Wpis

czwartek, 19 kwietnia 2018

Czekoladowe wilgotne muffinki na dwa sposoby

Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe muffinki, który powstał właściwie z niezbyt udanej próby tworzenia trufli (wyszły zdecydowanie zbyt słodkie by można było je jeść)...w sumie nie ma tego złego...gdyż muffinki wyszły wyborne. Muffiny podaję Wam w dwóch wersjach - z jajkiem i bez, i chyba te bez są moimi faworytami :) Cudownie, gdy porażkę można przekuć w sukces.

Czekoladowe muffinki na dwa sposoby

/10 sztuk; 1 szklanka = 250ml/

  • 30 g masła
  • 120 g skondensowanego słodzonego mleka
  • 45 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady
  • 25 g niesłodzonego kakao
  • pół szklanki mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko lub pół rozgniecionego widelcem dojrzałego banana
  • pół banana pokrojonego na kawałki

Masa czekoladowa: Mleko skondensowane, cukier i masło podgrzewamy w mikrofalówce przez 2 minuty, co 30 sekund mieszamy masę. Następnie podgrzewamy jeszcze bez przerwy przez 1 minutę, mieszamy i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Jeśli nie - jeszcze podgrzewamy przez 30 sekund masę i mieszamy, by cukier był niemal całkowicie rozpuszczony.  Do ciepłej masy dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie dodajemy kakao, przesiewając po 10 gram i mieszając do połączenia. Dodajemy szczyptę soli. 

Do masy czekoladowej dodajemy mleko, jajko (w drugiej wersji zastępujemy jajko połową rozgniecionego banana) i olej, mieszamy do połączenia składników.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masę wykładamy do foremek sylikonowych lub do wyłożonych papilotkami foremek metalowych, do 3/4 wysokości foremki. Do każdej muffinki wkrawamy po 1-2 cienkie plastry banana i wkładamy do masy (najlepiej pionowo i lekko wciskamy w ciasto, by były prawie przykryte). Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka. Jemy po ostudzeniu.

muffiny czekoladowo bananowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 19 kwietnia 2018 06:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/19 09:36:03:

    Wyglądają bardzo smacznie i elegancko :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/19 10:35:44:

    ale fajne te muffinki

  • jozef-kz napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/23 10:26:14:

    Wyglądają super :) Jak mam piekarnik z termoobiegiem to jaką temperaturę powinienem ustawić?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/24 22:08:23:

    jozef-kz - najlepiej wyłączyć opcję termoobiegu. A jeśli nie to ustawić 10 stopni mniej i obserwować czy nie trzeba wcześniej wyjąć

  • janusz_34 napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/25 09:11:38:

    Super przepis, dodałem gorzką czekoladę zamiast białej i też wyszło super :P

  • Gość napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2018/04/27 08:55:43:

    pycha:)

  • alize27 napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/30 08:40:44:

    Wygląda nieziemsko, na pewno wypróbuję ten przepis :P

  • monika_sanok napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/30 15:37:16:

    ciekawy pomysł Janusz :D muszę spróbować :D

  • Gość Thomas napisał(a) z *.25.157.171.static.3s.pl komentarz datowany na 2018/05/08 11:08:17:

    wyglądają apetycznie

  • wald.wieczorek napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/08 15:05:18:

    Fajne mafiny:)

  • anita_pg napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/09 09:41:35:

    Super przepis :D jak wczoraj robiłam to dałam trochę więcej czekolady :P

  • ania_olon napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/17 15:12:16:

    Wyglądają super, chyba dzisiaj sobie takie zorbie, w sam raz na deszczową pogodę :D

  • marynanana napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/18 22:52:11:

    Świetny przepis! Dzieci co chwile proszą, żeby zrobić im muffinki :)

  • zakochanana napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/23 19:23:24:

    A można zrobić te muffinki czekoladowo- kokosowe?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/23 19:59:36:

    pewnie! :)

  • alize34 napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/25 15:00:28:

    Wyglądają nieziemsko, aż obśliniłam całe biurko w pracy :D

  • Gość marta_dak napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2018/05/29 15:47:24:

    Ale super wyglądają, uwielbiam mufinki :D

  • fwalczak napisał(a) komentarz datowany na 2018/05/30 22:58:11:

    Fajne ciacha:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne