Wpis

piątek, 28 kwietnia 2017

Pieczone pierogi z kurczakiem

Byłam ostatnio w restauracji na pieczonych pierogach. Od razu nabrałam ochoty, by zrobić swoją wersję. Ciasto na te pierogi jest bardzo smaczne, miękkie po upieczeniu. Jeśli chodzi o farsz, to wymyśliłam wersję wytrawną z kurczakiem, jednak możecie wymyślić swoją wersję, nawet na słodko z czekoladą :)

Pierogi pieczone z kurczakiem

/inspiracja - ciasto, farsz - przepis własny; około 40 pierogów/

Ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 50 g masła lub margaryny (u mnie po połowie), roztopione, przestudzone do temperatury pokojowej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie pół na pół z wodą)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • sezam (opcjonalnie)

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Pozostawić na kilka minut, aż podrosną.

Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką, jednym jajkiem, masłem, solą. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite (potrwa to kilka minut; w razie potrzeby podsypać mąką podczas wyrabiania). Zostawić ciasto (w misce wysmarowanej olejem) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Farsz

  • 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku, chili w proszku
  • 300 g pieczarek
  • 50 g sera żółtego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku oraz chili. Na patelnię wlać olej, wrzucić kurczaka, usmażyć. Następnie dorzucić posiekaną na drobno cebulę, czosnek, pokrojone na drobno pieczarki, koncentrat pomidorowy. Całość usmażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wrzucić żółty ser pokrojony na kawałki.

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować  na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać okrągłe kawałki szklanką. Na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy pierogi rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez około 13-15 minut (aż będą złote). Podawać z sałatką lub sosami (np. czosnkowy, ketchup).

pierogi drożdżowe z kurczakiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 28 kwietnia 2017 07:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Milena napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2017/05/02 13:11:02:

    Jeszcze takich nie robiłam ale też jadłam :D bardzo apetycznie wyglądają. Myślę, że grono męskie też zachwyci takie połączenie.

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/06 15:08:49:

    Musiały być pyszne. Lubię szpinak, więc to coś zdecydowanie dla mnie.

  • Gość gailel napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/10 09:12:06:

    wyglądają super, na pewno wykorzystam przepis :)

  • lajdamiss napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/10 15:10:24:

    świetna sprawa !

  • Gość Kamitra napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/05/18 12:08:02:

    Niesamowite połączenie ! Muszę wypróbować przepis

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne