Wpis

niedziela, 14 lutego 2016

Pizzerinki z brokułami

Pizzerinki możemy przygotować w każdym kształcie - okrągłe, podłużne, czy tak jak ja - w kształcie serca. Mamy dziś wyjątkowy dzień, więc każdy ucieszy się z takiej niespodzianki. Pizzerinki są delikatne w smaku. Ten przepis to podstawa. Wy możecie oczywiście dodać np. smażonych kawałków boczku, czerwonej cebuli pokrojonej w półksiężyce, kawałki salami, czy posypać ziołami. Utwórzcie swój ulubiony zestaw doprawiony miłością. Smacznego! 

Pizzerinki z brokułami

/przepis własny, 8 sztuk/

ciasto

  • 10 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

wierzch

  • 1-2 brokuły (zależy od wielkości)
  • 250 g mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w plasterki
  • pieprz
  • można dodać (jeśli macie ochotę): przysmażone kawałki boczku/kiełbasy / czerwona cebula pokrojona w półksiężyce / kawałki salami / zioła do smaku

pizzerinki z brokułem

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wymieszać z solą, a następnie dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przed około 5 minut. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odłożyć aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny).

W tym czasie przygotowujemy brokuły: do garnka nalewamy wody, dodajemy pół łyżeczki soli. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy brokuły podzielone na różyczki (najlepiej wkładać brokuł partiami, tak, by różyczki swobodnie pływały po wierzchu. Zmniejszamy ogień, by woda lekko bulgotała i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wykładamy łyżką cedzakową brokuł na cedzak, polewamy brokuły zimną wodą i odstawiamy na bok. Do garnka wkładamy kolejną partię brokuła i postępujemy w ten sam sposób. Ja na pizzerinki zużyłam 1 większego brokuła. Przed nałożeniem na wierzch pizzerinek brokuł powinien osiągnąć temperaturę pokojową.

Następnie wyjąć wyrośnięte ciasto z miski, podzielić na 8 części, każdą lekko zagnieść i nadać im pożądany kształt - serca, okrągły lub podłużny - ciasto powinno być dość cienkie. Na ciasto nakładamy startą/ pokrojoną na kawałki mozzarellę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (u mnie kolorowy), nakładamy brokuły podzielone na kawałki i ewentualne inne wybrane przez nas dodatki.

pizzerinki z brokułem

Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Można podawać z sosem czosnkowym.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
niedziela, 14 lutego 2016 10:24

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/19 12:07:44:

    Wow, świetny pomysł! Te pizzerinki wyglądają naprawdę uroczo!

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/19 20:11:17:

    dziękuję bardzo :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/20 10:29:51:

    Pyszne! Uwielbiam brokuły :)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/20 15:36:56:

    ja też uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne