Wpis

piątek, 22 marca 2019

Warszaty z Maciejem Siątkowskim

Ostatnio miałam okazję wziąć udział w warsztatach organizowanych przez OSM Czarnków, mleczarni którą możecie znać z produktów takich jak wielkopolski ser smażony, czy masło z Czarnkowa. Warsztaty prowadził Maciej Siąkowski, który jako sous-chef w Senses zdobył gwiazdkę Michelin oraz 3 czapki Gault & Millau jako szef kuchni w Warszawskim Ole!.

Po krótkiej prezentacji wraz z pracownikami mleczarni, dziennikarzami ruszyliśmy do stołów.

warsztaty osm czarnków

Tego popołudni przygotowaliśmy maślane pączki z kremem z serka truskawkowego (idealnie na tłusty czwartek, w który odbywały się warsztaty), consomme grzybowe z pierożkami i gzikiem,  smażoną pierś perliczki z kopytkami z twarogiem oraz bliny ziemniaczane z serem smażonym, łososiem i rukwią wodną. Ten ostatni przepis chętnie Wam opublikuję. Jest to proste danie, które na dodatek możecie zrobić z pozostałych po obiedzie ziemniaków, więc zgodne z ideą niemarnowania żywności.

Bliny

  • 200 g ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 16 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 100 g jajek
  • sól

Ziemniaki połączyć z kwaśną śmietaną. Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia,a następnie z ziemniakami. Dodajemy jajka i mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego, obcinamy końcówkę i wyciskamy na patelnię niewielkie placuszki zostawiając większe odstępy (patelnię można uderzyć od spodu, wtedy placuszki lekko się spłaszczą). Smażymy placki z obu stron na średnim ogniu. Oczywiście masę możemy wykładać też łyżką, worek cukierniczy jest po prostu wygodniejszy.

Wielkopolski ser smażony

  • 60 g wielkopolskiego sera smażonego
  • 15 g kwaśnej śmietany 18%
  • Mleko

Ser mielimy w blenderze wraz z odrobiną mleka do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy.

Dodatki:

  • łosoś wędzony - ok. 100 -120 g
  • rukiew wodna - 1 pęczek
  • cytryna

Na lekko przestudzone bliny (jeśli nałożymy na gorące, ser się rozpłynie po talerzu) nakładamy ser, plastry łososia, rukiew. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Bliny można podawać też ze śmietaną, łososiem, koperkiem, albo kawiorem :)

bliny

Na profilu na FB OSM Czarnków możecie obejrzeć film z warsztatów.

 

Dziękuję za  zaproszenie na warsztaty! :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 22 marca 2019 07:13

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne