Wpis

czwartek, 15 września 2016

W jedym kolorze- racuchy buraczkowe. Patelnia WOLL.

Postawiłam przed sobą zadanie polegające na stworzeniu potrawy w którym składniki będą w jednym kolorze. Z reguły nie komponuje się dań stawiając tylko na jeden kolor, gdyż wygląda to mało atrakcyjnie. W końcu "jemy" także oczami. Pierwotny instynkt każe nam spojrzeć na danie i wstępnie je ocenić. Wygląd może pobudzić nasz apetyt lub odebrać nam chęci do jedzenia.  Na dodatek wybór koloru czerwonego (w daniach wytrawnych) jest raczej mało apetyczny. A jednak postanowiłam przebić przez te wszystkie przeciwności i stworzyłam racuchy drożdżowe buraczane z pastą fasolowo- buraczaną. Proste i zaskakująco smaczne. Całość przyrządziłam na patelni marki WOLL z serii Dimond lite z powłoką tytanowo- diamentową.

diamond lite woll patelnia

Patelnia jest ciężka, ma odpinaną rączkę, co ułatwia jej przechowywanie, i dobrze się na niej smaży. Muszę przyznać, że to najporządniejsza patelnia jaką miałam, więc chętnie będą ją testować dalej. Poniżej zobaczycie jej najważniejsze cechy. A tymczasem przejdźmy do potrawy, którą przygotowałam. Mam nadzieję, że kolor Was nie zniechęci, gdyż buraczki są zdrowe i warto je umieszczać w swojej diecie. Pastę możecie też przygotować bez racuchów i podawać z pieczywem, czy np. krakersami.

Racuchy drożdżowe z buraczkami i pastą fasolowo - buraczkową

/przepis własny; ok 11 sztuk racuchów/

racuchy drożdżowe buraczkowe

racuchy

  • 130 g mąki pszennej
  • 100 ml soku z buraków
  • 6 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sok z buraków podgrzewamy, tak by był lekko ciepły. Rozrabiamy w nim drożdże. Dodajemy płyn do mąki, dodajemy jajko, szczyptę soli i całość wyrabiamy łyżką przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (ok 30-40 minut). Rozgrzewamy na patelni olej i łyżką (a najlepiej dwoma, gdyż ciasto będzie gęste) nakładamy małe porcje. Smażymy z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu.

racuchy drożdżowe buraczkowe

pasta

  • 125 g czerwonej fasoli z puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy)
  • 1 mały burak czerwony
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Buraczka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Dodajemy odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę oraz obrany ząbek czosnku. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

racuchy drożdżowe buraczkowe

Racuchy podajemy z pastą fasolowo - buraczkową.

diamond lite woll patelnia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 15 września 2016 11:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tkaninka napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/16 13:49:12:

    Moja Mała uwielbia buraki! Przepis Twój urealniłam wczoraj... Niestety nie zdążyłam ich udekorować pastą :) racuszki zostały zmiecione z talerza natychmiast po niby-wystygnięciu ;) Zagryzła gotowanym buraczkiem i gotowe :) Pyszne, potwierdzam :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/16 20:26:25:

    cieszę się bardzo, że smakowały :)

  • asija90 napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/18 10:55:38:

    ;d

  • xxpaulisxx napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/19 14:32:54:

    mogą być dobre :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne