Wpisy

  • wtorek, 21 października 2014
    • Czekoladowo - kokosowe ciasto z tofu. Bez pieczenia.

      Tofu? Czy to w ogóle jest zjadliwe? Słychać różne opinie na temat tego sojowego twarożku. Ja postanowiłam zrobić z niego coś słodkiego i na dodatek bez pieczenia. Wyszło zaskakująco pysznie :)

      Tarta czekoladowo-kokosowa z tofu. Bez pieczenia.

      /forma do tarty o średnicy 22cm/

      spód:

      • 200 g herbatników
      • 100 g masła
      • 1 łyżka miodu
      • ew. 2-3 łyżki gorącej wody

      nadzienie:

      • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
      • 80 g wiórek kokosowych

      wierzch:

      • 150 g czekolady mlecznej (może być z orzechami)
      • 200 g tofu naturalnego (w kostce)
      • 2-3 łyżki kakao niesłodzonego
      • do posypania - kakao niesłodzone

      Herbatniki pokruszyć (lub zmielić) na pył. Masło roztopić z miodem. Dodać do ciastek, wymieszać. Powstałe ciasto powinno się lekko lepić, jeśli tam nie jest dodajemy 2-3 łyżki wody. Masą wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników tarty.

      tarta z tofu

      Mleko zagotowujemy z wiórkami. Zostawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej, wtedy wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy całość do lodówki.

      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tofu blendujemy do gładkości wraz z rozpuszczoną, przestudzoną do temp. pokojowej, czekoladą. Dodajemy kakao i dalej blendujemy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku kakao (smak zależy od kakao, którego używamy. Masa powinna być lekko słodka i czekoladowa w smaku). Wykładamy masę na masę kokosową. Wierzch posypujemy kakao przez sitko. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż 2-3 godziny.

      tarta z tofu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowo - kokosowe ciasto z tofu. Bez pieczenia.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 października 2014 08:10
  • wtorek, 14 października 2014
    • Relacja z targów Natura Food 2014

      W tym roku po raz kolejny udało mi się uczestniczyć w targach Natura Food i to jako blog partnerski :) Łódź w tym roku przywitała nas słońcem i ciepłem. Przejście się spacerkiem na MTŁ było bardzo przyjemne. Przed ich terenem zawsze odbywają się w tym czasie tragi działkowca, więc można przy okazji zaopatrzyć się w cebulki i sadzonki kwiatów.

      targi natura food 2014

      W tym roku na Natura Food  było wielu interesujących wystawców. Przy okazji odbywają się także targi Be Eco, dzięki czemu mogliśmy poznać nie tylko produkty spożywcze, ale również naturalne i ekologiczne kosmetyki i chemię gospodarczą. I właśnie od stoisk z nimi rozpoczęłam zwiedzanie. Przyznam, że zachwycają mnie te wszystkie olejki, odżywki, kremy itp.

      Po mazidłach przyszedł czas na produkty spożywcze. Jak co roku zobaczyłam wielu ciekawych producentów, fascynatów zdrowego i naturalnego jedzenia. Fantastyczne jest to, że większość tych ludzi nie jest tam tylko dlatego, że taką mają prace, ale dlatego, że na prawdę kochają dobre jedzenie i chcą się dzielić swoimi produktami z innymi.

      targi natura food 2014

      Pamiętajcie, żeby nie objadać się przed wejściem na targi, nie dość, że spróbujecie wielu produktów, to jeszcze skusicie się na kupno niejednego produktu gotowego i porobicie zapasy. A na prawdę wszystko niesamowicie kusi!

      targi natura food 2014

      Jeśli nie mogliście znaleźć się na targach w tym roku, to zapraszam do obejrzenia fotorelacji z tego roku KLIK i z zeszłego KLIK. W końcu najlepiej przemawiają do nas obrazy :)

      Do zobaczenia za rok!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Relacja z targów Natura Food 2014”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 października 2014 07:47
  • wtorek, 30 września 2014
    • Targi Natura Food w Łodzi. Zaproszenie.

      W tym roku po raz kolejny blog Przy Kubku Kawy został blogiem partnerskim targów Natura Food z czego bardzo się cieszę :)

      targi natura food 2014

      Natura Food to międzynarodowe targi żywności ekologicznej i regionalnej odbywające się w Łodzi (w tym roku w dniach 3-5.10.). Targi skupiają wielu wystawców. Znajdziecie tu wędliny, chleby, produkty regionalne, słodycze, zioła i wiele wiele innych produktów o ciekawym smaku i dobrej jakości, także dla alergików, czy też dietetyczne. Na targach zapoznacie się z nowościami, będziecie mogli uczestniczyć w pokazach kulinarnych (np. prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego), wykładach, pokazach, spróbować pysznego jedzenia i nawiązać interesujące kontakty.

      Przy okazji targów Natura Food odbywają się także targi be eco, targi ekologicznego stylu życia, gdzie możecie zakupić m.in. ekologiczne kosmetyki. Dostępna będzie również strefa Strefa Miłośników Kawy, gdzie zapewne nie tylko zapach będzie kuszący. To dobra okazja do zapoznana się z nowościami w sprzęcie oraz napicia się na prawdę dobrej kawy.

      Zapraszam Was serdecznie do udziału i być może do zobaczenia :)

      P.S. Zobaczcie fotorelację z targów w zeszłych roku: KLIK.

      Oficjalna strona targów, gdzie możecie zapoznać się z programem wydarzeń oraz aktualnościami: KLIK.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Targi Natura Food w Łodzi. Zaproszenie.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 września 2014 17:48
  • środa, 27 sierpnia 2014
    • Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby

      Lemoniada ogórkowa jest nie tylko smaczna, niezwykła w smaku, ale też świetnie gasi pragnienie i schładza w upalne dni. Dzisiaj pokazuję dwa sposoby wykonania lemoniady ogórkowej - z użyciem blendera i bez. Wśród pijących jako lepsza została określona ta bez użycia blendera. Przy robieniu lemoniady należy pamiętać, że przepis mniej więcej określa proporcje, które należy dostosować do własnych upodobań.

      Lemoniada ogórkowa - bez użycia blendera

      / inspiracja - przepis Agnieszki/

      • 0,5 dużego ogórka
      • sok wyciśnięty z 2 cytryn
      • cukier lub miód do smaku, ok. 3-4 łyżki
      • 1 litr schłodzonej wody

      Ogórka kroimy na cienkie plasterki, dodajemy sok z cytryn, miód/cukier i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

      lemoniada z ogórka

      Lemoniada ogórkowa z użyciem blendera

      • 1 duży ogórek
      • cukier lub miód do smaku - ok. 3 łyżki
      • sok z 0,5 dużej cytryny lub 1 mniejszej cytryny
      • 0,5 litra wody

      Ogórek blendujemy z cukrem/miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, mieszamy. Dosładzamy lub dodajemy soku z cytryny do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem możemy dodatkowo dodać do szklanek kostki lodu.

       lemoniada z ogórka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lemoniada ogórkowa na dwa sposoby”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      środa, 27 sierpnia 2014 10:40
  • piątek, 15 sierpnia 2014

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



 











Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów http://wykrywacz-smaku.pl/u/chantel
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne