Wpis

piątek, 03 lutego 2017

Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które możecie zrobić z dowolnymi owocami lub, jeśli wolicie, czekoladą. Banany świetnie się sprawdzają i nadają ciastu przepięknego aromatu i smaku. Jeśli więc lubicie chlebki bananowe, to to ciasto będzie Wam smakować w tej wersji. Przepis pochodzi  kuchni lidla z odcinka w którym Kinga Paruzel gotuje i piecze z Karoliną ze StylizacjeTV. Ciasto od razu wpadło mi w oko i nie pomyliłam się - idealne na szybką zachciewajkę na słodkie! Dodatkowo co inny dodany owoc, to inne ciasto. To otwiera mnóstwo możliwości :) Dajcie znać w jakiej wersji Wy spróbowaliście. Podaję z moimi zmianami. Uwaga! Ciasto nie jest za wysokie, więc jeśli chcecie wyższe zróbcie z podwójnej porcji i wydłużcie czas pieczenia (do suchego patyczka).

Ciasto bez tłuszczu Kingi Paruzel

/źródło; tortownica ok.20-22cm; 1 szklanka=250ml/

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • skórka starta z małej pomarańczy /w oryginale skórka starta z cytryny/
  • 110 g mąki -u mnie pół na pół pszenna razowa i pszenna / w oryginale pszenna pełnoziarnista/
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka - u mnie krowie, w oryginale roślinne
  • szczypta soli
  • 1 szklanka owoców - u mnie 1 banan pokrojony w plastry i pół jabłka

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.

Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia.

Do ubitej masy jajecznej dodać suche składniki i mleko, zmiksować do połączenia. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami. Piec około 25-30 minut w 180°C (do suchego patyczka).

ciasto paruzel lidl stylizacjetv

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 03 lutego 2017 09:25

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Sarna napisał(a) z 91.198.217.* komentarz datowany na 2017/02/03 10:40:52:

    lubię przyprawy korzenne w ciastach,
    pyszny przepis!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/04 20:18:02:

    Sarna - dziękuję :) Ja lubię w małych ilościach przyprawy korzenne w ciastach ;)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/06 11:03:29:

    Znam to ciasto, bo piekłam je już kilkukrotnie - jest pyszne:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/06 17:47:07:

    Jolanta - zgadzam się, jest pyszne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne