Wpis

piątek, 05 sierpnia 2016

Granita cytrynowa

Granita to sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych. Wersja cytrynowa jest orzeźwiająca, ale nie kwaśna. Idealne na upalne dni. Przepis pochodzi z książki z serii Z kuchennej półeczki: Kuchnia włoska.

Granita cytrynowa

  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 200 ml soku cytrynowego
  • 100 g cukru białego
  • 500 ml zimnej wody

Skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i cukier umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia. Gotować ok 6-10 minut, aż będzie mieć konsystencje syropu. Pozostawić do wystygnięcia.

Wystudzoną masę przelać przez sitko, żeby pozbyć się skórki. Wymieszać z zimną wodą. Przelać do naczynia w którym będziemy zamrażać.

Zamrażać przez około 4-5 godzin. Co około godzinę najlepiej przemieszać granitę łyżką, żeby lody się równomiernie zamroziły. Przed podaniem wykładamy na chwilę z zamrażalnika, a następnie wyskrobujemy łyżką odpowiednią porcję.

granita cytrynowa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
piątek, 05 sierpnia 2016 10:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne