Wpis

środa, 08 marca 2017

Ciasto Lion (bez pieczenia)

Jeśli znacie i lubicie ciasto 3bit, to Lion jest podobne, ale jeszcze bardziej na wypasie ;) Mascarpone i batony dają ciastu nowy charakter. A jest on słodki i kuszący ;) Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, dzięki czemu ciastka i batony zmiękną.

Ciasto Lion

/blaszka - około 20x30; inspiracja/

  • około 350 g herbatników - u nie pełnoziarniste
  • około 500 g masy krówkowej

masa z batonami

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 6 batonów Lion standardowej wielkości
  • 4 łyżki cukru pudru

wierzch

  • 550 ml śmietanki 30%
  • 2 zagęstniki do śmietany - fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g czekolady deserowej

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie warstwę ciastek.

Puszkę masy krówkowej zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut. Następnie wyciągamy puszkę, otwieramy i mieszamy energicznie masę łyżką (dzięki czemu łatwiej będzie ją rozsmarować). Całą masę wykładamy na warstwę ciastek i równomiernie rozsmarowujemy. Masę przykrywamy drugą warstwą ciastek.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy, aż powstanie jednolita, zwarta masa (najpierw na wolnych obrotach, później na szybkich). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki batony (ja przekrawałam batony wzdłuż, a następni kroiłam je na paseczki) i mieszamy. Masę wykładamy na warstwę ciastek, rozsmarowujemy równomiernie i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno. Śmietankę rozsmarować na warstwie ciastek. Wierzch posypać startą na tarce czekoladzie. Blaszkę owinąć folią spożywczą (by ciasto nie wchłaniało zapachów z lodówki) i ostawić na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Przed podaniem najlepiej ogrzać do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce przykryte folią.

ciasto lion

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
środa, 08 marca 2017 06:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Magda napisał(a) z *.kdpw.com.pl komentarz datowany na 2017/03/08 09:45:07:

    Takie pyszności bez pieczenia, super pomysł :)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/03/08 18:29:59:

    Bardzo lubię to ciasto. :-) Wyszło Ci piękne i bardzo apetyczne :-)
    Pozdrawiam
    www.wszystko-smaczne.pl/

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/10 16:56:15:

    wszytsko-smaczne, Magda - dziękuję :)

  • sabina90.90 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/13 12:40:02:

    tak na szybko? to ja muszę to zrobić !

  • karina1997-97 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/13 14:02:46:

    moje ulubione ciasto !!!!

  • kornelia1996.96 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/13 17:18:33:

    mmmmm cudne ciasto !

  • kinga92-1992 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/14 10:02:55:

    magia dosłownie, cud miód, najlepsze ciasto świata !

  • ewa-r napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/16 09:50:13:

    Smakowicie wygląda :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/19 10:17:46:

    sabina - polecam
    karina - też je lubię

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/19 10:18:32:

    kornelia, karina, ewa - dziękuję Wam za miłe słowa i zachęcam do zrobienia!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne