Wpis

niedziela, 03 kwietnia 2016

Pysznie i zdrowo - raffaello z kaszy jaglanej

Kasza jaglana świetnie wpływa na nasze zdrowie i urodę, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację, ma właściwości antywirusowe, jest bogata w witaminy, w tym witaminy z grupy B oraz żelazo, zawiera antyoksydanty...Jest świetnym dodatkiem do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Dzisiaj proponuję Wam wersję na słodko - raffaello z kaszy jaglanej, a już w środę zapraszam na sałatkę z kaszy jaglanej. Raffaello nie wymaga pieczenia. Oczywiście zachęcam do wprowadzania swoich zmian - zamiast cukru trzcinowego masę możecie posłodzić np. miodem czy syropem daktylowym, do części masy możecie wymieszać z kakao, do masy możecie dodać np. daktyle, macie także dowolność w tym jaki płyn dodacie jako podstawę do gotowania kaszy. Znajdź swoją ulubioną wersję :)

Raffaello z kaszy jaglanej

/inspiracja; szklanka -250 ml; blaszka o wymiarach 16,5x26 cm/

raffaello z kaszy jaglanej

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4,5 szklanki płynu - u mnie napój kokosowo- ryżowy; możecie użyć mleka krowiego, sojowego, mieszkanki wody i mleka kokosowego lub innego dowolnego mleka; ewentualnie może być woda, ale myślę, że ciasto nieco straci na smaku,
  • 7 łyżek cukru trzcinowego - możecie dosłodzić do smaku np. miodem, syropem daktylowym itp.
  • 150 g wiórków kokosowych
  • kilka płatków migdałów
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • opcjonalnie kakao o oprószenia wierzchu

Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie kilka razy. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami płynu. Gotujemy na średnim ogniu aż kasza mniej więcej wchłonie płyn (ok 15-20 minut).

Następnie dodajemy cukier, mieszamy, dodajemy 1,5 szklanki płynu i prawie wszystkie wiórki kokosowe (garść zostawiamy do obsypania ciasta) i gotujemy jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie płyn (powinna być dość gęsta na końcu).

Odkładamy masę, aż trochę przestygnie, a następnie miksujemy ją blenderem do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę, obruszamy wierzch kakao, posypujemy pozostałymi wiórkami i płatkami migdałów. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową wkładamy ciasto na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego!

raffaello z kaszy jaglanej

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 03 kwietnia 2016 10:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tomasz-pu napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/04 12:08:34:

    Idealny deser do kawy :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/04 21:44:29:

    :)

  • Gość Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/04/07 15:03:57:

    Bardzo lubię rafaello. Podoba mi się więc idea przygotowania tego deseru w zdrowszej wersji.

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/07 19:15:59:

    Wiadomo, całkiem zrezygnować ze słodyczy jest trudno, ale dobrze znaleźć zdrowszą wersję :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne