Wpis

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Barmbrack - irlandzki słodki chleb

Tak dawno nie piekłam chleba, że musiałam znaleźć coś ciekawego :) Barmbrack to drożdżowy irlandzki chleb z dodatkiem rodzynek, szczególnie popularny w okresie Halloween. Dzięki rodzynkom chlebek jest lekko słodki. Zrobienie go nie jest czasochłonne i nawet specjalnie się nie pobrudzimy ciastem, gdyż, ze względu na luźne ciasto, najlepiej wyrabiać go łyżką. Może nie wygląda szczególnie pięknie, ale jest tak smaczny, że właściwie nie potrzebuje dodatków. 

Barmbrack

/1 bochenek; keksówka -28x8 cm rozszerzająca się ku górze ; inspiracja/

  • 225 g suszonych owoców - u mnie rodzynki, żurawina i nieco kandyzowanych owoców
  • 2 szklanki - 500 ml - mocnej herbaty
  • 310 g mąki pszennej + dodatkowa mąka do oprószenia owoców
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 6 g drożdży suszonych instant
  • 4 łyżki masła, może być z lodówki
  • 1 szklanka - 250 ml - ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • śmietanka, mleko lub jajko do posmarowaniu wierzchu chleba

Zaparzamy mocną herbatę. Do jeszcze ciepłej (ale nie do wrzątku) herbaty wrzucamy kandyzowane owoce i zostawiamy na czas przygotowania chleba.

Podgrzewamy mleko (gdy włożymy palec powinno być ciepłe, ale nie powinno parzyć). Wbijamy do niego jajko i mieszamy.

Do miski wrzucamy mąkę, sól, cukier, drożdże i masło. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną okruszki. Dolewamy mleko z jajkiem. W tym momencie odsączamy owoce z herbaty na sitku i pozostawiamy na czas wyrabiania ciasta.

Ciasto mieszamy łyżką przez kilka minut (ok. 5) aż będzie gładkie. Ciasto ma dość lejącą strukturę. Owoce lekko osuszamy ręcznikiem kuchennym, oprószamy mąką pszenną, wsypujemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżką, aż owoce równomiernie się rozłożą w cieście.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do formy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

Po wyrośnięciu smarujemy wierzch chleba śmietanką/ mlekiem/ rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Jednocześnie do piekarnika wkładamy także metalową miseczkę z wodą (nie musi być jej dużo, ale będzie nam parując nawilżać wnętrze piekarnika). Chleb pieczemy przez około 30 minut. Ja wierzch przykryłam papierem śniadaniowym, bo dość intensywnie się rumienił. Przed wyjęciem sprawdzamy chleb wkładając drewniany patyk - jeśli chleb jest upieczony patyczek będzie suchy. Przed krojeniem studzimy.

chleb irlandzki brambrack

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 czerwca 2016 07:29

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne