Wpis

poniedziałek, 01 lutego 2016

Mannele - drożdżowe ludziki

Mannele (Jean Bonhomme) to drożdżowe ludziki pochodzące z rejonu Alzacji. Legenda głosi, że zaczęto je wypiekać na podobieństwo św. Mikołaja, który uratował dzieci spod rąk rzeźnika. Mannele mają swoje odpowiedniki w kilku krajach. Najczęściej wykonuje się je ręcznie, ja jednak wspomogłam się foremką do ciastek, bo nadanie im takiego kształtu dodaje im uroku. By były jeszcze ładniejsze warto zrobić im buciki ze stopionej czekolady i włosy z tartej czekolady. Jeśli chodzi o smak, to są to lekko słodkie bułeczki, które można podać do szklanki mleka lub kakao...albo schrupać bez dodatków ;)

mannele drożdżowe ludziki

Mannele

/ok.15-18sztuk; źródło/

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 50 g białego cukru
  • 50 g masła
  • 120 ml mleka
  • szczypta soli
  • dodatkowo: czekolada do ozdobienia, pestki słonecznika/ rodzynki/ kawałki żurawiny do zrobienia guzików i oczu

mannele drożdżowe ludziki

Drożdże rozmieszać w wodzie i odstawić na 15 minut.

W tym czasie roztopić masło w mleku i odstawić do ostudzenia (do osiągnięcia temperatury pokojowej).

Mąkę, podrośnięte drożdże, roztopione masło z mlekiem, cukier, jajko i sól wymieszać i wyrabiać przed ok. 10 minut, aż uzyskamy gładkie, nielepiące się do rąk ciasto (w razie potrzeby można podsypać mąką w czasie wyrabiania).

Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie lekko wyrobić i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5-1 cm (ja zrobiłam dość cienką wersję, by po wyrośnięciu miały ładniejszy wygląd). Wykrawać ludziki i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przyozdobić robiąc oczy, usta, guzki z ziaren słonecznika, rodzynek, czy kawałków żurawiny. Odstawić do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny.

mannele drożdżowe ludziki

Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok 15 minut (czas zależy od grubości ciasta, gdy będą zarumienione należy je wyjąć z piekarnika).

Mannele można przyozdobić dodatkowo robiąc buciki ze stopionej czekolady oraz włoży zanurzając czubek głowy w czekoladzie a następnie wkładając głowę do startej na tarce czekolady.

mannele drożdżowe ludziki

Ludziki możemy zrobić także bez użycia foremek lepiąc je ręcznie. Ja miałam tylko damską foremkę, więc posiłkowałam się nią i odkrawałam odpowiednio część sukienki.

A żebyście mogli zobaczyć historię tych słodkich ludzików, obejrzyjcie teledysk i posłuchajcie piosenki :)

Mam nadzieję, że Mannele Wam się spodobały :)

mannele drożdżowe ludziki

:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
chantel111
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 lutego 2016 07:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

















Zdjęcia przedstawione
na blogu stanowią własność
prywatną, są chronione
prawem autorskim i
nie wyrażam zgody
na ich wykorzystanie
bez mojej zgody.

Strona nie zbiera w sposób
automatyczny żadnych
informacji, z wyjątkiem
informacji zawartych w
plikach cookies. Pliki
cookies nie zawierają
danych osobowych.
Polityka plików cookies

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne