Wpisy

  • środa, 26 listopada 2014
    • Strucla dyniowa z budyniem

      W prezencie otrzymałam 11kilogramową dynię, więc z olbrzymią ochotą zajęłam się jej rozbieraniem i przerabianiem. Zrobiłam z niej m.in. zupę dyniową, granolę, gofry dyniowe, struclę i chałkę. Ta strucla wygrywa tym, że jest wilgotna dzięki budyniowi, dobra zarówno na ciepło, jak i na następny dzień. Ja zrobiłam z połowy porcji, w porównaniu z oryginałem dałam więcej budyniu i nieco mniej cynamonu.

      Strucla dyniowa z budyniem

      /keksówka na jedną strucle o wymiarach 32x9cm, wys. 8cm, rozszerzająca się ku górze; 1 szklanka =250ml; inspiracja/

      2 strucle:

      • 1/5 + 1/4 szklanki ciepłej wody
      • 1 czubata łyżka cukru białego
      • 17 g świeżych drożdży
      • 1/3 szklanki ciepłego mleka
      • 1 jajko, roztrzepane
      • 3/4 szklanki puree z dynie (odsączone z nadmiaru wody)
      • 2 łyżki roztopionego masła
      • 1 czubata łyżka miodu
      • 3 1/4 szklanki mąki (ilość może ulec zwiększeniu w zależności od nawilżenia puree z dyni, ja dałam więcej mąki, aż z ciasta dało się zrobić kulę nielepiącą się do rąk)
      • 1/5 szklanki otrębów pszennych
      • 1 łyżeczka soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki kardamonu
      • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
      • dodatkowo - śmietanka/ mleko/ roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu strucli przed zapieczeniem

      nadzienie:

      • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ugotowane wg przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka - zamiast 1 litra mleka, gotujemy budyń w 0,7 litra mleka, studzimy przed użyciem

      Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże, cała ciepła woda, czubata łyżka cukru białego, 2 łyżki mąki - wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podrośnie.

      Mąkę wymieszać z otrębami, solą, cynamonem, kardamonem, brązowym cukrem. Dodać podrośnięte drożdże (drożdże w kubku powinny wyraźnie zwiększyć objętość, zajmie to jakieś 5-15 minut, w zależności od ciepła w pomieszczeniu), wymieszać z suchymi składnikami. Dodać resztę składników: puree z dyni, mleko, jajko, masło, miód. Zagniatać ciasto przez ok. 5-10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Jeśli jest bardzo klejące, to dodajemy mąki pszennej do uzyskania preferowanej konsystencji. Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy miskę ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny).

      Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką. Dzielimy ciasto na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na długość naszej blaszki i grubość ok. 1 cm. Rozsmarowujemy na cieście ostudzony budyń (połowa budyniu na każdą część). Zwijamy w rulon rozpoczynając od dłuższego boku. Wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, przed włożeniem blaszek do piekarnika smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem lub śmietanką/ mlekiem. Pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie nam się w czasie pieczenia za bardzo rumienić, to przykrywamy go papierem do pieczenia.

      strucla z budyniem i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Strucla dyniowa z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 07:32
  • wtorek, 18 listopada 2014
    • Dyniowe gofry

      W prezencie otrzymałam piękną 11kg dynię. Aż dech zapiera, gdy widzi się takiego kolosa :) Oprócz zapasów na zimę dynia trafiła również do kliku dań, m.in. dyniowych gofrów. Gofry są bardzo smaczne i aromatyczne. Szkoda jedynie, że dynia oprócz smaku nadaje im jednocześnie miękkości, bo wolę chrupiące gofry, ale dla smaku jestem w stanie przymknąć oko na taką niedogodność ;)

      Dyniowe gofry

      /1 szklanka=250ml, inspiracja/

      • 2 jaja
      • 1 szklanka puree z dyni
      • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
      • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
      • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (tutaj w zależności od wilgotności puree należy modyfikować ilość mąki. Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego)
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 0,5 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
      • olej do smarowania gofrownicy

      Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

      W drugiej misce ubić mikserem żółtka z puree z dyni, mlekiem, olejem, cukrem, solą, cynamonem i imbirem.  Następnie powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem. Ubijać do połączenia mas. Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.

      Gofrownicę nagrzać, płyty gofrownicy posmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Nakładać ciasto i piec gofry do zbrązowienia (u mnie ok. 4 minuty - czas zależy od mocy gofrownicy).

      Podawać suche lub z dowolnymi dodatkami.

      gofry z dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Dyniowe gofry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 listopada 2014 07:49
  • poniedziałek, 10 listopada 2014
    • Czekoladowe ciasteczka ze śliwkami

      W niedzielę 9.11. brałam udział w warsztatach Jana Niezbędnego w Spocie w Poznaniu. Dzięki prowadzącym warsztaty poznaliśmy wiele ciekawych przepisów. Jeden z nich, po moich modyfikacjach, prezentuję poniżej. Dziękuję Kasiu i Ado za miłą zabawę!

      Ciasteczka czekoladowe ze śliwkami i czekoladą

      /2 duże blachy ciastek/

      • 100 g masła
      • 125 g białego cukru
      • 125 g cukru muscovado
      • 1 jajko
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki kakao niesłodzonego
      • 0,5 łyżeczki przyprawy do dań słodkich kamis (akurat była dostępna na warsztatach, a nie chciałam robić ciastek z przyprawą piernikową - możecie zastąpić skórką cytrynową lub pomarańczową, szczyptą cynamonu i kardamonu) lub przyprawy piernikowej; można dodać tylko startą skórkę pomarańczową lub odrobiną aromatu pomarańczowego (ja dodałam aromat krówkowy)
      • 5 suszonych śliwek
      • 90 g czekolady deserowej
      • opcjonalnie dekoracja: orzechy (posiekane lub połówki), migdały w całości lub płatkach, draże czekoladowe, wiórki kokosowe, posypka cukrowa itp.

      ciasteczka czekoladowe pyszne

      Masło stopić razem z cukrem (mieszamy przez cały czas, żeby się nie przypaliło). Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Gdy się ostudzi dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.

      Mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, kakao, przyprawy. Dodajemy do przestudzonej masy maślano-jajecznej. Mieszamy, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, pokrojone śliwki, mieszamy do połączenia.

      ciastka czekoladowe ze śliwkami

      Na papierze do pieczenia układamy ciasteczka: robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, dowolnie przyozdabiamy. Ciastka rozleją się na bok, więc zostawiamy odstępy (na blaszce dużej na cały piekarnik możemy ułożyć maksymalnie 4 ciastka w jednej linii). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 10 minut (ciastka będą zarumienione, lekko popękane, jednak ciągle miękkie po upieczeniu. Po ostygnięciu środek będzie lekko ciągliwy).

      ciasteczka czekoladowe ciągliwe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasteczka ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2014 09:26
  • niedziela, 02 listopada 2014
    • Jesienne smaki. Granola dyniowa.

      Jesień kojarzy się z dynią. Jej pięknym pomarańczowym kolorem, zapachem, smakiem...Dzisiaj przedstawiam pomysł na granolę dyniową. Domową granolę zawsze warto mieć w swoich domowych zapasach, chociaż samej dyni za bardzo nie wyczujemy po upieczeniu. Inspiracja.

      Granola dyniowa

      /porcja do upieczenia na dużej blaszce; 1 szklana=250ml/

      • 3/4 szklanki puree z dyni*
      • 3 łyżki oliwy lub oleju
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 100-125 ml miodu
      • 3/4 łyżeczki cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • 1/4 łyżeczki kardamonu
      • 3 szklanki płatków owsianych
      • 1 szklanka płatków żytnich /można zastąpić owsianymi/
      • 1 szklanka mieszanki orzechów /u mnie laskowe, włoskie, nerkowce, migdały, ziemne/
      • 1/4 szklanki kokosu w płatkach lub wiórkach
      • 1/4 szklanki sezamu

      *Puree z dyni robimy obierając dynię i krojąc ją na kawałki. Lekko solimy. Następnie na dno garnka nalewamy wodę i gotujemy dynię pod przykryciem, aż zmięknie. Podczas gotowania należy co jakiś czas przemieszać dynię i pilnować poziomu wody żeby się nie przypaliła. Zgniatamy dynię widelcem do konsystencji papki.

      Przygotowanie granoli:

      W misce wymieszaj mokre składniki z przyprawami: Puree z dyni, oliwę, sól, miód, cynamon, imbir, kardamon. Spróbuj, na tym etapie możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz słodszą granolę. Do miski dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia: płatki owsiane, posiekane orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki żytnie lub inne wybrane przez ciebie dodatki.

      Na dużej blaszce kładziemy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy mieszankę. Wkładamy do nagrzanego do 165°C piekarnika. Co 10 minut granolę należy przemieszać łyżką, by równomiernie się zapiekała. Będzie gotowa po ok. 35-45 minutach. Płatki powinny być suche. Studzimy. Przechowujemy w słoiku lub puszce.granola dyniowa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jesienne smaki. Granola dyniowa.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 listopada 2014 11:07
  • wtorek, 21 października 2014
    • Czekoladowo - kokosowe ciasto z tofu. Bez pieczenia.

      Tofu? Czy to w ogóle jest zjadliwe? Słychać różne opinie na temat tego sojowego twarożku. Ja postanowiłam zrobić z niego coś słodkiego i na dodatek bez pieczenia. Wyszło zaskakująco pysznie :)

      Tarta czekoladowo-kokosowa z tofu. Bez pieczenia.

      /forma do tarty o średnicy 22cm/

      spód:

      • 200 g herbatników
      • 100 g masła
      • 1 łyżka miodu
      • ew. 2-3 łyżki gorącej wody

      nadzienie:

      • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
      • 80 g wiórek kokosowych

      wierzch:

      • 150 g czekolady mlecznej (może być z orzechami)
      • 200 g tofu naturalnego (w kostce)
      • 2-3 łyżki kakao niesłodzonego
      • do posypania - kakao niesłodzone

      Herbatniki pokruszyć (lub zmielić) na pył. Masło roztopić z miodem. Dodać do ciastek, wymieszać. Powstałe ciasto powinno się lekko lepić, jeśli tam nie jest dodajemy 2-3 łyżki wody. Masą wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników tarty.

      tarta z tofu

      Mleko zagotowujemy z wiórkami. Zostawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej, wtedy wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy całość do lodówki.

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tofu blendujemy do gładkości wraz z rozpuszczoną, przestudzoną do temp. pokojowej, czekoladą. Dodajemy kakao i dalej blendujemy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku kakao (smak zależy od kakao, którego używamy. Masa powinna być lekko słodka i czekoladowa w smaku). Wykładamy masę na masę kokosową. Wierzch posypujemy kakao przez sitko. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż 2-3 godziny.

      tarta z tofu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo - kokosowe ciasto z tofu. Bez pieczenia.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 października 2014 08:10

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne