Wpisy

  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • Imbirowo-piernikowy stek z miecznika

      Dzisiejszy wpis jest konkursowy, gdyż biorę udział w konkursie "Książęce Mistrzostwa Smaku".  Zadanie polegało na przygotowaniu dania psującego do piwa Książęce Chlebowo Miodowe. Według opisu "połączenie trzech słodów nadaje mu aromat świeżo pieczonego chleba, ciastek piernikowych i karmelu. Za sprawą słodów karmelowych Chlebowo Miodowe zyskuje również głęboki bursztynowy kolor. Wytrawny charakter piwa z delikatną nutą słodyczy wyczuwalnej na
      finiszu to efekt wykorzystania chmielu goryczkowego i aromatycznego oraz naturalnego miodu lipowego pochodzącego z okolic Nowego Sącza." W swoim przepisie wykorzystałam nuty piernikowo- miodowe, a charakteru rybie nadaje imbir.. Sami oceńcie czy smaki te mogłyby się komponować z Książęcym Chlebowo Miodowym.

      Imbirowo- piernikowy stek z miecznika

      /przepis własny, przepis na 1 osobę/

      • 100 g steku z miecznika

      marynata:

      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka masła
      • szczypta przyprawy do piernika
      • szczypta kolorowego świeżo mielonego pieprzu
      • 0,5 łyżeczki musztardy
      • 1 cm startego korzenia imbiru
      • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
      • szczypta soli

      Stek z miecznika myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: ścieramy na tarce na drobnych oczkach imbir, łączmy z resztą składników marynaty. Wszystko podgrzewamy w garnku, aby aromaty marynaty się połączyły. Gdy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aż marynata osiągnie temperaturę pokojową. Następnie stek umieszczamy w marynacie, zostawiamy na 15-30 minut. Po tym czasie umieszczamy stek w rozgrzanym grillu elektrycznym lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy z sałatą i ziemniakami.

      stek z miecznika

      Stek z miecznika będzie dobrze się komponować z puree chrzanowym, które wykonujemy łącząc 100 g ugotowanych ziemniaków z 1,5 łyżeczki masła i 1,5 łyżeczki chrzanu. Wszystko zgniatamy do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy więcej masła).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 09:09
  • środa, 10 grudnia 2014
    • Piernik na piwie

      Święta już niedługo, a wraz z nimi i nadejściem zimy mamy większą ochotę na pachnące przyprawami ciasta. Piernik jest typowym wypiekiem świątecznym i choć przyznam, że wielką fanką pierników nie jestem, to co roku staram się wypróbować nowy przepis. (choć przyznam, że już 4 rok z rzędu robimy na święta krajankę piernikową z marcepanem, która jest wspaniała). Przepis na to ciasto pochodzi z książki"Kuchnia mojej babci" Zofii Miętkiewicz, a ja dodałam do niego śliwki i skórkę pomarańczową. Piernik nie jest suchy i długo zachowuje świeżość. Samego piwa nie czuć w smaku, może by odgrywało nieco większą rolę, gdyby dodać ciemne piwo.

      Piernik na piwie

      /1 szklanka = 250ml; keksówka 32x9 cm/

      • 15 dag białego cukru
      • 1/2 szklanki piwa (dałam jasne)
      • 25 dag miodu
      • 1,5 dag przyprawy do piernika
      • 10 dag masła lub margaryny
      • 5 jajek
      • 50 dag mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
      • skórka z 1/4 pomarańczy

      W garnku zarumienić 2 łyżki cukru, następnie zalać piwem, dodać miód, pozostały cukier. Masę zagotować i podgrzewać mieszając póki cukier się nie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i dodać przyprawy, wymieszać, ostudzić.

      Masło utrzeć z żółtkami, następnie naprzemiennie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodać pokrojone na drobno śliwki oraz skórkę otartą z pomarańczy. Na koniec wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.

      Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC przez ok 50-60 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową i ozdobić np. orzechami.

      piernik na piwiePrzepis publikuję w ramach wspólnego wypiekania z Zuzią, Mirabelką, Gin :) Zobaczcie jakie korzenne wypieki One upiekły :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik na piwie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 10 grudnia 2014 18:59
  • niedziela, 30 listopada 2014
    • Norweskie ciasto czekoladowe

      Czekoladowych ciast nigdy za mało :) Cóż zrobić, zimno, szaro, jakoś jesienno-zimowo...trzeba się czymś pocieszać, a czekolada jest pocieszaczem doskonałym. To ciasto wygląda całkiem zwyczajnie, taki murzynek, ale w smaku jest intensywnie czekoladowe i kawa tylko podkreśla smak czekolady. Warto je posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami, wtedy jest jeszcze lepsze. Przepis pochodzi z książki "Skandynawia" wyd. Pascal.

      Norweskie ciasto czekoladowe

      /tortownica o średnicy 22cm/

      • 125 g masła
      • 125 g gorzkiej czekolady
      • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
      • 1 szklanka białego cukru
      • 4 jajka
      • 100 g zmielonych migdałów
      • 100 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      dodatkowo (opcjonalnie):

      • czekolada lub polewa do polania wierzchu
      • wiórki kokosowe lub orzechy do posypania

      norweskie ciasto czekoladowe

      Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w garnuszku, odstawić aż uzyska temperaturę pokojową.

      Białka ubić ze szczyptą soli, gdy będą prawie sztywne dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące. Na koniec dodać żółtka i obić do połączenia.

      Następnie miksujemy masę na najwolniejszych obrotach miksera i dodajemy kolejno: ostudzoną masę czekoladową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały.

      Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 55-60 minut (do suchego patyczka).

      Wykładamy z piekarnika, studzimy. Polewamy roztopioną czekoladą lub polewą, posypujemy np. wiórkami kokosowymi.

      norweskie ciasto czekoladowe

      Przepis dodaję do akcji "Kuchnia skandynawska 2014" oraz "W orzechowym raju 3"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Norweskie ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 12:00
  • środa, 26 listopada 2014
    • Strucla dyniowa z budyniem

      W prezencie otrzymałam 11kilogramową dynię, więc z olbrzymią ochotą zajęłam się jej rozbieraniem i przerabianiem. Zrobiłam z niej m.in. zupę dyniową, granolę, gofry dyniowe, struclę i chałkę. Ta strucla wygrywa tym, że jest wilgotna dzięki budyniowi, dobra zarówno na ciepło, jak i na następny dzień. Ja zrobiłam z połowy porcji, w porównaniu z oryginałem dałam więcej budyniu i nieco mniej cynamonu.

      Strucla dyniowa z budyniem

      /keksówka na jedną strucle o wymiarach 32x9cm, wys. 8cm, rozszerzająca się ku górze; 1 szklanka =250ml; inspiracja/

      2 strucle:

      • 1/5 + 1/4 szklanki ciepłej wody
      • 1 czubata łyżka cukru białego
      • 17 g świeżych drożdży
      • 1/3 szklanki ciepłego mleka
      • 1 jajko, roztrzepane
      • 3/4 szklanki puree z dynie (odsączone z nadmiaru wody)
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 1 czubata łyżka miodu
      • 3 1/4 szklanki mąki (ilość może ulec zwiększeniu w zależności od nawilżenia puree z dyni, ja dałam więcej mąki, aż z ciasta dało się zrobić kulę nielepiącą się do rąk)
      • 1/5 szklanki otrębów pszennych
      • 1 łyżeczka soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki kardamonu
      • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
      • dodatkowo - śmietanka/ mleko/ roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu strucli przed zapieczeniem

      nadzienie:

      • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ugotowane wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka - zamiast 1 litra mleka, gotujemy budyń w 0,7 litra mleka, studzimy przed użyciem

      Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże, cała ciepła woda, czubata łyżka cukru białego, 2 łyżki mąki - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie.

      Mąkę wymieszać z otrębami, solą, cynamonem, kardamonem, brązowym cukrem. Dodać podrośnięte drożdże (drożdże w kubku powinny wyraźnie zwiększyć objętość, zajmie to jakieś 5-15 minut, w zależności od ciepła w pomieszczeniu), wymieszać z suchymi składnikami. Dodać resztę składników: puree z dyni, mleko, jajko, masło, miód. Zagniatać ciasto przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest bardzo klejące, to dodajemy mąki pszennej do uzyskania preferowanej konsystencji. Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy miskę ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na długość naszej blaszki i grubość ok. 1 cm. Rozsmarowujemy na cieście ostudzony budyń (połowa budyniu na każdą część). Zwijamy w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, przed włożeniem blaszek do piekarnika smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem lub śmietanką/ mlekiem. Pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie nam się w czasie pieczenia za bardzo rumienić, to przykrywamy go papierem do pieczenia.

      strucla z budyniem i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Strucla dyniowa z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 07:32
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • Dyniowe gofry

      W prezencie otrzymałam piękną 11kg dynię. Aż dech zapiera, gdy widzi się takiego kolosa :) Oprócz zapasów na zimę dynia trafiła również do kliku dań, m.in. dyniowych gofrów. Gofry są bardzo smaczne i aromatyczne. Szkoda jedynie, że dynia oprócz smaku nadaje im jednocześnie miękkości, bo wolę chrupiące gofry, ale dla smaku jestem w stanie przymknąć oko na taką niedogodność ;)

      Dyniowe gofry

      /1 szklanka=250ml, inspiracja/

      • 2 jaja
      • 1 szklanka puree z dyni
      • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
      • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
      • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (tutaj w zależności od wilgotności puree należy modyfikować ilość mąki. Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
      • olej do smarowania gofrownicy

      Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

      W drugiej misce ubić mikserem żółtka z puree z dyni, mlekiem, olejem, cukrem, solą, cynamonem i imbirem.  Następnie powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem. Ubijać do połączenia mas. Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.

      Gofrownicę nagrzać, płyty gofrownicy posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Nakładać ciasto i piec gofry do zbrązowienia (u mnie ok. 4 minuty - czas zależy od mocy gofrownicy).

      Podawać suche lub z dowolnymi dodatkami.

      gofry z dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dyniowe gofry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 07:49

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



 









Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne