Wpis

wtorek, 20 września 2016

Pyszne dyniowe muffiny. Dieta Paleo.

Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowe wydanie słodyczy. Mamy tutaj same dobrocie i myślę, że warto poświęcić chwile, żeby wykonać te muffiny. Ja sama robiłam je już kilkukrotnie. Długo pozostają wilgotne i świeże, są w sam raz słodkie. Do tego mamy sezon dyniowy, więc jeśli szukacie pomysłów na dynię, to świetnie trafiliście! Te piękne pomarańczowe grubaski aż kuszą, by wrzucić je do jakiegoś dania :) Ja wybrałam dynię hokkaido, która ma piękny kolor i intensywny słodkawy smak. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków. Oczywiście możecie wybrać inną dynię, jednak ja najbardziej lubię te mniejsze, gdyż mają intensywniejszy smak niż olbrzymie dynie, które często możemy kupić na kawałki na targowisku.

Oprócz poniżej przedstawionych muffin, polecam także krajankę dyniowo-serową, sernik dyniowy oraz brownie dyniowe. Pychota!

Paleo muffiny dyniowe

/inspiracja; ok. 8 sztuk muffin; 1 szklanka= 250ml/

mufiny dyniowe paleo

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szklanka puree z dyni (u mnie dynia hokkaido)
  • 2 łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • dodatki - garść orzechów włoskich, mała garść rodzynek, pasek pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady, garść pestek dyni do posypania - według upodobań (ja daję wszystkie te dodatki, ale możemy je modyfikować)

Nagrzewamy piekarnik do 180°C

Wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cynamon umieszczamy w wysokim naczyniu (ja wzięłam wysoki dzbanek) i miksujemy blenderem, aż wiórki zostaną zmielone na drobniejsze (nie muszą być zmielone na mąkę, ale lepiej, żeby były w miarę drobne, wtedy muffiny są lepsze).

W misce miksujemy blenderem jajka z puree z dyni, masłem orzechowym, miodem, na gładką masę. Dodajemy wcześniej zmiksowane wiórki oraz dodatki. Mieszamy łyżką.

Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do wysokości krawędzi papilotki. Posypujemy muffiny pestkami dyni (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut (po 10 minutach dobrze przykryć muffiny arkuszem papieru śniadaniowego, gdyż mogą nam się nadmiernie przyrumienić). Po upieczeniu studzimy. Smacznego!

mufiny dyniowe paleo

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
wtorek, 20 września 2016 07:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Sarna napisał(a) z *.pl komentarz datowany na 2016/09/20 07:54:30:

    bardzo lubię dynię w słodkościach, pyszny pomysł :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/21 19:20:28:

    polecam je na podwieczorek :)

  • adriana92 napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/22 10:22:48:

    mmmmmmmmm pycha

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/25 20:45:49:

    adriana92 takie właśnie są :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny



















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne