Wpis

niedziela, 30 października 2016

Krem z karmelizowanego kalafiora z chrupiącą ciecierzycą

Dominika Wójciak, zwyciężczyni trzeciej edycji programy MasterChef chwalona przez samego Gordona Ramsaya, wydała książkę - Warzywo. 100 sposobów na jarzynę. Dominika skomponowała oryginalne smaki i połączenia z ogólnie dostępnych składników. Książka jest ładnie wydana, a zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. Póki co skusiłam się na zrobienie zupy krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą. Chrzan nadaje kalafiorowi charakteru, a ciecierzyca dodaje smaczku i chrupkości całej potrawie. Niestety ciecierzycę musimy zrobić tuż przed podaniem, gdyż szybko mięknie. Zapewne nie jest to ostatnia pozycja z tej książki, którą wypróbuję.

Krem z karmelizowanego kalafiora z chrzanem i chrupiącą ciecierzycą

/około 4-6 porcji/

zupa

  • 1 większy kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól, pieprz
  • blender

Kalafior umyj, usuń liście, podziel na różyczki.

W garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną na drobno cebulkę. Smaż na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj kalafior, sól, pieprz i przykryj garnek pokrywką. Duś na wolnym ogniu, aż kalafior zmięknie (w razie czego na początku duszenia można dodać 2 łyżki wody, by kalafior się nie przypalił; w czasie duszenia mieszamy co jakiś czas warzywa sprawdzając czy się nie przypalają). Gdy kalafior zmięknie dodajemy bulion i chrzan. Zagotowujemy, blendujemy na krem, przyprawiamy solą, pieprzem chrzanem według upodobań do smaku.

Chrupiąca ciecierzyca

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta soli

W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę: piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciecierzycę przepłukać i osuszyć ściereczkami kuchennymi. Wymieszać ciecierzycę z olejem, miodem, przyprawami. Blachę do pieczenia (wielkości całego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na nią przygotowaną ciecierzycę i piec w piekarniku przez około 20-25 minut, mieszając w trakcie pieczenia kilkukrotnie.

Gorący krem podawać z ciecierzycą.

krem z karmelizowanego kalafiora chrupiąca ciecierzyca

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 30 października 2016 10:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • k-katarzyna-93 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/09 16:55:49:

    super !

  • zuzanna93-93 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/25 07:39:13:

    to musi być dobre, trzeba zrobić :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne