Wpis

wtorek, 11 października 2016

Granola czekoladowo-kokosowa

Ta czekoladowa granola świetnie nadaje się jako dodatek do jogurtu, mleka i owsianki. Jej zrobienie przynosi trochę dumy, że nie sięgnęliśmy po gotowy produkt, tylko sami wyczarowaliśmy dodatek do naszego śniadania. Jedyne na co musicie uważać, to by wyjąć ją w odpowiednim momencie, gdyż łatwo pod koniec pieczenia ją za bardzo zarumienić.

Czekoladowo - kokosowa granola

/inspiracja; szklanka = 200 ml; blaszka - na cały piekarnik/

  • 4 szklanki płatków wsianych górskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 3/4 szklanki orzechów pokrojonych na kawałki (u mnie włoskie)
  • 1/4 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 10 łyżek wody
  • ewentualnie 1/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki

Płatki owsiane, wiórki, sezam, orzechy i słonecznik umieszczamy w misce.

W garnku podgrzewamy, cały czas mieszając, miód, kakao, olej, ekstrakt waniliowy, wodę i cukier, aż powstanie jednolita masa. Łączymy masę z mieszanką płatków i nasion, aż składniki się połączą. Wysypujemy granolę na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C. Po 10 minutach mieszamy mieszankę, po kolejnych 10 znowu mieszamy i pieczemy jeszcze około 5 minut uważając, żeby nam się za bardzo nie zarumieniła (po 20 minutach pieczenia, być może stwierdzimy, że już jest sucha i przyrumieniona, wtedy nie należy jej na siłę trzymać w piekarniku, żeby jej za bardzo nie zarumienić). Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.

Jeśli lubicie, po ostudzeniu możecie do granoli dodać kawałki czekolady deserowej lub mlecznej.

 

granola czekoladowa

Granolę przygotowałam wspólnie z Gin. Zapraszam do zobaczeni Jej pomysłu na domową granolę :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 11 października 2016 19:52

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/11 19:55:59:

    Boska! Czekoladowa to chyba moja ulubiona :)

  • polskiewyprawy napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/11 21:33:34:

    A co to jest tak w skrócie granola? Jest jakiś polski odpowiednik tego słowa?

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/11 22:19:30:

    Dzięki Gin :)
    polskiewyprawy - granola jest pieczoną mieszaniną płatków z bakaliami, cukrem/miodem. Jest to słowo używane w Polsce i chyba nie ma synonimu. Możemy mówić o płatkach śniadaniowych, musli, ale to nie jest dokładnie to samo ;)

  • blankaa90 napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/12 09:14:46:

    ooooo

  • laraa-91 napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/13 08:52:50:

    :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne