Wpis

niedziela, 07 stycznia 2018

Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

Witam Was serdecznie w nowym roku. Mam nadzieję, że miło i rodzinnie spędziliście święta i dobrze się bawiliście w sylwestra, a nowy rok przywitaliście z radością. Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowego keksa inspirowanego przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella świątecznie". Jest to bardzo bogate czekoladowe ciasto, które dzięki dużej zawartości bakalii pozostaje długo wilgotne i przepyszne. Ciasto jest dość ciężkie, ale każdy kęs sprawia, że ma się ochotę rzucić się od razu na całą blaszkę ;) Nie bójcie się jeśli wydaje Wam się, że to ciasto jest tylko dla fanów rodzynek. Wszystko świetnie się zlepia w jedną pyszną czekoladową całość. Przepis podaję z moimi zmianami.

Ciasto czekoladowe z bakaliami Nigelli Lawson

/tortownica o średnicy 22 cm/

  • 400 g suszonych śliwek, posiekanych na małe kawałki
  • 300 g rodzynek, posiekanych
  • 175 g miękkiego masła
  • 110 g ciemnego  cukru muscadavo
  • 65 g cukru brązowego
  • 225 g miodu
  • 125 ml likieru kawowego (może być likier czekoladowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok i drobno strata skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao niesłodzonego
  • 3 jajka, rozmieszane
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mielonych migdałów

ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

Do garnka włóż posiekane śliwki i rodzynki, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawę do piernika, kakao. Całość doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, mieszając, by nic się nie przypaliło. Następnie zostawiamy do przestygnięcia do  temperatury pokojowej. 

Tortownicę wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C.

Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę, wymieszaj do połączenia. Masę przelej do tortownicy. Piec około 1,5÷2 godziny, patyczek na końcu pieczenia może być lekko oklejony od owoców, ale nie od surowego ciasta. Ja piekłam ciasto przez około 1,5 godziny, po pół godziny przykryłam wierzch papierem śniadaniowym. Zostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia przed rozkrojeniem, a najlepiej do następnego dnia. Można polać polewą czekoladową. Tak naprawdę ciasto jest smaczne nawet jeszcze ciepłe, ale ostygnięte będzie bardziej stabilne i nie będzie wyglądać jak zakalec.

ciasto czekoladowe długo wilgotne nigella

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 07 stycznia 2018 10:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • fabiuli napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/07 12:39:11:

    moje ulubione :D

  • flawimag napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/07 14:09:48:

    świetny :))

  • frydanu napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/08 12:02:13:

    bardzo fajny przepis

  • korniebo napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/08 15:13:12:

    to ja lubię:D

  • nastile napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/09 11:49:28:

    świetne !

  • marenubium99 napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/10 23:05:54:

    Bakalie:)

  • karv napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/11 22:40:04:

    dla mnie idealne !!!!!!!

  • rust66 napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/11 23:40:08:

    Czy jest coś, czym można by było zastąpić rodzynki?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/13 17:37:53:

    fabiuli - nie dziwię się, jest świetne :)
    flawimag - dziękuję
    frydanu - dziękuję
    korniebo - ja też!
    nastile - dziękuję
    marenubium99 - miło spotkać fana bakalii
    karv - zachęcam do upieczenia :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/13 17:39:32:

    rust66 - można zastąpić innymi suszonymi owocami - śliwki, żurawina, morele itp. :)

  • bartoszky91 napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/05 14:33:04:

    Chętnie spróbuję takie zrobić. Pewnie nie wyjdzie, no ale warto spróbować... :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne