Wpis

czwartek, 05 maja 2016

Marynowany kurczak (kuchnia chińska)

Dzisiejsze danie pochodzi z książki „Kuchnia chińska” wydawnictwa Astrum. Pierwotnie miały być to marynowane skrzydełka kurczaka, jednak niestety w pobliskim sklepie właśnie czekali na dostawę, a że robiłam się powoli głodna, to kupiłam pierś z kurczaka… i chyba lepiej, bo zawsze wygodniej jeść pierś z kurczaka, niż obgryzać skrzydełka. Myślę, że danie tylko zyskało na tej zamianie. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, rozgrzejcie zatem swojego woka*! :)

*Jeśli nie macie woka, to danie możecie z powodzeniem przygotować na dużej patelni. Przepis na 4 porcje.

Podaje przybliżone proporcje, choć ja dałam nieco więcej kurczaka i nieco mniej pędów bambusa…po prostu tyle ile akurat miałam.

Marynowany kurczak

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wytrawnego sherry (jeśli nie macie możecie zastąpić czerwonym winem)
  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka obranego, startego świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki pokrojonego na drobno czosnku
  • 4-6 zielonych cebulek (dałam 4 cebule dymki pokrojone razem ze szczypiorkiem)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ok. 675 g piersi z kurczaka lub skrzydełek
  • 1 puszka/ słoik pędów bambusa (ok.225 g)
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki wody
  • ryż lub makaron do podania (u mnie makaron soba)

marynowany kurczak

W misce wymieszać: sos sojowy, sherry, cukier, imbir i czosnek oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorem. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszać i odstawić o lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozgrzać olej w woku. Osuszone pędy bambusa smażyć , mieszając, przez około 2 minuty, po czym wyjąć z woka.

Do woka wrzucamy kurczaka (należy odcedzić z ewentualnie pozostałego płynu. Płyn zostawić na później). Smażymy aż będzie gotowy (jeśli przygotowujemy skrzydełka, to obsmażamy je przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy ogień i obsmażamy jeszcze przez ok. 15-20 minut. Jeśli przygotowujemy pierś, to czas smażenia będzie krótszy. Czy kurczak jest usmażony sprawdzamy przepoławiając kawałek).

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą oraz pozostałym płynem z marynowania kurczaka. Wlewamy całość do smażącego się kurczaka, dodać pędy bambusa i gotować aż sos zgęstnieje (ja dodałam nieco więcej wody podczas smażenia, by powstało więcej sosu). Podawać z ryżem lub makaronem.

marynowany kurczak

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
czwartek, 05 maja 2016 09:03

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Magda napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/05/05 17:27:12:

    Dzięki za fajny przepis. Wymienię kurę na tofu naturalne i zrobię jutro.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/07 09:08:03:

    super! cieszę się, że znalazłaś swoją wersję :) smacznego!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne