Wpisy

  • piątek, 05 sierpnia 2016
    • Granita cytrynowa

      Granita to sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych. Wersja cytrynowa jest orzeźwiająca, ale nie kwaśna. Idealne na upalne dni. Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki: Kuchnia włoska.

      Granita cytrynowa

      • skórka otarta z 3 cytryn
      • 200 ml soku cytrynowego
      • 100 g cukru białego
      • 500 ml zimnej wody

      Skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i cukier umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia. Gotować ok 6-10 minut, aż będzie mieć konsystencje syropu. Pozostawić do wystygnięcia.

      Wystudzoną masę przelać przez sitko, żeby pozbyć się skórki. Wymieszać z zimną wodą. Przelać do naczynia w którym będziemy zamrażać.

      Zamrażać przez około 4-5 godzin. Co około godzinę najlepiej przemieszać granitę łyżką, żeby lody się równomiernie zamroziły. Przed podaniem wykładamy na chwilę z zamrażalnika, a następnie wyskrobujemy łyżką odpowiednią porcję.

      granita cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Granita cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 05 sierpnia 2016 10:17
  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Szybko i smacznie: placuszki bananowe

      Nie macie czasu albo ochoty na stanie przy garach? Nie chce Wam się gotować dla jednej osoby? Chcecie zjeść coś ciepłego na obiad, a skończy się to zamówieniem pizzy? Nie macie specjalnych zdolności do gotowania? Zapraszam Was na nowy cykl: "szybko i smacznie". To tutaj znajdziecie przepisy na szybkie i proste w przygotowaniu dania. Tutaj pozwolimy sobie na korzystanie z krótszej drogi do pełnego talerza :)

      Dzisiaj zapraszam Was na placuszki bananowe. Składają się z zaledwie 3 składników. Ja smażyłam je na patelni do smażenia jajek (z zagłębieniami), ale spokojnie możecie je usmażyć w formie tradycyjnych naleśników czy małych placuszków. Dajcie znać jak Wam smakowało i zainspirujmy się do kolejnych szybkich i smacznych dań. Pamiętajcie, że zawsze chętnie zobaczę zdjęcia Waszych dań :)

      Placuszki bananowe

      /pomysł własny/

      placuszki bananowe

      Wielkość porcji: ok. 15 placuszków o średnicy ok. 5 cm, czyli porcja dla 1 osoby (raczej jest to "kobieca" porcja)

      Czas: na przygotowanie potrzeba mniej niż 5 minut + czas potrzebny na usmażenie

      Jaki sprzęt potrzebujesz? Ja wykorzystałam blender i patelnię. Blender możecie zastąpić mikserem lub widelcem, wystarczy, że dobrze pomieszacie składniki.

      Składniki:

      • 1 dojrzały banan
      • 2 jajka
      • 7 płaskich łyżek mąki pszennej
      • olej do smażenia (niewielka ilość)

      Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy*. Smażymy z dwóch stron na posmarowanej tłuszczem patelni na średnim ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, polewą czekoladową, kremem orzechowym, dżemem, serkiem, miodem...czym tylko chcecie.

      *Jeśli nie chcecie wykorzystywać blendera, to możecie na początku roztrzepać jajka widelcem, następnie dodać mąkę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajcie rozgniecionego wcześniej widelcem banana. Drobne cząstki banana nie będą w niczym przeszkadzać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szybko i smacznie: placuszki bananowe ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 06:12
  • poniedziałek, 25 lipca 2016
    • Pyszny sernik czekoladowy

      Czekolada i sernik...cóż za piękne słowa :) Obydwie te rzeczy uwielbiam, ale do tej pory wolałam sernik bardziej tradycyjny, bez dodatków, by móc cieszyć się smakiem sera. Ten sernik jednak sprawia, że dla niego zmieniam zdanie. Jest kremowy, gładki, rozpływający się w ustach, w sam raz słodki...pożywny na tyle, że nie da się go zjeść na raz zbyt dużo. Piekłam go z dodatkową parą w piekarniku (nie, nie mam takiego nowoczesnego piekarnika...wystarczy miseczka z wodą), przez co jest jeszcze bardziej wilgotny. Po upieczeniu lekko opadł, ale i tak był wypełnił całą tortownicę i przynajmniej się wyrównał, więc nie ma się czym przejmować. Jeśli kochacie serniki i czekoladę zróbcie go koniecznie. Jest pyszny!

      Sernik czekoladowy

      /inspiracja; tortownica o średnicy 21 cm/

      spód

      • 140 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
      • 2 łyżki miodu lub cukru
      • 2 łyżki kakao
      • 60 g roztopionego masła lub margaryny

      Ciastka zmiksować lub zgnieść na pył (jeśli je zgniatamy, to nie przejmujmy się, że zostaną drobne kawałki ciastek). Dodajemy kakao, mieszamy, dodajemy miód, roztopione masło, mieszamy. Powinna powstać masa, która da się zlepić, gdy ją zgnieciemy. Jeśli tak się nie dzieje dodajmy nieco ciepłej wody i wymieszajmy (ilość płynu będzie zależeć od rodzaju ciastek których użyjemy). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dno wsypujemy ciastka i równomiernie rozkładamy po dnie, przyciskając. Wkładamy do lodówki.

      Masa sernikowa

      • 200 g czekolady deserowej + 1 łyżka masła/margaryny + 2 łyżeczki kakao
      • 700 g serka naturalnego
      • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
      • 130 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
      • 0,5 łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego
      • szczypta soli
      • 3 jajka
      • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej / można zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym - proszek/

      pyszny sernik czekoladowy

      Czekoladę z kakao i masłem/ margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka na dno wlewamy wodę, na garnek nakładamy miskę z czekoladą, masłem/margaryną i kakao, gotujemy, aż czekolada się roztopi, wymieszać). Odstawić do ostudzenia.

      Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Na dno piekarnika wstawiamy metalową miseczkę z wodą.

      Serek zmiksować na wolnych obrotach z jogurtem. Dodać mleko skondensowane, zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę, skrobię ziemniaczaną, sól, ekstrakt waniliowy. Wolno zmiksować do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy do połączenia. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Tortownicę kilka razy spuścić z małej wysokości (ok 2-3 cm) na blat, by pozbyć się powietrza z masy.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja po 35 minutach pieczenia przykryłam wierzch sernika arkuszem papieru śniadaniowego, by się nie przypalił. Po ok godzinie pieczenia, gdy poruszymy blaszką, masa sernika będzie się jeszcze lekko ruszać. Wyjmujemy sernik i studzimy do temperatury pokojowej. Wierzch możemy polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą (około 50-100 g ) lub przyozdobić ganache z czekolady i posypać startą czekoladą. Sernik ostudzony do temperatury pokojowej należy włożyć jeszcze na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki, by się ustabilizował.

      pyszny sernik czekoladowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszny sernik czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lipca 2016 06:01
  • piątek, 22 lipca 2016
    • Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      Przepis na smaczną i pożywną sałatkę z młodymi ziemniaczkami i tuńczykiem. W sam raz na lunch do pracy, czy kolację. Dobrze żebyśmy wybrali mniejsze ziemniaki o zbliżonej wielkości, wtedy będziemy je mogli ugotować bez obierania i krojenia, a pokrojone do sałatki będą się ładnie prezentować. Ja obierałam ziemniaki po ugotowaniu, jednak jeśli mamy ładne i młode ziemniaki o delikatnej cienkiej skórce, to możemy pozostawić je bez obierania. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków, to oczywiście możemy dodać starsze pokrojone na kawałki. Jest to też dobry pomysł na utylizację ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. 

      Sałatka z młodymi ziemniakami i tuńczykiem

      /pomysł własny/

      • 650 g małych, najlepiej młodych ziemniaków
      • 3 rzodkiewki
      • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
      • 1 czerwona mała cebula
      • 1 czerwona papryka
      • sól, pieprz
      • majonez lub jogurt naturalny
      • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli

      Ziemniaki ugotować bez obierania. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki (chyba że jest cienka i delikatna, wtedy możemy zostawić ziemniaki bez obierania), pokroić na połówki lub ćwiartki. Tuńczyka odcedzić, włożyć do miski. Fasolę odcedzić, przepłukać, dodać do tuńczyka i ziemniaków. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę i rzodkiewkę w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem lub jogurtem. 

      sałatka z ziemniakami i tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2016 07:31
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
    • Pyszna tarta z morelami Ani Starmach

      "Tarta, która cudownie pachnie morelami i słońcem". Pyszna, owocowa, cudownie pachnie i cudownie smakuje. Miód świetnie podkreśla słodycz owoców. Jeśli jeszcze chcemy podkręcić smak, to chyba pozostają tylko lody śmietankowe obok, gdyż samo ciasto jest doskonałe samo w sobie. 

      Tarta z morelami

      /źródło; blaszka okrągła o średnicy 26 cm/

      ciasto kruche:

      • 300 g mąki pszennej 
      • 120 g zimnego masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny lub zimnej wody

      Mąkę wsyp do miski. Masło wrzuć do mąki i pokrój na drobne kawałki nożem, tak by częściowo połączyło się z mąką. Dodaj pozostałe składniki, połącz je aż powstanie gładkie ciasto. Zrób z ciasta kulkę, włóż je do torebki foliowej i wstaw do lodówki na minimum 30 minut (ciasto można też zrobić dzień wcześniej). Po tym czasie wyłóż ciastem formę do tarty, pozostawiając wyższe brzegi. Nakłuj równomiernie ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 15 minut.

      nadzienie:

      • 800 g moreli
      • 70 g płatków migdałów
      • 2 łyżki jasnego miodu

      Morele przekrój na pół, pozbądź się pestek. Wyłóż morele skórką do dołu na pieczone 15 minut ciasto. Posyp płatkami migdałów. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu polej miodem. Zanim  pokroicie pozwólcie owocom przestygnąć.

       tarta ania starmach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pyszna tarta z morelami Ani Starmach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      chantel111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2016 06:51

Kalendarz

Sierpień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



Instagram













Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne