Wpis

poniedziałek, 29 maja 2017

Rabarbar na maśle z miodowym labneh i mleczną kruszonką

Dzisiejszy deser pochodzi z książki "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę" Dominiki Wójciak. Właściwie najważniejszy jest rabarbar smażony na maśle, co daje świetny efekt smakowy. Sam serek możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, a z kruszonki zrezygnować lub zmienić na na przykład na pokruszone herbatniki. Serek możecie jeść z chlebem lub przygotować z płatkami i miodem.Kruszonkę możecie wykorzystywać do jogurtu, serka, owoców, lodów.

Rabarbar na maśle z miodowym labneh

/4 porcje/

LABNEH - kremowy serek jogurtowy - 4 porcje (ok.800 g)

  • 800 ml jogurtu greckiego
  • szczypta soli

Jogurt wymieszaj z solą i przełóż na sitko wyłożone gazą. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Serek przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

MLECZNA KRUSZONKA

  • 60 g płatków migdałów
  • 60 g mleka w proszku
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g jasnego cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Wystudź i zmiel lub zmiksuj blenderem.

Do migdałów dodaj mleko w proszku, mąkę, cukier, sól, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i ugnieć w dłoniach do połączenia składników. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut, a następnie rozsyp na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.

Rabarbar na maśle z miodowym labneh z mleczną kruszonką

  • 4 czubate łyżki labneh
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
  • 4 łyżki mlecznej kruszonki

Labneh utrzyj z miodem i sokiem z pomarańczy. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać deser.

Rabarbar umyj, obierz, pokrój na około 2-3 cm kawałki. Na patelni na wolnym ogniu rozpuść masło z cukrem. Kiedy mało zacznie brązowieć, a cukier się skarmelizuje wrzuć rabarbar i smaż przez około 5 minut, tak by rabarbar zmiękł, ale kawałki jeszcze się nie rozpadły. Ciepły rabarbar włóż na serek i posyp mleczną kruszonką.

rabarbar z labneh

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 maja 2017 09:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/29 09:29:25:

    ależ przepyszny musi być ten deser

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/29 17:36:55:

    izaa_a - dla wielbicieli słodko kwaśnych połączeń idealny :)

  • benibar napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/06 17:26:52:

    rabarbar teraz idealny na te ciepłe dni :D

  • ciniasza napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/07 14:52:30:

    musi byc smaczne :)

  • Gość Aludka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/06/08 09:30:01:

    Uwielbiam wszystko co ma miód!

  • dorczifer napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/08 10:24:26:

    rabarbar górą :D

  • domeczek321 napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/08 13:28:20:

    Słodko-kwaśne, tak jak lubię!

  • adsystem napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/11 17:40:35:

    hmmm chyba się skuszę zrobić

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne