam paczuszkę czekolady Premium choc 11. Od razu zabrałam się za wypróbowanie. Przygotowanie jest banalne, wystarczy do mleka dodać odpowiednią ilość proszku, ewentualnie ozdobić np. bitą śmietaną, i gotowe. Czekolada okazała się smaczna, ale dla mnie za słodka. Przyznam, że nie piję bardzo słodkich napojów, więc ilość słodyczy w tej czekoladzie jest dla mnie zbyt duża...pewnie byłoby o niebo lepiej gdyby sam smak był bardziej intensywny, bardziej czekoladowy, wtedy wszystko by współgrało. Tu mamy produkt na zasadzie gotowego słodkiego kakao dla dzieci i one pewnie by nie narzekały ;) Samą czekoladę można również wykorzystać jako dodatek do kawy.

      gorąca czekolada

      W imieniu Przyjaciół Kawy zapraszam do obejrzenia asortymentu sklepu.

      przyjaciele kawy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 marca 2015 08:55
  • poniedziałek, 16 lutego 2015
    • Zdrowa i niskokaloryczna szarlotka

      Przepis na tę zdrową i niskokaloryczną szarlotkę został zaczerpnięty z książki "Makrobiotyka w polskiej kuchni, czyli powrót do dawnego odżywiania" Stanisławy Olko. Jak widać po przepisach na blogu nie jestem fanatykiem zdrowego sposobu odżywiania...lubię świeże bułeczki z mąki pszennej, słodycze, czasem coś smażonego na tłuszczu itp. Ale też zdaję sobie sprawę, że nasze samopoczucie i zdrowie zależy od tego jak traktujemy nasze ciało, jak się odżywiamy. To wszystko sprawia, że staram się świadomie wybierać jedzone produkty. Książka "Makrobiotyka..." opowiada o odżywianiu w zgodzie z naturą. Pomijając teorię jin i jang, makrobiotyczne podejście do odżywiania, można znaleźć tu ciekawe przepisy na niskokaloryczne, zdrowe dania. Znajdują się tu m. in. przepisy na słodycz bez cukru i z ograniczoną ilością tłuszczu. Ja nieco dostosowałam przepis na ciasto pod siebie (dodałam więcej miodu i kakao), gdyż nie czuję się gotowa na aż tak mało słodkie ciasto ;) Powiedzmy sobie szczerze, że mąka owsiana może i jest zdrowa, ale też nadaje ciastu nieco "tępego" smaku. Ciasto z racji braku substancji spulchniających jest zbite. Samych jabłek nie słodziłam - tutaj książka mnie oświeciła na temat janginizowania (prażenia) owoców z solą...dodatek soli do owoców wydobywa z nich ich naturalny cukier...hmm zazwyczaj jednak jabłka sypałam cukrem lub pozostawiałam bez cukru, ale soli jeszcze nie dodawałam. Końcowy efekt był taki, że prażone jabłka były w miarę słodkie (na takim poziomie mniej więcej jak przed prażeniem, nie zrobiły się kwaskowate), gdzieś ta nuta soli pozostaje wyczuwalna, więc lepiej dać takie "niecałe pół" łyżeczki soli (jak jemy ciasto "w całości", to nie czuć wcale słonego smaku). Zapewne nie każdemu to ciasto będzie smakować. Jeśli ktoś jest fanem spożywania dużych ilości cukru, to uzna to ciasto za okropne. Mnie nawet smakuje, zwłaszcza na drugi dzień jest lepsze, gdy nieco zmięknie w lodówce.

      Poniżej podaje proporcje składników, których ja użyłam. Jeśli wolicie zrobić wg oryginału, to jeśli ilości były różne od tego co użyłam, podałam je w nawiasie. Technika wykonania dokładnie taka sama w obydwóch przypadkach.

       Kruchy placek z jabłkami

      /szklanka= 250 ml; tradycyjna blaszka do ciasta -ok. 20x30cm/

      Kruche ciasto

      • 30 dag maki pszennej
      • 30 dag mąki owsianej
      • 8 łyżek oleju
      • 5,5 łyżki miodu (w oryginale 2 łyżki)
      • szczypta soli (pominęłam)
      • woda w temperaturze pokojowej - ilość zależy od suchości mąk - u mnie ok. 0,5 szklanki

      Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy olej, miód oraz wodę w takiej ilości by po wyrobieniu uzyskać gładkie ciasto, które odstaje od rąk i z którego można uformować kulę. Wkładamy takie ciasto na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do  180ºC piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

      Masa

      • 2 szklanki płatków owsianych górskich
      • 2,5 szklanki wody lub mleka (u mnie pół na pół; w oryginale sama woda)
      • 3 łyżki miodu (w oryginale nie było wcale)
      • 2 łyżki kakao (w oryginale nie było wcale)
      • 1 kg jabłek
      • 2 goździki
      • wiórki kokosowe (w oryginale nie było wcale)
      • niecałe 0,5 łyżeczki soli

      Płatki owiane mieszamy z wodą/mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż wchłoną niemal cały płyn i będą miękkie (mieszamy podczas gotowania, by się nie przypaliły). Odstawiamy, aż przestygną do temperatury pokojowej.

      Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie, posypujemy solą, dodajemy goździki i prażymy na małym ogniu aż zmiękną i nie będzie wyczuwalna sól, tylko słodycz jabłek. Odstawiamy do przestudzenia.

      Powracamy do płatków owsianych - po przestudzeniu blendujemy je na gładką masę z miodem i kakao. Możemy dosłodzić miodem, jeśli uważamy masę za mało słodką. Smarujemy ciasto masą owsianą.

      Następnie na wierzch wykładamy studzone jabłka (bez goździków). Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto właściwie od razu nadaje się do jedzenia, ale polecam schować je na noc do lodówki (lub kilka godzin), by nieco zmiękło, wtedy smakuje lepiej.

      dietetyczny jabłecznik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowa i niskokaloryczna szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lutego 2015 08:54
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Pizza na spodzie kalifornijskim

      9. lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Postanowiłam uczcić to święto pizzą na spodzie kalifornijskim wg przepisu Wolfganga Puck'a. Z tego przepisu możemy zrobić, tak jak ja, dwie pizze na dość grubym cieście o średnicy ok. 25cm, lub 3 na cienkim cieście. Ciasto ładnie wyrasta, jest smaczne, a dodatki na wierzch możemy zastosować dowolne - u mnie na jednej pizzy były to: salami, oliwki, mozzarella, sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, na drugiej sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, pieczarki, ser żółty, zioła. Smacznego!

      Pizza na spodzie kalifornijskim

      (1 szklanka = 250ml)

      • 9 g drożdży suszonych (lub 7g drożdży instant)
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1 szklanka ciepłej wody
      • ok. 2,5-3 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka oliwy

      pizza na cieście kalifornijskim

      Drożdże i miód rozmieszać z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut, aż podrosną (płyn powinien być w większym naczyniu, żeby nie wykipiał).

      2 szklanki mąki, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże łączymy ze sobą. Wykładamy wymieszane ciasto na stolnicę i dodajemy tyle mąki, by powstała nam jednolite elastyczne ciasto, które łatwo się wyrabia i nie klei do rąk (u mnie wystarczyło dodać jeszcze pół szklanki mąki).

      Z ciasta uformować kulę i włożyć do wysmarowanej olejem miski. Wierz ciasta również smarujemy lekko olejem. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-45 minut).

      Następnie wyciągamy ciasto z miski, na posypanej mąką stolnicy wyrabiamy jeszcze 2 razy. Dzielimy ciasto na dwie części (lub więcej jeśli chcemy zrobić cienkie ciasto).

      pizza kalifornijska

      Blachę wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką (u mnie kukurydziana), wykładamy na nią ciasto. Wierzch ciasta (tam gdzie będziemy wykładać nadzienie, by zapobiec nasiąkaniu ciasta składnikami) smarujemy oliwą, następnie smarujemy pizzę sosem pomidorowym, układamy składniki nadzienia i odstawiamy pizzę na 20 minut, by jeszcze podrosła.

      Wkładamy ciasto do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy aż ciasto się zarumieni - ok. 8-10 minut.

      pizza kalifornijska

      Przepis na pizzę przygotowałam w ramach wspólnego wypiekania wraz z innymi blogerami. Zapraszam do zobaczenia jakie pizze zaproponowali:  Mops, Bartoldzik, Panna Malwinna, Martynosia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza na spodzie kalifornijskim”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 18:57
  • sobota, 31 stycznia 2015
    • Odrywany chlebek czosnkowy i test mydła do kuchni carex

      Dzisiaj będzie pachnąco i czosnkowo :) Czosnek przyda nam się na ten zimny i chorobowy czas, gdyż jest naturalnym antybiotykiem. Jeśli lubicie od czasu do czasu kupić sobie bagietki z czosnkiem, to polecam zrobić Wam taki chlebek czosnkowy. Pyszny na ciepło, ale na zimno też daje radę. Nie ma w ogóle porównania takiego domowego pieczywa z kupnym. Dodatkowo przy okazji pieczenia chlebka zrobiłam test mydła Carex Kitchen o czym możecie przeczytać na samym dole.

      Odrywany chlebek czosnkowy

      /inspiracja, 1 szklanka = 250ml, keksówka o wymiarach 8x32cm rozszerzająca się ku górze/

      • 3 szklanki mąki
      • 17 g świeżych drożdży
      • 4 łyżki masła, roztopionego, w temperaturze pokojowej
      • 220 ml ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 0,5 łyżki cukru

      nadzienie:

      • 1 pęczek natki pietruszki
      • 6 ząbków czosnku
      • 150 g startej mozzarelli 
      • 100 g stopionego masła

      chlebek czosnkowy

      Mleko, cukier, drożdże i 2 czubate łyżki mąki mieszamy ze sobą, odstawiamy na 5-10 minut, aż podrosną.

      Resztę mąki, jajka, masło umieszczamy w misce. Dodajemy podrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno nam odstawać od ręki, dlatego jeśli zaistnieje potrzeba należy dodać mąki. Ciasto umieszczamy w misce, oprószamy mąką, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-60 minut).

      Stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt. Następnie rozprowadzamy pędzelkiem roztopione (ostudzone do temp. pokojowej) masło na cieście. Początkowo może wydawać się go dużo, ale nie należy się przejmować. Posypujemy ciasto posiekanym czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz startą mozzarellą.

      chlebek czosnkowy odrywany

      Następnie tniemy ciasto wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości ok 8-10 cm. Następnie na jeden taki pas nakładamy kolejny, tak by nadzienie było w środku (każdy pas powinien być przykryty jednym paskiem ciasta).

      chlebek czosnkowy

      Paski ciasta kroimy na kwadraty o szerokości ok. 10cm. Następnie do keksówki wkładamy papier do pieczenia. Kwadraty nakładamy na siebie i wkładamy pionowo obok siebie do keksówki. 

      chlebek czosnkowy

      chlebek czosnkowy

      Na początku powinno pozostać nieco luzu między kawałkami, gdyż ciasto jeszcze podrośnie.

      chlebek czosnkowy odrywany

      Pozostawiamy ciasto do podrośnięcia na ok. 20minut. Keksówkę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut. Ja po 15 minutach przykryłam wierzch chlebka papierem śniadaniowym, tak by się zanadto nie zarumienił. 

      chlebek czosnkowy odrywany

      Smacznego!

      ♦♦♦

      Przy okazji pieczenia chlebka postanowiłam wykonać test mydła Carex Kitchen. Jest to mydło antybakteryjne przeznaczone do stosowania w kuchni. Ma ono za zadanie, oprócz pozbywania się bakterii, neutralizację nieprzyjemnych zapachów z naszych rąk, które pozostają m.in. po przygotowaniu potraw z czosnkiem, cebulą, czy rybami. Mydło jest przebadane dermatologicznie.

                          carex kitchen

      Jak widzicie po przepisie czosnku w chlebku jest co nie miara, więc wypróbowałam mydło. Jak się okazało znakomicie poradziło sobie z pozbyciem się zapachu czosnku z dłoni, pozostawiając na nich przyjemny cytrusowy zapach. Oprócz tego dobrze się pieni. Przyznam, że jest to fajny produkt, dla tych którzy nie lubią nieprzyjemnych zapachów na dłoniach i lubią mydła i żele antybakteryjne. Czy kupię je ponownie? Nie wiem, do żelu antybakteryjnego noszonego w torebce bardzo się przyzwyczaiłam, nie raz się przydał, a co do mydła do używania w kuchni, to zobaczymy czy będzie mi go brakować po opróżnieniu butelki :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Odrywany chlebek czosnkowy i test mydła do kuchni carex”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      sobota, 31 stycznia 2015 15:31
  • niedziela, 18 stycznia 2015
    • Rozwiązanie konkursu z MAVIA

      Dziękuję Wam za udział w konkursie, w którym do wygrania był fartuszek Charlotte marynarska czerwień MAVIA.

      Zadanie konkursowe polegało na przedstawieniu w dowolnej formie pomysłu na wymarzony fartuszek. Odpowiedzi możecie przeczytać pod wpisem konkursowym, a prace plastyczne obejrzeć w albumie.

      mavia fartueszek

      Zwycięzcą w konkursie jest karol.ina27 i jej pin-upowy fartuszek:

      "Uwielbiam styl pin up, który zachęca do flirtu z modą. Jego stylowy look- kokieteria, niewinność i seks w jednym wciąż robią wrażenie. Mój wymarzony fartuszek byłby właśnie w tym klimacie. Pastele to deser w modowym menu. Góra musiałaby być gorsetowa uwypuklająca biust zawiązywana fantazyjnie na szyi, a dół- rozkloszowany podkreślający wąską talię. Wzór to najlepiej słodkie groszki. Pośrodku w kontrastowym kolorze pasek z ozdobną klamrą w kształcie łyżki skrzyżowanej z widelcem. Jak każda kobieta zwracam uwagę na eleganckie wykończenie i detale jak np. koronka, kokardki czy jakaś dyskretna ozdóbka jak np. perełka, wtedy taki fartuszek efektowniej wygląda."

      Gratuluję! Bardzo podoba mi się pomysł na Twój fartuszek :) Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na adres przykubkukawy@gmail.com

      Pozostałym uczestnikom dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów, komentowania i udziału w nowych konkursach :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 18 stycznia 2015 10:34

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne